Câini din Rasa Terrier Mătăsos

2.6K
Informaţii generale:

La finalul secolului XIX, mai mulți câini din rasa Terrieri Yorkshire au fost duși din Anglia în Australia, cu precădere în Victoria și în New South Wales. Unii dintre acești câini Terrieri Yorkshire au fost încrucișați cu câini de dimensiuni mai mari, câini muncitori din rasa Terrier Australian, încercându-se astfel să se îmbunătățească blana lor albastru-crem. Câteva dintre progeniturile obținute din aceste încrucișări au fost prezentate inițial ca și Terrieri Australieni, în timp ce alții erau prezentați ca și Terrieri Yorkshire sau Terrieri Mătăsoși. Unele autorități consideră că Terrierul Dandie Dinmont, Terrierul Skye și Terrier Cairn ar putea să aibă locul lor în apariția acestei noi rase de terrieri. În final, Terrierul Mătăsos a fost recunoscut ca și rasă distinctă în New South Wales în anul 1906, iar în Victoria a fost recunoscut în anul 1909. Existau mai multe diferențe între aceste două standarde, cu precădere în ceea ce privește forma urechilor și greutatea acestor câini. Un standard revizuit a fost adoptat în anul 1926 într-un efort de a standardiza rasa. De asemenea, a fost introdusă chiar și o legislație în anul 1932, propusă de către Kennel Control Council în Victoria, care urmărea prevenirea viitoarelor încrucișări între Yorkshire, Australian și rasa denumită Terrier Mătăsoși Sydney. În anul 1955, numele rasei Sydney Silky a fost schimbat în mod oficial în Terrier Mătăsos Australian. În anul 1958, Clubul Kennel

  Nume: Terrier Mătăsos

Originea: Australia

Grupa: Câini de companie

Inaltime: Femela 20 – 22 cm, Mascul 22 – 25 cm

Greutate: Femela 3,5 – 4,5 kg, Mascul 3,5 – 4,5 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: albastru și crem

Temperament:  Sunt destul de mici pentru a putea trăi foarte bine într-un apartament, atâta timp cât sunt plimbați zilnic sau le este permis să alerge de câteva ori pe săptămână. Pentru că sunt niște câini inteligenți, aceștia au nevoie de stimulare mentală, precum și de activitate fizică.

Dresaj:  Au o voință proprie, sunt foarte inteligenți și încăpățânați, mai ales atunci când cineva vrea să le dicteze pașii. Din acest motiv, dresajul ar trebui să înceapă devreme și să fie condus într-o manieră calmă și niciodată cu o mână fermă.

Caracteristici distinctive: Expresia acestuia este pătrunzătoare, ochii îi sunt mici, negri, în formă de migdală și cu genele negre. Urechile îi sunt mici, în formă de V, așezat sus și purtate ridicat. De multe ori urechile au tendința de a se lăsa oblic de-a lungul craniului.

Australian a fost format, urmând să propună dezvoltarea unui standard național pentru câinele din rasa Terrier Mătăsos Australian. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1959, iar standardul național Australian a aprobat greutatea câinelui Mătăsos ca fiind ideală între 3,6 – 4,5 kg. Standardele anterioare permiteau o greutate care varia între 2,7 și 5,5 kg, iar unul dintre acestea chiar permitea ca greutatea unui câine Terrier Mătăsos să coboare sub 2,7 kg. Câinii din rasa Terrier Mătăsos și-au deschis calea înspre Statele Unite ale Americii odată cu femeile și bărbații care au luptat în cel de-al doilea război mondial și care se întorceau acasă. Clubul American Sydney Silky Terrier a ținut prima întrunire în luna Martie a anului 1955. La scurt timp după aceasta, a fost redenumit în Clubul American Silky Terrier. Câinele din rasa Terrier Mătăsos a fost acceptat de către American Kennel Club în anul 1959, ca și membru al grupului câinilor de jucărie. Rasa nu a fost recunoscută în Anglia până când un club al acestei rase nu a fost dezvoltat acolo în anul 1979. Câinele mătăsos de astăzi este unul plin de energie, inteligent, un companion afectuos care tânjește după atenția stăpânului și care este perfect pentru oraș.

Descriere fizică:

Câinii din rasa Terrier Mătăsos este un adevărat câine de jucărie. Are o înălțime moderată, cu centrul de greutate destul de jos. Este mai mult lung decât înalt, cu o structură osoasă destul de sensibilă, dar îndeajuns de puternică pentru a putea să vâneze rozătoare domestice. Natura lui curioasă și energia de care dă dovadă îl face companionul ideal pentru orice tip de persoană. Înălțimea acestuia la umeri nu ar trebui să depășească 25 cm. Corpul câinelui este cu o cincime mai lung decât este înalt. Capul îi este puternic, bine sculptat și de lungime moderată. Expresia acestuia este pătrunzătoare, ochii îi sunt mici, negri, în formă de migdală și cu genele negre. Urechile îi sunt mici, în formă de V, așezate sus și purtate ridicat. De multe ori urechile au tendința de a se lăsa oblic de-a lungul craniului. Craniul îi este plat și nu foarte larg între urechi. Nasul îi este negru. Gâtui i se potrivește elegant între umeri, fiind de lungime medie. Spatele este drept, iar pieptul îi este de lățime medie și destul de adânc pentru a ajunge până în zona genunchilor. Corpul este destul de jos așezat. Coada îi este așezată destul de sus și purtată ușor în lateral. Picioarele din față au angulația perfectă, ceea ce îi poziționează picioarele excelent sub corp. Sunt puternice, drepte și cu oase destul de bine închegate. Labele îi sunt mici, asemenea pisicilor, rotunde și compacte. Unghiile îi sunt puternice și închise la culoare. Blana îi este dreaptă, fără blană interioară, lucioasă și cu o textură mătăsoasă. Pe specimenele mature, blana cade până aproape de pământ, urmând totodată linia corpului. Pe vârful capului, părul formează un fel de coadă. Culoarea este albastră și crem. Albastrul poate să fie înspre argintiu, albastru pinguin. Albastrul se extinde de la baza craniului până la vârful cozii și până la jumătatea picioarelor.

