Comenzi date în timpul mișcării – ”Șezi”

1.3K

     Dresajul este un aspect important din viața oricărui câine și mai ales privit din perspectiva stăpânului. A avea un câine neascultător și liber în același timp înseamnă o mulțime de nervi și în final veți fi nevoit să îl închideți într-o cușcă sau mai rău, în lanț. Nu doriți acest lucru nici dumneavoastră și nici câinele.

     Comenzile pe care câinele le primește le învață prin recompensare și îi vor folosi ulterior la dezvoltarea capacității de ascultare și de înțelegere.

Cum se dă comanda 

Comenzile din mișcare sunt destul de dificile pentru că de obicei sunt precedate de o altă comandă. În cazul comenzii ”Șezi”, comanda ”Pas” precedă de obicei. Câinele începe să se miște, să meargă câțiva pași alături de dumneavoastră. În timpul mersului, câinele este recompensat pentru a îi menține interesul și pentru a păstra apropierea de dumneavoastră. Apoi, comanda ”șezi” intervine odată cu oprirea dumneavoastră din mers și cu apropierea mâinii în care țineți recompensa de botul său. Nu îl recompensați decât după ce câinele s-a oprit și s-a așezat în șezut.

La început, va trebui să îi explicați și să îi arătați ce înseamnă poziția în șezut. Este inutil să îi dați o comandă fără să îi arătați ce să facă în prealabil. Cea mai bună metodă de a-i arăta este prin apăsarea mâinii pe crupa câinelui și o ușoară ridicare a lesei. În tot acest timp, repetați comanda ”șezi„. Câinele va lua poziția dorită de dumneavoastră, moment în care îl veți felicita și îl veți recompensa copios. Va înțelege în scurt timp ce doriți prin această comandă și o va executa fără nicio problemă.

Importanța recompensei

Unii căței sunt mai interesați de recompensa pe care o vor primi la finalul exercițiului decât de exercițiul în sine. Ei nu vor respecta elementele de poziționare și se vor îndepărta de dumneavoastră pentru a vedea mai bine stimulentul. Trebuie să fiți atenți la aceste mișcări și să le opriți la timp prin anticiparea și blocarea lor. După ce câinele a efectuat cu succes comanda, este indicat să îl lăsați liber și să vă jucați cu el.

Orice ședință de dresaj trebuie să fie finalizată cu un exercițiu, o comandă pe care câinele o cunoaște foarte bine și pe care o respectă. A fi pozitiv nu este doar un sentiment uman. Pozitivismul funcționează excelent și la câini, la fel și mângâierile și laudele. Pentru o mai bună implementare a comenzilor, nu renunțați la oferirea de stimulente nici după ce câinele execută comanda foarte bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close