Călătoria cățelului de talie mare

3K

DE LA NAȘTERE LA VÂRSTA ADULTĂ

Câinii de talie mare, sunt acei câini a căror greutate la vârsta adultă variază între 26 și 44 de kg. Excelenți câini de turmă, de urmă, de salvare, câini călăuză pentru persoanele cu deficienţe de vedere, ei sunt tovarăși credincioși, mereu gata să-și însoțească proprietarul în excursii și activități sportive. Perioada lor de creștere este însă una prelungită, și trebuie supravegheată în mod special.

Câinii de pază, cum ar fi câinele Ciobănesc German, câinii de urmă și salvare, precum Ciobănescul Belgian Malinois, câinii ciobănești, precum Briard, câinii călăuză, cum ar fi Golden Retriever, au în primul rând capacități reale de a depune efort susținut. Puternici, dedicați, robuști, extrem de versatili, ei sunt de asemenea, capabili să trăiască în mediul urban, cu condiția ca nevoia lor de a avea activitate în aer liber să fie îndeplinită. Etapa lor de dezvoltare se întinde pe un total de 15, până la 18 luni și prezintă deseori o sensibilitate digestivă mai mare decât a cățeilor de talie mică.

DEZVOLTAREA OSATURII TREBUIE EVALUATĂ PERIODIC

În timpul primului an de viaţă, cățelul de talie mare își va multiplica greutatea de la naștere de peste 80 de ori, în timp ce un câine de talie mică, cu o greutate la stadiul adult sub 10 kg, își va multiplica greutatea de la naștere de numai 20 de ori, și își va finaliza creșterea în jurul vârstei de 10 luni (și, uneori, chiar mai devreme, în cazul raselor de talie foarte mică precum Chihuahua). Aceste diferențe explică motivul pentru care câinii de talie mare se confruntă cu afecţiuni caracterizate prin dezvoltarea de malformații scheletice, confirmând importanța suportului nutrițional adecvat în asigurarea dezvoltării sănătoase a sistemului osos și articular. Aportul deficitar de proteine și calciu poate afecta, într-adevăr, construcția osoasă. Iar o hrană cu un conținut energetic prea ridicat va conduce la o creștere timpurie în greutate, expunând cățelul la afecţiuni osoase sau dispalzie de șold datorită presiunii excercitate de kilogramele în plus asupra oaselor și articulațiilor. Limitarea aportului energetic, alături de un aport nutrițional bine echilibrat, contribuie la menținerea unui ritm de creștere sănătos, minimizând astfel riscurile. De aceea ROYAL CANIN® MAXI PUPPY (Află mai multe aici)  furnizează un conținut energetic moderat, optim pentru perioada îndelungată de creștere a câinilor de talie mare.

O SENSIBILITATE DIGESTIVĂ MAI MARE DOAR ÎN ETAPA DE JUNIORAT 

Deoarece câinii de talie mare sunt recunoscuți pentru sensibilitatea lor digestivă, femela gestantă/lactantă va avea nevoie atât de suport nutrițional specific acestei etape solicitante, cât și de o hrană ușor de digerat. Formula ROYAL CANIN® STARTER MAXI (Află mai multe aici) a fost creată special pentru a acoperi aceste cerințe, având un profil nutrițional adaptat întocmai cerințelor ridicate de energie ale femelei aflate spre sfârșitul perioadei de gestație și pe întreaga durată a lactației, dar și al puilor ce se află în perioada de înțărcare. Această formulă nutrițională este rezultat al cercetărilor științifice desfășurate în cadrul Royal Canin, și conține un mix exclusiv de elemente nutriționale ce sunt în mod natural prezente în laptele matern, nutrienți specifici ce contribuie activ la menținerea siguranței digestive și la întărirea sistemului imunitar al puiului de câine.

După înțărcare, aparatul digestiv al unui cățel este încă imatur. Acesta nu este încă pregătit să asimileze o cantitate prea mare de hrană și nu este în măsură să digere amidonul în mod corespunzător. Datorită anatomiei lor, cățeii de talie mare prezintă o sensibilitate digestivă crescută: tractul lor digestiv este proporțional mai mic decât cel al unui cățel de talie mică și timpul petrecut de hrană în colon este mult mai mare, ceea ce implică un nivel mai mare de fermentație și un apect al scaunului nedorit. De aceea formula nutrițională ROYAL CANIN® MAXI PUPPY conține un mix de nutrienți și de proteine ușor de digerat, ce mențin siguranța digestivă dar și echilibrul optim al florei intestinale prin aportul de prebiotice, stimulează tranzitul intestinal prin conținutul de fibre, precum psyllium și contribuie astfel la menținerea aspectului scaunului. Acest aport cu valoare nutritivă sporită, concentrară în crochete de mici dimensiuni, corespunde cerințelor ridicate de energie ale cățeilor de talie maxi, prevenind în același timp ingerarea de cantități mari de hrană. Iar aportul caloric adaptat perioadei lungi de creștere limitează riscul de a crește excesiv în greutate și, prin urmare, riscul de deformare a oaselor și articulațiilor.

HRĂNIREA ÎN EXCES AR TREBUI INTERZISĂ

Proprietarii câinilor de talie mare cred uneori că, dacă își supraalimentează animalul, acesta va avea o dimensiune mai mare când va fi adult. Dar nu este așa! Câinele își va atinge pur și simplu dimensiunea adultă (și mai ales greutatea) mai repede. Această creștere precoce nu este însă benefică, deoarece supune scheletul imatur al acestor câini unui surplus de greutate și activitate care poate determina malformații osoase și articulare. Nu este neobișnuit ca proprieatrii câinilor de talie mare și gigant să completeze hrana cățelului cu suplimente bogate în calciu. Această practică este justificată doar în cazul în care câinele este hrănit cu mâncare gătită, adică, pregătită special pentru câine și bazată pe carne, legume și alte alimente bogate în amidon, dar care nu prezintă garanția furnizării nutrienților esențiali pentru o dezvoltare armonioasă sau echilibrul optim al acestora. În cazul îi oferi cânelui o formulă nutrițională ROYAL CANIN® MAXI PUPPY

(Află mai multe aici), fie sub formă de crochete fie sub forma de hrană umedă, această practică de suplimentare nu este doar inutilă, ci și periculoasă. Hrana ROYAL CANIN® dedicată etapei de juniorat este concepută pentru a acoperi întreg necesarul de vitamine al puiului, în concentrația corectă, prin urmare, furnizează un aport de calciu controlat. Dacă aportul de calciu pe parcursul etapei de creștere este excesiv, el poate interfera cu dezvoltarea armonioasă a puiului și conduce la dezvoltarea osoasă și articulară dizarmonioasă și uneori nesănătoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close