Rasa Beauceron

1.7K

canvas_beauceron.jpg

Informaţii generale:

Beauceron este un câine în totalitate franțuzesc. Un manuscris renascentist din 1587 a fost primul înscris în care se regăsea o descriere destul de bună a acestei rase. În anul 1809, preotul francez Abbe Rozier a publicat un articol în care a descris Bergerul de Brie, (Briardul) ca fiind rasa cu păr lung, și Bergerul de Beauce (Beauceron) ca fiind rasa cu păr scurt. Amândouă rasele și-au căpătat numele după două regiuni din Franța. La începutul secolului XIX ciobăneștii de dimensiuni mari erau indispensabili pentru crescători, motiv pentru care și Beauceron a devenit un câine foarte căutat. La începturile rasei, a mai fost utilizată de asemenea la vânătoarea de porci mistreți. Prima apariție la o expoziție canină a fost în anul 1900, urmând ca în anii următori să se pună bazele unui club al acestei rase. Din acel moment, Beauceron deținea un standard și era o rasă recunoscută. În aceeași perioadă, producția de oi a Franței a început să cunoască un declin și de asemenea să fie manageriată diferit. Ciobăneștii au început să fie tot mai rar utilizați, motiv pentru care în curând aceștia nu se mai identificau cu activitățile pe care trebuiau să le facă. Iubitorii rasei Beauceron au ales să înceapă să promoveze rolul câinilor în alt mediu decât cel al turmelor de oi, respectiv cel al protecției personale. În timpul celor două războaie mondiale, Beauceron era intens folosit pentru a transmite mesage în linia frontului, pentru detectarea minelor și a altor explozibili și pentru a duce încărcătoarele cu gloanțe trupelor. În zilele noastre, Beauceron este utilizat ca și ciobănesc,  câine de pază personal și câine polițist, militar, de urmărire, de căutare și salvare. Mai sunt folosiți și pentru ajutorarea persoanelor cu handicap.

Nume: Beauceron

Originea: Franța

Grupa: Ciobănesc

 


Inaltime: Femela 61 – 67 cm, Mascul 63 – 70 cm

Greutate: Femela 27 – 35 kg, Mascul 30 – 40 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: negru, maro, arlechin

Temperament:  Comportamentul distructiv apare în mod natural la această rasă, dar nu din cauza singurătății, ci din cauza lipsei de activitate.

Dresaj: În timpul dresajului, trebuie să îi arătați clar cine este la conducere și să mențineți o atitudine fermă pe tot parcursul antrenamentelor.

Caracteristici distinctive: Corpul îi este puternic și agil, fălcile îi sunt dure, iar mersul îi este fluid, parcă fără să depună nici cel mai mic efort. Beauceron se identifică foarte ușor prin ghearele din spatele labelor, gheare care în realitate nu au nici un scop, dar au rămas ca și semn distinctiv al acestei rase.

Descriere fizică:

Beauceron nu este un câine extrem de mare, dar este solid, bine proporționat, capabil să reziste la o zi întreagă de muncă. Corpul îi este puternic și agil, fălcile îi sunt dure, iar mersul îi este fluid, parcă fără să depună nici cel mai mic efort. În timpul mișcării nu își ține capul sus, și este mai scund în partea din spate a corpului, o caracteristică des întâlnită la ciobănești. Blana exterioară este groasă, densă și dreaptă, de lungime medie. Blana interioară îi asigură o rezistență sporită la intemperii. Beauceron se identifică foarte ușor prin ghearele din spatele labelor, gheare care în realitate nu au nici un scop, dar au rămas ca și semn distinctiv al rasei.

Personalitate:

Puternic și încrezător în forțele sale, Beauceron pare a fi tot timpul într-o stare de analiză. Fiind o rasă vigilentă, Beauceron este un câine perfect pentru pază și protecție și un bun companion pentru familie. Este un câine independent, capabil să rezolve problemele și foarte inteligent. Deși au o alură impresionantă și par niște câini serioși, Beauceron este un gigant blând cu familia lui și adoră să se joace cu copiii. Pot fi considerați pe bună dreptate, ca fiind adevărați babysitteri pentru copiii care se joacă pe afară. Nu este un câine de apartament și nici nu se pretează la o familie care dorește un câine de companie liniștit. Această rasă a apărut pentru a ajuta fermierii cu turmele de oi, motiv pentru care se simt împliniți și fericiți atunci când au activitate. Dacă vă gândiți că acestui câine îi este de ajuns o plimbare de seară prin cartier, atunci vă înșelați, și poate ar trebui să vă gândiți la o altă rasă. Beauceron se potrivește perfect unei familii sau unei persoane care se dă cu bicicleta, aleargă, înoată sau face drumeții. Mediul perfect în care acest câine se simte împlinit este acela în care are spațiu să alerge și în care are animale pe care să le coordoneze. În ceea ce privește străinii, Beauceron poate să fie destul de reticent, motiv pentru care este recomandată socializarea timpurie, în vederea evitării agresivității. Pe de altă parte, când vine vorba de un alt mascul câine, Beauceron poate să devină extrem de agresiv. Exceptând cazul în care ați crescut un Beauceron împreună cu un alt câine, nu este indicat să aduceți inopinat un alt mascul în casă. Comportamentul distructiv apare în mod natural la această rasă, dar nu din cauza singurătății, ci din cauza lipsei de activitate. Beauceron va începe să roadă și să sape atunci când devine plictisit. Gena lor de ciobănesc îi face să încerce tot timpul să coordoneze lucrurile, motiv pentru care este bine să îi urmăriți atunci când sunt în preajma mai multor persoane sau mai multor copii. Deși iubesc copiii și sunt protectivi cu aceștia, încercând să îi conducă pot să îi rănească, neintenționat. Aleargă după alte animale, inclusiv după câini de talie mai mică, ceea ce înseamnă că dacă locuiți într-o zonă populată, nu ar trebui să ieșiți cu el fără lesă.

Dresaj:

Beauceron sunt câini care aduc o adevărată provocare dresorului și nu sunt potriviți pentru un dresor mai timid sau un stăpân care are primul său câine. Mergând pe principiul ”îți dau un deget, îmi iei toată mâna”, acești câini foarte inteligenți iau de cele mai multe ori decizii fără să asculte de nimeni. În timpul dresajului, trebuie să îi arătați clar cine este la conducere și să mențineți o atitudine fermă pe tot parcursul antrenamentelor. Odată ce s-a stabilit ierarhia, Beauceronul va excela în a asculta, putând fi cu rapiditate trecut la niveluri superioare de dresaj.

Toaletaj:

Beauceron sunt de obicei în două tipuri de culori, respectiv negru,  maro sau arlechin. Blana exterioară este de câțiva centimetri, densă și se așează de-a lungul corpului. Blana cestuia nu necesită o îngrijire deosebită, fiind necesar doar un periaj săptămânal, mai ales datorită faptului că acesta nu își schimbă blana dintr-o dată, ci pe întreg parcursul anului. Îmbăierea se va face doar dacă este cu adevărat necesar.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța în fiecare zi pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor.

Boli si afectiuni curente:

Beauceron poate să prezinte oricare dintre următoarele boli, motiv pentru care este importat să le cunoașteți și să le preveniți.  Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– glaucomul este o afecțiune oftalmologică prin care crește tensiunea intraoculară și poate să ducă la compromiterea vederii într-un timp scurt. Ochii produc constant un fluid care dacă nu se scurge corect produce acea presiune în globul ocular;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– disfuncții tiroidiene, care sunt cunoscute pentru că duc la pierderea părului, la obezitate, la letargie și la alte probleme ale pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close