Rasa de câini Petit Basset Griffon Vendeen

1.3K
Informaţii generale:

Câinele din rasa Petit Basset Griffon Vendeen este una dintre rasele pure Franceze, folosit chiar și astăzi pentru ceea ce știe să facă cel mai bine: să vâneze și să identifice vânatul doar după miros. Zona de coastă vestică a Franței are un relief predominant stâncos și plin de tufișuri și mărăcini. Câinele capabil să vâneze în aceste condiții trebuie să fie inteligent, concentrat, independent, cu corpul apropiat de pământ și pregătit atât mental cât și fizic. Mai are nevoie de o blană aspră pentru a-l proteja de condițiile climatice potrivnice și de pericolele pe care mediul înconjurător i le pune în față. Câinii din rasa Petit Basset Griffon Vendeen este descendent din Griffon-ul Vendeen mai mare și mai puternic, care exista în patru mărimi distincte, fiecare fiind folosit pentru a vâna un anumit tip de vânat. Marele Griffon Vendeen, care avea peste 60 cm era folosit pentru a vâna animale de dimensiuni mari, cum sunt cerbii sau lupii. Câinele Briquet Griffon Vendeen, care avea o înălțime de aproximativ 50 cm era folosit pentru vânătoarea de animale de dimensiuni mai mici. Grand Basset Griffon Vendeen era câinele care precede ca și înălțime pe cel prezentat aici, Petit Basset Griffon Vendeen. Acesta din urmă a fost dezvoltat și a apărut pentru a lua urma și și pentru a vâna animale cum sunt vulpile, iepurii, în timp ce vânătorii îi urmau.

  Nume: Petit Basset Griffon Vendeen

Originea: Franța

Grupa: Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 34 – 38 cm, Mascul 34 – 38 cm

Greutate: Femela 12 – 17 kg, Mascul 13 – 18 kg

Speranta medie de viata: peste 14 ani

Culoare: negru cu pete albe sau cu pete maro, maro cu pete albe, sau alte varietăți de maro sau crem.

Temperament:  Mărimea lor le permite să fie ținuți în apartament, dar trebuie să țineți cont de faptul că au nevoie de ieșiri și plimbări zilnice. Stimularea mentală este de asemenea foarte importantă pentru acest câine.

Dresaj:  Consistența este importantă. Așteaptă o singură greșeală din partea dresorului, iar dacă acesta o face, câinele va fi acolo, va profita și va prelua controlul.

Caracteristici distinctive: Ochii îi sunt largi  și prezintă o expresie inteligentă, fără să arate zone albe. Sprâncenele sunt în general lăsate peste ochi, dar fără să îi obstrucționeze privirea. Ochii trebuie să fie închiși la culoare.

Primul standard oficial al acestei rase a fost publicat în anul 1898. Clubul Griffon Vendeen a fost fondat în anul 1907, și primul președinte al clubului a fost Paul Dezamy. În anul 1909, standardul revizuit al rasei recunoștea două varietăți distincte. O primă varietate, denumită Petit, care avea în general picioarele îndoite, avea o înălțime situată între 33 – 38 cm. Cea de-a doua varietate, denumită Grand și care avea tot timpul picioarele drepte, avea o înălțime între 38 – 43 cm. În anii 1950, Societe de Venerie publică un nou standard, moment în care Petit Basset Griffon Vendeen primește standardul său propriu, separat de celelalte varietăți. Până în anul 1975 au fost continuate în Franța încrucișările între Petit și Grand. Începând din 1975, un descendent al lui Paul Dezamy a interzis astfel de încrucișări, rescriind încă o dată standardul rasei. În Statele Unite ale Americii, primii câini din rasa Petit Basset Griffon Vendeen au fost importați de către Elizabeth Streeter din Pennsylvania în anul 1983. Clubul American al Petit Basset Griffon Vendeen a fost fondat în anul 1984, iar în anul 1991 rasa a primit eligibilitate de a participa în campionatele de profil.

Descriere fizică:

Mic, activ și viguros, acest câine are un corp ușor alungit, cu o coadă pe care o poartă cu mândrie. Blana îi este aspră și lungă, dar fără exagerări. Craniul este ușor rotunjit, nu prea alungit și nici prea lat, iar fruntea prezintă o protuberanță evidentă. Nasul este proeminent, bine dezvoltat, cu nările larg deschise. Este în general negru, cu excepția câinilor care au blana albă și portocalie, care au un nas de culoare maro. Botul îi este mult mai scurt decât Grand Basset, dar cu siguranță mai alungit și mai drept. Buzele îi sunt acoperite cu mustăți abundente. Ochii îi sunt largi  și prezintă o expresie inteligentă, fără să arate zone albe. Sprâncenele sunt în general lăsate peste ochi, dar fără să îi obstrucționeze privirea. Ochii trebuie să fie închiși la culoare. Urechile îi sunt suple, subțiri, acoperite cu păr lung și lăsate până aproape la nivelul botului. Gâtul îi este lung și puternic, cu o musculatură bine dezvoltată și menit să poarte cu mândrie capul. Spatele îi este drept și la un nivel unitar, șalele musculoase iar pieptul ar trebui să nu fie foarte larg ci mai degrabă adânc, atingând nivelul coatelor. Coada îi este așezată destul de sus, ascuțită înspre vârf și cumva destul de scurtă. Picioarele au o structură osoasă puternică și proporționată cu mărimea câinelui. Mersul îi este libertin și fără efort. Blana îi este aspră și nu prea lungă. Nu este niciodată mătăsoasă sau lânoasă. Culoarea blănii este neagră cu pete albe. Este posibil să existe varietăți de blană neagră cu pete maro, maro cu pete albe, sau alte varietăți de maro sau crem.

