Lupta contra Cancerului la animalele de companie

634

un articol scris de Dr. Simona Macovei

Cancerul reprezinta una dintre cele mai teribile maladii atata la om cat si la animale ce afecteaza intreg organismul. Acest termen a luat amploare, devenind  un termen atat de uzitat si cu toate acestea greu de definit intr-un limbaj simplu.

Exista multe informatii despre aceasta boala, stiinta avansand in permanenta, in acelasi timp, fiind un subiect foarte dezbatut care lasa multe lucruri de descoperit. La un nivel poate ceva mai literar,  este una din maladiile a carei  studiu pare uneori fara sfarsit

Masuri de Preventie:

 1. Evitati fumatul in casa sau in preama animalului dumneavoastra. Ca si in cazul omului fumatul este unul din factorii de risc, in cazul animalului de companie, acesta putand devein fumatorul pasiv, prin inspirarea fumului de tigara.
 2. Monitorizati- le in permanenta greutatea. Obezitatea sau grasimea in exces sunt factori de risc pentru dezvoltarea cancerului.
 3. Alimentatia. Ca si in cazul omului, alimentatia este foarte importanta in sfera patologica , iar oncologia nu face exceptie. Oferiti animalului dvs o nutritie adecvata speciei, varstei si rasei asa incat sa indeplineasca toate  valorile nutritionale de care animalul dvs are nevoie. Este foarte important sa existe un echilibru nutritiv in dieta animalului.
 4.  Cunoaste- i  Rasa. Foarte multe predispozitii vin genetic, corelate, cu rasa animalului. Cunoscand si avand informatiile corecte asupra rasei ne ofera sposibilitatea de a anticipa anumite sensibilitati si a le preveni.
 5. Exercitii Regulate – Miscarea conform nevoilor speciei, rasei si taliei. Miscarea este esentiala in sanatate, fiind un bun profilactic pentru o categorie larga de patologii. Sedentarismul este considerat un factor de risc in dezvoltarea cancerului.
 6. Evitati expunerea lor catre vopsea si solventi. Atat vopseaua cat si o categorie de solventi chimici sunt incadrati in categoria factorilor de risc.  Daca suntem nevoiti sa folosim astfel de substante este indicat sa tinem animalul cat mai departe de ele.
 7.  Cunoaste-ti animalul!  De foarte multe ori schimbarile comportamentale ale animalului ascund exprimari ale unor semne clinice.  Este indicat sa ne cunoastem animalul, sa stim ce ii place si ce ii displace, obiceiurile si personalitatea, astfel putem observa cu usurinta orice schimbare in rutina sa.
 8.  Controlul medical veterinar periodic.  Ca si in cazul omului, un consult medical periodic este recomandat intotdeauna. Medicul veterinar va poate oferi informatii corecte si concludente asupra statusului clinic si paraclinic a animalului dvs.

Ce este cancerul?

Ce este cancerul? – este intrebarea enigmatica, cu un raspuns simplu si in acelasi timp complex.

Practic, cancerul este un nume dat unei serii de boli conexe, ce pot debuta oriunde in corp.

In corp, orice structura are la baza un tesut care la randul sau este format din celule. Practic celula este unitatea functionala, structurala si de reproducere a organismelor vii.

Putem sa ne imaginam pentru un moment organismul ca fiind un sistem per se – o societate.

O societate, pentru a exista si functiona va avea nevoie de anumite structuri bine definite cu un rol bine definit. Aceste structuri, in fond, vor  conlucra la a avea functionalitatea unui intreg. La baza ei va fi partea umana – executiva–  specializata pe rolul respectiv ce trebuie indeplinit.

Acelasi lucru se intampla si la nivelul organismului unde fiecare tesut reprezinta o structura, iar la baza sa stau celulele – clasa executiva.

In mod normal celulele animale cresc si se divid pentru a forma noi celule pe masura ce organismul are nevoie de ele. Atunci cand celule imbatranesc sau se deterioreaza, ele mor si sunt inlocuite de noi celule.

