Astăzi este rândul unui alt personaj care a rezistat și s-a dezvoltat timp de aproape un secol. Este iubit de copii și îndrăgit de părinți, fiind un personaj menit să încânte copilăria și să îi facă pe cei mici să zâmbească. Cu urechile mari și rotunde, cu mănușile lui albe și cu zâmbetul larg pe chip, Mickey Mouse rămâne un simbol în întreaga lume. Deși un desen animat, zglobiul personaj a prins viață prin însuși faptul că o lume întreagă a crescut cu glumele lui.
Poate că nu v-ați gândit niciodată la motivul apariției lui, la geniul care l-a desenat și la influența pe care a avut-o asupra unei lumi întregi. Dar astăzi, veți avea ocazia să aflați câteva amănunte despre acest personaj, Mickey Mouse, și periplul său în aproape un secol de existență.
Apariția lui Mickey Mouse
Era menționat mai sus un geniu ca fiind creatorul acestui personaj. Într-adevăr, lui Walt Disney i se poate atribui acest apelativ, el fiind creierul din spatele apariției personajului Mickey Mouse. Dar meritele trebuie să le împartă cu Ub Iwerks, alături de care a dezvoltat acest simpatic caracter. Inițial, Mickey Mouse a fost realizat de cei doi ca și un personaj de schimb pentru versiunea inițială a Iepurelui Oswald cel Norocos. Ideea desenării unui șoarece i-a venit lui Walt Disney, fiind inspirat de șoarecele său din copilărie, de pe vremea în care trăia în zona Missouri. Numele pe care Walt l-a propus inițial acestui nou caracter a fost ”Mortimer”, dar soția sa nu a fost de acord, ea susținând că trebuia să îi dea un nume mai frumos. Acela a fost momentul în care numele iconic de Mickey Mouse și-a făcut apariția. În momentul în care Iepurele Oswald avea să devină proprietatea lui Universal Studio, Mickey Mouse a intrat în scenă. Apariția sa datează din anul 1928.
Prima apariție televizată a fost în data de 15 Mai 1928, în scurtul metraj ”Plane Crazy”. Abia șase luni mai târziu a fost lansat cu adevărat, alături de Minnie Mouse, veșnica sa parteneră, în ”Steamboat Willie”. A urmat apariția unei parodii în același an, denumită ”Steamboat Bill Jr.”, care a marcat de altfel și apariția primelor desene animate cu sonor. Vocea folosită a fost chiar cea a lui Walt Disney. Acesta a rămas fidel lui Mickey Mouse, interpretându-l timp de câteva decade. A debutat cu adevărat în anul 1929, în filmul ”The Karnival Kid”.
Succesul pe care l-a înregistrat acest nou personaj de desene animate, precum și succesul pe care Walt Disney l-a avut cu desenele animate colorate, i-a făcut pe creatorii săi să se gândească la modul în care Mickey Mouse trebuie să evolueze. Atunci au decis ca în primul rând să îi fie atribuite culori. Astfel, în anul 1935, pantalonii i-au devenit roșii, iar mănușile i-au rămas albe.
Primul desen animat în care Mickey Mouse a apărut colorat a fost ”The Band Concert”. În acest desen animat, Mickey Mouse are o formație alături de care concertează într-un parc. În același desen animat se mai înregistrează un nou debut, și anume apariția lui Donald Duck, faimosul Donald Duck, un alt personaj iconic despre care se va discuta într-un alt episod. Pentru Walt Disney, realizarea unui desen animat colorat a fost o încercare pentru a vedea modul în care publicul va reacționa. Și a fost un real succes. Toate acestea au dus la apariția unui film care a înregistrat un succes răsunător, și anume ”Albă ca Zăpada și Cei Șapte Pitici”. Acesta a apărut în anul 1937 și a reprezentat cea mai mare realizare a studiourilor lui Walt de până atunci.
https://www.youtube.com/watch?v=IErXg5kBXXg
Evoluția și uneori involuția lui Mickey Mouse
La fel ca multe alte personaje de desene animate, sau chiar și cele reale, și Mickey Mouse a avut suișurile și coborâșurile sale. În anii 1940, popularitatea acestuia a început să scadă, în mare parte din cauza apariției benzilor desenate produse de Warner Bros, din gama ”Looney Tunes” sau cele produse de Paramount Pictures, din seria ”Popeye”. În acele momente, Walt Disney trebuia să vină cu ceva care să resusciteze publicul și să atragă privirile asupra sa și asupra lui Mickey Mouse. Ideea pe care a avut-o și care în final s-a dovedit a fi una foarte bună, a fost realizarea unei Simfonii cu Mickey, pe care avea să o numească ”Ucenicul Vrăjitorului”. Din această idee a derivat filmul ”Fantasia”. Acesta din urmă nu a avut succesul pe care Walt Disney și-l dorea, dar a reușit să îl revigoreze pe Mickey Mouse, care în continuare părea a fi eclipsat chiar și de prietenul său Donald Duck.
