Bichon Maltez 101: Un ghid cuprinzător pentru îngrijirea câinelui tău

4.8K

Cine este Bichonul Maltez?

“Bichon” este cuvântul francez folosit pentru a descrie grupul de câini cu blană albă, de talie mică (toy); sau cum le-am spune noi, acest grup de mini pufoșenii albe, în care încape atât de multă iubire și afecțiune.

Despre originile bichonului este destul de neclar, bănuindu-se că ar fi Franța sau Belgia. Totuși ceea ce se știe cu siguranță este că acestă rasă are o vechime de sute de ani, în tot acest timp fiind un animaluț de companie absolut.

O descriere a standardului rasei o găsești aici.

Istoria Bichonului Maltez

Noi în limbajul comun am împărțit bichonul în două categorii: Bichon Maltez și Bichon Frisé, diferența dintre aceste pufosenii făcând-o blănița. Friesé, așa cum îi spune și numele în limba sa originară franceză, însemană cârlionțat. Maltese pe de altă parte se referă la mini pufosenia cu părul drept.

În literatura de specialitate totuși, sunt considerate două rase distincte, mai mult, împărțite în categorii diferite. Adică, dacă ar fi să deschidem o carte de specialitate, s-ar putea să găsim Bichonul Maltez sub numele simplu: Maltese, în categoria câinilor Toy, iar Bichonul sub un singur nume: Bischon Friesé, încadrat în categoria câinilor non-sportivi ( alături de Bulldogul Francez, Shar-Pei, Poodle, etc).

Întorcându-ne la Maltez-ul nostru, originile sale sunt foarte vechi, fiind una dintre cele mai vechi rase de câini. Se pare că ar fi fost menționat pentru prima oară chiar de către Aristotel. Totodată numele său apare menționat în istorie și alături de numele orașelor sicieliene și a orașelor port atât din Marea Mediterană cât și cea Adriatică, astfel considerandu-se o rasă foarte populară în Europa. De subliniat ar fi că, acești minunați căței albi, au fost creați cu scopul de a fi un animăluț de companie strict și așa au rămas secole întregi până în zilele noastre.

Fiind o rasă atât de veche, originea este neclară, Maltezul nostru iubit, fiind menționat atât în cultura egipteană cât și cea chineză. Cert este că, acesta rasa superbă de căini s-a născut aristocrat și a fost tratată ca atare.

Există consemnări din care ar reieși că Maltezul era animalutul preferat al nobilimii atât în Grecia cât și în Roma.

Iar un secol mai tărziu, același Maltez și-a reatins pragul de popularitate în rândul aristocrației franceze.

Maria Sturat, Regina Scotiei si Maltezul ei

Mary Stuart, Queen of Scotland, 1542-1567. Line and stipple engraving, English, 1833. GRANGER – Historical Picture Archive / Alamy

Dacă ai deja un maltez, probabil ai observat o noblețe aparte…ei bine, Maltezul tău de pe canapea, care probabil cască molipsitor, e posibil să ascundă ceva mai mult decât credeai. Strămoșii săi au fost răsfățați, mângâiați și mai ales au dormit în același pat regal, alaturi de marii regi și regine ale Europei cum ar fi Regina Maria a Scoției, Regina Isabel I a Castiliei.

Mai mult, acest câine iubit parcă dintotdeauna, a fost o fascinație inclusiv pentru artă. Pictori celebri precum Goya sau Rubens, i-au dedicat picturi frumosului și inteligentului Maltez.

Detaliu Potret Joaquina Candado Ricarte, Francisco Goya

Detaliu Potret Joaquina Candado Ricarte, Francisco Goya (Muzeul de Arte Frumoase, Valencia)

Ar trebui să iți iei un Bichon Maltez?

Dacă eși în căutarea unui partener perfect, iubitor, devotat și plin de viață, care să iți fie alături non-stop, atunci un Bichon Maltez este probabil ceea ce cauți într-un câine.

Un viitor părinte de Bichon Maltez are nevoie să fie pregătit pentru un companion iubitor care vă fi cel mai fericit să devină practic umbra ta. Maltezului îi place cel mai mult și are nevoie să fie în permanență aproape de tine.

