Rasa de Papagali Lovebirds

3.2K
Informaţii generale:

Rasa de papagali Lovebirds sunt păsări de dimensiuni mici, originare din Africa. Denumirea lor provine de la legătura puternică, afectuasă și monogamă pe care o formează cu perechea pe care o aleg. Se crede despre acești papagali că atunci când își găsesc perechea, aceștia vor rămâne împreună o viață întreagă. Se pot asemăna cu acele cupluri care își sărbătoresc nunta de argint și apoi nunta de aur. Totuși, în ciuda acestei legături puternice, există și cazuri de ”divorț” între cele două personaje. Această situație nedorită apare atunci când se dovedește că perechea este incompatibilă. Ceea ce se poate spune despre perechea de papagali din rasa Lovebirds este că își petrec perioade lungi de timp foarte aproape unul de celălalt, jucându-se, cuibărindu-se și hrănindu-se unul pe celălalt. Rasa de papagali Lovebirds aparține genului Agapornis. Există nouă specii de Lovebirds, dintre care, opt sunt native din Africa. Singura excepție este papagalul Lovebird cu Capul Gri, care provine de pe Insula Madagascar. Majoritatea acestor păsări trăiesc în zona ecuatorială, acolo unde există regiuni sterpe de savană. În general sunt găsiți pe țepii cactușilor. Există și aici o singură excepție de la regulă, și anume un papagal

  Nume: Lovebirds

Originea: Africa

Grupa: de dimensiuni mici
Inaltime: 13 – 19 cm

Speranta medie de viata: până la 10 – 15  ani

Culoare: verde, cu diferite culori în partea superioară a corpului.

Temperament:  Aparatul lor vocal le permite o gamă largă de articulații, inclusiv imitarea vocii umane. Totuși, această rasă nu este cunoscută ca și una dintre cele care vorbește sau care imită vocea oamenilor.

Dresaj:  În cazul în care nu reușiți să le dresați, s-ar putea să întâmpinați probleme chiar și în a le scoate afară din cușca lor.

Caracteristici distinctive: Atât masculii cât și femelele arată în general la fel, ceea ce înseamnă că singura metodă de identificare a sexualității este printr-un test ADN. Cea mai mare varietate dintre cele cunoscute este Fața Piersică.

căruia îi place să trăiască în pădure, și anume papagalul Lovebird cu Guler Negru. În Statele Unite ale Americii, și posibil chiar și la nivel mondial, favoritul publicului este de departe varietatea de papagali Lovebirds cu fața piersică. Această varietate a fost de-a lungul timpului supusă unui program de împerechere susținut în vederea obținerii unor mutații ale culorilor originale. Una dintre sub-varietățile obținute este și cel cu mască neagră, papagal care poate să fie găsit în întreaga lume.

Descriere fizică – taxonomie:

Papagalii din rasa Lovebirds sunt de dimensiuni mici, cu o coadă scurtă, cu un cioc mare și bine definit sub formă de cârlig. Papagalii care se găsesc în sălbăticie sunt în general verzi, incluzând o varietate de culori pe partea de sus a corpului lor, în funcție de varietate. Unele varietăți cum este Mascatul Negru, Fischer sau Obrajii Negrii, precum și cei cu guler galben au un cerc alb în jurul ochilor. Pe lângă acestea, multe alte culori sunt disponibile, chiar și în sălbăticie, unde oamenii nu au putut să îi introducă într-un program de împerechere. În general au o înălțime de 13 – 19 cm și o greutate de aproximativ 40 – 70 grame. Aceste dimensiuni îi situează printre cele mai mici rase de papagali din lume. Cea mai mare varietate dintre cele cunoscute este Fața Piersică. Chiar dacă varietatea Abysinian poate să fie mai lungă decât varietatea Fața Piersică, primii par a fi mai subțiri, ceea ce îi plasează pe cei din varietatea Fața Piersică pe locul 1 din punct de vedere al greutății. În ceea ce privește diferențierea dintre mascul și femelă, în cazul rasei de papagali Lovebirds, aceasta poate să fie o problemă. Atât masculii cât și femelele arată în general la fel, ceea ce înseamnă că singura metodă de identificare a sexualității este printr-un test ADN. Odată ce au ajuns la maturitate, la aproximativ un an, ar putea să existe unii indicatori comportamentali, cum este ruperea de bucăți de hârtie și punerea lor între pene, ceea ce indică o prezență feminină.

Din punct de vedere al taxonomiei (conform Wikipedia), rasa de papagali Lovebirds se divide în trei grupe, și anume varietatea dimorfă din punct de vedere sexual (Madagascar, Abysinian și Capul Roșu), varietatea intermediară (Fața Piersică) și varietatea cu cerc alb în jurul ochiului (Mascat, Fischer, Lilian și Obraji Negri).

