Pisica din Rasa Arabian Mau

1.7K
Informaţii generale:

Despre această pisică se spune că este un descendent direct al pisicii sălbatice Africane, care a crescut și s-a dezvoltat în regiunile deșertice ale Qatar-ului, Arabiei Saudite, UAE, Kuweit și Bahrain, în ultimii 1000 de ani. Trăind în zonele aride ale acestor regiuni, pisicile s-au apropiat de populația umană în încercarea lor de a obține mâncare și adăpost. Au avut o dezvoltare marcată de evenimentele urbanizării deșertului de-a lungul timpului. Nu sunt pisici timide ci sunt chiar îndrăznețe, nefiindu-le teamă să se plimbe pe străzi sau chiar să intre în casele oamenilor. Pisicile din rasa Arabian Mau au reușit să iasă din arealul în care creșteau în momentul în care un grup de iubitori de pisici, reprezentanți oficiali ai Federației Mondiale a Pisicilor au mers într-o vizită în zona Dubaiului. Era deja secolul XXI când acești oficiali au văzut în Dubai pisicile Arabian Mau. Petra Muller, directorul ”Societății pentru pisici din Orientul Mijlociu” cu sediul în Dubai, a luat inițiativa de a organia un program de încrucișări selective ale acestei rase. De fapt, Petra Muller urmărea de multă vreme această rasă și le-a analizat tiparul comportamental, fiind de fapt persoana care

  Nume: Arabian Mau

Originea: Orientul Mijlociu (Qatar, Arabia Saudită, Kuweit și Bahrain)

Grupa: Pisici de mărime medie-mare

Inaltime: înălțime medie-mare

Greutate: Femela 4 – 6 kg, Mascul 5 – 7 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 14 ani

Culoare:  toate culorile – predomină alb, negru, alb cu negru, maro și roșu.

Temperament: Masculul din rasa Arabian Mau are un simț al proprietății foarte ridicat, fiind mereu în alertă și pregătit să își apere teritoriul împotriva altor masculi. Fiind o rasă curioasă, pisicii Arabian Mau îi place să mănânce orice primește, ceea ce înseamnă că îi place să experimenteze noi lucruri.

Caracteristici distinctive: Au o structură a corpului mare și puternică. Nu sunt pisici care să aibă un corp alungit, ca și majoritatea, ci ele sunt foarte musculoase, pregătite să vâneze și să își apere teritoriul.

a dat acestei rase numele de Arabian Mau. Eforturile doamnei Muller au fost răsplătite în momentul în care aceste pisici ale deșertului au primit recunoașterea provizorie din partea WCF (World Cat Federation), în anul 2008. Acest eveniment se întâmpla în cadrul Adunării Generale Anuale care avea loc în Germania. În anul 2009, pisicile din rasa Arabian Mau au început să participe la mai multe show-uri de pisici. De asemenea, a fost recunoscută ca și rasă formală și de către Societatea Crescătorilor de Pisici din Orientul Mijlociu.

Descriere fizică:

Pentru că și aceasta este o rasă încă formală, recentă, nu a primit un standard clar și aprobat. Totuși, au fost stabilite trăsăturile principale ale rasei Arabian Mau. Aceasta este o pisică de mărime medie care a trăit în zonele cu temperaturi ridicate ale Orientului Mijlociu, reușind să se adapteze perfect la acest climat. Au o structură a corpului mare și puternică. Nu sunt pisici care să aibă un corp alungit, ca și majoritatea, ci ele sunt foarte musculoase, pregătite să vâneze și să își apere teritoriul. Femela Arabian Mau este elegantă și de mărime medie, în timp ce masculii Arabian Mau pot să crească destul de uriași. Picioarele acestora le sunt lungi, cu niște lăbuțe ovale. În majoritatea cazurilor, femela este mai mică la înălțime decât masculul.

Caracteristici generale: Pisica Arabian Mau este o pisică de mărime medie, cu un corp acoperit de musculatură evidentă, bine dezvoltată, care îi permite să se arunce nestingherită în urmărirea prăzii și să sară peste obstacole înalte. Blana lor este scurtă, fără să prezinte stratul de blană interioară. Și acest aspect arată modul în care s-au adaptat zonei călduroase. Sunt acceptate o gamă variată de culori, dar cele mai des întâlnite sunt negru, alb, negru cu alb, maro și roșu.
Corp: Este o pisică de mărime medie, cu o structură a corpului foarte puternică, musculoasă. Aspectul lor general nu este deloc acela de pisică prea alungită. În principiu, pisica Arabian Mau trebuie să fie foarte musculoasă și să aibă picioarele lungi, ceea ce o face să fie destul de înaltă. Picioarele îi sunt lungi și cu lăbuțele ovale. Zona umerilor și a pieptului este mai puțin dezvoltată decât șoldurile și șalele.
Cap: Este în general rotund, dar pare a fi ușor mai lung decât este de lat, cu mustăți foarte bine pronunțate. Botul îi este mai deschis la culoare și ieșit în exteriorul feței, oferind impresia de triunghiularitate.
Urechile: Sunt de mărime medie, largi la bază și așezate depărtat una de cealaltă. Interiorul urechilor nu îi este acoperit de păr cu excepția unor mici smocuri, în timp ce exteriorul este acoperit de blană. Vârfurile urechilor sunt ascuțite și îndreptate înspre în față.
Ochii: Sunt mari, perfect proporționați cu restul feței și așezați într-o ușoară linie oblică față de aspectul general al feței. Sunt alungiți, în formă de migdală și în general îi sunt verzi înspre galben. Culoarea lor depinde și de culoarea blănii.
Coada: Are o lungime semnificativă, fiind adeseori târâtă pe jos și este aproape egală ca și grosime de la bază până la vârf. Este acoperită în general cu foarte multă blană.
Blana: Este de lungime medie și nu prezintă o blană interioară. Firele de păr sunt netede și așezate foarte apropiat de corp. Textura blănii pisicii Arabian Mau nu trebuie să fie mătăsoasă, fină, ci trebuie să fie destul de fermă la atingere. Există cinci varietăți importante de culori ale blănii pisicii, și anume alb, negru, alb și negru, maro sau gri cu alb.

