Rasa American Wirehair

1.3K

canvas_american_wirehair.jpg

 

Informaţii generale:

La fel ca și rasa American Curl, pisica din rasa American Wirehair a apărut ca și o mutație genetică spontană a populației de pisici domestice. În anul 1966, crescătorul de pisici Joan O’Shea a achiziționat de la o fermă din New York o pisică pe care a văzut-o ca având părul puțin diferit. Fiind un crescător al rasei Rex, O’Shea a recunoscut în pisica aceea cu ceafa de culoare roșie și albă, o rasă care ar putea să fie cu totul nouă. Numele pisicii era Hi-Fi și a fost ulterior încrucișată cu pisica unui vecin de la fermă, o pisică ce avea blana dreaptă.  În urma acestei încrucișări au apărut două noi pisici American Wirehair, pe care O’Shea le-a denumit Abby şi Amy. Acesta a vândut-o pe Amy crescătorilor de rasă Rex, Bill şi Madeline Beck, cei care au avut un rol esenţial în punerea rasei American Wirehair pe hartă. Amy a avut destul de mulţi urmaşi, printre care şi o pisică pe nume Barberry Ellen, primul homozigot Wirehair născut.  În anul 1967, familia Beck a făcut o petiţie către CFA (Cat Fancier Association) pentru acceptarea înregistrării rasei American Wirehair, petiţie care a fost acceptată fără nicio problemă. În anul 1978, rasa American Wirehair a reuşit să îşi adjudece campionatul CFA. O’Shea, considerând că această rasă provine din pisica domestică, a crezut de cuviinţă ca standardul rasei să reflecte conformaţia rasei American Shorthair, diferenţierea fiind făcută doar în cazul blănii. Din acel moment, standardul nu a mai suferit modificări majore, fiind

  Nume: American Wirehair

Originea: America

Grupa: Intermediar, păr scurt

 

 

Inaltime: înălțime medie spre mare

Greutate: Femela 3,5 – 5 kg, Mascul 3,5 – 5 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  aproape orice culoare, exceptând culorile hibrizilor

Temperament: . Este o pisică cu o constituţie atletică, dar care are nevoie moderată de exerciţiu. Se bucură de perioadele în care cineva se joacă alături de ea, dar nu mai mult decât orice altă pisică.

Caracteristici distinctive: Rasa American Wirehair are în general o structură osoasă curbată, cu obraji proeminenţi şi cu o bărbie şi un bot foarte bine dezvoltat. Are mustăţile cârlionţate

considerat excelent pentru această rasă. În jurul anilor 1970, O’Shea a încetat munca alături de rasa American Wirehair, urmat la scurtă perioadă şi de către familia Beck. Din acel moment, doar câţiva crescători, arbitri şi expozanţi au mai permis rasei American Wirehair să existe, muncind totodată la îmbunătăţirea corpului acesteia, prin încrucişarea selectivă cu rasa American Shorthair. În acest moment, numărul pisicilor din rasa American Wirehair este destul de limitat. În anul 1995, doar un număr de 47 de pisici din rasa American Wirehair erau înregistrate la CFA. Chiar dacă se crede despre rasă că aparţine în totalitate Americii, cercetările indică faptul că mutaţia genetică s-ar fi produs mai repede. Pisici cu o conformaţie asemănătoare a blănii au fost văzute în zonele bombardate ale Londrei în urma celui de-al doilea război mondial. Două dintre acestea au fost expuse la categoria animale de companie în cadrul show-ului organizat de către Clubul Naţional al Pisicilor din Marea Britanie, cu doar doi ani înainte ca rasa American Wirehair să apară în America. Totuşi, acest fapt este posibil să rămână un mister pentru mult timp de acum în colo.

Descriere fizică:

Blana pisicii din rasa American Wirehair diferă de blana pisicilor din rasa Cornish Rex în sensul că primele pot avea toate cele trei tipuri de păr. De asemenea, gena pisicii Wirehair este dominantă, în comparaţie cu genele recesive ale raselor Cornish şi Devon Rex. Părul rasei American Wirehair este ondulat, sub formă de cârlig sau curbat, rezultând o conformaţie densă, rezistenă, care duce la formarea unor cârlionţi decât la forma unor valuri. Britanicii au transmis geneticianului Roy Robinson mostre din aceste tipuri de păr. Concluzia acestuia a fost că toate cele trei tipuri de păr (lăsat, de tip mustaţă, şi aspru) sunt răsucite. În acest moment, variaţii semnificative există atât în ceea ce priveşte textura blănii dar şi lungimea acesteia. Cea mai preferată blană este cea scurtă, foarte densă şi aspră la atingere.

