Cum comunica cainii si cum le putem raspunde?

4.6K

Cainii vor sa ne vorbeasca

Cainii comunica cu noi in permanenta, iar noi le raspundem de fiecare data, fie ca suntem constienti sau nu de asta.

Ca si noi, cainii sunt animale sociale ceea ce inseamna ca nevoia de comunicare va fi un caracter de baza.

Chiar daca, poate, ca prim instinct vom corela comunicarea cu vorbirea, cel mai adesea o facem nonverbal prin limbajul corpului. La fel o fac si cainii, doar ca, in cazul lor se mai adauga o coada si pozitia patrupedala.

   Cum pot comunica cu cainele meu?

Pentru o buna comunicare cu cainele este foarte important sa intelegem modul in care ei o fac cu noi.

Cainii vor prelua aceleasi indicii non verbale pe care ni le transmit.

Un caine va prelua cu usurinta miscarile mainilor, miscarile ochilor si inclinarile capului ca si semne de comunicare.

Pentru a imbunatatii continuu fluxul de comunicare,ideal este sa incercati sa dati cainelui o comanda pe care sa o asociati cu o miscare. Prin „incercari si erori „putem afla care este comanda pe care cainele o preia cel mai bine.

  •     Tonul vocii si inflexiunile cuvintelor sunt lucuri importante in comunicarea cu cainele nostru.
  •     Vorbirea directa  este un alt mod bun de a comunica.  Aceasta metoda va fi de fapt bazata pe prozodie si inflexiuni.  Practic din tonul vocii cu care, subconstient, vom rosti anumite cuvinte, cainele poate intelege daca este un lucru pozitiv sau negativ, daca este certat sau laudat etc
  •   Vorbitul “ca la bebelusi este un alt instinct pe care majoritatea il avem in abordarea cateilor. Acest mod este unul cat se poate de benefic, mai ales daca catelul este pui. Ca si in cazul unui bebelus, ii ajuta sa se obisnuiasca cu anumite cuvinte si tonalitati lingvistice.Acest mod consta in exagerarea discursului, accentuarea vocalelor facandu-le sa sune mai clar si adaptarea tonului intr-o nota mai inalta.

Cainii folosesc aproximativ 19 semnale diferite in a comunica cu noi, in acelasi mod in care bebelusii o fac pentru a comunica cu parintii lor.

Pentru a intelege corect un semnal, este foarte important sa il integram cu restul posturii si cu circumstanta in care are loc.

Se recomanda ca intotdeauna sa luam in calcul situatiile si contextul, incercand sa ne concentram pe intregul limbaj al corpului.

  • Ce inseamna atunci cand cainele casca?

Poate fi un gest atat pozitiv cat si negativ, in functie de context.

Cainii vor casca atunci cand sunt stresati dar si atunci cand pot anticipa ceva amuzant.

Atunci cand un caine casca langa alti caini in timp ce se joaca vor de obicei sa spuna “calmeaza-te”.

Indiferent de context atunci cand ne vedem cainele cascand, e bine reactionam cu un gest care sa il bucure.

  • Ce inseamna atunci cand cainele latra?

Cu totii stim ca uneori latratul nu este cel mai placut sunet din lume insa este principalul semnal sonor prin care câinii își fac simțită prezența și prin care de obicei obțin tot ceea ce doresc de la stăpâni.  Desi poate avea numeroase interpretari, un lucru este sigur insa – Cainele incearca sa ne vorbeasca!

Daca cainele a incercat initial sa ne comunice rabdator, ceva, printr-un limbaj non-verbal si nu a ajuns la nici un rezultat, latratul poate deveni urmatorul pas pentru a ne atrage atentia.

Uneori cainele poate latra pentru ca are nevoie afara sau, chiar daca nu este cel mai bun motiv la 3 dimineata, jucaria preferata a ramas blocata sub dulap.

In toate aceste situatii, are un motiv intemeiat pentru a ne atrage atentia.

Totusi exista si tipuri de latrat diferite cum ar fi latratul de alerta, de frica, de amenintare etc.