 

Personalitate:

Pisicile din rasa Arabian Mau sunt caracterizate ca fiind niște pisici care au o latură afectuoasă, arătând totodată o loialitate profundă față de stăpânii lor. Atunci când sunt puse alături de copii, aceste pisici se înțeleg foarte bine și sunt răbdătoare cu ei. Chiar dacă vederea unor fețe necunoscute le poate ridica anumite semne de întrebare, pisicile din rasa Arabian Mau nu se tem în general de străini. Unele dintre aceste pisici sunt atât de încrezătoare în ele încât fac un pas mai departe și vor merge până la ușă pentru a întâmpina vizitatorul. Sunt pisici care au un temperament liniștit, tăcut. Ele vor mieuna atunci când vor să atragă atenția stăpânului lor, încercând să transmită acestuia că au nevoie de ceva. Capacitatea de a rezista în zonele deșertice le-a făcut să fie foarte agile, niște pisici care sar foarte mult, dar le-a transformat totodată în niște vânători perfecți. Le place să stea în exterior și să vâneze în exterior, obișnuind să aducă prada în casă. Masculul din rasa Arabian Mau are un simț al proprietății foarte ridicat, fiind mereu în alertă și pregătit să își apere teritoriul împotriva altor masculi. Fiind o rasă curioasă, pisicii Arabian Mau îi place să mănânce orice primește, ceea ce înseamnă că îi place să experimenteze lucruri noi. Chiar dacă le place să se joace, uneori joaca se poate transforma în ceva serios. Nu este o pisică pe care să trebuiască să o țineți în brațe toată ziua, dar va fi prin apropiere tot timpul, urmându-vă cu atenție pe oriunde mergeți. Având în vedere natura lor activă, aceste pisici au nevoie de 10 sau 15 minute de exerciții regulate pentru a le menține sănătatea mentală și fizică la un nivel ridicat. Este indicat să aveți un gard înalt dacă aveți o curte, sau o cameră destul de mare în apartament în care să poată alerge în voie. Asigurați-vă că au destule jucării și oferiți-vă să fiți partenerul său de joacă, ajutându-le pe această cale să își consume energia în exces. Este foarte utilă și o casă din copac pentru indoor, în cazul în care nu are loc unde să sară.

Toaletaj:

Pisica Arabian Mau nu necesită foarte multă îngrijire pentru că nu își pierde blana des și nici mult. Este de ajuns să periați blana o dată pe săptămână pentru a scăpa de firele moarte și pentru a-i reîntări luciul natural al blănii. Puteți să mergeți și la un profesionist, mai ales când observați că blana pisicii se încâlcește foarte des. Îmbăierile periodice vă pot ajuta să mențineți sănătatea blănii. Totuși, nu este necesar să o spălați mai des de două ori pe an. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Arabian Mau este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică.  Au un sistem imunitar foarte bun și dau naștere la progenituri puternice și sănătoase. Femelele Arabian Mau sunt niște mame foarte bune. Își alăptează puii până la vârsta de cinci luni. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– distrofia corneană reprezintă o afecțiune progresivă moștenită a ambilor ochi. Corneea, stratul exterior al ochiului este cel mai afectat. Există trei tipuri de distrofie corneană, în funcție de locația în care este identificată: epiteliul cornean, stromale cornean și endoteliul cornean;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor.

– hernia de disc este o afecțiune în care discul intervertebral se degenerează și nu mai amortizează șocurile la nivel intervertebral. Acest lucru face discul să împingă în măduva spinării, cauzând dureri intense, paralizie, lipsa controlului asupra vezicii;

– boala vestibulară periferică afectează sistemul de echilibru, pisica începând să țină capul înclinat, nu își mai coordonează mișcările, se rostogolește, mișcă involuntar ochii, vomează și salivează excesiv;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea pisicilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții pisicii au suferit sau suferă de astfel de boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close