Papagali din Specia Blue-Eyed Cockatoo

2.2K
Informaţii generale:

Papagalii din specia Blue-Eyed Cockatoo (Cacatua Ophthalmica) este o specie de păsări originară din New Britain, Papua Noua Guinee, acolo unde s-a răspândit în întreg ecosistemul. Populaţia existentă a acestui papagal se estimează la aproximativ 10000 de indivizi maturi, ceea ce înseamnă aproape 15000 de indivizi în total. Ca şi trend în ceea ce priveşte declinul acestei specii, Buchanan a calculat rata de modificare a acestei specii în New Britain, în mare parte datorate intervenţiei umane. Acesta a descoperit o scădere de aproximativ 35% din totalul populaţiei actuale, în decursul următoarelor trei generaţii. Habitatul natural al acestei specii este în pădurile tropicale aflate la o altitudine de până în 1000 m. Deşi acum se găseşte şi în pădurile degradate sau în grădinile oamenilor, în general aceşti papagali trăiesc în pădurile intacte formate din copaci mari, cu destul loc pentru a-şi face cuibul. Chiar dacă acest papagal se găseşte peste tot în insulele în care îşi are originile, specia de papagali Blue-Eyed Cockatoo se află într-o situaţie precară din cauza defrişărilor masive ale pădurilor tropicale, precum şi din cauza extinderii suprafeţelor agricole (în special s-au înlcouit pădurile tropicale cu culturi de nuci de cocos şi plantaţii de palmieri).

  Nume: Blue-Eyed Cockatoo

Originea: Papua Noua Guinee

Grupa: de dimensiuni medii

Inaltime: 44 – 55 cm

Speranta medie de viata: până la 50 ani

Culoare: alb cu creasta galbenă.

Temperament:  Sunt nişte păsări care mimează foarte bine, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să vă surprindă dacă îl veţi auzi imitând alarma ceasului, soneria sau chiar sunetul de pornire al calculatorului.

Dresaj:  A avea un papagal în casă reprezintă o adevărată aventură. Totodată, a avea în casă un papagal care nu este dresat poate reprezenta o adevărată problemă.

Caracteristici distinctive: Penele de pe obraji, de pe gât, din partea interioară a aripilor şi sub coadă sunt acoperite adeseori cu galben, în timp ce ciocul şi picioarele îi sunt de culoare gri-negru. Masculii şi femelele Blue-Eyed Cockatoo prezintă caracteristici similare.

Chiar dacă papagalul se găseşte adeseori în zonele defrişate, în mare parte pentru că acolo găseşte mai multă mâncare, pierderea copacilor perfecţi pentru cuiburile lor au un impact negativ în dezvoltarea speciei. Datorită faptului că specia de papagali Blue-Eyed Cockatoo este una cu o speranţă de viaţă mare, scăderea numărului de papagali nu se observă decât odată cu trecerea timpului. Spre deosebire de mulţi alţi Cockatoo, papagalul Blue-Eyed Cockatoo se găseşte destul de rar în captivitate şi nici nu a suferit la fel ca alte specii de păsări din cauza traficului de păsări de companie. Totuşi, este în general ţinut în plantaţii în jurul oraşului Rabaul în New Britain, fiind văzut la vânzare în pieţele de pe insulă, existând chiar şi dovezi că această rasă de papagali este tranzacţionată în număr destul de mare.

