Rasa Bobtail Americană

1.1K

canvas_american_bobtail.jpg

Informaţii generale:Rasa Bobtail Americană a avut parte de destul de puțină atenție din partea americanilor, aceștia aflând abia recent că rasa Bobtail Americană există încă din jurul anilor 1960. Se consideră că a apărut în America aproape în același timp în care a fost adusă și rasa Bobtail Japoneză, adică în anii 1960. Istoricul apariției acestei rase este destul de nesigur. Linia genei Bobtail s-a creat ca urmare a împerecherii unui mascul cu coadă scurtă pe nume Yodie cu o femelă siameză. La rândul lui, Yodie a fost inclus ca și membru al unei familii din Yowa, în urma unei vacanțe petrecute de aceștia lângă o rezervație Indiană în Arizona. Ulterior, rasele Birmaneză, Himalayană și Siameză au fost adăugate în gena Bobtail-ului American. Mindy Schultz a fost persoana care a ținut o evidență scrisă a acestei rase, realizând totodată un standard în anii 1970. Mindy a întâmpinat de-a lungul timpului destul de multe obstacole în dorința ei de a promova această rasă și de a o face cunoscută. Se știe că în cazul apariției oricărei noi rase, este nevoie de o tenacitate și răbdare de fier pentru a reuși să o aduci în inimile și în sufletele oamenilor. În anii 1980, crescătorii acestei rase au ajuns la concluzia că era foarte greu să mențină caracteristicile complicate ale pisicii, motiv pentru care au renunțat la standardul stabilit anterior și au decis să modifice puțin aspectul rasei. Noua și îmbunătățita rasă Bobtail Americană a   Nume: Bobtail AmericanăOriginea: America

Grupa: Pisici cu păr scurt și lung

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2,5 – 3 kg, Mascul 2,7 – 3 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 15 ani

Culoare:  aproape orice culoare este acceptată

Temperament:  Este o pisică ce iubește necondiționat, cu o inimă de aur, devotată în totalitate stăpânilor ei, îi urmărește în orice moment, iubește să se joace și nu are nicio problemă să fie purtată în lesă.

Caracteristici distinctive: Fiind considerată o învingătoare în ceea ce privește duritatea mediului înconjurător, pisica Bobtail este o pisică puternică, inteligentă și foarte pricepută în supraviețuire și adaptare.

rezultat în toate culorile și toate categoriile. Această linie de Bobtail Americană  a apărut în principal în Florida, acolo unde au fost împerecheate pisici domestice cu pisicile bobtail. Totuși, de multe ori, aceste încrucișări nu pot fi luate în considerare atunci când se discută despre istoricul rasei, pentru că proprietarii nu vor știi niciodată cu cine se împerechează pisica lor. Despre masculii bobtail încrucișați cu pisicile domestice se cunoaște faptul că au șanse foarte mari să fie sterili.

Descriere fizică:

Rasa Bobtail Americană este o rasă care se dezvoltă destul de greu, ajungând la maturitate în jurul vârstei de doi sau trei ani. Ca și caracteristică generală, picioarele din spate ale pisicii sunt mai lungi decât picioarele din față, iar labele picioarelor sunt mari și rotunde. Principalul semn distinctiv al rasei Bobtail Americană este coada scurtă, respectiv stopată la aproximativ o treime din mărimea normală a unei cozi. Coada este dreaptă și articulată, putând totodată să aibă și o formă mai bombată sau să fie puțin curbată. Pisicile fără coadă nu sunt acceptate în standardul rasei pentru că prezintă probleme de sănătate din cauza coloanei mai scurte decât este normal.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Bobtail Americană este o pisică cu o coadă scurtă și, pare-se, cu voință proprie. Coada acesteia reacționează foarte bine la stările emoționale ale pisicii. Fiind considerată o învingătoare în ceea ce privește duritatea mediului înconjurător, pisica Bobtail este o pisică puternică, inteligentă și foarte pricepută în supraviețuire și adaptare.
Corp: Rasa Bobtail American este de o lungime medie și destul de plinuță, îndesată, scurtă, cu un aspect rectangular. Are oasele grele, pieptul larg, iar șoldurile îi sunt puternice și aproape la fel de largi ca și pieptul.
Cap: Este proporțional ca și mărime cu restul corpului, cu forme rotunde, fără prea multe zone plane. Are o curbură concavă între nas și sprâncene, sprâncene care pot fi ridicate și destul de proeminente. Gura îi este destul de mare, niciodată îngustă sau mică. Mustățile există dar nu sunt proeminente. Are un nas elegant și destul de mare, iar fălcile îi sunt puternice.
Urechile: Sunt mari la bază și au vârfurile ușor rotunjite. În general sunt de mărime medie, fiind poziționate atât în vârful capului cât și puțin mai pe lateral.
Ochii: În formă de migdală, mari, expresivi. Mărimea lor este proporțională cu capul, iar distanța dintre ei este una medie.
Coada: Poate să fie dreaptă, ușor curbată, cu bucle sau să fie sub formă de ciot. Este scurtă, mult mai mică decât o coadă normală. Ar trebui să fie ținută mereu în alertă, iar standarul impune să fie destul de lungă pentru a fi observată după spate, dar nu atât de lungă încât să treacă de jumătatea piciorului din spate.
Blana: Rasa cu păr scurt: are o lungime medie înspre scurtă, cu o textură elastică, este dublă, având și o blană interioară.Rasa cu păr lung: are o lungime destul de mare, este aspru și flocos. Firul de păr lung are un aspect conict, mai ales în partea de sus a corpului, pe burtă și pe coadă. Nu este mat și este destul de elastic. Blana interioară este prezentă dar nu este foarte densă.