Cand cancerul se dezvolta, tot acest proces ordonat sufera un dezechilbru. Pe masura ce celulele devin din ce in ce mai anormale, celulele vechi sau deteriorate supravietuiesc in loc sa moara. Intre timp celularitatea noua se formeaza doar atunci cand este nevoie.

Aceste celule suplimentare se pot diviza fara oprire si pot forma cresteri numite tumori – Nu toate tipurile de cancer formeaza tumori solide, care se traduc prin mase de tesut si aici apare o prima diferenta a tipurilor de cancer:

Unele tipuri de cancer determina cresterea rapida a celulor in timp ce alte tipuri determina cresterea si divizarea celulara intr-un ritm mai lent.

Alte forme de cancer au ca rezultat clinic- vizibil cresteri numite tumori, in timp ce altele, cum ar fi leucemia, nu.

Majoritatea celulor corpului au functii specifice si o durata de viata fixa, asa incat, desi termenul de “moarte” poarta o asociere negativa, totusi la nivel celular acest lucru este un fenomen natural si benefic. In limbajul de specialitate este numit apoptoza.

Practic o celula primeste instructiuni pentru a muri asa incat corpul sa o poata inlocui cu o celula mai noua care va functiona mai bine.

Celulele canceroase nu au componenete care sa le instruiasca, practic ele nu raspund in fata a nimic, deci se vor putea divide si exista anarchic. Astfel  ele se pot acumula in coro  utilizand oxigenul si substante nutritive care normal ar trebui sa hraneasca alte celule, provocand modificari care impiedica functionarea organismului.

 In concluzie cancerul este un termen ce descrie boala care rezultă atunci când modificările celulare ajung sa determine creșterea necontrolată și divizarea celulelor.

Cauze:

Cancerul poate fi definit ca o boala de ordin genetic, determinata de factori multipli.

Factorii declansatori sunt variati si prezinta o importanta cauzala diferita. Pe larg exista o serie de factori cauzali directi si indirecti,printre care  se numara:

 • Poluare,
 • Virali,
 • Alimentatia,
 • Statusul sistemului imunitar (stari de imunosupresie)
 • Genetici (predispozitia si si transmiterea ereditara)
 • Conditii de igiena si microclimat, etc
 • Radiatii (anumite tipuri)

  —- Cancerul este genetic? —-

Poate cel mai mare impact il are intrebarea referitoare la conexiunea cancerului cu partea genetica, in mod special atunci cand vorbim despre caini si pisici a caror varietate de rase si gene vin cu un caracter de complexitate asupra mostenirii anumitor predispozitii sau sensibilitati.

Ca si in cazul omului, se poate afirma ca factorii genetici sunt cauze ce pot sa contribuie la dezvoltarea cancerului.

Principiul fundamental de functionare al codului genetic este similar astfel:

Codul genetic al unui individ poate spune celulelor sale cand sa se divida si cand sa expire. Astfel incat modifcarile genelor pot duce la instructiuni eronate ce pot rezulta in dezvoltarea unei forme de cancer.

De asemenea, genele influenteaza si productia de protein a celellor. Acest lucru este important datorita rolului pe care proteinele le joaca la nivel celular si anume, ele sunt cele care poarta “instructiunile” pentru cresterea si divizarea celulara.

Unele gene pot schimba proteinele care au rolul in repararea celulei deteriorate. Daca unul din parinti, are aceste gene care contin instructiuni modificate, le poate transmite mai departe descendentilor lor.

Acesta este unul dintre motivele pentru care intalnim atat rase de caini cat si de pisici ce au o  predispozitie   de a dezvolta anumite tipuri si forme de cancer, mai mare, sau mai mic,  fata de altele.

Alte modificari genetice pot aparea la nastere si pot fi influentate de factori potentiatori precum expunerea la soare sau fumatul active la om si  pasiv in cazul animalului de companie

Alte modificari corelate cu partea genetica, care pot duce la aparitia acestei maladii pot avea loc in semnalele chimice a caror rol este cel de a determina modul in care organismul desfasoara sau exprima gene specifice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close