Anul 1941 s-a dovedit a fi un an important pentru Walt Disney și pentru Mickey Mouse. Disney a realizat desenele animate în care Mickey Mouse juca un rol alături de Pluto, prietenul său. În aceste desene animate, denumite ”Lend a Paw”, Pluto avea să salveze o pisicuță, devenind ulterior gelos pe Mickey, care o ia pe pisicuță la el acasă și decide să o păstreze ca și animal de companie. Acest desen animat care îl avea în rol principal pe Mickey Mouse avea să îi aducă în anul 1942 lui Walt Disney premiul de cel mai bun film animat de scurt metraj.
În anii 1950, televiziunea a început să pună stăpânire pe întreaga lume. Odată cu ea, au apărut și studiouri cum este cel al lui Hanna-Barbera, competitori direcți ai lui Walt Disney. Acesta din urmă trebuia să facă ceva în privința aceasta, trebuia să își apere titlul și reputația. El a reușit să creeze seria de desene animate ”Disneyland”, care avea să rămână în mintea tuturor până în zilele noastre, încă o dovadă incontestabilă a geniului său. Pentru Mickey Mouse, el a venit în anul 1955 cu o idee foarte bună, și anume să creeze Clubul lui Mickey Mouse. Acest nou show era prezentat de către un grup de copii pe care i-a denumit ”Mouseketeers”, fiind conduși de către un bărbat pe nume Jimmie Dodd.
O paranteză merită să fie făcută în acest moment. Mulți dintre copiii care aveau să apară în show-urile de desene animate atât în acea perioadă, cât și recent, aveau să devină adevărate talente actoricești. În contemporaneitate, se pot arăta câteva nume de actori sau celebrități mari care au început din seriile ”Disneyland” și anume Selena Gomez, Lindsay Lohan, Miley Cirus etc.
Revenind la anul 1955, Annete Funicello și Frankie Avalon erau doi dintre copiii din show care au știut să se facă remarcați.
În același an a fost marcată și deschiderea mult-îndrăgitului parc de distracții Disneyland. Mickey Mouse era una dintre atracțiile principale ale acestui parc de distracții, al cărui concept a fost preluat ulterior de lumea întreagă. Pentru Walt Disney, deschiderea Disneyland reprezenta locul în care copiii și chiar părinții puteau să își întâlnească personajele preferate, să se joace cu ele și să se pozeze alături de ei. Din păcate, Walt Disney a încetat din viață în anul 1966, nemaiputând să se bucure de dezvoltarea imensă pe care a cunoscut-o acest concept de parcuri de distracții.
A urmat o perioadă mai puțin bună pentru studiourile Disney și implicit pentru personajele pe care fondatorul Walt Disney le crease. Merită menționate aici intrarea în echipa Disney a companiei Pixar a lui John Lasseter, la începutul anilor 1980, care avea să inițieze curentul animației pe calculator. În anul 1984, Michael Eisner s-a alăturat companiei Disney, dorind să închidă departamentul de animație. S-a răzgândit doar datorită succesului pe care l-a avut desenul animat ”Șoarecele Detectiv”.
În anul 2002, Mickey Mouse a devenit un personaj de jocuri pe calculator, creat de către Disney în colaborare cu SquareSoft, un producător Japonez de RPG-uri (Roll Playing Games). Numele jocului în care Mickey Mouse era personaj principal se numește ”Kingdom Hearts”.
La cea de-a 75-a aniversare a lui Mickey Mouse, acesta și-a sărbătorit-o prin realizarea desenelor animate Cei Trei Muschetari, care îi aduceau alături de Mickey pe Donald Duck și Goofy. Un nou joc video a apărut în anul 2010, numit ”Epic Mickey”. Acest joc îl readuce la viață pe Iepurele Oswald.
De la Mickey Mouse se așteaptă și în viitor apariții spectaculoase și tot mai interesante, având în vedere evoluția pe care desenele animate și filmele de animație le-au înregistrat. Fața zâmbăreață și irezistibilă a acestui personaj nu trebuie să dispară din lumina reflectoarelor sau din viața copiilor sau a părinților.