Legătura înduioșătoare dintre Koko, gorila vorbitoare, și All Ball

623
Koko și All Ball

Probabil că ați văzut acele videoclipuri cu gorila Koko folosind limbajul semnelor, dar știați că avea un prieten pisoi pe nume All Ball?

Legătura lor emoționantă a început atunci când Koko a cerut o pisică drept cadou. Inițial a primit de Crăciun o jucărie de pluș în formă de pisică și, exprimând supărare și încă o dată dorința de a avea un companion pisoi, de ziua ei l-a primit pe All Ball. La început, cercetătorii au ezitat să lase o gorilă puternică să se apropie de un animal de companie atât de fragil. Dar Koko a fost incredibil de blândă cu All Ball, tratându-l ca pe copilul ei. L-a îmbrățișat și s-a jucat cu el, disciplinându-l în același timp ca o mamă bună. Prietenia lor s-a adâncit până când un accident tragic l-a răpit prea devreme pe All Ball. Koko a avut inima frântă de pierderea tovarășului ei pisoi. Povestea lor arată cum dragostea și prietenia pot trece chiar și peste cele mai mari diferențe. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre legătura inspirată dintre specii dintre Koko și All Ball.

Koko, Faimoasa Gorilă Vorbitoare

Koko, o gorilă de câmpie vestică, a devenit faimoasă ca fiind una dintre primele persoane non-umane care a învățat o limbă umană. În 1971, Dr. Francine „Penny” Patterson, psiholog de animale, a început să o învețe pe Koko o formă modificată a limbajului american al semnelor (ASL).
Numele de Koko este de fapt o prescurtare de la Hanabiko care înseamnă „copilul focurilor de artificii”)
În timp, Koko a înțeles peste 1.000 de semne și aproximativ 2.000 de cuvinte în limba engleză vorbită. Ea a demonstrat o capacitate de a înțelege concepte complexe și de a exprima o serie de emoții. Koko a format legături strânse cu îngrijitorii ei, inclusiv cu Penny, pe care o vedea ca pe o figură maternă.
Unul dintre cei mai apropiați tovarăși ai lui Koko a fost un pui de pisică pe nume All Ball. A avut grijă de el cu tandrețe, îngrijindu-l, hrănindu-l și jucându-se cu prietenul ei felin. Când All Ball a evadat și a fost lovit de o mașină un an mai târziu, Koko și-a exprimat tristețea la aflarea veștii morții sale. În imaginile cu Koko în timp ce îl jelește pe All Ball se vede cum face gesturi pentru „plânge” și „trist” și cum spune că vrea să îl „viziteze” și să îl „îmbrățișeze”.
Relația lui Koko cu All Ball evidențiază abilitățile cognitive avansate ale acesteia, precum și capacitatea profundă de legătură și empatie pe care o poseda. Deși există unele dezbateri cu privire la amploarea abilităților lingvistice ale lui Koko, interacțiunea ei cu All Ball nu lasă loc de îndoială cu privire la legăturile emoționale reale pe care le-a creat cu cei din jurul ei. Koko ne reamintește că linia de demarcație dintre animalele umane și cele non-umane este mai neclară decât presupunem adesea. Această gorilă sensibilă a înțeles dragostea – și a simțit pierderea acesteia.

Prietenia Specială a Lui Koko Cu All Ball

Koko a legat o prietenie emoționantă cu o pisicuță pe care a numit-o chiar ea, All Ball, de la faptul ca atunci cand se incolacea avea aspect de minge pufoasa. Când All Ball a intrat în incinta lui Koko, aceasta s-a atașat imediat de micuțul ghem de blană. Koko a luat cu grijă pisoiul și l-a legănat în brațele sale masive, îngrijindu-i blana cu degetele și oferindu-i multă afecțiune.

În mod tragic, in Decembrie 1984, All Ball a evadat din incinta și a fost lovit de o masina. Când cercetătorii i-au dat vestea lui Koko, aceasta a făcut semnele pentru „rău”, „trist”, „plange”, „necaz. Săptămâni întregi după aceea, Koko a rămas descurajată, semnalizand adesea cu tristețe numele lui All Ball. Povestea lui Koko și a lui All Ball a arătat lumii că dragostea și prietenia între specii sunt posibile. În ciuda diferențelor de specie, o gorilă și un pisoi au creat o legătură înduioșătoare care a depășit limbajul sau logica.

Koko a demonstrat că animalele sunt capabile de emoții complexe precum bucuria, dragostea, durerea și compasiunea. Relația ei cu All Ball trăiește mai departe ca o amintire emoționantă a profunzimii sentimentelor posibile între creaturi. Deși proveneau din lumi diferite, Koko și All Ball au împărtășit o afecțiune profundă și și-au adus unul altuia alinare în timpul scurtului timp petrecut împreună. Povestea lor extraordinară rezistă și continuă să ne emoționeze prin frumusețea, tristețea și mesajul de speranță.

Cum a Comunicat Koko Durerea Ei Pentru Că L-a Pierdut Pe All Ball

Koko a format o legătură înduioșătoare cu o pisicuță mică, pe nume All Ball. Când All Ball a scăpat într-o zi din cușca lui Koko și a fost lovit de o mașină, Koko a fost devastată. Zile întregi, Koko a semnalizat cuvintele „trist” și „plang”. Prin intermediul limbajului semnelor, Koko a reușit să-și exprime sentimentele de tristețe și să jelească pierderea companionului său felin.

