Dresajul în cuvinte

1.8K

Orice relație între câine și stăpân se bazează pe elemente de dresaj, elemente care trebuie să fie deprinse din fașă. Un câine care nu este dresat, nu va asculta de stăpân și va isca numeroase conflicte, de altfel inutile. Datorită genei sale, câinele este învățat să trăiască în haită, ceea ce înseamnă automat și că trebuie să accepte un lider, în cazul în care nu este el acela. Subordonarea este necesară încă din faza de predresaj, când se stabilește ierarhia între el și stăpân. De când este mic câinele trebuie să fie învățat că are un șef și că cineva îi va spune tot timpul ce trebuie să facă. În caz contrar, instinctul natural al câinelui îl va îndemna pe acesta să încerce să conducă. În aceeași măsură cu subordonarea, câinele trebuie să fie învățat cu recompensele. Dacă știe că va primi o recompensă, va asculta comenzile cu ușurință.

Recompensele pot fi de mai multe feluri și anume recompensele cu hrană, recompensele care implică mângâieri și recompensele verbale. Pentru un dresor, recompensa este esența realizărilor sale cu un câine. Fără recompense, câinele nu se va lăsa dresat și nu va asculta de comenzi. În timp, primind recompense, câinele va înțelege să asocieze îndeplinirea comenzilor cu ceva plăcut și le va îndeplini cu ușurință. Recompensele întăresc într-o mare măsură legătura dintre câine și stăpân.

Obișnuințe utile

Zgarda și lesa trebuie să fie parte nelipsită din accesoriile unui deținător de câine. Pentru unele rase, mai ales cele de dimensiuni mari, botnița trebuie să fie un accesoriu indispensabil. La fel ca și în cazul comenzilor, recompensarea vă va ajuta să îi obișnuiți mai repede cu aceste accesorii. Câinii trebuie să asocieze aceste accesorii cu ceva plăcut, și mai ales trebuie să fie învățați cu ele de mici. Cu ajutorul recompenselor vor accepta zgarda și lesa, urmând ca în timp să învețe să asocieze aceste accesorii cu ieșitul la plimbare. Următorul pas în dresaj constă în învățarea câinelui să meargă în lesă. El va trebui să stea în partea stângă a stăpânului și să fie mereu atent la acesta și la mișcările sale. Lesa va sta relaxată, câinele știind că nu trebuie să devieze de la traseul stăpânului său, astfel nefiind nevoie ca acesta să tot tragă de lesă sau să strige la câine. Nu uitați să interziceți câinelui să se joace cu lesa.

Primele comenzi

”La picior” este comanda care urmează în mod natural mersului în lesă. Câteodată este necesar să fie corectată poziția câinelui față de stăpân. În aceste cazuri, câinele a deviat de la traseu, a pornit prea în față sau nu mai este aliniat corect față de stăpân. La această comandă, câinele trebuie să își reia poziția corectă și trebuie să fie învățat să facă acest lucru cu ocolirea stăpânului prin spate, pentru a nu încurca mersul acestuia. Recompensele sunt necesare și în această situație. ”Aport” sau ”Vino aici” este comanda cu care câinele este învățat să se întoarcă la stăpân. Cu ajutorul jucăriei preferate sau cu o bucățică de hrană, câinele este ademenit la început să se întoarcă. Dacă ascultă și se apropie, câinele va primi ca și recompensă ceea ce i s-a promis, plus câteva mângâieri sau vorbe bune. Pentru câinii încăpățânați, există posibilitatea utilizării unei lese lungi menită să se deplaseze mai departe de stăpân. Odată plecat mai departe, câinele va fi chemat înapoi, concomitent cu tragerea ușoară a lesei. Se vor folosi și în acest caz recompense, în general hrană sau jucării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close