Conceptul hrană “liberă” (free), fără anumite ingrediente cu potențial dăunător, ex: fără gluten, fără zahăr etc, este din ce în ce mai des întâlnit în rândul alimentelor destinate oamenilor și putem observa că nici industria mâncării pentru animale nu face excepție de la acest concept.
Astăzi, mulți producători de hrană pentru animale alocă din ce în ce mai mult spațiu la raft pentru etalarea sortimentului fără cereale. Un concept nou, inovator și, în ciuda controverselor, cu foarte multe beneficii. Spun controverse, deoarece conceptul poate părea, la prima vedere, unul bazat pe marketing și reclamă, încă o găselniță a producătorilor de hrană pentru diferențierea pe piață. Nu putem contesta acest aspect, însă nici faptul că, în sălbăticie, canidele nu aveau în dieta lor cereale.
Câinele este un mamifer carnivor, care face parte din familia canidelor. Anatomia și fiziologia acestuia ne indică necesitatea cărnii în dieta speciei.
Generalități morfo-fiziologice
Gura câinelui are o conformație tipică pentru a sfâșia, tăia și sfărâma carnea și oasele. Masticația se face doar pe verticală și este executată rapid și superficial. Stomacul are un singur compartiment și prezintă secreție abundentă și concentrată de acid clorhidric și pepsină. Fermenții hidrolitici din sucurile gastrice acționează specific asupra proteinelor. Acidul clorhidric concentrat ajută digestia oaselor ingerate, pH-ul acid (1-3) face ca digestia proteinei de origine animală să se facă aproape total. Cu toată dotarea enzimatică, digestia se face lent, dar eficient, lucru ce explică posibilitatea de a hrăni un câine adult o dată sau de două ori pe zi. O rație medie de 500 g, în funcție de compoziție, poate fi digerată în 10-12 ore (aprox. 50 g/oră). Intestinul subțire este scurt, nu depășește mai mult de 5 ori lungimea corpului și are o capacitate mică de digestie. Acest lucru obligă la o alimentație cu volum redus și valoare nutritivă ridicată. Volumul intestinului nu depășește jumătate din volumul stomacului.
Toate aceste particularități morfo-fiziologice ale sistemului digestiv indică necesitatea unei alimentații bazate în principal pe carne și subproduse din carne.
Acum, că știm aceste lucruri foarte importante despre sistemul digestiv al carnivorelor, putem spune cu siguranță că varianta de hrană specializată, fără cereale, își dorește a fi o sursă de hrană asemănătoare cu cea pe care o consumau strămoșii carnasierelor, în sălbăticie.
Chiar dacă în zilele noastre carnasierele sunt considerate adevărați membrii în familiile oamenilor și tendința mediatică este de a „umaniza” aceste patrupede, nu trebuie să uităm că sistemul digestiv al acestora este încă primitiv și suportul enzimatic necesar digestiei cerealelor și carbohidraților este aproape inexistent. Această „incapacitate” naturală de a digera cerealele este „ajutată” artificial de fermentație. Fermentația în exces și pentru perioade lungi de timp poate cauza dereglări grave la nivel intestinal, rezultând: balonări, dereglări digestive, alergii alimentare, obezitate etc.
O dietă echilibrată pentru animăluțele noastre ar trebui să fie bazată în principal pe carne și vegetale.
Înainte de a trece la enumerarea beneficiilor unei diete fără cereale, trebuie să menționăm faptul că, datorită compoziției înalt proteice, hrana fără cereale nu este recomandată tuturor câinilor sau pisicilor. E necesară o atenție mai mare pentru cei care au anumite probleme de sănătate, de ex: insuficiență renală.
Beneficiile mâncării fără cereale pentru câinii sănătoși:
- Valoarea nutritivă
Un produs cu o compoziție cu cereale în exces este un produs cu valoare nutritivă foarte scăzută. Multe mărci de hană pentru animale au în compoziția lor cantități mari de cereale, ca porumb, grâu sau soia. Aceste practici sunt des întâlnite iî producție pentru a crește cantitatea cu un cost de producție foarte mic. Un animăluț hrănit cu o astfel de compoziție necesită o cantitate mult mai mare de hrană pentru a-și acoperi nevoile nutritive zilnice. Spre deosebire de acest tip de hrană, cea fără cereale este bogată în vegetale, fibre și carne, ingrediente ce asigură suportul nutritiv echilibrat pentru animăluțe. În acest caz, cantitatea ce trebuie administrată pentru a satisface nevoile nutriționale zilnice este mult mai mică.