Specii și subspecii:

Lovebird cu Fața Roșie, Agapornis roseicollis, (Vieillot, 1818)— sau lovebird cu fața-piersică

Lovebird cu Guler Galben, Agapornis personatus, Reichenow, 1887— sau lovebird cu mască

Lovebird Fischer Agapornis fischeri, Reichenow, 1887

Lovebird Liliana, Agapornis lilianae, Shelley, 1894—sau Nyasa lovebird

Lovebird cu Obraji Negri, Agapornis nigrigenis, W.L. Sclater, 1906

Lovebird cu capul Gri, Agapornis canus, (Gmelin, 1788)— sau Madagascar lovebird

Lovebird cu Aripile Negre, Agapornis taranta, (Stanley, 1814)— sau Abysinian lovebird

Lovebird cu Capul Roșu, Agapornis pullarius, (Linnaeus, 1758)— sau Lovebird cu fața roșie

Lovebird cu Guler Negru, Agapornis swindernianus, (Kuhl, 1820)— sau Swindern lovebird

 

Personalitate:

Papagalii din rasa Lovebirds, cunoscuți și ca ”Papagali de buzunar” au inteligența și abilitățile raselor de papagali de dimensiuni mari. Sunt cunoscuți pentru atitudinea lor de superioritate pe care o adoptă atât față de alte animale, cât și față de membrii familiei. Aparatul lor vocal le permite o gamă largă de articulații, inclusiv imitarea vocii umane. Totuși, această rasă nu este cunoscută ca și una dintre cele care vorbește sau care imită vocea oamenilor, ci din contră, majoritatea dintre acești papagali nu vor învăța să vorbească deloc. Dacă reușesc să creeze o legătură cu stăpânii lor, aceștia vor deveni păsări foarte speciale, care vă vor iubi cu adevărat, necondiționat. Acest lucru nu înseamnă că nu au nevoie de o pereche alături de care să își petreacă întreaga zi. În lipsa unei femele, stăpânul uman este nevoit să îi ofere acestei mici păsări toată afecțiunea de care are nevoie. Este foarte indicat să îi asigurați o pereche potrivită pentru că durerea pe care o resimte atunci când nu are parte de afecțiune vă va îndurera și pe dumneavoastră. În altă ordine de idei, acele păsări care nu au avut parte de un nivel de socializare propice, sau dacă păsările au fost abuzate, papagalii vor deveni agresivi și vor mușca. Mai mult, unui astfel de papagal îi va lua foarte mult timp să se atașeze față de o altă persoană. Vă asigurăm că nu oricine este pregătit pentru a-i oferi acestui papagal afecțiunea de care are nevoie. Sunt niște păsări extrem de energice și de vivace. Sunt jucăușe și foarte expansive. Au nevoie de un stăpân care poate să le asigure atenția și îngrijirea de care au nveoie. Păsările care se simt date la o parte, cărora le lipsește afecțiunea vor dezvolta probleme de comportament, inclusiv smulgerea penelor. Vor arăta un comportament agresiv față de oricine ar atenta la afecțiunea perechii lui. Sunt păsări dominante și teritoriale, ceea ce poate să reprezintă o adevărată problemă dacă în zonă mai există și alte animale de companie. Chiar și pisicile sau câinii pot să fie victimele agresivității acestui mic papagal. Din acest motiv, interacțiunea lor cu alte animale de companie ar trebui să fie supravegheată. Pentru a evita agresivitatea în interiorul cuștii, este indicat să îi plasați alături de papagali din aceeași specie, sau dacă se poate, doar alături de perechea sa.

Dresaj

Papagalii din rasa Lovebirds sunt de cele mai multe ori păsări foarte agere, motiv pentru care trebuie să știți cum să le dresați dacă vreți să aveți niște păsări de companie cu care să vă puteți înțelege și care să vă asculte. În cazul în care nu reușiți să le dresați, s-ar putea să întâmpinați probleme chiar și în a le scoate afară din cușca lor. Din acest motiv, este indicat să identificați un program de dresaj pentru papagalul Lovebird. Indiferent dacă aveți papagalul de o zi sau de câțiva ani, programul de dresaj vă va ajuta foarte mult. Puteți să căutați informații de dresaj și pe internet, unde există numeroase filmulețe care arată metode utile și simple de aplicat, prin care să vă dresați papagalul.

Hrana:

Papagalii din rasa Lovebirds ar trebui să fie hrăniți cu semințe și cu mâncare proaspătă. Semințele și iarba reprezintă cea mai bună hrană pentru papagali, dar este bine de știut că dacă îl hrăniți doar cu semințe atunci riscați să îl îmbolnăviți. Semințele nu sunt bogate în vitamina A, motiv pentru care ar trebui să luați în considerare și alte tipuri de mâncare.

Trebuie să țineți cont de particularitățile pe care anumite varetăți le au în ceea ce privește mâncarea. Astfel, varietatea Lovebird cu Aripi Negre, cunoscut de altfel și ca Abysinian se hrănește și cu insecte sau cu smochine. În ceea ce privește varietatea Lovebird cu Guler Negru, acesta are nevoie de o dietă speicală care conține smochine naturale, ceea ce înseamnă că poate fi problematică ținerea acestuia în captivitate.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din rasa Lovebirds. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de papagali Lovebirds este predispusă la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close