Călătoria cățelului de talie foarte mare

2.5K

DE LA NAȘTERE LA VÂRSTA ADULTĂ

Câinii de talie gigant sunt cei care au o greutate la stadiul de adult care depășește 45 de kg. Acești câini cu o statură impozantă se împart în numai 28 de rase recunoscute de Federaţia Chinologică Internaţională. Perioada lor de creștere este foarte prelungită și intensă și ar trebui supravegheată îndeaproape pentru a preveni apariția tulburărilor osteo-articulare, luând în considerare totodată toleranța lor digestivă scăzută.

Copoiul – câine de vânătoare, Rottweiler-ul – câine de cireadă sau de apărare, Saint Bernard-ul – câine de munte și de pază şi Terra Nova – câine salvamar, sunt câţiva dintre acești câini cu statură impunătoare. Etapa lor de creștere este una specială, ce scoate în evidență sensibilitatea organismului acestor câini de talie foarte mare.

Uriași în doi pași, dar pe o perioadă prelungă și cu un ritm intens de creștere

De la 2 la 8 luni

Un cățel de talie foarte mare atinge jumătate din greutatea lui la vârsta adultă în jurul vârstei de 5 luni. Între 2 și 8 luni, va crește, în medie, cu 2 cm la fiecare două săptămâni, iar până la 8 luni scheletul său va reprezenta 80-90% din dimensiunea sa adultă. Va continua să crească până la vârsta de 18-24 luni, iar greutatea lui de la naștere se va multiplica între 80 şi 100 de ori (în comparație cu 20 până la 30 de ori în cazul unui câine de talie mică).

Mult mai mult decât în cazul câinilor de talie mică și medie, înțărcarea cățelului gigant se produce într-un moment critic al creșterii sale, atunci când nevoile sale  nutriționale sunt la nivelul lor maxim. Până la vârsta de 8 luni, prima etapă de creștere este într-adevăr exponențială și extrem de rapidă. Aceasta coincide, în mare parte, cu perioada în care cățelul de talie foarte mare își consolidează propriul sistem de apărare imunologic, între a 4-a și a 12-a săptămână de viață. Nutriția adecvată joacă un rol deosebit de important în acest caz, oferind un aport echilibrat de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea armonioasă a cățelului și a sistemului său imunitar imatur. ROYAL CANIN® STARTER GIANT (Află mai multe aici) contribuie la susținerea sistemului imunitar natural al puiului de câine încă din etapa de înțărcare, datorită mai ales complexului de nutrienți (antioxidanții – CELT, beta glucani, beta caroten și arginină) care include vitamina E. După vârsta de 2 luni, ROYAL CANIN® GIANT PUPPY (Află mai multe aici) ajută de asemenea la menținerea unui ritm de creștere intens pe parcursul primei etape de dezvoltare și previne excesul de greutate datorită conținutului energetic adaptat. Deoarece aparatul său digestiv este încă în curs de dezvoltare şi nu va atinge maturitatea completă decât la sfârşitul acestei prime etape de creştere, hrana ROYAL CANIN® GIANT PUPPY îi oferă nutrienții esenţiali unei dezvoltări corecte, fără riscul apariţei de tulburări digestive.

De la 8 la 18/24 de luni

În jurul vârstei de 8 luni căţelul atinge talia sa de adult, iar oasele şi articulaţiile sale sunt aproape complet dezvoltate. Începe o nouă fază de creştere, mai lentă, concentrată pe dezvoltarea muşchilor și consolidarea sistemului osteo-articular. Necesarul energetic rămâne ridicat însă trebuie evitată supraalimentarea. Formula nutrițională ROYAL CANIN® GIANT JUNIOR (Află mai multe aici) are un conținutul adaptat de proteine si L-carnitină, ce sprijină dezvoltarea musculară a puilor de câine de talie foarte mare pe parcursul celei de a doua etape de creștere. De asemenea contribuie la mineralizarea corectă a sistemului osos, datorită aportului echilibrat de energie și minerale (calciu și fosfor), sprijinind astfel buna dezvoltare a oaselor și articulațiilor. Având un ritm de creştere accelerat, alură impozantă şi activitate fizică intensă, cățelul de talie foarte mare îşi solicită la maxim articulaţiile. Atât pe parcursul etapei de creştere cât şi pe parcursul întregii vieţi, este esenţial să îi oferi o hrană perfect echilibrată, fără lipsuri sau excese. De exemplu, calciul, care este necesar unei dezvoltări sănătoase a scheletului, poate produce tulburări dacă este oferit în exces, cum ar fi apariţia unei predispoziţii la osteocondroză, care determină malformaţii ale cartilajului articular.

