Alergiile la animalele de companie

2.5K

Animăluțul meu este alergic! Cum îl pot ajuta?

Printre problemele cele mai întâlnite în rândul animăluțelor noastre se numără și alergiile. Ca și oamenii, animalele pot dezvolta alergii din cele mai diverse și, de cele mai multe ori, din aceleași cauze.

Unele animale de companie au pur și simplu un sistem imunitar care a decis să lucreze ore suplimentare și consideră că lucruri normale, cotidiene, precum iarba sau florile, sunt amenințări. De aceea, atunci când pisica sau câinele afectat miros o floare inofensivă, le pot provoca mâncărime și senzații inconfortabile – o reacție alergică.

Deși la animale de companie alergia este genetică, unele rase sunt mai sensibile la alergii, cum ar fi Golden Retriever și câinii ciobănești germani sau buldogii francezi. Oricare ar fi motivul, alergiile sunt neplăcute, atât pentru animalul de companie, cât și pentru proprietar și necesită un tratament îndelungat și destul de anevoios.

Dacă observați un anumit disconfort, scărpinat excesiv, lins excesiv, chiar mușcături pe anumite zone, vă puteți întreba dacă e vorba de alergii. Scărpinatul excesiv nu este singurul semn al unei afecțiuni alergice, dar este cel mai frecvent; desigur, mâncărimea poate indica, de asemenea, alte probleme, așa că diagnosticul ar trebui pus de medicul veterinar. Cu toate acestea, luând în considerare semnele și simptomele animalului dvs. de companie, vă puteți face o idee bună dacă are unul dintre cele patru tipuri de alergii: alergii la purici, la produse alimentare, de contact sau de mediu.

Alergia la saliva de purici

Dermatita mușcăturilor de purici este cea mai frecventă alergie la animalele de companie. Această afecțiune este o hipersensibilitate la proteinele ​​sau antigenele din saliva la purici. Când un purice mușcă o pisică sau un câine, o cantitate mică din saliva acestuia este eliberată în pielea animăluțelor.

Deparazitarea externă trebuie să fie făcută periodic, animăluțele nu trebuie sa rămână descoperite, mai ales în sezonul cald. Orice afecțiune alergică cu manifesteri cutanate se poate complica și agrava dacă deparazitarea nu este riguroasă.

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare sunt cauzate de hipersensibilitatea sistemului imunitar la o proteină din alimente. Se pot manifesta fie ca probleme dermatologice, fie ca probleme gastro-intestinale. Nu sunt aceleași cu intoleranțele alimentare, care au ca rezultat doar simptome / probleme gastro-intestinale. Acest tip de alergie reprezintă doar 10% din alergiile la animale de companie. Carnea de vită, lactatele, grâul, oul, puiul, mielul și soia sunt cele mai frecvente alergene alimentare la câini.

Hipersensibilitatea la un aliment se poate dezvolta la orice vârstă, chiar și la ceva ce pisica sau câinele au mâncat de ani buni. Semnele și simptomele tipice ale unei alergii alimentare la animalele de companie includ erupții cutanate, urticarie și mâncărime, în special pe față, membre, laturi ale corpului și regiunea anală.

Alergia de mediu

Alergiile de mediu se mai numesc alergii sezoniere, alergii aeriene, alergii inhalante, atopie și dermatită atopică. Expunerea la alergen apare prin inhalare. Iritanții comuni includ acarienii de praf, mucegaiul și polenele din iarbă, copaci și buruieni. Polenul provoacă alergii sezoniere, în timp ce alți alergeni de mediu sunt problematici pe tot parcursul anului.

Manifestarile cele mai întâlnite sunt: scărpinatul excesiv, linsul și mușcarea, ce pot cauza pierderi de păr, răni și infecții. Pot fi întâlnite și otite, mai ales la câini.

Alergia de contact

Dermatita de contact este cel mai rar tip de alergie la animalele de companie. Produsele chimice care intră în contact cu pisica sau pielea câinelui dvs. sunt alergenii în aceste cazuri. Cele care se găsesc în detergenți, săpunuri, șampoane, covoare, fibre sintetice, lână, piele, vopsea, cauciuc, plastic și insecticide sunt declanșatoare comune.

După cum am văzut, alergiile pot fi provocate de un spectru larg de alergeni, iar manifestările clinice se pot complica și suprainfecta dacă nu sunt ținute sub control. Nu există un tratamnet pentru acest timp de probleme, ele pot fi doar ținute sub control, dacă sunt identificate foarte clar sursele care generează probleme.

Pași de urmat pentru sănătatea lor:

  1. Deparazitarea externă regulată și eficientă
  2. O dietă de calitate. ( Pentru alergiile alimentare este nevoie de dietă de excludere, timp de minim 8 săptămâni.)
  3. Suplimente pentru piele: ulei de somon.
  4. Tratamente dermatologice locale sau generale – sub îndrumarea medicului veterinar.
  5. Tratament simptomatic sub îndrumarea medicului veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close