Personalitate:

Acești micuți câini reușesc să condenseze o personalitate foarte puternică într-un corp în miniatură. La fel ca alți terrieri, aceștia au impresia că sunt centrul universului și se așteaptă ca toată lumea se închine în fața lor. Câinii din rasa Terrier Mătăsos se comportă machiavelic ori de câte ori au ocazia, mai alest atunci când știu că așa vor primi atenția pe care o cer. Este o rasă inteligentă, care știe să manipuleze orice situație în favoarea lor, fiind adeseori considerat chiar un lider. Totuși, majoritatea crescătorilor nu sunt deranjați de acest aspect pentru că sunt mult prea drăguți pentru a rămâne supărați pe ei. Sunt niște câini excelenți pentru familiile care au copii, pentru că le place compania oamenilor și mai ales le place să aibă la dispoziție o mulțime de persoane, din care să aleagă una. Cu toate că aspectul lor nu este cel mai norocos din punct de vedere al mărimii, acești câini sunt foarte puternici și activi, având nevoie de exerciții moderate pentru a se menține sănătoși și fericiți. Le place să facă plimbări lungi, fiind destul de dârzi pentru a fi niște companioni de hiking foarte buni. Nu le place joggingul, dar le place să aducă mingea înapoi ori de câte ori o aruncați. Sunt destul de mici pentru a putea trăi foarte bine într-un apartament, atâta timp cât sunt plimbați zilnic sau le este permis să alerge de câteva ori pe săptămână. Pentru că sunt niște câini inteligenți, aceștia au nevoie de stimulare mentală, precum și de activitate fizică. Dacă este posibil, câinii Terrier Mătăsos ar trebui să fie înrolați în traininguri de agilitate, pentru a le fi muncit atât corpul cât și mintea. Sunt niște câini care latră tot timpul și inclusiv dimineața devreme. Vor lătra pentru a vă anunța că este cineva la ușă, că cineva umblă pe stradă sau că cineva merge cu bicicleta. Vor lătra din orice motiv, fiind aproape imposibil de dresat în această direcție. Totuși, dacă reușiți să îl dresați atunci cu siguranță că veți fi feriți de discuțiile în contradictoriu cu vecinii. Nu le place să fie lăsați perioade lungi de timp singuri acasă. Sunt câini de companie, cărora le place compania umană. Persoanele care muncesc până târziu se vor întoarce acasă doar pentru a găsi un câine supărat, sătul de lătrat, și foarte probabil casa distrusă. Din acest motiv, acești câini sunt ideali pentru persoanele în vârstă sau pentru familiile care își petrec majoritatea timpului acasă. Sunt obișnuiți să alerge după mici animale, astfel că un gard este necesar, dar trebuie să țineți cont că va săpa pe sub el dacă va vrea să evadeze.

Dresaj

Câinii din rasa Terrier Mătăsos, la fel ca orice alt câine terrier, poate să fie foarte dificil de dresat. Au o voință proprie, sunt foarte inteligenți și încăpățânați, mai ales atunci când cineva vrea să le dicteze pașii. Din acest motiv, dresajul ar trebui să înceapă devreme și să fie condus într-o manieră calmă și niciodată cu o mână fermă. Micii câini terrier sunt predispuși la reacții defensive și chiar dacă veți încerca să îl ajutați cu mâna pentru a-i arăta cum trebuie să reacționeze la o comandă, acesta va sări să muște. Bunătăți și recompense ar trebui să fie de ajuns pentru a-l face să fie atent și pentru a-l motiva, dar sesiunile de dresaj trebuie să fie scurte. Odată ce comenzile de bază au fost învățate, câinele Terrier Mătăsos poate să fie mutat la dresajul avansat sau la clasele de agilitate. Sunt niște câini foarte deștepți care, în ciuda încăpățânării de care dau dovadă, excelează la agilitate.

Toaletaj:

Blana acestui câine este una foarte frumoasă: este lungă și dreaptă, care pornește în jos de pe spate, crescând la aproape 15 cm. Cu toate că are blana atât de lungă, nu necesită o atenție foarte mare. Este de ajuns un periaj de două sau trei ori pe săptămână, iar o baie este indicată o dată pe lună, pentru a-i menține blana departe de încâlceli.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Terrier Mătăsos este o rasă puternică, dar care pot avea parte de anumite condiții de sănătate, la fel ca majoritatea raselor. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași.

– ectropionul este o afecțiune prin care se modifică poziția pleoapei inferioare prin răsfrângerea către exterior a marginii libere a pleoapei și apariția fundului de sac conjunctival;

entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– boala capului femural , care poate foarte ușor să fie considerată a fi displazia șoldului. Apare sub forma artritei și poate suporta o intervenție chirurgicală în vederea însănătoșirii. Intervenția chirurgicală necesită ulterior și o perioadă atentă de recuperare;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– cistinuria este o boală congenitală prin care este eliberată în urină o cantitate mare de cistină și alți aminoacizi dibazici, cauzată de faptul că cistina are o solubilitate redusă, ceea ce duce la o predispoziție pentru formarea de calculi renali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close