Caracteristici generale: Pisica din rasa American  Wirehair se distinge de toate celelalte rase prin blana sa densă şi elastică.
Corp: Are un corp solid, puternic și cu o musculatură foarte bine formată în zona umerilor,  a pieptului și a picioarelor din spate. Este de dimensiune medie înspre mare, cu umerii şi şoldurile având aceeaşi lăţime.
Cap: Rasa American Wirehair are în general o structură osoasă curbată, cu obraji proeminenţi şi cu o bărbie şi un bot foarte bine dezvoltat. Are mustăţile cârlionţate. Atunci când este văzută din profil, nasul pisicii din rasa American Wirehair formează o curbă concavă elegantă.
Urechile: Au o lungime medie,  ușor rotunde la vârfuri, aşezate destul de departe una de cealaltă şi nu în totalitate deschise la bază.
Ochii: Sunt mari, rotunzi, limpezi şi expresivi, aşezaţi la o distanţă considerabilă unul de celălalt. Forma ochilor arată în partea superioară o înclinaţie puţin mai pronunţată. Culoarea ochilor depinde în mare măsură de culoarea blănii.
Coada: Rasa American Wirehair conţine pisici cu o coadă a cărui vârf poate să fie rotund sau plat.
Blana: Este elastică, densă şi de o lungime medie. În ceea ce priveşte standardul, este mult mai important ca blana să aibă un aspect aspru, rugos, interconectată, decât ca fiecare fir să fie ondulat. Trebuie să fie foarte densă, elastică, ondulată, aspră. Mustăţile trebuie să fie cârlionţate.

Aproape orice culoare este acceptată în ceea ce priveşte rasa American Wirehair,  exceptând acelea care denotă hibridizarea, cum ar fi ciocolatiul, culoarea levandei sau tiparul Himalayan.

 

Personalitate:

Rasa American Wirehair este foarte asemănătoare cu rasa Americană cu păr scurt, atât din punct de vedere al aspectului fizic, cât şi din punct de vedere al personalităţii acestora. Pisica din rasa American Wirehair este o pisică extrem de adaptabilă, cu un suflet măreţ, afectivă şi jucăuşă. A reuşit chiar să primească unu atribut nu tocmai apreciativ, respectiv acela de clown. Este o pisică cu o constituţie atletică, dar care are nevoie moderată de exerciţiu. Se bucură de perioadele în care cineva se joacă alături de ea, dar nu mai mult decât orice altă pisică. De asemenea, nu solicită foarte multă atenţie sau afecţiune. Este de ajuns să ştie că sunteţi în zonă şi că îi acordaţi un minim nivel de atenţie. Fiind o rasă ce provine din pisici muncitoare, pisicile American Wirehair sunt pisici cărora le place să se joace cu jucării interactive sau să rezolve puzzle-uri. Fiind de asemenea pisici foarte sociabile, nu se vor ascunde niciodată de un vizitator care vă calcă pragul. Rasa American Wirehair conţine pisici liniştite, silenţioase, care iubesc oamenii şi care îi vor urma peste tot. Sunt tot timpul în umbra stăpânului, arătând un interes ridicat în tot ceea ce se întâmplă în jurul său. Unii crescători ai acestei rase spun despre pisicile American Wirehair că sunt conectate într-un anumit mod la stăpânii lor, fiind mereu dispuse să le aline acestora suferinţa. Chiar dacă este sau dacă nu este o pisică care să stea în braţe, va aprecia întotdeauna un loc al său, alături de dumneavoastră.

Toaletaj:

Rasa American Wirehair este ușor de îngrijit, acest lucru putând fi realizat printr-o simplă periere sau pieptănare. Totuşi, trebuie să ţineţi cont de faptul că atât perierea cât şi pieptănarea pot să distrugă firul de păr şi aspectul general al blănii acesteia. Periajul este indicat cu precădere în perioadele în care îşi schimbă blana, pentru a îndepărta părul mort și pentru a distribui grăsimea generată de piele uniform. Nu necesită îmbăiere decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa American Wirehair face parte dintr-o rasă puternică și sănătoasă. Deși sunt în general sănătoase, există posibilitatea apariției unor probleme care să fie de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– gingivita apare atunci când tartrul de pe dinți ajunge la nivelul gingiilor, provocând sângerare. Se poate evita această boală prin periaj zilnic și controale regulate. De asemenea, hrănirea cu carne crudă de pui în primul an de viață le va întări gingiile;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, pisicile își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– cardiomiopatie hipertrofică este un o boală a inimii în cadrul căruia miocardul (mușchiul inimii) se îngroașă anormal de mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close