Pisica din Rasa Kurilian Bobtail

1.6K
Informaţii generale:

Această rasă este una apărută natural, care a existat în izolare pentru o lungă perioadă de timp (cel puțin 100 – 150 de ani) pe un lanț de insule cunoscute sub numele Kuril, care au aparținut Rusiei și Japoniei. În Rusia există câteva documente care se referă la pisicile cu coadă scurtă, care au fost aduse acasă de către locuitorii insulei și de către membrii armatei sau de către oamenii de știință ai secolului XX. Caracterul acestor pisici le-a făcut să fie foarte populare, chiar dacă nu se știa prea multe despre istoricul și pedigree-ul acestor pisici. Mulți oameni au adus aceste pisici acasă din insule, dar în Rusia nu a apărut niciun club, ceea ce însemna că nu exista un standard al rasei care să îi ghideze pe cei care le creșteau. La primul show de profil la care Kurilian Bobtail a pariticipat (în 1990), mulți experți străini erau îngrijorați că aceste pisici Rusești cu coada scurtă erau doar niște pisici Bobtail Japoneze cu o conformație mai dură. Chiar și azi, nu se poate spune că aceste două rase, Kuril Bobtail și Bobtail Japoneză nu au anumite asemănări

  Nume: Kurilian Bobtail

Originea: Insulele Kuril – Rusia

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 4 – 5 kg, Mascul 4,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  toate culorile.

Temperament: Pentru că pisica Kurilian Bobtail a evoluat în a fi un pescar priceput, majoritatea acestor pisici iubesc apa și pot chiar să sară în cadă alături de stăpânii lor. Sunt de asemenea mereu dornice să se joace cu orice sursă de apă.

Caracteristici distinctive: Este o pisică apărută natural, cu o coadă Bobtail și cu o osatură substanțială, ceea ce îi oferă o constituție destul de îndesată. Impresia pe care oricine o are atunci când vede această pisică este una de putere și forță.

genetice. De fapt, este probabil că pisica Kuril să fi fost sursa mutației cozii scurte în pisica Japoneză. Totuși, diferența dintre acestea două este că rasa Bobtail Japoneză a fost o rasă creată, având o coadă similară. Rusia nu a deținut destul de multe Bobtail Japoneză pentru a realiza o comparație genetică între aceste două rase. În schimb, pisicile Kuril sunt pisici sălbatice și cu origini de asemenea venite din sălbăticia acelor insule. Crescătorii ruși au menținut această imagine sălbatică în pisicile Kurilian, în timp ce Americanii au creat eleganta Bobtail Japoneză. În contrast, genetica pisicii Manx este total diferită de genetica pisicii Kurilian. Gena Bobtail nu a avut nicio consecință dăunătoare așa cum gena Manx a avut, lucru care le-a permis acestor pisici să existe în mediul lor natural și să se încrucișeze fără intervenția omului timp de secole. Pisica Bobtail Karelian este de asemenea o mutație distinctă fie din Manx, fie din Kurilian. Bobtail Karelian e originară din regiunea Sf Petersburg, în partea nordică a Rusiei. Prezintă o genă recesivă pentru coadă, în timp ce gena Kurilian Bobtail este dominantă. Mai mult, dacă este comparată cu alte rase, trăsăturile pisicii Karelian sunt mult mai asemănătoare pisicii Norvegiene de Pădure, în timp ce pisica Kurilian este mai asemănătoare cu populația de pisici Siberiene.

Legenda pisicii din rasa Kuril

În timpuri străvechi, pe niște insule îndepărtate din Pacific au trăit un popor care își spuneau Ainu. Acest popor denumeau străinii care le călcau țărmul Kuru. În limbajul Ainu aceasta însemna ”omul care a venit de nicăieri”. Astfel, poporul Ainu a primit numele de ”oamenii Kuril”, după care și Arhipelagul a început să fie cunoscut ca și ”Insulele Kuril”. Poprul Ainu a dat câte un nume la fiecare Insulă. Acestea sunt cuvintele folosite pentru insule: Paramushir – Insula Largă, Onekotan – Vechea Așezare, Umishir – Land of Bays, Chiripoi – Micile Păsări, Urup – Somon, Iturup – Marele Somon, Kunashir – Insula Neagră, Shikotan – Cel Mai Bun Loc. Aceste insule nu erau tocmai locul ideal pentru a trăi pentru că aveau un climat foarte dur. Iarna erau înghețuri cu temperaturi între -10 și -20 grade Celsius, iar vara temperatura nu depășea +15 grade. Adeseori se simțeau cutremure, fiind niște insule vulcanice. Există mai multe versiune cu privire la originea pisicii Kurilian Bobtail.

