Câini din rasa Ciobănesc Pirinean

1.2K
Informaţii generale:

Ciobănescul Pirinean (Pyrenean Shepherd) este o rasă de câini foarte veche, a cărei origini s-au pierdut în istoria sa lungă. Aceşti câini au trăit în munţii din Sudul Franţei timp de multe mii de ani. Există poveşti mitice care sugerează că această rasă provine din urşii şi vulpile din Pirinei, acest câine fiind cel original din desenele făcute pe pereţii peşterilor din Lascaux de către populaţia Cro-Magnon. De fapt, ştim că oase de câini de dimensiuni mici se găsesc în număr foarte mare în cimitirile antice din perioada Neolitică. De asemenea, datorită faptului că turmele de oi şi de capre din Munţii Pirinei erau extrem de dezvoltate în jurul anilor 6000 BC, ecosistemul regiunii a fost intens transformat de supra-înverzire. De-a lungul secolelor, creşterea turmelor de animale a fost o activitate principală a economiei din zona Sudului Franţei şi Spania. Acest stil de viaţă antic a rămas activ chiar şi în zilele noastre. Mulţi câini din rasa Ciobănesc Pirinean au în continuare grijă de turmele existente în Munţii Pirinei. Această rasă este o versiune mai mică a câinelui ciobănesc Catalan Francez. Fiind crescuţi pentru a controla şi a manageria mişcarea turmelor de oi în perioada lunilor călduroase, aceşti câini lucrează în general în tandem cu mai marele câine din rasa Marele Pirinei, a cărui principal rol a fost ca şi gardian

  Nume: Ciobănesc Pirinean

Originea: Franţa

Grupa: Câini ciobăneşti

Inaltime: Femela 40 – 50 cm, Mascul 43 – 53 cm

Greutate: Femela 7 – 10 kg, Mascul 9 – 15 kg

Speranta medie de viata: până la 15 – 17 ani

Culoare: toate culorile și varietățile de culori.

Temperament:  Pot să devină protectivi dacă oamenii lor au fost ameninţaţi. Sunt nişte câini entuziaşti şi companioni afectuoşi pentru persoanele active.

Dresaj:  Instinctele lor de turmă sunt integrate adânc în rădăcinile lor, ieşind la iveală încă de la o vârstă fragedă. Aceşti câini ştiu cum să managerieze turmele de oi, chiar şi fără să aibă ca şi exemplu un câine mai în vârstă.

Caracteristici distinctive: Un câine aflat în condiţii perfecte de muncă este unul cu oase uşoare, corect proporţionat şi echilibrat şi nu trebuie să fie supraponderal. Capul are o formă triunghiulară, fiind relativ mic în comparaţie cu restul corpului.

şi câine de pază în faţa predatorilor şi a hoţilor. Nu se ştie cu exactitate care au fost strămoşii rasei Ciobănesc Pirinean, deşi unele persoane consideră că această rasă provine din rasa Briard. Totuşi, experţii actuali în rase de câini nu sunt de acord cu această ipoteză, aceştia considerând că rasa Ciobănesc Pirinean este o adevărată rasă Franceză. Ceea ce este în mod general acceptat este totuşi faptul că această rasă a fost dezvoltată şi apreciată pentru abilităţile sale de muncă şi pentru instinctele sale. Aceste abilităţi sunt agilitatea, talentul de a manageria turmele, atenţia, protectivitatea, rapiditatea, inteligenţa şi o blană exterioară groasă care îi oferă protecţie împotriva temperaturilor extreme şi a predatorilor. Oile duse din Europa în Nordul Americii în anii 1800 erau adeseori acompaniate de câini Ciobăneşti Pirineeni. Franţa a recunoscut câinele Ciobănesc Pirenean ca şi rasă distinctă în 1926. Sute sau mii de Ciobăneşti Pireneani au asistat trupele franceze şi şi-au pierdut vieţile în timpul primului război mondial, folosind ca şi curieri, ca şi câini de căutare-salvare, câini de pază. London Kennel Club a acceptat înregistrarea totală a rasei în anul 1988. Clubul American al Ciobăneştilor Pireneani a fost format la sfârşitul anilor 1980, iar rasa a fost acceptată oficial în grupa câinilor de muncă în anul 2009. Astăzi, Federaţia Cinecologică Internaţională a recunoscut Rough-Faced şi Smooth-Faced Ciobăneşti Pirineani ca şi rase separate, în timp ce alte instituţii ca şi AKC le consideră ca şi varietăţi ale aceleaşi rase. În afara Franţei, această rasă rămâne una rară. Totuşi, în Franţa, popularitatea sa ca şi câine devotat de familie a crescut considerabil în ultimii ani.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Ciobănesc Pirinean este un câine mic, lung şi vivace, a cărui personalitate sclipitoare şi inteligenţă sunt reflectate excelent de expresia pe care faţa sa triunghiulară o conferă. Este un atlet perfect, iar mersul său cursiv şi frumos îl arată ca şi un câine care abia atinge pământul. Cu oase uşoare şi construit ca şi un dreptunghi orizontal, cu nivelul său mare de energie şi inteligenţă, cu atitudinea sa atentă şi vivace, acest câine este unul mereu în alertă şi gata de acţiune. Cele două varietăţi de câini, Smooth-Faced şi Rough-Faced pot să apară din aceeaşi părinţi. În ceea ce priveşte greutatea, trebuie menţionat că este necesar să se simtă foarte bine coastele câinelui, nefiind indicat să aibă multă carne pe oase. Un câine aflat în condiţii perfecte de muncă este unul cu oase uşoare, corect proporţionat şi echilibrat şi nu trebuie să fie supraponderal. Capul are o formă triunghiulară, fiind relativ mic în comparaţie cu restul corpului. Partea de sus a capului este aproape în totalitate teşită. Ochii îi sunt în formă de migdală şi foarte expresivi. Au o culoare maro, iar pleoapele îi sunt negre, indiferent de culoarea blănii. Urechile îi sunt mai degrabă scurte, de lăţime moderată la bază şi aşezate destul de sus pe cap. Craniul îi este aproape plat în partea de sus, uşor rotunjit pe părţi. Vârful craniului se curbează uşor înspre un bot fără stop, iar marginile craniului de asemenea se îmbină elegant cu botul, oferindu-i câinelui un aspect triunghiular. Botul îi este drept, uşor mai scurt decât craniul şi îngust, dar nu foarte exagerat. Acesta ajută la definirea formei triunghiulare a capului. Nasul îi este negru. Gâtul îi este destul de lung, bine arcuit, curgând elegant înspre umeri, musculos. Corpul este lung şi bine definit, cu şale scurte, cu lateralele bine ridicate şi o cutie toracică uşor rotunjită. Coada poate să fie bob natural, scurtă sau lungă. Coada lungă nu trebuie să se ridice deasupra nivelului spatelui. Calitatea blănii este mai importantă decât abundenţa ei. Blana varietăţii Rough-Faced poate să fie lungă sau semi-lungă, aproape netedă sau uşor vălurită. Textura este aspră, aflându-se undeva între blana unei oi şi cea a unei capre.