Pentru că totuși așa cum ne învață istoria este un nobil, un viitor părinte are nevoie să știe că își poate asuma atât timpul cât și banii pentru acest mic iubitor companion.

Un Maltez necesită în primul rând grooming. Pentru a-și păstra blănița impecabilă îngrijirea și igiena sunt esențiale pentru această rasă.

Înainte să optezi pentru un Maltez asigură-te că ai timpul necesar pentru a-i peria blănița, și a-l toaleta atunci când este nevoie, sau suficienți bani pentru a-l duce la un salon profesionist și a ajusta din lungimea blăniței atunci când este cazul, dacă este cazul.

Un al doilea lucru important de care acest câine are nevoie este timpul și disponibilitatea ta fizică. După cum am menționat mai sus, este un cățel ce își dorește, caută și vrea să ți se dedice ție complet, așa că dacă nu va putea să petreacă majoritatea timpului alături de tine, va dezvolta probleme de comportament, în general de tip anxios.

Este un cățel devotat în totalitate părintelui său, dar care are mare nevoie de atenția ta.

Un alt aspect de care este bine să fii conștient este faptul că un Maltez este foarte sensibil la frig. Dacă casa ta este răcoroasă sau mediul în care trăieși este preponderent rece, atunci ar fi bine să reconsideri alegerea acestei rase de câine.

Cum să ai grijă de un Bichon Maltez

Un câine din rasa Bichon Maltez este un însoțitor încântător, cu reputația de a fi blând, dar îndrăzneț. Sunt câini de talie mică (toy = „jucărie”) ceea ce îi vor face prietenii ideali și fericiți să stea lângă tine, oră după oră, în timp ce citeși o carte sau te uiți la televizor.

Există o mulțime de lucruri care trebuie luate în considerare pentru a te asigura că îi oferi grija de care are nevoie, cu atât mai mult când vine vorba despre aceasta rasă de mărimea unei jucării cu blănita albă și mătăsoasă.

Câinii maltezi au părul lung, curgător, care se încurcă ușor și, că și al nostru, continuă să crească. Dacă nu vrei să te ocupi de întreținere, o tunsoare mai scurtă ar pute fi o opțiune și cu siguranță va arată drăguț.

O data la 6 săptămâni se recomandă să fie îngrijit profesional, ceea ce vă presupune un salon de grooming și o invetsiție financiară.

Zilnic are nevoie să îi fie periat părul, cu o perie moale

Îndepărtează părul în exces și descurcă nodurile în timp ce părul este uscat. De asemenea poți oricând folosi produse special create de îngrijire a blănitei sale, însă recomandarea noastră este să optezi pentru un produs eficient bun și de calitate.

Poate fi necesar să folosești un pieptene pentru a ajunge la rădăcina oricăror încurcături și noduri. Amintește-ți să le desparți ușor. Ai grijă la tăierea nodurilor, deoarece este foarte ușor să ciupești pielea.

Atunci când îl îmbăiezi, folosește un șampon și balsam blând pentru câini. Este posibil să fie nevoie să îi faci o baie acestui cățeluș jucăuș o dată pe săptămână. Spală-i părul că și cum ar fi al tău, doar fii foarte blând!

Curăță în mod regulat în jurul ochilor maltezului tău

Câinii maltezi au părul alb care este predispus la pete de lacrimi. Vei recunoaște acest lucru ca dungi maronii pe fața unui câine alb.

Aceasta se întâmplă atunci când lacrimile se revarsă pe obraz și rămân acolo câteva ore. Substanțele din lichidul lacrimal se oxidează și se schimbă în acel pigment de culoare ruginie, care provoacă colorarea. Pentru a evita acest lucru, usucă în mod regulat zona din jurul ochilor câinelui. Cantitatea de lacrimi revărsate variază în funcție de fiecare câine în parte.

Dacă zona pleoapei inferioare sau obrazul sunt umede în mod constant, atunci șterge din oră în oră și consultă un medic veterinar pentru a te asigura că nu este vorba despre o afecțiune. Pentru câinii cu mai puțină umiditate la nivelul ochișorilor, trebuie să ștergi doar de două ori pe zi sau când observi acele mici murdării în colțul ochiului.