 

Personalitate:

Dacă ar trebui să facem o comparație pentru a înțelege cu ce se aseamănă personalitatea rasei Bobtail American, atunci cu siguranță ar trebui să menționăm personalitatea unui Golden Retriever. Totodată, ce s-ar putea să iasă din tipare este mărimea acestui câine și nivelul energiei lui, care ar putea la un moment dat să vă dea viața peste cap. Crescătorii de Bobtail American spun despre această pisică faptul că este un animal de companie incomparabil mai iubitor decât un Golden Retriever. Este o pisică ce iubește necondiționat, cu o inimă de aur, devotată în totalitate stăpânilor ei, îi urmărește în orice moment, iubește să se joace și nu are nicio problemă să fie purtată în lesă. Pentru a fi dusă în lesă, este necesar puțin dresaj, dar apoi nu ar trebui să aveți nicio problemă cu ea. Rasa Bobtail American vă va întâmpina oaspeții cu o energie evidentă și cu un zâmbet pe chip. Inteligența de care dă dovadă se poate observa și prin jucăriile pe care le dorește și jocurile pe care le face. Îi place să învețe tot timpul noi comenzi și să alerge după jucăria aruncată de stăpân. Nu este o pisică gălăgioasă, dar are metodele ei de a comunica atunci când dorește. În general, atunci când este mulțumită comunică prin intermediul unui țârâit, un clichet sau o vocaliză, împreună cu nelipsitul mârâit și bine-cunoscutul ”miau”. Rasa Bobtail Americană are o capacitate foarte mare de adaptare, motiv pentru care poate fi transportată cu ușurință oriunde. Persoanele care călătoresc foarte mult, cum sunt șoferii de tir, vor găsi în această pisică un companion excelent. Au mai reușit să intre în atenția psihoterapeuților datorită naturii lor iubitoare și intuitive. Aceeași capacitate de adaptabilitate o face să se integreze fără nicio problemă în aproape orice tip de familie, fie că este o familie liniștită sau este una mereu pe drumuri, zbuciumată.

Toaletaj:

Blana rasei Bobtail Americană nu se va încâlci atâta timp cât nu uitați să o periați sau să o pieptănați de câteva ori pe săptămână. Trebuie să știți faptul că această rasă își va schimba blana cu precădere toamna și primăvara, motiv pentru care trebuie să o periați și să o îngrijiți mai mult în această perioadă. Nu necesită îmbăiere decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Bobtail Americană este în general o rasă puternică și sănătoasă. Totuși, sănătatea lor depinde și de stilul de viață și de ajutorul dumneavoastră de a le feri de interacțiunile nedorite, prin care se pot prelua boli contagioase. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– gingivita apare atunci când tartrul de pe dinți ajunge la nivelul gingiilor, provocând sângerare. Se poate evita această boală prin periaj zilnic și controale regulate. De asemenea, hrănirea cu carne crudă de pui în primul an de viață le va întări gingiile;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, pisicile își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Pisica va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– sindromul hiperstezic este o problemă neurologică, ce le face să se îngrijească și să se spele excesiv. Acest lucru duce la căderea părului, și la un comportament frenetic, mai ales atunci când sunt atinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close