Descriere fizică – taxonomie:

Numit pe bună dreptate după cea mai evidentă caracteristică fizică, respectiv inelul de piele albastră din jurul ochilor, papagalul din specia Blue-Eyed Cockatoo este un papagal cockatoo de mărime medie, cu aripile aproape în întregime de culoare albă. O altă caracteristică esenţială a acestui papagal este creasta curbată şi lăsată pe spate, care atunci când este ridicată scoate la iveală o serie de pene de culoare galbenă. Penele de pe obraji, de pe gât, din partea interioară a aripilor şi sub coadă sunt acoperite adeseori cu galben, în timp ce ciocul şi picioarele îi sunt de culoare gri-negru. Masculii şi femelele Blue-Eyed Cockatoo prezintă caracteristici similare. Singura diferenţă prin care pot să fie identificaţi este irisul femelei care este mai degrabă roşiatic, nu maro închis ca al masculului. De asemenea, sunt foarte greu de identificat şi tinerii papagali, care în general seamănă foarte bine cu adulţii. Totuşi, aceştia prezintă ochi de culoare gri. Mişcarea aripilor acestor papagali este una adeseori întreruptă de momente de pauză, în care papagalii planează. Sunetele pe care le fac sunt nazale şi puternice, înalte. Deşi este foarte similar cu specia de papagali Sulfur-Crested Cockatoo, din a cărui categorie a fost considerat mult timp că face parte, papagalul blue-eyed cockatoo poate să fie identificat ca urmare a formei diferite a capului, inelul albastru mult mai deschis la culoare şi mult mai puţin galben în creastă. Mărimea acestui papagal din specia Blue-Eyed Cockatoo este de aproximativ 44 – 50 cm, iar greutatea sa se situează în jurul valorii de 500 – 570 g.

Din punct de vedere al taxonomiei, papagalii Blue-Eyed Cockatoo se prezintă astfel:

Clasa: Aves;  Ordinul: Psittaciformes;  Familia: Psittacidae;  Genul: Cacatua.

Această specie de papagali se numeşte diferit în diverse părţi ale lumii:

Genul: Englez: White Black-billed Cockatoos; Olandez: Wit and Zwartsnavelkakatoes; German: Eigentliche Kakadus; Francez: Cacatoès.

Specia: Ştiinţific: Cacatua ophthalmicaaka sau Cacatua galerita ophthalmica; Englez: Blue-eyed Cockatoos; Olandez: Blauwoogkakatoe; German: Brillenkakadu; Francez: Cacatoès à bleues yeux.

Personalitate:

Papagalii din specia Blue-Eyed Cockatoo sunt consideraţi unii dintre cei mai prietenoşi papagali cockatoo. Le place să fie ţinuţi în braţe, fiind nişte papagali jucăuşi, uşor de dresat, dar totodată şi nişte papagali care au nevoie de ajutor. Vor cere tot timpul atenţia stăpânilor, iar dacă nu o vor primi, vor dezvolta foarte repede probleme comportamentale. Pot să fie distructivi şi să îşi smulgă penele dacă sunt plictisiţi. Sunt papagali zgomotoşi, la care le place să strige atât de mult încât majoritatea oamenilor consideră că nu sunt păsări care să poată fi ţinute în casă. Unii dintre ei pot să fie dresaţi să vorbească, chiar dacă majoritatea vor învăţa doar câteva cuvinte sau fraze. Sunt nişte păsări care mimează foarte bine, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să vă surprindă dacă îl veţi auzi imitând alarma ceasului, soneria sau chiar sunetul de pornire al calculatorului. Pentru că sunt mai mici decât majoritatea papagalilor Cockatoo, aceştia nu necesită un spaţiu foarte mare pentru a trăi. Puteţi să ţineţi un papagal blue-eyed cockatoo într-o cuşcă de dimensiuni de aproximativ un metru, dar acest lucru nu înseamnă că nu au nevoie să zboare. Sunt papagali care au nevoie de mult timp în afara cuştii pentru a face exerciţii şi pentru a rămâne sănătoşi. Papagalilor Blue-Eyed Cockatoo le place să se joace şi poate cel mai important lucru este că iubesc să fie iubiţi. Acesta este alegerea perfectă pentru cei care caută o pasăre cu personalitatea unui papagal de dimensiuni mari, dar care nu au spaţiu pentru unul. Acest lucru înseamnă că dacă nu sunteţi pregătiţi pentru a vă aloca cel puţin două ore pe zi pentru a vă juca alături de el, atunci ar fi bine să vă îndreptaţi privirea înspre o altă specie de papagali. Papagalii Blue-Eyed Cockatoo sunt perfecţi pentru persoanele care au mai avut şi înainte păsări. Trebuie să vă gândiţi că a avea un papagal Blue-Eyed Cockatoo înseamnă un angajament pe viaţă, pentru că acest papagal are o speranţă de viaţă de aproximativ 50 de ani. În ceea ce înseamnă reproducerea, se cunosc foarte puţine lucruri. Se ştie că îşi fac cuibul în golurile din copaci. Cuibul conţine în general două ouă care vor fi incubate atât de femelă cât şi de mascul. Perioada de incubare este de 28 – 30 zile, iar ulterior eclozării, ambii părinţi vor avea grijă de micile păsări până la vârsta de aproximativ 14 – 16 săptămâni.

