Pisici din Rasa Aegean

1.6K
Informaţii generale:

Despre această rasă trebuie să spunem încă de la început că nu face parte din rasele recunoscute de către CFA (Cat Fanciers Association).  Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu va putea să fie acceptată la un moment dat ca și rasă cu drepturi depline, care să participe în concursurile de profil. De asemenea, odată cu încadrarea într-una dintre grupele de concurs este necesară și realizarea unui standard oficial al Rasei Aegean. Noi, în continuare o să o denumim rasă, dorind totodată să menținonăm că există peste douăzeci de rase nerecunoscute de către CFA, dar care au un istoric și asociații proprii.

Pisica din rasa Aegean este originară din Insulele Ciclade, formate dintr-un grup de 200 de insule în interiorul Mării Egee. De la numele insulelor provine și numele acestei frumoase pisici. Dacă ați petrecut vacanțe în Grecia, pe insulele Andros, Delos, Mykonos, Naxos sau Santorini, cu siguranță ați observat aceste pisici de dimensiuni medii, cu părul semilung, stând

  Nume: Aegean

Originea: Grecia

Grupa: Pisici de mărime medie-mare

Inaltime: înălțime medie-mare

Greutate: Femela 4,5 – 6,5 kg, Mascul 5 – 6,8 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  toate culorile, cu alb predominant și fără pete mici colorate.

Temperament: Sunt capabile să vâneze ore întregi, acest lucru datorându-se rezistenței de care dau dovadă. Pisicile din rasa Aegean sunt foarte afectuoase și loiale. Vor crea o legătură puternică cu o singură persoană, pe care o va considera specială și pe care o va urma tot timpul.

Caracteristici distinctive: Pisica Aegean are un corp atletic și de mărime medie. Capul le este mare, în proporție cu corpul și coada care sunt lungi. Ochii au un aspect oriental, iar urechile le sunt mari.

comode pe bărcile de pescuit, odihnindu-se la umbra unui scaun. Rasa Aegean este considerată a fi una dintre cele mai vechi rase de pisici domesticite. În Grecia, pisicile din rasa Aegean sunt neîmblânzite, putând fi observate tot timpul în zona portuară unde obișnuiesc să cerșească mâncare de la trecători. În Grecia, aceste pisici sunt considerate a fi o comoară națională. Rasa de pisici Aegean pare a fi singura rasă apărută în Grecia. Se crede despre ele că au trăit cu grecii antici, cu multe mii de ani înainte. Se spune despre aceste pisici că au ajuns pe tărâmul Greciei cu ajutorul pescarilor Greci antici care treceau pe lângă insule în fiecare zi. Oamenii au început încet să le domesticească, moment în care popularitatea lor în rândul grecilor a crescut seminificativ. Era o pisică despre care toată lumea știa că este un foarte bun exterminator. La începutul anilor 1990, a fost înființat primul Club al iubitorilor de pisici din rasa Aegean. Tot în acea perioadă au fost depuse eforturi pentru creșterea ordonată a acestor pisici și încrucișarea selectivă. Astăzi, cu toate că nu este o rasă recunoscută de CFA, rasa Aegean este apreciată de mai multe cluburi de crescători de pisici din întreaga lume. Chiar dacă în acest moment rasa Aegean este destul de rară în afara granițelor Greciei, a început încet să își pună amprenta asupra zonei Americii de Nord și totodată să iasă în Europa.

Descriere fizică:

Această rasă nu a primit încă un standard oficial, dar prezintă destul trăsături fizice caracteristice, care să permită realizarea unui tipar. Sunt pisici impresionante, frumoase, care chiar dacă au fost încrucișate în mod sistematic abia recent, ele s-au adaptat foarte repede mediului înconjurător. Acest lucru se datorează faptului că sunt niște pisici care au fost domesticite cu multe secole în urmă. Tot capacitatea lor mare de a se adapta le-a permis să se apropie foarte mult de oameni, ceea ce a transformat această pisică într-un animal de companie foarte apreciat. Lipsa blănii duble se datorează unor factori genetici care au reușit să se adapteze condițiilor calde din zona Greciei.

