Câini din Rasa Springer Spaniel Galez

1.3K
Informaţii generale:

Rasa Springer Spaniel Galez (Welsh Springer Spaniel) este cu adevărat o rasă antică. Strămoșii săi datează în perioada în care Britania se afla sub ocupație Romană. De-a lungul perioadei Renascentiste, câinele Land Spaniel era utilizat pentru a face păsările care urmau să fie vânate să iasă din ascunzătoare, pentru a putea fi ochite cu arcul și săgeata sau prinse de ulii dresați pentru vânătoare. Imagini și descrieri ale acestui Land Spaniel păreau să identifice un câine aproape la fel cu rasa Springer Spaniel Galez de astăzi. În perioada anilor 1700, mulți artiști ai vremii pictau un câine spaniel roșu cu alb, a cărui culoare, conformație și trăsături semănau excelent cu câinele Springer Spaniel Galez de astăzi. Această rasă era populară printre vânătorii din sec XVIII, dar începând cu anii 1800, majoritatea vânătorilor din Marea Britanie preferau câinii spaniel de culoare maro cu alb sau negru cu alb. Istoricii speculează că această varietate de spaniel roșu cu alb a continuat să fie folosită în Neath Valley din Sudul Țării Galilor în această perioadă. Clubul Kennel Englez a fost fondat în anul 1873, iar spanielul roșu cu alb a fost prezentat încă din primul show canin al clubului, în aceeași clasă ca și restul spanielilor. Abia mai târziu au fost separate în clase diferite rasele Springer Spaniel Englez și Galez față de Cocker Spaniel Englez.

  Nume: Springer Spaniel Galez (Welsh Springer Spaniel)

Originea:  Țara Galilor

Grupa: Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 43 – 46 cm, Mascul 45 – 48 cm

Greutate: între 16 – 20 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare: roșu cu alb

Temperament:  Vă vor atenționa atunci când cineva se apropie de casă, cu toate că sunt prea timizi pentru a fi niște câini de pază. Pentru familiile active, câinii Springer Spaniel sunt niște animale de companie excelente.

Dresaj:  Nu răspund deloc bine la disciplina fizică sau la agresivitate, motiv pentru care este indicat să vă concentrați atenția pe răspunsuri pozitive. Mâncarea poate să fie o motivație puternică pentru acest câine

Caracteristici distinctive: Este compact, cu picioarele nu foarte lungi, construit în mod evident pentru muncă dificilă și pentru rezistență. Fiind un câine de vânătoare, ar trebui să aibă o musculatură foarte bine dezvoltată.

Clubul Kennel American a recunoscut câinele din rasa Springer Spaniel Galez în anul 1906. Primul câine înregistrat în AKC a fost în anul 1914. Totuși, între anii 1926 și 1948, niciun câine din rasa Springer Spaniel Galez nu a fost înregistrat în AKC. Mulți entuziaști ai rasei de astăzi consideră că la finalul celui de-al doilea război mondial nu mai rămăsese niciun Springer Spaniel Galez în Statele Unite ale Americii. Ulterior, un număr de câini a fost importat din Țara Galilor, iar în anul 1961 au fost puse bazele Clubului Spaniel din America. Rasa de câini Springer Spaniel Galez rămâne un excelent câine de vânătoare atât pe pământ, cât și în apă. Are un simț olfactiv excelent și o vedere perfectă, putând fi utilizat pentru orice tip de vânat. Este de asemenea foarte blând și bine-crescut, ceea ce îl face să fie un animal de companie excelent. Din păcate, această rasă nu a câștigat foarte mare popularitate în America.

Descriere fizică:

Caracteristici generale: Câinele din rasa Springer Spaniel Galez este un câine elegant, de mărime medie, care lasă impresia de substanță, fără duritate. Este compact, cu picioarele nu foarte lungi, construit în mod evident pentru muncă dificilă și pentru rezistență. Fiind un câine de vânătoare, ar trebui să aibă o musculatură foarte bine dezvoltată. Blana nu ar trebui să fie excesivă, pentru a nu-l încurca atunci când este la vânătoare, dar să fie destul de deasă încât să îl protejeze de apă și de desișurile în care intră după pradă.
Corp: Este un câine care atinge o înălțime între 43 – 46 cm femelele, iar masculii ajung până la 48 cm. Greutatea este între 16 și 20 kg. Gâtul îi este destul de lung, puternic. Spatele îi este drept, coastele bine pronunțate și cu o adâncime semnificativă.
Cap: Capul este unic la acest câine, nefiind asemănător cu al niciunei alte rase de spaniel. Echilibrul general este de o importanță covârșitoare. Capul trebuie să fie proporționat cu restul corpului. Craniul este de lungime medie, ușor curbat, cu un stop bine definit. .
Urechile: Sunt așezate la aproximativ același nivel cu ochii și atârnă în lateralul obrajilor. În mod normal nu ar trebui să fie mai lungi decât nasul. Se îngustează gradual înspre vârf și sunt ușor acoperite de blană.
Ochii: Au o formă ovală, și sunt închiși la culoare, în general maronii. Prezintă o expresie blândă. Sunt de mărime medie, nefiind nici prea proeminenți, dar nici prea adânciți în orbite.
Coada: Este o extensie a spatelui, fiind purtată în mod normal în poziție orizontală sau ușor ridicată atunci când câinele este fericit. Este în general scurtă și energică.
Blana: Este în mod naturală dreaptă și moale la atingere, niciodată sârmoasă sau vălurită. Este suficient de densă pentru a fi rezistentă la apă și la vremea aspră. Spatele picioarelor din față, pieptul și partea din lateral a corpului au o blană asemănătoare cu penajul. Culoarea blănii este roșu și alb.

