Câini din Rasa Soft Coated Wheaten Terrier

1.7K
Informaţii generale:

Rasa de câini Wheaten are o istorie care duce cel puțin până în anii 1700, când au început să apară numeroase urme ale acestei rase în regiunile Kerry și Cork. Câinii Wheaten se găseau pe tot teritoriul Irlandei, dar majoritari erau în Sud și Sud-Vest, lucru care se întâmpla cu mult timp înainte ca însemnările să arate acest lucru. Se pare că erau o rasă comună, care alerga liberă și care aveau culcușurile în hambare și în căpițe de fân. Era o rasă în care doar cei mai potriviți supraviețuiau. Terrierul Wheaten este cel mai probabil cea mai veche rasă de terrier din Irlanda. La începuturile istoriei Britaniei, doar proprietarii de terenuri – nobilimea – își permitea să dețină câini de vânătoare. Fermierii și pescarii săraci nu aveau voie să dețină un câine mai mare de 40 cm la umeri, și chiar și așa, câinele nu trebuia să coste mai mult de cinci lire. Mai mult, doar nobilimea putea să aibă câini cu coada întreagă – în caz contrar, o taxă urma să fie pusă pe animal, taxă pe care oamenii de rând nu își permiteau să o susțină. Pentru a evita aceste reguli, fermierii aveau câini care nu erau în totalitate recunoscuți ca și câini de vânătoare, valorând sub cinci lire și cu o înălțime mai mică de 40 cm. Câinele din rasa Soft Coated Wheaten Terrier a fost dezvoltat în ciuda tuturor acestor reguli și interziceri. Folclorul Irlandez spune că în anul

  Nume: Soft Coated Wheaten Terrier

Originea: Irlanda

Grupa: Câini Terrieri / de pază

Inaltime: Femela 45 – 47 cm, Mascul 46 – 48 cm

Greutate: Femela 13 – 15 kg, Mascul 15 -18 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 14 ani

Culoare: asemenea grâului, cu ușoare inflexiuni de roșu, alb și negru.

Temperament:  Câinii care sunt ținuți în interiorul casei pot să devină anxioși și greu de controlat. Plimbări zilnice și câteva jocuri cu mingea ar trebui să fie de ajuns pentru acest câine. Sunt câini rezistenți, ceea ce înseamnă că pot să meargă alături de voi în drumeții lungi prin pădure.

Dresaj:  Nu îl tratați dur pentru că îl va face defensiv și va sări să muște. Dacă un câine Wheaten își pierde încrederea în stăpân, este foarte greu să o mai recâștigați.

Caracteristici distinctive: Un câine de dimensiuni medii, puternic, bine echilibrat și cu o conformație pătrățoasă. Se distinge prin blana sa moale, mătăsoasă, ușor vălurită și prin dispoziția sa echilibrată.