Una dintre ele povestea despre pisica Manx care trăia în Anglia. Pescarii și călătorii au luat aceste puternice pisici cu ei pe vapoare pentru a prinde rozătoarele. Ajungând și pe insulele Kuril, pe măsură ce marinarii cunoșteau localnicii, și pisicile Manx au făcut cunoștință cu pisicile locale. Curioasele Manx au început să se adapteze la stilul de viață al celorlalte pisici. De-a lungul anilor, ca urmare a numeroaselor încrucișări cu pisicile locale, au început să apară tiparul Kuril, Japonez, Karelian și American Bobtail. Coada scurtă era lucrul pe care toate aceste pisici îl aveau în comun. Fiecare mică coadă este asemenea unei amprente, fiind unică. Unele seamănă cu o spirală, altele ca un cârlig și altele asemenea unui șarpe, dar care nu depășeau niciodată mai mult de 8 vertebre. În anii 1991 – 1992, felinologiștii Tatyana Bocharova și Liliya Ivanova au făcut mai multe drumuri pe insulele Iturup, Kunashir și Shikotan. Acestea au adus cu ele frumoase Kurilian Bobtail, începând astfel munca pentru recunoașterea rasei în Rusia și în lume. În anul 1996 standardul rasei Kurilian Bobtail a fost aprobat de către WCF, iar în 2002 standardul a fost adoptat de către International Federation of European Cat Fanciers. Din acel moment, Kuril Bobtails au obținut dreptul de a participa în prezentările internaționale și să câștige inimile iubitorilor de pisici. Au reușit să se ridice la nivelul Manx, American Bobtail, Japonese Bobtail și Mekong Bobtail. Interesul față de această rasă crește de la an la an. Acest lucru este de înțeles din moment ce au aspectul exotic a unui ”lynx” perfect adaptat condițiilor climatice, au o sănătate de invidiat și nu miros deloc.

Descriere fizică:

Aspectul pisicii din rasa Kurilian Bobtail poate să fie destul de înșelător. La prima vedere, această pisică poate să arate compact, dar atunci când o ridicați în brațe veți descoperi că este acoperită de o musculatură foarte bine dezvoltată. Pisicile s-ar putea să nu ajungă la mărimea normală până la vârsta de 5 ani. Se spune despre această pisică Bobtail că seamănă cu un Lynx, în special datorită picioarelor lungi din spate. Aceste picioare lungi o ajută să facă salturi extrem de lungi, fiind de altfel renumită pentru abilitățile sale de vânătoare. Dacă aveți acasă o pisică Kurilian, orice fel de rozătoare vor fi puse într-un real risc. Le mai place foarte mult să se joace în apă, ceea ce de altfel nu este surprinzător având în vedere faptul că provin de pe insule și mai mult, pentru că au o blană rezistentă la apă. Pisica Kurilian poate să prindă un somon cu ușurință în habitatul său natural, motiv pentru care este indicat să asigurați bine acvariul și peștii din el. Evident, este o pisică capabilă să se adapteze în multe climate și în medii diferite, ceea ce înseamnă că poate să trăiască în orice țară. Pisica Kurilian Bobtail este o rasă apărută natural, care s-a dezvoltat singură într-o anumită regiune, cu prea puțină intervenție din partea oamenilor. Kurilian Bobtail vine în multe culori solide, dar de asemenea poate să fie și tabby sau cu pete albe. Fiecare coadă are un anumit aspect, având până la 10 vertebre.