Există diverse produse comerciale disponibile pentru ștergerea ochilor, dacă vrei ceva rapid și la îndemăna, poți folosi un ser fiziologic ( simplu). Umezeșteo o dischetă demachiantă și șterge orice umezeală sau lipici din zona ochilor. Apoi termină cu o dischetă demachiantă pentru a usca zona.

Dantura necesită și ea o îngrijire aparte

Spălatul dinților câinelui tău va încetini formarea plăcii bacteriene, a tartrului și va proteja sănătatea dentară. Utilizează o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți făcută pentru câini.

Maltezii sunt în mod special predispuși la formarea plăcii și apoi la formarea tartrului. Acest lucru irită gingiile, ducând la inflamație și infecție. În cele din urmă, acest lucru provoacă retragerea gingiilor și slăbirea dințiilor care pot ajunge să se infecteze și să cadă.

Dacă este prima dată când îl speli pe dinți, freacă mai întâi gingiile și dinții cu degetul. Adăugarea de hrană moale pentru câini poate face acest lucru mai plăcut.

Alternativ, discută cu medicul veterinar despre biobițele mici, care au o acțiune de curățare mecanică sau o recompensă ce are rolul de a curăța dentiția, dar care să i se potrivească că și alimentație.

Tăiați unghiile câinelui în mod regulat

Unghiile maltezilor trebuie tăiate lunar, astfel încât să nu crească excesiv și să nu se infecteze. Folosind o foarfecuță de unghii dedicată câinilor, taie capătul unghiilor câinelui, oprindu-te înainte de a ajunge la centrul viu al unghiei. Dacă nu ești sigur câtă unghie să îndepărtezi, apelează la un groomer sau la medicul veterinar.

Unghia are un centru viu format din vase de sânge și nervi. Dacă tai prea mult din unghie, și ajungi în acel punct, poate deveni foarte dureros pentru câine și provocă sângerare. În timpul oricărui proces, câinele poate fi speriat și se poate lupta cu tine, pentru a evita tăierea unghiuțelor. Dacă acesta este cazul, încearcă să îl recompensezi imediat după această operațiune pentru a asocia cu un eveniment pozitiv.

Taierea unghiilor la caine

Verifică urechiușele Maltezului tău zilnic

Dacă există ceară asigură-te că o cureți cu un produs dedicat. Nu pune niciodată apă în urechile câinelui, deoarece aceasta înmoaie pielea și o predispune la infecții. În schimb, utilizează un produs special pentru curățatul urechilor. Aceste produse sunt concepute pentru a dizolva ceara iar excesul să se evapore, astfel încât canalul auricular să rămână uscat.

Socializează-ți câinele devreme

Un maltez, că toți câinii, trebuie să fie bine socializat pentru a deveni un cățel complet. Expune-ți cățelul la o mare varietate de oameni și animale atunci când este tânăr, astfel încât să înțeleagă că aceasta este o parte normală și plăcută a vieții.

Câinii maltezi care nu socializează de mici pot deveni fie fricoși, fie agresivi față de străini.

Plimbă-ți câinele

Deși maltezii sunt buni locuitori ai apartamentelor și nu necesită multă mișcare, este important ca funcția creierului, socializarea, sistemul senzorial să fie stimulate. Chiar și o plimbare de cincisprezece până la douăzeci de minute poate fi o pauză plăcută pentru tine și câinele tău. Maltezii sunt adaptabili atunci când vine vorba de exerciții fizice.

Le plac plimbările, dar sunt și bucuroși să își consume energia într-un spațiu restrâns, jucând jocuri de aport. Învață-ți maltezul să nu sară de pe pat sau de pe canapea, deoarece acest lucru poate provoca răni. Rasa este vulnerabilă la rănile genunchiului (luxație rotule).

Fiți conștienți de faptul că un maltez plictisit se poate întoarce la lătrat pentru a se distra.

Asigură-te că este deparazitat și vaccinat la zi

Prevenția este cea mai bună și sigură armă împotrivă afecțiunilor.

Mergi cu blănosul la vaccinare conform schemei de vaccinare recomandată de medicul veterinar. Urmează sfatul medicului veterinar cu privire la asistența medicală preventivă, cum ar fi dirofilaria și tratamentele obișnuite de deparazitare și utilizează-le în mod regulat.

