Beneficiile Sterilizării pentru pisici

833
Beneficiile sterilizării pentru pisici

SFATURI UTILE ȘI INFORMAȚII IMPORTANTE PENTRU PROPRIETARII DE PISICI

De multe ori ne întrebăm dacă sterilizarea pisicilor este doar un moft al proprietarilor, sau este benefică pentru pisici. Descoperă mai jos atât avantajele acestei intervenții, cât și aspectele pe care este bine să le ai în vedere ulterior.

DE CE AR FI INDICAT SĂ ÎMI STERILIZEZ PISICA?

Sterilizarea pisicii determină atât modificări de comportament, cât și metabolice și hormonale, iar majoritatea acestora sunt pozitive. Sterilizarea aduce cu sine o serie de beneficii atât pentru sănătatea și starea de bine a pisicii tale, cât și pentru relația voastră pe termen lung. 

În cazul femelelor, ele nu vor mai traversa perioadele dificile de „călduri”, iar agitația specifică acestora va dispărea. Sterilizarea îndepărtează sau limitează riscul apariției anumitor tumori, precum a celor de la nivelul glandelor mamare, ovarelor și uterului, iar în cazul pisicilor cu acces la exterior, sterilizarea previne apariția unei gestații neplanificate. 

Și în cazul masculilor care au acces la exterior sterilizarea este benefică, deoarece ajută la reducerea tendinței motanilor de a hoinări, fiind astfel mai puțin expuși riscului de accidentare. Odată cu scăderea nivelului de agresivitate scade și incidența confruntărilor teritoriale, precum și riscul de rănire sau de contactare a unor boli contagioase. În plus, se reduce tendința de marcare a teritoriului prin urinare. 

În urma sterilizării, pisica va deveni un companion mai liniștit și echilibrat, dar cel mai important beneficiu este acela că această procedură îi poate crește speranța de viață.

Beneficiile sterilizării pentru pisici

CÂND ESTE BINE SĂ ÎMI STERILIZEZ PISICA?

Sterilizarea este o intervenție chirurgicală care poate fi realizată aproape în orice moment din viața pisicii, începând cu vârsta de 6-7 luni în cazul femelelor și 6-12 luni în cazul masculilor, înainte de pubertate. Medicul veterinar te poate informa cu privire la vârsta potrivită și metoda optimă pentru sterilizare.

Deoarece pisica ta va avea nevoie de supraveghere atentă vreme de câteva zile după sterilizare, planifică această intervenție chirurgicală fie înainte de weekend, fie pe durata a câteva zile de concediu. Medicul veterinar îți va explica care este sprijinul de care va avea nevoie, ce tip de efort fizic nu are voie să facă în perioada următoare și ce trebuie să monitorizezi la comportamentul pisicii tale. Dacă ai orice nelămurire sau vezi o schimbare a stării ei sau a comportamentului în perioada imediat următoare sterilizării, contactează imediat medicul veterinar și mergi la o consultație.

CE HRANĂ ESTE POTRIVITĂ PENTRU O PISICĂ STERILIZATĂ?

În urma sterilizării apar și modificări hormonale și de metabolism, iar apetitul unora dintre pisici poate crește semnificativ, în timp ce necesarul energetic scade cu aproximativ 30%. Dacă pisica ta va avea tendința de a crește în greutate, aceasta se va produce mai rapid decât te-ai aștepta, mai ales în cazul pisicilor de apartament, cu un stil de viață sedentar. Din acest motiv este necesară schimbarea hranei imediat după sterilizare, cu o formulă nutrițională adaptată noilor sale cerințe. Pisicile pot câștiga foarte ușor în greutate câteva kilograme, iar asta înseamnă mult raportat la talia lor. Excesul ponderal nu îi va afecta pisicii tale doar mobilitatea și aspectul, ci și starea de sănătate. Principala consecință a obezității este apariția diabetului zaharat, dar obezitatea poate fi, de asemenea, cauza apariției premature a problemelor articulare, urinare ori a tulburărilor cardiovasculare sau hepatice.

Beneficiile sterilizării pentru pisici

Medicul veterinar poate stabili care este greutatea optimă a pisicii tale în funcție de vârsta și talia ei și puteți alege împreună soluția nutrițională adecvată cerințelor ei nutriționale. Cu toate că această modificare a apetitului nu este general întâlnită, este bine să ai în vedere schimbarea hranei obișnuite cu o formulă nutrițională dedicată pisicilor sterilizate imediat după sterilizare și să respecți întotdeauna dozajul porției de hrană zilnică, inscripționat pe ambalaj. Dacă apetitul pisicii tale este însă greu de satisfăcut și are tendința de a cerși hrană între mese, îi poți oferi o hrană specială cu efect de sațietate. Formulele de hrană dedicate pisicilor sterilizate îi vor asigura pisicii tale nutrienții esențiali pentru sănătate, vor contribui la transformarea mediului său urinar într-unul nefavorabil calculilor urinari și îi vor oferi un aport caloric adecvat condiției ei fiziologice. Pisica ta se va menține, astfel în formă optimă și o stare bună de sănătate și va avea un apetit satisfăcut după fiecare masă. 

Vă recomandăm cu drag următoarele produse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close