Personalitate:

Petit Basset Griffon Vendeen sunt niște câini de dimensiuni mici, mereu fericiți, motiv pentru care multă lume îi consideră unele dintre cele mai perfecte animale de companie. Nu trebuie să lăsați mărimea lor sau faptul că în denumire apare Basset, să vă inducă în eroare. Acești câini de vânătoare sunt niște câini plini de energie și cu o dorință puternică de a trăi fiecare clipă. Acest nivel de activitate nu este echivalat de prea multe rase. Petit Basset Griffon Vendeen sunt niște câini curioși, pe care îi veți vedea tot timpul mirosind fiecare centimetru din casă sau din curte, pentru a găsi o activitate pe placul lor. Sunt câini care în ciuda mărimii lor, au nevoie de un nivel crescut de exerciții pentru a-și menține sănătatea, psihicul și personalitatea la cote ridicate. Plimbările zilnice reprezintă o oportunitate perfectă pentru a fugi și pentru a-și desmorți picioarele. Mărimea lor le permite să fie ținuți în apartament, dar trebuie să țineți cont de faptul că au nevoie de ieșiri și plimbări zilnice. Stimularea mentală este de asemenea foarte importantă pentru acest câine. Atunci când rămâne singur, dacă se plictisește va găsi metode de a-și pierde timpul, activități care de cele mai multe ori vor presupune distrugerea mobilierului. Este foarte important să îi asigurați o gamă largă de activități atunci când rămâne singur. Acești câini sunt în mod natural curioși și sunt foarte buni la rezolvarea problemelor. Niciun gard nu îi va opri și nicio ușă nu va putea rămâne închisă. Vor face tot ce le stă în putință pentru a evada și pentru a porni în căutarea unor noi aventuri. Sunt câini care nu ar trebui să rămână nesupravegheați lungi perioade de timp. Sunt gălăgioși, motiv pentru care este indicat să fie dresați în acest sens. Vă vor anunța ori de câte ori se întâmplă ceva afară, lucru care poate să fie deranjant atât pentru dumneavoastră, cât și pentru vecini.

Dresaj

Fiind niște câini de vânătoare, Petit Basset Griffon Vendeen reprezintă o adevărată provocare în ceea ce privește dresajul. Sunt plini de voință și încăpățânați. Nu le place să li se spună ce au de făcut, dar la fel ca orice alt câine de vânătoare, vor face tot ceea ce le stă în putință pentru a primi bunătăți. Dresajul ar trebui să înceapă devreme, pentru a se putea stabili încă de la început lanțul de comandă. Sesiunile de dresaj trebuie să fie ținute scurte pentru că acest câine nu reușește să rămână concentrat perioade lungi de timp. Consistența este importantă. Așteaptă o singură greșeală din partea dresorului, iar dacă acesta o face, câinele va fi acolo, va profita și va prelua controlul. Petit Basset Griffon Vendeen nu pot să fie lăsați din lesă într-o zonă care nu este închisă. Sunt câini care imediat ce au observat un posibil vânat, se vor angaja într-o urmărire, fără să mai răspundă la comenzi. Chiar și cel mai bine dresat câine va avea în minte doar să urmărească prada. Odată ce comenzile de bază au fost învățate, Petit Basset Griffon Vendeen ar trebui să avanseze înspre cursurile de agilitate. Această activitate are și rolul de a-i micșora nivelul de energie și îi permite câinelui să își folosească mintea, un lucru foarte important pentru această rasă.

Toaletaj:

Blana câinilor Petit Basset Griffon Vendeen este ușor de îngrijit. Aceștia trebuie să fie periați cel puțin o dată pe săptămână pentru a-i îndepărta părul mort și pentru a-i controla pierderea blănii. În ceea ce privește îmbăierea, nu ar trebui să se întâmple decât atunci când este cu adevărat necesar.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Petit Basset Griffon Vendeen este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– sindromul de durere la Petit Basset Griffon Vendeen este o condiție care afectează câinii cu vârsta cuprinsă între 6 – 18 luni. Intensitatea durerii variază de la ușoară la unii câini, la durere severă la alții. Unii câini au doar un singur episod, în timp ce alții prezintă mai multe;

– glaucomul este o afecțiune oftalmologică prin care crește tensiunea intraoculară și poate să ducă la compromiterea vederii într-un timp scurt. Ochii produc constant un fluid care dacă nu se scurge corect produce acea presiune în globul ocular;

– hernia ombilicară apare în timpul nașterii, când grăsimea abdominală sau organele interne presează pe peretele abdominal, în apropierea ombilicului;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close