Iepuri din Rasa Holland Lop

2.2K
Informaţii generale:

Rasa de iepuri Holland Lop este cea mai mică rasă de iepuri cu urechi Lop. Doar rasa American Fuzzy Lop este asemănătoare ca și dimensiune cu Holland Lop. A spune despre această rasă de iepuri că este rasa favorită a Americii poate să fie un lucru total subestimat. Țările care folosesc standardul ARBA (cum este Canada, America, Japonia, Malaezia etc), îl numesc Holland Lop. Țările care folosesc standardul Consiliului Crescătorilor de Iepuri Britanici (UK, Australia și Noua Zeelandă) îl numesc Miniature Lop. Cel care a obținut pentru prima dată iepuri din rasa Holland Lop a fost Adrian de Cock, care a încercat inițial să producă o versiune în miniatură a iepurelui Lop Francez. A început prima dată în anul 1949, când a încrucișat o femelă Netherland Dwarf cu un mascul French Lop. Dar nu a fost deloc mulțumit de ceea ce a obținut în urma acestei încrucișări. Nemulțumit, a încercat să schimbe sexele în cadrul acestei încrucișări, folosind o femelă French Lop și un mascul Netherland Dwarf. Nici de această dată Cock nu a reușit să obțină iepuri de dimensiuni mici și cu urechile Lop. În schimb a obținut șase iepurași, toți cu urechile normale, drepte. Mai târziu, în anul 1952, Cock a pornit din nou în încercarea sa de a obține o nouă rasă, folosind de această dată unul dintre iepurii obținuți de la ultima încrucișare și un mascul English Lop. În urma

  Nume: Holland Lop

Originea: Olanda

Grupa: Iepuri de dimensiuni mici

Greutate: Între 1 – 1,8 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: Iepurele Holland Lop a fost împărțit în opt grupe de culori: plin, shaded, agouti, tipar bronzat, cu benzi largi, cu puncte albe, orice culoare combinată cu alb

Temperament:  Masculii sunt mult mai dornici de îmbrățișări și nu vor avea niciodată momente morocănoase. Masculii sunt niște animale de companie mai bune pentru că cer tot timpul să le fie acordată atenție, având un caracter asemănător unui câine.

Status rasă:  Este un animal de companie perfect, fiind obținut doar pentru a participa la showuri și pentru a fi ținut în casă, nicidecum pentru blană sau în alte scopuri comerciale.

Caracteristici distinctive: Raportul dintre lungimea corpului și mărimea capului ar trebui să fie în cazul acestui iepure de 2:1, în timp ce la un iepure comercial, raportul este de aproximativ 3:1.

acestei încrucișări, Cock a obținut cinci iepurași cu urechi mixte, o combinație între urechile lăsate și cele drepte, rezultând de altfel niște urechi pe jumătate lăsate. Totuși, a obținut în urma acestei încrucișări și un iepure cu urechile lăsate, dar care ulterior s-a dovedit a fi un iepure foarte agresiv. Din acest motiv, acel iepure nu a mai fost folosit ulterior în următoarele încrucișări. Cock a mers totuși mai departe și a încrucișat unul dintre iepurii cu urechile pe jumătate lăsate, cu un iepure din cei șase obținuți în încrucișarea inițială, dintre Netherland Dwarf și French Lop. Iepurii rezultați au fost încrucișați cu cei din prima încrucișare și tot așa a continuat până când a reușit să obțină aspectul pe care îl căuta. În anul 1964, Cock era pregătit să prezinte Consiliului Guvernant al Crescătorilor de Iepuri din Olanda noul său iepure, moment în care rasa Holland Lop a devenit recunoscută ca și rasă. Până în acel moment, Cock avea un grup de iepuri Holland Lop cântărind între 2,5 și 3 kg fiecare. Totuși, înainte de a prezenta rasa Consiliului Guvernant al Crescătorilor de Iepuri din Olanda, el a reușit să coboare greutatea acestor iepuri la mai puțin de 2 kg. În anul 1976, Aleck Brooks a dus rasa Holland Lop în Statele Unite ale Americii, unde în același an a fost recunoscută de către ARBA. Brooks este de asemenea fondatorul Clubului Iepurilor Holland Lop. Astăzi, rasa Holland Lop este foarte populară în Statele Unite ale Americii, dar și în Europa. Sunt cunoscuți ca având o dispoziție plăcută și abilități maternale foarte bune. Sunt iepuri foarte curioși și le place să verfice tot timpul împrejurimile.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Holland Lop este o rasă pitică, fiind cea mai mică rasă din grupul raselor cu urechi lăsate, cântărind între 1 – 1,8 kg. Iepurele din rasa Holland Lop este un iepure cu un corp scurt. Raportul dintre lungimea corpului și mărimea capului ar trebui să fie în cazul acestui iepure de 2:1, în timp ce la un iepure comercial, raportul este de aproximativ 3:1. Atunci când se evaluează mărimea capului trebuie să se ia în considerare doi factori importanți. În primul rând mărimea capului este proporțională cu mărimea corpului. De asemenea, capul va fi mai mic la un iepure de 1,4 kg, decât la un iepure de 1,8 kg. Iepurele Holland Lop are o musculatură foarte bine dezvoltată, fiind compact și echilibrat din punct de vedere al lungimii, lățimii și adâncimii. Aspectul general al corpului său este unul scurt, masiv și gros. Umerii trebuie să fie adânciți, iar pieptul trebuie să fie larg și plin. Lățimea umerilor ar trebui să fie aproape egală, dar nicidecum mai mare decât lățimea picioarelor din spate. Picioarele din spate trebuie să fie mari, adânci, bine rotunjite și pline de musculatură în părțile joase. Atunci când sunt prezentați în cadrul unui show de profil, urechile acestui iepure reprezintă un factor determinant. Capul, urechile și coroana reprezintă 42% din punctajul total. O ureche perfectă, așa cum este ea definită de ARBA, este scurtă și rotunjită la vârfuri. Urechea trebuie să stea tot timpul cu interiorul larg înspre cap. Blana iepurelui din rasa Holland Lop este lucioasă, densă, cu o textură fină și egală ca și lungime. Blana trebuie să fie de aproximativ 3 cm în lungime și va reveni gradual în poziția normală atunci când este dată peste cap. Iepurii Holland trebuie să arate sănătoși și viguroși. Ar trebui să aibă carne fermă, nici prea grasă și nici prea puțină. Pentru că este un iepure care poate să aibă toate culorile, acesta a fost divizat în opt grupe: plin, shaded, agouti, tipar bronzat, cu benzi largi, cu puncte albe, orice culoare combinată cu alb.