Oferă-i un aport nutrițional adaptat cerințelor sale specifice

În cazul unui cățel de talie foarte mare, riscul constă în încercarea de a obține o creștere prea rapidă. Formula nutrițională ROYAL CANIN® GIANT PUPPY (Află mai multe aici)  dedicată primei etape de creștere, de la vârsta de 2 până la 8 luni, are un conținut moderat de grăsimi și energie, pentru a controla rata de creștere și a preveni orice surplus de greutate oferind, în același timp, un volum de hrană potrivit capacității lor stomacale. Creșterea este o etapă esențială în viața câinelui tău. Este marcată de mari schimbări în organismul său, descoperiri și noi experiențe. În această etapă importantă, sistemul imunitar al puiului continuă să se dezvolte treptat. De aceea ROYAL CANIN® GIANT PUPPY contribuie la susținerea dezvoltării sistemului imunitar natural al puiului prin complexul de antioxidanți și nutrienți care includ vitamina E.

De la vârsta de 8 luni, perioada de dezvoltare a sistemul osos se încheie: cartilagiile de creștere prezente la toate terminațiile osoase ale cățeilor încep să se închidă. Închiderea cartilagiilor se termină în jurul vârstei de 18 luni. Apoi, cățelul continuă să crească în greutate, își dezvoltă masa musculară, însă nu mai crește mult: a atins deja 90% din talia sa de adult. ROYAL CANIN® GIANT JUNIOR (Află mai multe aici) este special creată pentru această a doua etapă, deoarece oferă o concentrație de energie mai mare decât cea pentru prima etapă, dar fără excese, pentru a nu cauza niciun surplus de creștere în greutate, ce ar pune presiune pe articulațiile încă imature.

Însă fie că este vorba de prima sau a doua etapă de creștere a cățeilor de talie foarte mare, este esențial să se țină cont și de sensibilitatea lor digestivă.

Un aparat digestiv sensibil

Cățeii de talie foarte mare dovedesc o sensibilitate digestivă mai accentuată decât cea a altor căței. Această sensibilitate provine dintr-o serie de caracteristici anatomice și fiziologice. Cu un tract digestiv proporțional mai mic raportat la talia corporală, decât cel al unui câine de talie mică, durata tranzitului intestinal este practic dublă. Lungimea colonului câinelui de talie foarte mare (de 40 de ori mare decât a caniche-ului pitic) este unul dintre motivele sensibilităţii sale, deoarece înseamnă că tranzitul digestiv durează mult, acest lucru favorizând fermentaţia și apariția de scaune umede și nu foarte consistente. De asemenea, intestinele reprezintă 2,8% din întreaga masă corporală, faţă de 7% în cazul câinilor de talie mică. În consecinţă, au nevoie de o hrană cu un nivel energetic foarte ridicat. De asemenea, toracele adânc al anumitor rase de câini de talie foarte mare îi predispune la riscul dilatării gastrice.

Formulel nutriționale ROYAL CANIN® dedicate juniorului tău gigant conțin proteine de calitate foarte înaltă, astfel încât să fie ușor de digerat. Asocierea unui mix de componente nutriționale active care îmbogățesc flora intestinală și protejează mucoasa digestivă, alături de psyllium destinat reglării tranzitului, asigură o digestie ușoară și îmbunătățesc calitatea scaunului.

Deoarece câinele de talie foarte mare are o speranţă de viaţă între 7 şi 9 ani, ceea ce explică de ce efectele îmbătrânirii se văd atât de timpuriu, este important să beneficieze de o hrană adecvată cerințelor sale nutriționale și pe durata etapei de viață adulte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close