- Digestia
Este dovedit că, prin natura lor, câinii nu pot digera complet cerealele. Amilaza, enzima responsabilă cu descompunerea carbohidraților, este prezentă în cantitate insuficientă pentru a susține digestia acestora. Hrana fără cereale nu conține aceste ingrediente, este bogată în proteine, săracă în carbohidrați și este mai ușor de digerat. Trecerea către hrana fără cereale se face gradual, crescând cantitatea administrată, în decurs de câteva săptămâni.
- Energia
Proteina animală este sursa principală de energie pentru carnivore. Hrana cu conținut de cereale nu asigură aportul energetic necesar, mare parte din compoziția ei fiind eliminată ca atare. Hrana fără cereale este bogată în proteine și este o sursă excelentă de energie. Acest tip de hrană este foarte indicat pentru câinii energici, cu un regim de viață activ, si pentru femelele gestante și care alăptează.
- Blana
Hrana fără cereale, datorită nivelului crescut de proteină animală, mai ales în pește, este o sursă de acizi grași-omega 3. Acest tip de nutrienți aduc un beneficiu major sănătății pielii și a blănii. Acizii grași susțin o blană deasă, lucioasă și sănătoasă, iar proteinele asigură un fir de păr puternic, cu un randament de cădere mai mic.
- Alergiile
Mulți câini dezvoltă alergii la porumb sau grâu, ingrediente foarte frecvente în compoziția majorității mărcilor de hrană. Aceste alergii se pot manifesta prin: diaree, prurit dorsal, lins la nivelul membrelor etc. Dacă sunt identificate astfel de probleme, alegerea unui sortiment fără cereale poate fi rezolvarea pentru acestea.
- Greutatea
O problemă des întâlnită în rândul animalelor de companie este legată de surplusul de greutate. O hrană cu exces de cereale și carbohidrați este consumată într-o cantitate mare de animăluțe pentru a le satisface nevoile nutritive. Cantitatea mare de hrană și lipsa mișcării zilnice duc cu ușurință la creștere în greutate. Alternativa: hrana fără cereale este bogată în vegetale, carne și, posibil, o sursă bună de carbohidrați, ex: cartof dulce. Lucrul cel mai important de știut, legat de hrana fără cereale, este valoarea nutritivă mare pentru o cantitate foarte mică de hrană, comparativ cu cea bogată în cereale.
- Respirația
Ce mănâncă un animăluț are impact major și asupra sănătății lui dentare. Orice proprietar de câini s-a lovit, cel puțin o dată, de respirația urât mirositoare a acestora. O dietă fără cereale poate fi rezolvarea acestor probleme deloc de neglijat, cu efecte asupra sănătății animăluțelor, pe măsură ce trece timpul.
- Cantitatea face diferența!
Pe lângă prețul pe care, mai devreme sau mai târziu, îl plătim pentru a „repara” problemele generate de o alimentație dezechilibrată, trebuie să analizăm și costul efectiv al hranei pe care o procurăm pentru animăluțele noastre. Dacă la o prima impresie prețul pentru un kilogram dintr-un anumit tip de mâncare fără cereale pare mare, în comparație cu cel al hranei cu cereale, automat trebuie să ne gândim și dacă „merită”. Cu siguranță merită! Este posibil ca la un calcul simplu să descoperiți că animăluțele, pentru a-și acoperi necesarul zilnic de nutrienți, trebuie să consume o cantitate dublă dintr-un tip de mâncare cu cereale, față de unul fără cereale. Posibil să fie situații când costul efectiv pe rație pentru hrana cu cereale să fie egal sau chiar mai mare decât al celei fără cereale.
Concluzie: Sănătatea animăluțelor noastre este responsabilitatea noastră principală. O dietă echilibrată, completă și multă mișcare ne pot feri animăluțele de boli grave. Varianta de hrană fără cereale este o soluție cu multe beneficii pentru organismele sănătoase.