Câini din Rasa Weimaraner

3.3K
Informaţii generale:

Rasa de câini Weimaraner de astăzi este o rasă obținută după mulți ani de încrucișări selective, atente și zeci de ani de încrucișări între elemente ale aceleiași rase pentru a seta tiparul rasei. Istoricii canini sunt de acord că printre strămoșii câinelui Weimaraner se află și Boodhound, cel mai probabil prin asocierea acestuia cu Scweisshund Roșu. Câinele Weimaraner prezintă strămoși dintre mai multe rase de vânătoare germane, incluzând aici Pointer Shorthaired German, care este aparent similar ca și constituție a corpului. Unele autorități canine sugerează că Weimaraner a apărut dintr-o mutație albino existentă la o rasă antică de câini de vânătoare Germani. Alți experți ai acestei rase consideră că Weimaraner provine din German Braken, sau din încrucișarea cu mai multe rase de pointeri și chiar cu unii câini de vânătoare Francezi. Indiferent de momentul apariției sale, câinele Weimaraner este în mod general recunoscut ca fiind dezvoltat în forma sa actuală încă din anii 1810, atunci când era bine cunoscut la curtea Marelui Duce Karl August de Weimar, în Germania Central-Estică. Nobilii curții practicau mai multe tipuri de vânătoare și s-au decis să dezvolte o rasă capabilă să participe la toate acestea și implicit să aibă toate trăsăturile necesare: un nas foarte bun, vedere excelentă, viteză superioară, rezistență, curaj, inteligență

  Nume: Weimaraner

Originea:  Germania

Grupa: Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 58 – 65 cm, Mascul 60 – 68 cm

Greutate: între 25 și 38 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 13 ani

Culoare: gri, auriu-gri

Temperament:  Sunt niște câini versatili, cărora le face plăcere să se plimbe, să alerge, să meargă în drumeții și să vă acompanieze atunci când ieșiți cu bicicleta. Nu știu toți să înoate, dar dacă învață, îi va plăcea să sară și în apă din când în când.

Dresaj:  Sunt câini încăpățânați și machiavelici, putând oricând să plece de lângă voi dacă încep să fie plictisiți de activitatea pe care o faceți. Începeți dresajul câinelui încă de mic, pentru a-l face să înțeleagă cine este liderul în casă.

Caracteristici distinctive: Ar trebui să aibă o statură grecească, în care să se întâlnească grațiozitatea, viteza, rezistența și echilibrul. Capul este lung și aristocratic, cu un stop moderat și cu o frunte destul de proeminentă. Expresia sa trebuie să fie blândă, inteligentă și atentă.

și determinare. Devreme în cadrul dezvoltării rasei, sportivii foloseau Pointerul Weimar pentru vânătoarea de animale mari, incluzând aici cerbi, lei de munte, lupi, urși, porci mistreți și pisici de munte. Entuziaștii rasei din acea perioadă erau în general oameni înstăriți care vânau pentru experiență, nu pentru profit. Câinele din rasa Weimaraner era un câine pentru oamenii bogați. În anul 1897, a fost realizat Clubul German Weimaraner cu scopul de a proteja rasa și pentru a preveni achiziția acestor câini de către publicul larg, acei așa numiți ”oameni de rând”. Clubul Weimaraner a realizat un standard al rasei care să acopere necesitățile vânătorilor, un standard care făcea extrem de dificilă achiziția unui câine Weimaraner în Germania și aproape imposibil de a-l obține din orice altă țară. Clubul avea reguli stricte în ceea ce privește persoanele care pot să achiziționeze un câine Weimaraner. Puii care nu erau aprobați de către membrii clubului nu puteau să fie înregistrați în registrul de câini, iar cei care nu corespundeau standardelor fizice și de temperament ale clubului trebuiau să fie eliminați. Evident, doar membrii clubului puteau să dețină un câine Weimaraner. Aceste acțiuni nu au fost menite să promoveze rasa. Pe măsură ce vânatul de dimensiuni mari a devenit tot mai rar în Germania, câinele din rasa Weimaraner a început să fie tot mai mult utilizat pentru a speria și pentru a aduce înapoi păsările vânate, fie de pe pământ sau din apă. A devenit cunoscut și apreciat pentru gura sa cu mușcătură foarte atentă. În anul 1929, Howard Knight, un sportiv american și crescător de câini din Providence, Rhode Island, a fost acceptat în Clubul Weimaraner German, dar doar după ce a petrecut mult timp la vânătoare cu membrii clubului, dovedindu-le acestora dedicația sa pentru rasa de câini. A importat o pereche de Weimaraner în America, câini care fuseseră inițial sterilizați de crescătorii lor din Germania, pentru a nu putea să se reproducă. Din fericire, acest lucru nu l-a oprit pe Knight, care s-a luptat timp de nouă ani pentru a obține câini care să se poată reproduce. Chiar înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Knight a achiziționat un mascul pe nume Mars și două femele pe nume Dorle și Aura. Acești trei câini au devenit cunoscuți ca fiind fondatorii rasei Weimaraner Americană. Knight a fost cel care a fondat primul club Weimaraner în America în anul 1941, unde a fost și președinte. În anul 1943, rasa Weimaraner a fost recunoscută oficial de către Clubul Kennel American, ca membru în Grupa Sportivă. Câinele Weimaraner a ajuns în Marea Britanie în anii 1950 și astfel a început ascensiunea pentru recunoașterea mondială. Astăzi, auriul câine Weimaraner continuă să fie utilizat în țara sa natală și peste tot prin lume ca și câine de vânătoare care poate să ia urma vânatului, să o sperie și să o recupereze.