Personalitate:

Ciobănescul Pirinean este un câine plin de vivacitate, cu o dispoziţie încântătoare care este dominată de plăcerea cu care lucrează la turmele de oi. Este curajos, inteligent, vivace, entuziast, tenace, sensibil şi aproape fără frică în orice situaţie. Deşi este un câine de statură mică, se spune că acest câine nu are egal în ceea ce priveşte rasele care păzesc şi muncesc alături de turmele de oi sau vaci. Câinele din rasa Ciobănesc Pirinean este foarte ataşat de stăpânii săi, excluzând în totalitate alte persoane. Este foarte sensibil atunci când vine vorba de stăpânii săi şi de trăirile acestora. Sunt loiali şi devotaţi membrilor umani ai familiei din care fac parte, atât adulţi cât şi copii. Pot să devină protectivi dacă oamenii lor au fost ameninţaţi. Sunt nişte câini entuziaşti şi companioni afectuoşi pentru persoanele active. Insistă să fie incluşi în toate activităţile zilnice, indiferent de locul în care pot să apară. Aceşti câini sunt instinctiv retraşi şi precauţi atunci când vine vorba de străini. Au nevoie de socializare constantă, începând încă din copilărie şi continuând pe întreaga lor viaţă, doar aşa reuşind să se simtă confortabil şi încrezători în jurul oamenilor cunoscuţi şi în apropierea altor animale. Câinii din rasa Ciobănesc Pirinean au o cantitate enormă de energie, ceea ce i-a făcut să îşi primească denumirea de „câinele care nu se opreşte niciodată”. Această cantitate de energie este aproape imposibil de eliminat. Le place să muncească şi să aibă tot timpul ceva de lucru. Sunt tot timpul în alertă şi pregătiţi de acţiune. Au nevoie de exerciţii regulate, viguroase şi dese pentru a-i menţine sănătoşi din punct de vedere fizic şi mental. Au un nivel mare de stamină şi pot să alerge chiar şi 40 km într-o zi în timp ce lucrează alături de stăpânii lor. Dacă nu sunt oi în apropiere, care să fie mânate, stăpânii lor ar trebui să le găsească altceva de făcut. Din păcate, fără exerciţiu regulat, ciobăneştii Pirineani pot să devină plictisiţi, gălăgioşi, nefericiţi şi distructivi. Câinii Ciobăneşti Pirineani fac parte dintr-o rasă alertă, de pază. Este un câine de pază perfect, care latră de câteva ori la orice sunet necunoscut. Le place să mănânce şi au un apetit incredibil, lucru de înţeles având în vedere energia de care dau dovadă. Nu sunt câini care să aibă nevoie de afecţiune sau de îmbrăţişări şi mângâieri, dar nici nu sunt câini care să se enerveze uşor sau care să se streseze.

Dresaj

Câinii din rasa Ciobănesc Pirinean nu au nevoie de niciun dresaj pentru a-şi face munca. Instinctele lor de turmă sunt integrate adânc în rădăcinile lor, ieşind la iveală încă de la o vârstă fragedă. Aceşti câini ştiu cum să managerieze turmele de oi, chiar şi fără să aibă ca şi exemplu un câine mai în vârstă. În ceea ce priveşte învăţarea altor comenzi, aceşti câini sunt nişte învăţăcei excelenţi. Sunt sensibili, inteligenţi şi dornici să facă pe plac, ceea ce îi face să fie o adevărată plăcere pentru stăpânii lor. Metodele de dresaj pozitive oferă cele mai bune rezultate pentru această rasă. Este necesar să fie socializaţi încă de la o vârstă fragedă, pentru a le elimina frica naturală faţă de străini sau de alte animale necunoscute.

Toaletaj:

Câinii din rasa Ciobănesc Pirinean este unul care nu are nevoie de prea multă îngrijire, în mare parte datorită faptului că este un câine care trăieşte în exterior, în ferme, nu neaparat în casă. Totuşi, este indicat să îi periaţi blana o dată pe săptămână, pentru a nu permite încâlcelile şi pentru a scoate din blană resturile şi mizeriile acumulate. Periatul va ajuta și la distribuirea uleiurilor pielii și îi va menține blana sănătoasă și mătăsoasă.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Ciobănesc Pirinean este în general sănătoasă, dar la fel ca orice altă rasă, poate să prezinte anumite condiţii de sănătate. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close