Dresaj

Papagalii din specia Blue-Eyed Cockatoo sunt păsări care răspund destul de bine dresajului şi chiar dacă nu sunt cei mai vorbitori papagali, aceştia pot să fie învăţaţi să spună câteva cuvinte. A avea un papagal în casă reprezintă o adevărată aventură. Totodată, a avea în casă un papagal care nu este dresat poate reprezenta o adevărată problemă. În cazul în care nu reușiți să le dresați, s-ar putea să întâmpinați probleme chiar și în a le scoate afară din cușca lor. Pentru a reuşi să dresaţi sau să îmblânziţi un papagal, trebuie în primul rând să câştigaţi încrederea acestei păsări. Dresajul funcţionează foarte bine într-o cameră care să ofere cât mai puţin elemente de distragere a atenţiei. Un papagal care încă de la naştere este învăţat să mănânce din palmă va fi un papagal care nu va avea o problemă de socializare mai târziu. Programul de dresaj trebuie să fie împărţit în mai mulţi paşi. În primul rând, proprietarul va începe cu îmblânzirea în interiorul cuştii. Următorul pas este îmblânzirea pentru a mânca din palmă şi pentru a sta pe deget. După ce papagalul se obişnuieşte cu acest pas, este important să treceţi la dresajul afară din cuşcă. Indiferent dacă aveți papagalul de o zi sau de câțiva ani, programul de dresaj vă va ajuta foarte mult. Puteți să căutați informații de dresaj și pe internet, unde există numeroase filmulețe care arată metode utile și simple de aplicat, prin care să vă dresați papagalul.

Dresajul pentru imitatul vorbirii poate să fie îmbunătăţit petrecând cât mai mult timp vorbind cu papagalul, fluierând şi cântându-i. Cu cât mai mult vorbiţi cu papagalul, cu atât mai repede va învăţa să imite sunetele, să vorbească. Acest proces ar trebui să fie început prin repetarea numelui papagalului în timpul hrănirii acestuia.

Hrana:

Papagalii din specia Blue-Eyed Cockatoo ar trebui să fie hrăniți cu semințe și cu mâncare proaspătă. Semințele și iarba reprezintă cea mai bună hrană pentru papagali, dar este bine de știut că dacă îl hrăniți doar cu semințe atunci riscați să îl îmbolnăviți. Semințele nu sunt bogate în vitamina A, motiv pentru care ar trebui să luați în considerare și alte tipuri de mâncare.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Papagalii din specia Blue-Eyed Cockatoo au probleme de sănătate care se referă cu precădere la nutriţia incorectă, deşi paraziţii par să fie o problemă destul de mare. O dietă corectă şi o igienă impecabilă vor ajuta la păstrarea sănătăţii papagalului vostru. Trebuie să ştiţi că atunci când o pasăre arată bolnav, aceasta deja este într-o stare precară, pentru că instinctul lor natural este să îşi ascundă simptomele de slăbiciune atunci când este în mediul său natural, în sălbăticie. În concluzie, trebuie să consultaţi un veterinar cu cunoştinţe aviare la cel mai mic simptom.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close