 

Personalitate:

Câinii din rasa Springer Spaniel Galez sunt mult mai greu de gestionat decât verii lor Englezi, dar cu toate acestea, prezintă aceeași energie și dorință de viață. Sunt plini de energie și le face plăcere să își petreacă timpul cu persoane de toate vârstele, chiar și copii, și se va atașa foarte tare de persoanele la care ține și pe care le consideră că merită afecțiunea sa. Fiind construit pentru vânătoare, Springerul Galez se simte excelent atunci când este în câmp, dar de asemenea se va distra urmărind și alergând păsări în curtea din spate. Pot să fie puțin cam dezordonați și vor aduce cu ei toată mizeria de afară, dar cu toate acestea, fețele lor mereu zâmbitoare și coada energică îi face să fie aproape imposibil de certat. Nu vă veți putea supăra pe ei. Vă vor atenționa atunci când cineva se apropie de casă, cu toate că sunt prea timizi pentru a fi niște câini de pază. Pentru familiile active, câinii Springer Spaniel sunt niște animale de companie excelente. Câinii Springer Spaniel Galezi au nevoie să alerge în fiecare zi. Sunt construiți pentru a vâna perioade lungi de timp în orice tip de vreme și pe orice tip de teren, ceea ce înseamnă că au destul de multă energie încât să nu știe ce să mai facă cu ea. Dacă nu au ocazia să alerge în fiecare zi, Springer Spanielii pot să fie destul de dificit de gestionat – vor sări, lătra, mesteca și vor face dezastru în jurul lor. Câinii Galezi sunt mai puțin zgomotoși decât rudele lor Engleze, astfel că dacă vedeți că este hiper activ, atunci în mod sigur are nevoie să alerge mai des. Câinilor Springer Spaniel Galezi le plac plimbările lungi, alergările, hikingul, iar unii dintre ei aleg chiar să se arunce în apă și să se scalde din când în când. Copiii care stau și se joacă alături de el o după-masă întreagă vor constata ulterior că și-au făcut un prieten pe viață. Acești câini sunt foarte inteligenți, motiv pentru care au nevoie să își pună în mișcare și mintea, nu doar corpul. Va aprecia dacă îl veți îndemna înspre activități de agilitate, de urmărire și de aducere a mingii. Aceste activități au totodată rolul de a întări legătura dintre câine și stăpân. Cu toate că sunt niște animale independente, anxietatea datorată singurătății este o problemă majoră la acest câine. Dacă la singurătate mai adăugăm și lipsa exercițiilor și a alergatului, atunci cu siguranță puteți să vă așteptați la ce este mai rău. Permiteți-i să alerge înainte de a pleca de acasă și lăsați-i destule lucruri interesante cu care să își ocupe timpul. Persoanele care lucrează mult timp nu ar trebui să își ia o astfel de rasă. Dacă sunt lăsați singuri mult timp vor începe să roadă distructiv tot ce prind în cale și vor lătra obsesiv. Au nevoie să fie socializați încă de la o vârstă fragedă pentru a putea să accepte noi persoane în jurul lor. Cei care nu sunt expuși la astfel de evenimente sociale pot să devină speriați, temători și cu un grad ridicat de anxietate.

Dresaj

Câinii din rasa Springer Spaniel Galez pot să fie destul de ușor de dresat, dar totodată, fiind niște câini independenți, s-ar putea să întâmpinați destule probleme. Nu răspund deloc bine la disciplina fizică sau la agresivitate, motiv pentru care este indicat să vă concentrați atenția pe răspunsuri pozitive. Mâncarea poate să fie o motivație puternică pentru acest câine, iar sesiunile de dresaj ar trebui să fie tot timpul scurte și variate, pentru a-i menține interesul crescut.

Toaletaj:

Periaţi blana câinilor din rasa Springer Spaniel Galez în fiecare săptămână cu o perie fermă pentru a îndepărta firele moarte de păr şi pentru a distribui uleiurile pielii. Periajul va îndepărta de asemenea și eventualele încâlceli ale firelor de păr și va îndepărta mizeria rămasă în blană. Îmbăiaţi-l ori de câte ori e nevoie. De obicei are nevoie de o baie la două luni.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Springer Spaniel Galez este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close