Caracteristici generale: Este o pisică apărută natural, cu o coadă Bobtail și cu o osatură substanțială, ceea ce îi oferă o constituție destul de îndesată. Impresia pe care oricine o are atunci când vede această pisică este una de putere și forță. Această rasă este cunoscută ca un vânător excelent și un pescar înzestrat.
Corp: Pieptul îi este mare, compact, larg. Spatele poate să fie ușor arcuit și cu șoldurile ridicate. Femelele sunt mai mici decât masculii. Picioarele sunt de lungime medie, iar picioarele din spate sunt mult mai lungi decât cele din față. Picioarele formează un pătrat cu întreg corpul.
Cap: Capul îi este mare, cu margini moderate și cu contururi rotunjite, mai larg la nivelul obrajilor. Botul îi este dreptunghiular, mai mult lat decât lung, ușor rotunjit și cu un stop evident. Băbria este bine dezvoltată și rotundă atunci când este văzută din profil. Nasul este de lungime medie.
Urechile: Sunt de dimensiuni medii, largi la bază și ușor curbate înspre în față. Distanța dintre urechi este egală cu lățimea la baza urechilor. Urechile sunt triunghiulare și ușor rotunjite la vârf.
Ochii: Au forma unei migdale, ovale în partea de sus și rotunjiți în partea de jos. Sunt așezați la un ușor unghi între baza urechii și vârful nasului, la o distanță de un ochi între ei. Culoarea trebuie să fie clară, strălucitoare, fără nicio legătură cu culoarea blănii. Pisicile albe sau arlechin pot să aibă ochi albaștri sau ochi cu culori diferite.
Coada: Este formată din una sau mai multe spirale sau combinații de drept și spirală. Lungimea cozii trebuie să fie între 1,5 cm și 8 cm pentru pisicile cu părul scurt și până la 13 cm pentru pisicile cu păr lung. Poate să fie rigidă sau flexibilă sau o combinație între acestea. Mărimea și forma cozii ar trebui să fie în perfectă armonie cu întreg aspectul pisicii. Atunci când este palpată, coada conține cel puțin 2 vertebre, cu cel puțin o cubră.
Blana: Este scurtă iar blana de pe coadă are aceeași lungime ca și în restul corpului. Pentru pisicile cu părul lung, lungimea blănii este medie, iar smocuri de blană și coama poate să apară. Textura este moale, mătăsoasă, destul de rezistentă. Toate culorile tradiționale sunt acceptate. Este acceptat de asemenea orice cantitate de alb.

 

Personalitate:

Pisicile din rasa Kurilian Bobtail tind să aibă o personalitate prietenoasă, de încredere. Această rasă menține ceea ce este mai bune dintre cele două lumi, fiind atât foarte afectuoasă, cât și extrem de independentă. Este inteligentă, mereu întrebătoare și jucăușă, fiind cunoscute ca niște clowni blânzi. Pisicile din rasa Kurilian Bobtail sunt pisici active, cărora le place să se cațere și să supravegheze întregul domeniu din cel mai înalt loc disponibil. În habitatul lor natural, acestea sunt cunoscute de asemenea ca niște înotători foarte buni, capabile să prindă pești de până la 5 kg, cu o relativă ușurință. Pentru că pisica Kurilian Bobtail a evoluat în a fi un pescar priceput, majoritatea acestor pisici iubesc apa și pot chiar să sară în cadă alături de stăpânii lor. Sunt de asemenea mereu dornice să se joace cu orice sursă de apă. Pisica din rasa Kurilian Bobtail este asemănătoare cu un câine, fiind adaptabilă și ușor de dresat, datorită temperamentului său blând. Aceste pisici tolerează foarte bine schimbările, iar majoritatea dintre ele se adaptează bine la copii, câini și alte pisici. Majoritatea pisicilor Kurilian Bobtails nu sunt pisici care să fie ținute în brațe. Dar multe dintre ele iubesc să se întindă la picioarele stăpânilor, asemenea câinilor. Nu sunt pisici prea vorbărețe, dar fac de multe ori niște sunete care seamănă cu trilurile păsărilor. Ceea ce este interesant este faptul că masculii Kurilian Bobtail sunt de obicei niște tați excelenți, având tot timpul grijă de puii lor.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Kurilian Bobtail este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Kurilian Bobtail este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close