Îngrijitorii lui Koko știau cât de mult însemna All Ball pentru ea, așa că au lasat-o pe Koko să-și aleagă o pisicuță nouă pentru a o ajuta să își aline durerea. Koko a ales doi pisoi, tot din rasa Manx, pe unul l-a numit „Lips” și pe celălalt „Smokey”.

Povestea ei ne amintește de legăturile puternice care se pot forma între animale de specii diferite. Și ne arată că, atunci când pierdem pe cineva la care ținem foarte mult, în cele din urmă, ne putem vindeca și putem regăsi din nou tovărășia. Deși Koko însăși a murit între timp, povestea emoționantă a iubirii ei pentru All Ball va dăinui.

Alte Relații Pe Care Koko Le-a Format Prin Comunicare

Koko nu s-a atașat doar de îngrijitoarea ei principală, Dr. Penny Patterson. Datorită capacității sale de a comunica, ea a format relații strânse cu mulți alți oameni și animale de-a lungul vieții sale.
Unul dintre cei mai dragi prieteni ai lui Koko a fost actorul și comediantul Robin Williams. Când Williams a vizitat-o pe Koko, aceasta s-a atașat imediat de umorul și jocul lui. Cei doi au petrecut ore întregi glumind, râzând și creând legături unul cu celălalt. Se pare că Koko a fost întristată când a aflat de moartea lui Williams, ceea ce demonstrează profunzimea legăturii lor improbabile, dar emoționante.

De asemenea, Koko a creat legături cu mulți dintre profesorii și îngrijitorii ei de-a lungul anilor. O cunoștea pe Dr. Penny Patterson încă de când era bebeluș, dar s-a apropiat și de mulți dintre studenții absolvenți care au lucrat cu ea. Koko părea să simtă dedicarea și grija oamenilor care o creșteau și o educau. Ea i-a răsplătit în schimb cu afecțiunea, încrederea și joaca ei.
Datorită capacității sale de a comunica prin limbajul semnelor și de a înțelege engleza vorbită, Koko a reușit să formeze legături profunde care au transcendat speciile. Relațiile ei cu oamenii și animalele deopotrivă au demonstrat capacitatea ei de a simți și de a exprima emoții complexe precum bucuria, tristețea, umorul și empatia. Deși era încă un animal sălbatic în suflet, abilitățile de comunicare ale lui Koko și legăturile cu ceilalți au arătat dorința ei înnăscută de companie și iubire.

Moștenirea Lui Koko Și Capacitatea Ei De a Vorbi

Capacitatea lui Koko de a comunica cu oamenii și de a înțelege limba engleză vorbită a fost cu adevărat revoluționară. Prin munca sa cu Dr. Francine Patterson, Koko a înțeles peste 1.000 de semne și aproximativ 2.000 de cuvinte în limba engleză vorbită. Ea putea purta conversații simple cu îngrijitorii ei și putea exprima o gamă largă de emoții, de la bucurie la tristețe.

Koko a lăsat în urmă o moștenire uimitoare ca ambasador al gorilelor. Capacitatea ei de a comunica cu oamenii le-a oferit oamenilor de știință informații valoroase despre capacitățile cognitive ale gorilelor și a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a amenințărilor cu care se confruntă populațiile de gorile în sălbăticie. Koko ne-a arătat că gorilele sunt creaturi inteligente și sociale care pot forma relații semnificative cu oamenii și cu alte animale. Memoria ei trăiește și continuă să inspire oamenii din întreaga lume să aprecieze acești giganți blânzi.

Koko a fost invitată să reprezinte „Vocea Naturii” la Conferința COP21 privind Clima de la Paris, 1-11 decembrie 2015, de către NOE Conservation, o organizație non-profit cu sediul în Franța, al cărei obiectiv principal este conservarea biodiversității. Koko a fost clară cu privire la mesajul principal: Omul dăunează Pământului și numeroaselor sale specii de animale și plante și trebuie să se „grăbească” și să rezolve problema.

Deși Koko nu mai este, fundația care a avut grijă de ea continuă munca ei importantă. Fundația Gorilla Foundation își propune să promoveze conservarea gorilelor și a habitatelor lor. De asemenea, ei sponsorizează cercetări privind comunicarea între specii și limbajul marilor primate. Moștenirea lui Koko continuă să trăiască prin eforturile fundației de a proteja gorilele și de a avansa înțelegerea noastră despre inteligența animalelor.

Concluzie

Deci, în cele din urmă, relația dintre Koko și All Ball ne arată că prietenia și dragostea pot transcende chiar și barierele speciilor. Legătura lor a fost la fel de reală și semnificativă ca oricare alta dintre doi oameni. Este un bun memento că nu ar trebui să subestimăm capacitatea de emoție și inteligență a unui animal. Și cine știe – poate că avem mai multe de învățat de la prietenii noștri cu blană și cu pene decât ne dăm seama. Dacă o gorilă și un pisoi pot forma o legătură atât de emoționantă, te face să te întrebi ce alte prietenii interspecii sunt posibile. Povestea lui Koko și a lui All Ball este una care va rămâne în inimile noastre, amintindu-ne că afecțiunea este un limbaj universal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close