Descriere fizică:

Caracteristici generale: Câinele din rasa Weimaraner este un câine de dimensiuni medii, cu trăsături fine, aristocratice. Ar trebui să aibă o statură grecească, în care să se întâlnească grațiozitatea, viteza, rezistența și echilibrul. Peste toate, conformația acestui câine ar trebui să prezinte abilitatea de a munci la viteze mari și rezistență în timpul vânătorii.
Corp: Este un câine care atinge o înălțime între 58 – 65 cm pentru femele și 60 – 68 pentru masculi. Greutatea este între 25 și 38 kg. Gâtul îi este destul de scurt, puternic. Spatele îi este drept, așezat pe o linie dreaptă, coastele bine pronunțate și cu o adâncime semnificativă.
Cap: Capul este lung și aristocratic, cu un stop moderat și cu o frunte destul de proeminentă. Expresia sa trebuie să fie blândă, inteligentă și atentă. Este preferat nasul gri.
Urechile: Sunt lungi și lobulare, ușor împăturate și așezate sus pe cap. Atunci când atârnă, acestea ar trebui să cadă până la aproximativ 5 cm de vârful nasului.
Ochii: Sunt de culoare albastru sau gri-albăstrui, așezați destul de depărtat unul de celălalt pentru a indica o bună dispoziție și inteligență. Atunci când sunt dilatați ca urmare a bunei dispoziții, ochii par a fi negri.
Coada: Este scurtă, la maturitate măsurând aproximativ 15 cm, fiind purtată în așa fel încât să arate încrederea în sine.
Blana: Este scurtă, moale, într-o singură culoare, respectiv gri, gri-auriu, cu tente mai deschise la culoare în zona capului și a urechilor.

 

Personalitate:

Câinii din rasa Weimaraner sunt niște câini atletici, cu o mulțime de energie în ei, ceea ce le aduce un aer de eleganță oriunde s-ar afla. Au ajuns foarte populari în ultimii ani datorită lui William Wegman, care a început să fotografieze Weimaraners în costume și peruci, realizând scene care îi arată comportându-se ca niște oameni. Această rasă nu este pentru oricine, indiferent de cât de drăgălași și expresivi sunt. Câinii Werimaraner sunt niște câini care cer foarte multă atenție, un leadership puternic și o mulțime de exerciții pentru a le menține personalitatea echilibrată. Sunt niște câini de vânătoare pe care sportivii se pot baza, și mulți oameni îi folosesc la vânătoare pentru a lua urma vânatului și pentru a-l aduce la vânător. Cu toate că sunt activi și au nevoie de mult timp petrecut afară, Weimaraner își dorește să trăiască în interior alături de familia sa și să absoarbă oricât de multă afecțiune poate să primească. Pentru familiile cărora le face plăcere să iasă în exterior, câinele Weimaraner este excelent. Aceștia au nevoie de cel puțin o oră de activitate viguroasă în fiecare zi. Sunt niște câini versatili, cărora le face plăcere să se plimbe, să alerge, să meargă în drumeții și să vă acompanieze atunci când ieșiți cu bicicleta. Nu știu toți să înoate, dar dacă învață, îi va plăcea să sară și în apă din când în când. Nu lăsați câinele Weimaraner în curtea casei de unul singur pentru că o va distruge cu siguranță și apoi va încerca să scape de acolo. Acești câini vor deveni distructivi dacă nu au parte de destul exercițiu, ceea ce înseamnă că trebuie să ieșiți cu el afară cât se poate de mult timp. Sunt câini care vor alerga după tot ceea ce mișcă, ceea ce înseamnă că animalele de dimensiuni mici vor fi în pericol în preajma acestui câine. Trebuie să țineți câinele în lesă tot timpul și asigurați-vă că gardul curții este în perfectă stare. Se înțeleg bine cu alți câini atunci când sunt crescuți de mici alături de ei, în caz contrar, nu vor accepta prezența altui mascul în casă. Cât sunt mici sunt destul de greoi și neîndemânatici, dărâmând tot prin casă. Fără exercițiu și dresaj, tânărul cățel Weimaraner nu va avea un comportament prea bun.

Dresaj

Câinii din rasa Weimaraner sunt destul de dificil de dresat. Sunt câini încăpățânați și machiavelici, putând oricând să plece de lângă voi dacă încep să fie plictisiți de activitatea pe care o faceți. Începeți dresajul câinelui încă de mic, pentru a-l face să înțeleagă cine este liderul în casă – dacă nu va înțelege cine este liderul, își va asuma în mod natural poziția de lider. Dresajul ar trebui să fie făcut cu ajutorul a multor recompense și bunătăți, dar realizat cu un aer încrezător. Disciplina dură îl va face pe acest câine să vă ignore în totalitate, astfel că trebuie să vă asigurați că dresajul este realizat de cea mai răbdătoare persoană din casă. Crescătorii începători de câini ar trebui să consulte un dresor profesionist capabil să înțeleagă nuanțele personalității câinelui Weimaraner.

Toaletaj:

Câinele din rasa Weimaraner este unul dintre câinii cel mai ușor de întreținut. Chiar dacă se aruncă în noroi, în scurt timp va fi din nou curat. Periajul săptămânal ar trebui să fie de ajuns pentru a-i menține blana sănătoasă.  Îmbăiaţi-l ori de câte ori e nevoie. De obicei îi place să se arunce în tot ceea ce găsește pe drum sau în curte, ceea ce îl face adeseori să miroasă mai urât.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Weimaraner este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– distichiasis este o cataractă ereditară, care presupune creşterea unui rând suplimentar de pleoape. Această afecţiune vine în completarea unor boli de inimă, fiind greu de observat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close