Cu ce să hrănești un Bichon Maltez

Ceea ce mănâncă Maltezul tău îi vă influența sănătatea atât în prezent cât și pe viitor, de aceea fundamentul unei îngrijiri corespunzătoare vă începe din castron.

Un câine are nevoie de hrană de calitate, completă care să îi satisfacă nevoile nutriționale,pentru a susține un sistem imunitar puternic și un metabolism echilibrat.

Efectele dăunătoare ale alimentelor trebuie ținute foarte departe de aceasta rasă, o mare problemă fiind în general aditivii ce includ coloranți artificiali, conservanți și arome artificiale. Aceste elemente pot fi foarte dure pentru sistemul lor gastro-intestinal afectând digestia, pielea și blana. Rețetele de hrana care conțin subproduse animale, surse generice de carne și nutrienți foarte procesați, se recomandă să fie evitate în alimentația lor.

A presupune că orice marcă de hrană este potrivită pentru un maltez, doar pentru că numele este suficient de mare și recunoscut, poate fi înșelător uneori, astfel sfatul este că de fiecare dată atunci când alegi, să o faci citind analiza și compoziția.

Atât bobițele cât și gustările ar trebui să fie cât mai sănătoase, naturale, fară aditivi, cu ingrediente ușor de digerat și pe măsura gurițelor lor mici. Evitați gustările de la masă, chiar daca pofta pare mare în micul tău Maltez, deoarece le poate dăuna. O înghițitură de la noi, poate fi prea mult pentru metabolismul său, iar ingredintele pe care le conține îi pot provoca un dezechilibru gastric, exprimat până la reacții ale pielii și a blăniței.

Atunci când vorbim despre un Maltez aflat la început de viață, odată ce ai ales o marcă de hrană potrivită lui, se recomandă a fi păstrată. Orice modificare în alimentație se vă face treptat pentru a evita astfel dezechilibrele gastrice ce pot să apară.

Maltezul este predispus la a fi un mâncăcios destul de agitat și repezit. Incearcă să descurajezi acest caracter evitând să îl hrănești cu mâncare umană sau o gustărică de la masa noastră. Apa proaspătă ar trebui să fie în permanență la dispoziția blănosului.

Asigură-te că nu mănâncă prea mult. Și prin prea mult, ne referim la orice depășește cantitatea recomandată, pe zi de către producătorul hranei sau de medicului veterinar. Este posibil să-i oferi câinelui tău prea multă mâncare la ora mesei sau să-i oferi prea multe delicii, ceea ce i-ar putea dauna pe termen lung.

Cele mai bune jucării pentru un Bichon Maltez

Dimensiunile lor mici s-ar putea să fie înșelătoare, deoarece ascund o plăcere uriașă pentru joacă și provocare mentală.

Maltezii sunt jucăuși înnăscuți și cu siguranță vor aprecia tare mult jucăriile interactive, dar chiar și cele de ros.

Jucăriile de ros dedicate inclusiv igienei orale pot fi o alegere excelentă care să întrunească satisfacerea nevoii de ros, a igienei cu placerea jocului și curiozitatea.

Mingiutele vor fi și ele pe placul unui Bischon Maltez, și o modalitate ideală de a te conecta cu câinele tău. Joaca este importantă pentru a învața, a-și consuma energia într-un mod controlat și plăcut dar mai ales pentru a fi stimulat mental.

Maltezul este un câine inteligent și îi place să fie stimulat mental. La fel ca toți câinii, maltezul tău are nevoie să o bază minimă de educație cum ar fi să stea, să vină atunci când este chemat, și să își facă nevoile acolo unde doreșți.

Întotdeuna utilizează recompensarea pozitivă atunci când dorești să îl învățați ceva. Aceși căini răspund foarte bine la recompense și răsfăț, respectiv dragoste și aplauze ca și stimulent.

Concluzii

Maltezul este un prieten ideal, plin de viață care va fi lipit de tine non-stop. Necesită să-i acorzi timp pentru îngrigirea zilnică a blăniței și periodic vizite la salonul de frizerie canină.

Este sensibil la frig  și are nevoie de socializare de mic, pentru a evita un comportament de tip anxios.

Vă recomandăm cu drag următoarele produse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close