Personalitate:

La fel ca toți iepurii, și aceștia din rasa Holland Lop au o personalitate individuală, fiind greu de generalizat atunci când se încearcă definirea unor trăsături de personalitate sau ale unui comportament. Totuși, majoritatea iepurilor Holland Lop sunt cunoscuți pentru temperamentul lor excelent, fiind mult mai cuminți și mai blânzi în comparație cu alte rase populare. Sunt niște iepuri foarte inteligenți și care pot să fie dresați ușor pentru a-și face treburile în casă. Iepurii Holland Lop cresc vertiginos în popularitate, tocmai pentru că sunt niște animale de companie excelente, fiind o rasă care se înțelege foarte bine cu copiii, fiind ușor de gestionat și mereu în căutare de afecțiune. Femelele Holland Lop sunt în general foarte simpatice. Au totuși o perioadă în care devin mai morocănoase, mai exact atunci când sunt în perioada adolescenței sau când sunt în călduri. Uneori ele pot să facă gălăgie, dar nu vă speriați, nu toate se comportă la fel. Masculii sunt mult mai dornici de îmbrățișări și nu vor avea niciodată momente morocănoase. Masculii sunt niște animale de companie mai bune pentru că cer tot timpul să le fie acordată atenție, având un caracter asemănător unui câine.

Hrana și cușca

Dieta acestor iepuri trebuie să conțină peleți pentru iepuri, fân, apă și câteva bunătăți. Până la vârsta de 6 luni, acestor iepuri ar trebui să li se dea să mănânce doar peleți. Bunătățurile ar trebui să fie introduse gradual, câte una de fiecare dată. Pentru că fructele și legumele pot să îl deranjeze la stomac atunci când este junior, nu ar trebui să i se permită să mănânce mai mult de una pe săptămână. Trebuie să îi dați de mâncare după un orar bine definit în fiecare zi. Fânul este foarte necesar și ar trebui să aibă tot timpul la dispoziție. Pentru că după ce se curăță constant, iepurele înghite cantități mari de blană. Fibrele din fân vor preveni apariția bilelor de păr în stomac, ceea ce va duce la scăderea apetitului de mâncare. Aceste bile de fân pot să fie distruse și dacă îi dați să mănânce o dată pe lună o bucată de ananas. Printre legumele preferate ale acestei rase se numără și varza, brocoli și morcovii. În ceea ce privește fructele, ar trebui să știți că îi face plăcere să mănânce din când în când banane. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Holland Lop sunt niște mici animale de companie, al cărui loc este în casă, alături de tine, nicidecum afară în frig și singuri. Pentru că este un iepure care necesită afecțiune și atenția oamenilor, nu se va simți deloc bine dacă este ținut într-o cușcă afară din casă. Dacă totuși îl veți ține în cușcă, atunci aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Majoritatea iepurilor din rasa Holland Lop au nevoie de puțină îngrijire pentru că sunt iepuri de casă și nu se murdăresc foarte repede. Totuși, este indicat să îl periați cât de des se poate pentru a evita formarea bilelor de blană în stomac. Folosiți șervețele umede pentru bebeluși pentru a-l șterge pe blană și în zona dorsală. Nu îi faceți baie pentru că iepurii se răcesc foarte repede și pot muri.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Holland Lop a devenit una dintre cele mai populare rase de iepuri din lume. A reușit să crească în popularitate foarte mult, fiind una dintre cele mai iubite rase de iepuri în America. Este un animal de companie perfect, fiind obținut doar pentru a participa la showuri și pentru a fi ținut în casă, nicidecum pentru blană sau în alte scopuri comerciale.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Holland Lop poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close