Chinchilla, adorabilul animăluț de companie

9.4K
Chinchilla

Pentru că dragostea pentru animale poate îmbrăca diverse blănițe, astăzi m-am hotărât să scriu despre micile rozătoare gri, extrem de curioase și cu o blană prețioasă. Ați ghicit despre cine este vorba? Un indiciu important ar fi că animalele acestea se găsesc din ce în ce mai mult în casele oamenilor, pe post de adorabile animale de companie. Chinchilla, bineînțeles!

Generalități

Chinchilla (sinsila, cincila sau chinchilla) este un mamifer rozător, care face parte din clasa Mammalia, ordinal Rodentia, familia Chinchillidae. Se cunosc trei specii: Chinchilla langiera (cea mai răspândită), Chinchilla brevicaudata, Chinchilla regala (a dispărut complet).

Este originară din America de Sud, zona Peru, Chile, Bolivia, Anzii sud-americani, trăind în zonele pietroase, cu puțină vegetație, la altitudini de peste 2500 m.

Sunt animale de talie mică, nu măsoară mai mult de 25-30 de cm. Greutatea medie, la maturitate, este între 400-600 g. Ca înfățișare, sunt situate undeva între iepure și veveriță. Au ochii negri, rotunzi și strălucitori, urechiușele rotunde și coada lungă și pufoasă. Membrele anterioare sunt prevăzute cu cinci degete mai lungi, iar cele posterioare doar cu patru, mai scurte. Ele trăiesc în colonii, iar media de viață este între 10-15 ani.

Culoarea blăniței chinchillei variază, în general, în tonuri de gri, pe partea dorsală, și alb murdar, pe burtă. Culoarea de fond este gri-albăstrui, iar firele prezintă încă 3 benzi de culoare, pe mijloc, una albastru-închis, una intermediară, argintie-alb, de 4-6 mm și, la vârf, una albastru-închis, de 1-4 mm. Se cunosc și alte variații de culoare, negru dominant, alb dominant sau bej dominant; cu blana non agouti, negru recesiv, albino, safir, pastel (sau bej recesiv) și bej.

Chinchillele sunt rozătore mici, ierbivore, cu activitate în special noaptea. Sunt foarte active, agile, curioase și pline de energie.

Sunt foarte curate, sociabile, nu au paraziți externi, nu fac gălăgie si sunt extrem de haioase, caracterisitici esențiale pentru un excelent animal de companie.

În mediul natural se hrănesc cu diverse vegetale, rădăcini și ierburi. Dinții sunt special adaptați pentru o dietă vegetariană și au creștere continua, pe toată perioada vieții acestora.

Blana chinchillelor este una dintre blănițele cu cea mai mare densitate a firelor de păr,  având peste 20.000 fire/cm2 și una dintre cele mai moi, de 30 de ori mai moale ca firul de păr uman. Dintr-o singură rădăcină de păr ies până la 120 de fire. Datorită acestei caracteristici, blana nu permite pătrunderea paraziților externi, pureci, păduchi etc.

Chinchilla
Chinchilla

Chinchillele au un mecanism de apărare extrem de interesant. Când se simt în pericol, micile rozătoare își “lasă” părul. Smocuri de păr se desprind din blana lor, lucru ce le ajută să nu fie prinse cu ușurință. Refacerea părului din aceste zone se face în 6-8 săptămâni. Un alt mod de a se apăra este prin împrăștierea secrețiilor, cu puternic miros de migdale prăjite, din glandele perianale, sau urinarea către atacator. Maturitatea sexuală apare la vârsta de 8-9 luni. Pot exista două fătări pe an, fiecare fătare putând avea 2-3 pui. Puii de chinchilla, la fătare, au păr pe corp, au incisivi, ochii deschiși și sunt foarte vioi. După câteva zile de la fătare, ei încep să consume deja mici cantități de furaje.

Generalități privind creșterea lor în captivitate.

Spațiul de locuit/Cușca. Având în vedere că sunt niște animăluțe mici, pline de energie, foarte curioase și, prin natura lor, rod cam tot ce le apare în cale, chinchillele trebuie ținute într-un spațiu special amenajat. Cușca trebuie să-i ofere chinchillei siguranță și spațiu suficient, atât pe orizontală (80 cm), cât și pe verticală (50 cm). Aceasta trebuie să fie confecționată din sârmă galvanizată sau cromată, nevopsită. Cușca trebuie plasată într-o zonă cu zgomot cât mai puțin. Temperatura ambientală trebuie să fie în jur de 20 de grade C. În interiorul cuștii, pe lângă recipientele pentru hrană și apă, litiera și “jucării”, trebuie amenajat și un spațiu pentru baia chinchillelor. Baia în nisip este esențială pentru sănătatea blăniței, aceasta ajută la îndepărtarea sebumului în exces, lăsând blana curată și mătăsoasă. Nisipul este unul special, foarte fin și trebuie pus la dispoziția animăluțelor zilnic, sau cel puțin de 2-3 ori pe săptămână. Este recomandată perierea blăniței cu o perie special, însă trebuie evitată udarea cu apă a acesteia.

Deoarece sunt animaluțe foarte sociabile, femelele pot fi ținute mai multe într-o cușcă, însă trebuie evitată cohabitarea a doi sau mai mulți masculi în aceeași cușcă.

Chinchillele, după ce s-au adaptat în noua locuință și cu stăpânul, pot fi scoase din cușcă și lăsate libere, însă doar sub atenta supraveghere a proprietarului și după ce s-au luat toate măsurile pentru prevenirea diferitelor accidente (îndepărtarea cablurilor electrice, a substanțelor toxice etc.).

Alimentația. Chinchillele trebuie hrănite cu foarte mare grijă și atenție. Sistemul digestiv al chinchillelor este foarte sensibil, iar echilibrul florei intestinale este foarte fragil. Dieta se bazează în primul rând pe fân uscat, proaspăt și fără mucegai. Acesta trebuie administrat zilnic, la discretie. Fânul asigură cantitatea necesară de fibre pentru buna funcționare a sistemului digestiv, prevenind obstrucțiile intestinale și ajutând la tocirea dinților. Pe lângă fân, se pot administra și peletele de nutreț concentrate, în special din lucernă. Dieta trebuie suplimentată cu legume și vegetale proaspete: morcov, țelină, andive, salată. Toate acestea, la temperatura camerei și șterse, dacă sunt spălate. Legumele și verdețurile cu un conținut mare de apă nu sunt recomandate în hrana chinchillelor. Se pot administra suplimente vitamin-minerale, pentru a completa dieta rozătoarelor.

În concluzie, cu efort minim și o investiție nu foarte mare, chinchilla este un adevărat animăluț adorabil de companie. Tot ce au nevoie este responsabilitate, grijă și multă dragoste.

Sfat! Daca te-ai hotărât să-ți mărești familia cu o chinchilla și vrei ca aceasta să se obișnuiască repede cu noua locuință si cu tine este bine ca vârsta ei să fie între 2-4 luni.

Curiozități. Primele date despre chinchilla datează din anul 1500.

Chinchilla regală este cea mai mare specie, are lungimea corpului de 36-38 cm și greutatea de 700-800 g.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close