Cum ne alegem porcușorul de guineea

2.4K

După ce v-ați asigurat că puteți oferi o viață fericită unui porcușor de guineea și ați făcut toate pregătirile necesare (cușcă, așternut, accesorii etc.), este momentul să vă aduceți acasă și ghemotocul de blană. Nu uitați că porcușorul de guineea este un animal gregar care are nevoie să socializeze și că cel mai bine ar fi să luați doi de la bun început. (Spre exemplu, în Suedia deținerea unui singur porcușor nu este permisă, fiind obligatoriu ca stăpânii să aibă minimum doi.)

Masculi, femele sau o pereche?

Având în vedere că reproducerea porcușorilor de guineea este o chestiune sensibilă care necesită cunoștințe specifice (femelele pereche porcusor guineeatrebuie să rămână gestante și să fete îndeplinind anumite condiții stricte pentru a preveni urmări grave), este recomandat să vă asigurați că porcușorii dumneavoastră nu vor avea urmași surpriză. Așadar, ori luați doi de același sex, ori o pereche și castrați masculul. Varianta cea mai recomandată este de a opta pentru două femele, acestea fiind mai puțin susceptibile de a se lupta pentru teritoriu, buna înțelegere între ele fiind aproape garantată. În cazul în care optați pentru doi masculi, este imperios necesar să le asigurați suficient spațiu încă de la început pentru că tind să devină teritoriali și să se lupte între ei pentru a-și dovedi dominanța. Ideal ar fi să alegeți pentru cușcă o soluție care să vă permită partajarea acesteia în două părți în caz că cei doi năzdrăvani nu se înțeleg. Chiar dacă aveți doi masculi care nu se înțeleg și locuiesc în cuști separate, acestea trebuie să fie apropiate pentru ca ei să poată comunica. Dacă alegeți un cuplu, țineți cont că masculul trebuie castrat, după operație neavând voie să locuiască împreună cu femela pentru o perioadă de 5 săptămâni. Sub nicio formă nu alegeți varianta mai mulți masculi, o singură femelă deoarece se vor declanșa lupte între ei care pot duce la mutilarea sau chiar moartea animalelor dumneavoastră. Varianta un mascul, mai multe femele este recomandată doar în cazul în care masculul este castrat. Orice variantă alegeți, nu uitați să le asigurați un spațiu suficient.

Petshop sau crescătorie particulară?

pereche porcusor guineea dormindArgumente pro și contra există pentru fiecare din cele două variante. Ideal ar fi să luați porcușori din adăposturi sau de la persoane care-i nu-i mai doresc din diverse motive, dându-le astfel o nouă șansă. Oricare ar fi varianta aleasă, trebuie să verificați cu atenție sexul porcușorului și starea să de sănătate, chiar dacă cel care vi-l înmânează va asigură că totul e în regulă. (Despre stabilirea sexului porcușorului, într-un articol viitor.) Un control sumar al stării de sănătate al porcușorului este imperios necesar. Nasul porcușorului ar trebui să fie curat, fără secreții. La fel și urechile. Blănița sa trebuie să fie intactă, fără zone în care lipsește sau se descuamează pielea. Porcușorul nu ar trebui să prezinte scuame pe lăbuțe și nici nu ar trebui să plângă în cazul unei palpări sumare. Totodată, observați-l câteva minute înainte de a-l lua din cușca sa: trebuie să fie activ și să mănânce. Recomandat este și să treceți pe la un veterinar specializat pentru un prim control de rutină. În cazul în care aveți deja alți porcușori acasă, o perioadă de carantină de minimum două săptămâni este imperios necesară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close