Caracteristici generale: Pisica Aegean are un corp atletic și de mărime medie. Capul le este mare, în proporție cu corpul și coada care sunt lungi. Ochii au un aspect oriental, iar urechile le sunt mari. Culoarea ochilor este verde pentru majoritatea pisicilor din această rasă, iar culoarea blănii poate să fie atât în două culori, cât și în trei. Albul este culoarea predominantă, care acoperă în general 2/3 din suprafața blănii. Celelalte culori pot să fie crem, albastru, roșu sau negru.
Corp: Este o pisică de mărime medie, puternică și musculoasă, al cărei aspect nu pare deloc a fi greu sau obez. Corpul îi este mai degrabă lung, cu o picioare puternice și de lungime medie, terminate cu niște lăbuțe rotunde.
Cap: Este rotund, larg și cu obrajii plini. Botul are o lățime medie, la atingere fiind rotund și cu mustăți pronunțate. Văzută din profil, nasul prezintă un stop. Bărbia îi este fermă și bine dezvoltată, bine proporționată cu restul corpului și nu ar trebui să fie foarte ieșită în exterior și nici prea masivă. Văzută din față, pisica Aegean pare a avea un bot ascuțit, acest lucru datorându-se în mare parte ochilor care par a fi alungiți înspre exterior.
Urechile: Sunt de mărime medie, largi la bază și așezate depărtat una de cealaltă. Interiorul urechilor nu îi este acoperit de păr cu excepția unor mici smocuri, în timp ce exteriorul este acoperit de blană. Vârfurile urechilor sunt ascuțite și îndreptate înspre în față.
Ochii: Sunt mari, perfect proporționați cu restul feței și așezați într-o ușoară linie oblică față de aspectul general al feței. Sunt alungiți, în formă de migdală și în general îi sunt verzi înspre galben. .
Coada: Are o lungime semnificativă, și este aproape egală ca și grosime de la bază până la vârf. Este acoperită în general cu foarte multă blană, de cele mai multe ori pufoasă.
Blana: Este de lungime medie, motiv pentru care rasa Aegean este considerată a fi o pisică cu păr semilung. Blana are o textură mătăsoasă, fără să prezinte o blană interioară. Prezintă de asemenea un fular plin în jurul gâtului și o coadă de asemenea cu multă blană pe ea. Din moment ce această pisică s-a adaptat climatului local, pe timpul iernii, blana sa plină o protejează de vremea mai rece, în timp ce vara își pierde blana pentru a experimenta senzația unei rase cu părul scurt. Totuși, tot timpul blana de pe coadă îi rămâne la aceeași lungime. Sunt acceptate orice combinații de culori, cu excepția punctelor colorate, care arată că au existat încrucișări cu alte rase.

 

Personalitate:

Pisicile din rasa Aegean sunt active și inteligente. Dar totodată acestea pot să fie foarte dificil de dresat. Mulți proprietari nu reușesc să le învețe nici măcar o singură comandă. Aceste pisici sunt niște vânători extrem de înzestrați, apreciate și cunoscute pentru calitățile lor de exterminatori de rozătoare. Se poate observa foarte bine această caraceristică a lor atunci când sunt nevoite să rezolve anumite probleme sau să își vâneze prada. În general, atunci când sunt la vânătoare, inteligența lor le permite să creeze ambuscade, fiind capabile să aștepte răbdătoare ore întregi înainte de a lansa atacul final. De obicei, pisicile Aegean vânează șoareci, dar dacă aceștia lipsesc, vor începe să vâneze șoareci imaginari sau chiar papucii stăpânului lor. Sunt capabile să vâneze ore întregi, acest lucru datorându-se rezistenței de care dau dovadă. Pisicile din rasa Aegean sunt foarte afectuoase și loiale. Vor crea o legătură puternică cu o singură persoană, pe care o va considera specială și pe care o va urma tot timpul. Le place să fie mângâiate și răsfățate, dar nu vor solicita tot timpul acest lucru. Sunt de asemenea foarte gălăgioase. Le place să vorbească mult cu stăpânii lor. Se pot înțelege destul de bine cu alte pisic și cu acei câini care au fost dresați sau care au niște maniere foarte bune. Rasa Aegean este una dintre puținele rase care se înțeleg excelent cu copiii. Totuși nu este indicat să îi lăsați pe copiii foarte mici să se joace cu ele pentru că ar putea să se comporte mult prea brutal comparativ cu nivelul de suportabilitate al pisicii. Majoritatea acestor pisici sunt prietenoase atunci când vine vorba de persoane străine. În schimb, dacă aveți în casă alte animale de dimensiuni mai mici, ar fi indicat să nu alegeți o pisică din rasa Aegean pentru că, după cum spuneam și mai sus, sunt animale de vânătoare perfecte, niște adevărate arme mortale. Vor intra în urmărirea altor animale mici din împrejurimi, cum sunt pești, păsări, șopârle și chiar șerpi mici. Acestor pisici le place să își petreacă timpul pe afară. Totuși, nu uitați că exteriorul casei nu este tot timpul prietenos și sigur pentru ea. Dacă vă gândiți totuși să începeți să o dresați, folosiți o lesă și un harnașament. Le place foarte mult să stea în apă și se vor juca la nesfârșit, stropind și înotând.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Aegean este lungă și ar trebui să fie pieptănată de câteva ori pe săptămână pentru a preveni încâlcelile. Aceste pisici își pierd blana, motiv pentru care pieptănatul are rolul de a înlătura firele de păr moarte. Uneori este de ajuns să vă treceți degetele prin blana lor, pentru a desprinde cârlionții încâlciți. În ceea ce privește îmbăiatul, o să îi facă plăcere tocmai pentru că este o pisică la care îi place apa. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Aegean este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– distrofia corneană reprezintă o afecțiune progresivă moștenită a ambilor ochi. Corneea, stratul exterior al ochiului este cel mai afectat. Există trei tipuri de distrofie corneană, în funcție de locația în care este identificată: epiteliul cornean, stromale cornean și endoteliul cornean;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor.

– hernia de disc este o afecțiune în care discul intervertebral se degenerează și nu mai amortizează șocurile la nivel intervertebral. Acest lucru face discul să împingă în măduva spinării, cauzând dureri intense, paralizie, lipsa controlului asupra vezicii;

– boala vestibulară periferică afectează sistemul de echilibru, pisica începând să țină capul înclinat, nu își mai coordonează mișcările, se rostogolește, mișcă involuntar ochii, vomează și salivează excesiv;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea pisicilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții pisicii au suferit sau suferă de astfel de boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close