1588, un câine a înotat pe țărmul Irlandez de pe o navă care s-a scufundat după o întâlnire cu armata Spaniolă. Acest câine se zice că s-a împerecheat cu terrierii nativi, ceea ce a dus la apariția raselor actuale de terrieri irlandezi, incluzând totodată și câinele Wheaten. Majoritatea istoricilor apreciază această poveste, spunând că Wheaten poate să fie identificat cu câteva sute de ani înaintea însemnărilor oficiale. Totuși, astăzi se crede că terrierul Wheaten a precedat cel mai probabil și a contribuit la crearea celorlalte rase de terrieri, incluzând aici rasa Kerry Blue și Irlandezul, în ciuda faptului că acești doi terrieri au fost recunoscuți de către Irish Kennel Club cu mult înainte ca rasa Wheaten să fie recunoscută. De asemenea, se crede că există o legătură între Wheaten și Wolfhound Irlandez, care poate să fie ușor observabilă atunci când aceste două rase sunt puse una lângă alta. Câinele Wheaten a fost un câine de fermă muncitor, folosit de către fermieri, purtându-se totodată ca și gardianul proprietății, al oamenilor și a posesiilor acestora. De asemenea, era un exterminator de mici rozătoare, dar și un câine ciobănesc excelent. Simțurile lor foarte dezvoltate de văz și miros i-au ajutat la vânătoarea de mici rozătoare, iar lătratul lor ascuțit avea rolul să anunțe apropierea oricăror străini. Temperamentul lor echilibrat, dorința de a face pe plac și blana densă i-a făcut să fie adaptabili la aproape orice fel de activitate, incluzând aici și săpatul după dihori și vulpi. Mai mult, Wheaten Terrier a devenit un companion iubit de către familiile fermierilor. Irish Kennel Club nu a recunoscut rasa Soft Coated Wheaten Terrier până în anul 1937. În același an a participat la showul de specialitate organizat de Ziua St Patrick. Rasa a ajuns în America în anul 1946. Conform înregistrărilor, șase pui Wheaten au ajuns din Belfast în Massachusetts în acel an. Lydia Vogles din Springfield a achiziționat doi din acești căței și i-a prezentat la Showul din Madison Square Garden anul următor. Cu toate că acești șase câini au produs un număr de 17 urmași, rasa nu a atras foarte multă atenție sau interes până în anul 1957, atunci când Gramachree Kennel din New York și Sunset Hills Kennel din Connecticut au început o campanie de conștientizare a existenței rasei Wheaten Terrier. Interesul în aceasta rasă a început să crească, iar până în anii 1970 existau mai mulți de 1000 de câini în America crescuți de mai mult de 500 de crescători. Rasa Wheaten a fost admisă în cartea American Kennel Club Stud în anul 1973, același an în care a devenit eligibilă pentru a participa în competițiile AKC la grupa Terrier.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Soft Coated Wheaten Terrier este un câine de dimensiuni medii, puternic, bine echilibrat și cu o conformație pătrățoasă. Se distinge prin blana sa moale, mătăsoasă, ușor vălurită și prin dispoziția sa echilibrată. În general, acest câine ar trebui să aibă un aspect fericit, grațios, puternic și cu o coordonare excelentă. Înălțimea câinelui ar trebui să fie undeva între 45 și 48 cm la umeri.  Greutatea femelelor se situează între 13 și 15 kg, iar pentru masculi greutatea este între 15 și 18 kg. Capul le este bine proporționat cu restul corpului, având un aspect dreptunghiular și o lungime moderată. Este puternic, dar fără urme de duritate. Ochii îi sunt de culoare maro roșiatic închis sau maro, de mărime medie, cu o formă de migdală și așezați destul de departe unul de celălalt. Urechile sunt mici înspre medii, lăsate puțin în față, iar interiorul urechii se așează înspre obraz. Craniul este plat și curat între urechi. Pomeții nu trebuie să fie proeminenți. Botul este puternic, bine definit, cu un nas negru și mare. Gâtul îi este de lungime medie, curat, puternic și purtat cu mândrie. Spatele este puternic și drept, iar corpul îi este compat și relativ scurt. Pieptul îi este adânc, iar coastele sunt bine depărtate, dar fără să fie rotunjite. Coada este așezată sus și de obicei este preferată cea scurtă. Coada trebuie să fie ținută la 90 grade față de spate, fie dreaptă, fie cu o ușoară curbură înainte. O caracteristică distinctivă a rasei este blana, care este din abundență, acoperind întregul corp, picioarele și capul. Textura blănii este moale și mătăsoasă, vălurită. Pentru căței și câinii care încă nu au ajuns la maturitate, valurile blănii nu sunt evidente. Culoarea este asemănătoare grâului. Ocazional, se mai găsesc inflexiuni de roșu, alb sau negru.

Personalitate:

Câinele din rasa Soft Coated Wheaten Terrier este un cățel jucăuș toată viața lui. Sunt plini de energie, bucuroși și afectuoși. Nu își pierd niciodată bucuria de a se juca. Sunt mult mai prietenoși și mai ușor de lucrat decât orice altă rasă de terrier, reușind în general să se înțeleagă foarte bine și cu alte rase de câini. Sunt niște câini orientați înspre oameni, cărora le place compania copiilor bine crescuți. Așteaptă să fie invitați la orice activități ale familiei, dorind să participe în totalitate. Chiar dacă nu îi includeți, acești câini se vor auto-invita. Se pot adapta foarte ușor și la viața de oraș, atâta timp cât sunt pregătiți pentru aceste schimbări. Vor umbla în întreaga casă, vor lătra și se vor juca atâta timp cât le permiteți, dar dacă vor vedea pe cineva stând și posibilitatea de a sta în brațe și de a fi mângâiați, atunci cu siguranță vor alege ultima variantă. Vă vor aștepta la ușă în fiecare zi și vă vor întâmpina cu bucurie și cu rotirea lor specifică. Pentru persoanele cărora le place energia și mărimea acestui terrier, dar care caută un temperament echilibrat și jucăuș, Soft Coated Wheaten este rasa ideală pentru voi. Câinii din rasa Soft Coated Wheaten Terrier au nevoie de exerciții moderate pentru a-și menține sănătatea, starea de spirit și personalitatea lor echilibrată. Câinii care sunt ținuți în interiorul casei pot să devină anxioși și greu de controlat. Plimbări zilnice și câteva jocuri cu mingea ar trebui să fie de ajuns pentru acest câine. Sunt câini rezistenți, ceea ce înseamnă că pot să meargă alături de voi în drumeții lungi prin pădure. Câinii Wheaten excelează în agilitate și în mânarea turmelor. Dacă este posibil să îl implicați în una dintre aceste activități, acest câine va aprecia oportunitatea oferită. Câinii Wheaten se înțeleg excelent cu copiii mai în vârstă, care înțeleg granițele sale. Pot să fie prea mult pentru bebeluși, care au tendința de a-i trage de barbă sau de a se furișa lângă ei când mănâncă. Nu sunt recomandați pentru casele cu copii mici. Câinii Wheaten sapă, iar dacă sunt lăsați singuri prea mult timp în curte, vă vor rupe florile și vor săpa sub gard în căutarea de noi aventuri. Gardurile ar trebui să fie înfite bine în pământ, iar timpul petrecut în curte ar trebui să fie supravegheat. Lătratul este de asemenea o problemă pentru Wheaten. Sunt niște câini de pază excelenți, care vă anunță când cineva se apropie, dar vor lătra la orice semn sau sunet observabil în afara ferestrei.

Dresaj

Cu toate că acești câini din rasa Soft Coated Wheaten Terrier nu sunt niște terrieri tipici, aceștia au ceva în comun cu restul terrierilor, mai exact, încăpățânarea. Dresajul poate să fie foarte dificil pentru acești câini, motiv pentru care este indicat să începeți devreme. Sesiunile ar trebui să fie ținute scurte, iar activitățile variate pentru a menține interesul câinelui crescut. Bunătățile sunt un motivator excelent, astfel că trebuie să fiți mereu pregătiți să îi oferiți bunătăți atunci când câinele face ceva corect. Nu îl tratați dur pentru că îl va face defensiv și va sări să muște. Dacă un câine Wheaten își pierde încrederea în stăpân, este foarte greu să o mai recâștigați. Socializarea trebuie de asemenea să înceapă devreme. Sunt în general niște câini care se descurcă bine alături de noi oameni și nu îi deranjează prezența altor câini, dar dacă izolați câinele de lume, acesta nu va mai avea oportunitatea să își dezvolte caracteristicile sociale. Odată ce comenzile de bază au fost învățate, ar trebui să îl implicați în activități mai complexe, cum ar fi de agilitate, de urmărire sau de mânare a turmelor.

Toaletaj:

Fiind o rasă care are o singură blană, respectiv nu are blana interioară, acești câini își pierd blana foarte rar. Este un câine despre care se spune că este non-alergenic, dar în realitate, fiecare câine poartă alergeni cu el. Dacă vreți ca blana să îi fie mereu curată și aranjată, atunci este necesară o periere zilnică, dacă nu, este de ajuns un periaj la câteva zile. Îmbăiatul se face doar atunci când este cu adevărat necesar.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Soft Coated Wheaten Terrier este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– narcolepsia este o dereglare neurologică cauzată de incapacitatea creierul de a realiza un tipar regulat în ceea ce privește trezitul și adormitul. Un câine cu această boală va deveni subit somnoros și imediat va și adormi;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– pietre la rinichi – vor cauza sângerarea uretrei și dureri care îl vor face să urineze foarte des. Chiar dacă pietrele de dimensiuni mici se vor elimina singure, este indicat să se consulte medicul veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close