Igiena la câini vine cu un set de reguli esenţiale

1.7K

În primul rând, în momentul în care câinele a păşit în casa dumneavoastră, acesta trebuie să aibă stabilită zona în care îşi va avea cuibul. Există persoane cărora nu le face plăcere să aibă în casă diverse cutii sau cuşti pe care să le transforme în casă pentru câine. O alternativă destul de bună pentru aceste persoane este să îngrădească o mică zonă din casa dumneavoastră, şi împreună cu un aranjament care să nu strice imaginea interiorului, să creaţi un cuibuşor drăguţ pentru câinele dumneavoastră.

 Acomodarea câinelui în casă

În ceea ce priveşte dimensionarea, casa câinelui trebuie să fie în directă concordanţă cu comportamentul acestuia şi mai mult, cuibul trebuie să permită câinelui o vedere amplă asupra a tot ceea ce se întâmplă în jurul lui. Parte din programul de igienă este şi locul în care câinele se obişnuieşte să îşi facă nevoile. Astfel, în timp ce unii câini preferă să îşi facă nevoile într-un colţ, alţii preferă să facă în apropierea cuibului. Pentru a evita situaţia în care câinele îşi face nevoile în interiorul cuibului, este indicat să micşoraţi suprafaţa treptat, astfe că la un moment dat, câinele va fi nevoit să renunţe la a-şi face nevoile în interior.

Dacă ţineţi câinele în apartament sau în casă, trebuie să îl învăţaţi de mic cu lesa şi cu zgarda. Aceste două accesorii sunt esenţiale înainte de a începe să îl obişnuiţi să îşi facă treburile afară din casă. Căţelul trebuie să se înveţe cu zgarda şi din acest motiv este indicat să o poarte tot timpul. Imediat ce aţi observat că nu mai opune nicio rezistenţă la prezenţa zgardei, ataşaţi la aceasta o lesă cât mai uşoară pentru a se acomoda repede cu ea. Nu forţaţi lucrurile la început şi nu trageţi sau nu scuturaţi lesa pentru că riscaţi să îl speriaţi. Puiul trebuie să înveţe lucrurile într-un mod plăcut şi cu cât mai multe laude şi recompense.

 Câinele învață să iasă afară

Odată paşii de mai sus realizaţi, se trece la un program strict, care durează 10 zile, program în timpul căruia câinele va învăţa să îşi facă nevoile afară din casă. Ori de câte ori îşi face nevoile afară, duceţi-l imediat înapoi în casă. Câinele trebuie să asocieze făcutul nevoilor cu ieşitul din casă. În toată această perioadă este important să nu scoateţi puiul afară din casă decât pentru a-şi face nevoile. Când ieşiţi, permiteţi-i să îşi facă nevoile în apropierea casei. Acest lucru vă va fi de folos şi dumneavoastră, pentru că atunci când este vreme urâtă, cu siguranţă nu vă doriţi plimbări de câte o jumătate de oră. În alte circumstanţe poate că nici nu vă permiteţi să vă plimbaţi atât de mult cu câinele. Revenind la învăţarea puiului să îşi facă nevoile în apropierea casei, se poate merge mai departe şi să îl obişnuiţi să îşi facă nevoile chiar în acelaşi loc. Odată învăţat locul, câinele va face acelaşi lucru de fiecare dată.

Nu vă speriaţi dacă vedeţi puiul mascul că urinează ţinându-şi ambele picioare pe pământ. Este un lucru normal ca până în apropierea vârstei de 10 luni să procedeze aşa, urmând ca apoi, încetul cu încetul să înceapă să ridice piciorul în vederea marcării teritoriului. Femelele sunt cele care urinează fără să ridice piciorul. Ritualul de marcare a teritoriului este un element caracteristic animalelor, a masculilor care îşi arată în acest mod prezenţa într-o anumită zonă. Unii masculi alpha puternici şi dominanţi pot marca chiar şi alţi câini din haită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close