Toate aceste tipuri difera intre ele prin intensitate si sunet.

Printre alte tipuri de sunete produse de caine se enumera si: 

  •  Scheunatul este unul dintre semnalele sonore prin care câinele își arată disconfortul, durerea, o nevoie acută (foame, frig, sete), sau în caz contrar, își arată un anumit gen de subordonare prieteneasca (in general in contextul in care va lua pozitia pe spate cu abdomenul la vedere)
  • Mârâitul este cunoscut ca o formă de amenințare, un semnal prin care câinii își transmit intențiile ostile.
  • Urlatul – Credințele populare spun că atunci când un câine urlă privind luna plină, este un semn că cineva urmează să treacă în neființă. Totuși, urlatul are un rol social și o chemare a haitei la vânătoare. În general, urlatul este inițiat de masculul alfa al haitei.

 

  • Ce inseamna atunci cand cainele isi inclina capul intr-o parte?

In general cainii isi apleaca capul intr-o parte pentru a asculta cu atentie. Practic este un mod instinctual de a isi recalibra auzul pe sunetul nou la care sunt expusi.

Tipuri de limbaj non-verbal:

  • Limbajul Cozii

Este probabil cea mai usor de observat si cunoscuta metoda de comunicare a cainelui. Cu toate acestea nu este mereu un limbaj interpretat corect.

Atunci cand cainele isi onduleaza coada, in general arata faptul ca este relaxat, increzator dar poate arata si dominanta.

Coada in pozitie dreapta, rigida inseamna ca urmareste sau vaneaza ceva indeaproape.

Coada tinuta jos, “intre picioare” arata frica sau submisivitate.

  • Limbajul auricular

Urechile tinute in pozitie dreapta arata faptul ca este intrigat de ceea ce urmeaza, respectiv se concentreaza, urmarind cu atentie evolutia unui fapt. Cu cat sunt mai drepte cu atat interesul cainelui este mai mare.

Urechile “cazute” sunt un semn de submisivitate, in timp ce urechile date pe spate arata discomfort si nefericire.

  • Limbajul vizual

Clipitul lent arata placere, in general are loc atunci cand primesc o mangaiere care le place in mod particular sau un scarpinat in spatele urechii.

Atunci cand putem vedea “albul ochilor” inseamna ca sunt intr-o stare de alerta si au nevoie de spatiu. Este bine ca in acest caz sa le oferim spatiul, lasandu-i singuri sau efectiv indepartandu-ne fara sa le mai dam atentie.

Un caine care nu clipeste, cu o privire statica, poate fi un semn de agresivitate. A nu se confunda cu privitul intens, care de cele mai multe ori este un mod prin care ni se cere atentie.

  • Limbajul olfactiv (chimic)

Prin simțurile olfactive câinii transmit și primesc o mulțime de informații. Deși considerate de către oameni ca fiind în general neplăcute, sursele comunicării olfactive sunt secrețiile vaginale, ale glandelor anale, fecalele și saliva.

Dintre acestea, urina este cel mai puternic stimulent olfactiv ce ii  transmite o cantitate variată și importantă de informații. Astfel, din mirosirea urinei, câinele poate afla  sexul celuilalt câine, dacă este castrat sau dacă este în călduri. Cam aceleași informații le primește și la adulmecarea fecalelor și a secrețiilor glandelor anale, care practic joaca rolul unui buletin pentru fiecare caine.

Join the Conversation

  1. Buna ziua, foarte interesante informatiile. Multumim, pentru cei care au catelusi prima data, sunt nepretuite informatiile. Asteptam cu interes si alte subiecte.

    1. Echipa pentruanimale.ro Author says:

      Buna ziua,
      Va multumim foarte mult ca ne urmariti si ne bucuram tare mult ca informatiile noastre v-au fost utile.
      Vom reveni cat mai curand si cu alte subiect de interes.
      Pentru mai multe informatii si curiozitati ne puteti gasi si pe paginile noastre de Facebook si Instagram

      Pentru orice intrebare legata de produse va stam la dispozitie telefonic sau prin intermediul chat-ului de pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close