Specia de Papagali Gri African Timneh

2.4K

Informaţii generale:

Speciile de papagali African Gri (denumirea latină Psittacus Eithacus) se găsesc pe o mare suprafață din Africa Centrală și de Vest, incluzând aici Kenya, Uganda, Liberia și insulele de pe coasta de Vest a Africii. Papagalul African Gri Timneh (Psittacus Eithacus Timneh) apare în mod natural în Liberia, Sierra Leone și în majoritatea părților vestice ale Coastei de Azur. În sălbăticie, aceste păsări trăiesc în stoluri de până la 100 de papagali. Papagalul din rasa Gri African Timneh prezintă toate atributele speciale ale acestei populare specii de păsări. Deși Timneh este o subspecie mai puțin cunoscută comparativ cu papagalul Gri African Congo, este totuși o specie foarte inteligentă. Papagalii Gri Africani sunt cunoscuți ca fiind cei mai buni vorbitori în întreaga lume. Sunt capabili să învețe peste 200 de cuvinte și o mulțime de comenzi. Îi veți auzi adeseori imitând sunete din mediul înconjurător, incluzând aici chiar și sunetele făcute de către oameni. Mulți ornitologi au studiat această specie de papagali ani întregi. Aceștia au descoperit că abilitățile cognitive ale papagalului se clasează aproape la același nivel cu cele mai inteligente specii de animale, fiind chiar la nivelul unui copil de trei ani. Doctorul Irene Pepperberg și papagalul său gri, Alex, au reușit câteva realizări notabile, mai ales în ceea ce

 

Nume: Gri African Timneh

Originea: Africa Centrală și de Vest, incluzând aici Kenya, Uganda, Liberia și insulele de pe coasta de Vest a Africii.

Grupa: de dimensiuni mari

Speranta medie de viata: până la 50  ani
Inaltime:
27 – 41 cm

Culoare: gri cu coada maro

Temperament:  Pot să începe să imite încă de când sunt în perioada de creștere, dar nu vor începe să vorbească în general până când nu depășesc vârsta de un an. Pe măsură ce interacționați cu ei, vor începe să asocieze cuvintele cu însemnătatea lor, să le înțeleagă, nu doar să le imite.

Dresaj:  Nu uitați niciodată că dresajul unei astfel de păsări necesită timp și multă răbdare, motiv pentru care este indicat să nu vă pedepsiți pasărea niciodată.

Caracteristici distinctive: Ciocul îi este negru, dar prezintă o pată de culoare roz pe partea de sus a ciocului. Tinerii papagali au ochi de culoare neagră, care devin crem gălbui în primii doi ani de viață.

privește capacitatea de vorbire, de recunoaștere a formelor și a culorilor, precum și capacități numerice. Papagalul Gri African Timneh are abilitatea de a reproduce orice sunete pe care le-a auzit și care i s-au părut de interes. Poate să imite un câine, vocea oamenilor, televizorul. Există câteva cazuri chiar hilare în care a imitat soneria telefonului, ceea ce i-a făcut pe proprietari să răspundă fără ca nimeni să fie la capătul celălalt. Alt papagal a reușit performanța de a imita soneria de la intrare, iar părinții care își așteptau copiii acasă au deschis ușa doar pentru a rămâne surprinși să vadă că nimeni nu se afla la intrare. Acești papagali au toate calitățile pe care papagalul Congo Gri African le prezintă. A durat destul de mult timp, dar acest papagal a început să fie recunoscut și apreciat. Este de asemenea la același nivel de inteligență și prezintă aceleași abilități ca și papagalul Congo, dar cu toate acestea, are anumite elemente care îi sunt unice. Timneh pot să învețe să vorbească mai repede decât papagalii Congo și sunt în general mai puțin agitați și nervoși. Coloritul le este puțin mai închis la culoare, iar coada le este mai mult maro. Sunt de asemenea puțin mai mici și mai ieftini, dar ca și companion este excelent.

Descriere fizică – taxonomie:

Papagalul Timneh African Grey se găsește în general în Liberia, Sierra Leone și în partea vestică a Coastei de Fildeș. Acest papagal este mult mai închis la culoare decât papagalul Congo, prezentând o culoare mai mult castanie a cozii. Timneh diferă de Congo și în ceea ce privește mărimea, acesta fiind mult mai mic. Astfel, mărimea papagalului Timneh African Grey este între 27 – 32 cm, având o greutate de 275 – 400 grame.

Există doar trei tipuri de păsări din acest gen Psittacus Erithacus, cele mai populare fiind Congo African Grey și African Grey.

Papagalul Congo African Grey poate să fie găsit în partea centrală și de vest a Africii, cu precădere în intervalul de 10 grade nord și sud față de linia Ecuadorului. Acest papagal este cunoscut și sub denumirea de Red Tailed Grey. Această varietate are o culoare a penajului gri închis, cu pene roșii în zona cozii. Mărimea variază între 32 – 41 cm, și o greutate de aproximativ o jumătate de kg. Ocazional se pot vedea păsări care prezintă penaj roșu pe suprafața corpului, această varietate fiind cunoscută ca și Red Factor Grey.

Specia de papagali African Grey pot să crească până la o lungime de aproximativ 33 cm. Aceștia sunt cei mai mari papagali din Africa. Penajul lor poate să fie colorat în mai multe varietăți de gri, în general prezentând un gri mai închis în zona aripilor și pe spate. Distinctiv la acești papagali este culoarea cozii, care este de un roșu aprins. La fel ca și majoritatea papagalilor Africani, și acesta are un cioc încovoiat extrem de puternic.

Papagalul Gri African Timneh a fost descris pentru prima dată de Linnaeus în anul 1758. A fost unul dintre papagalii Gri mai puțin cunoscut pentru comercianții de papagali, în timp ce papagalul Congo Gri African era cel mai popular dintre aceste rase. Dar astăzi au devenit mult mai atractivi și mult mai ușor de găsit în piață. În avicultură este cunoscut ca și TAG (Timneh African Grey). Timneh este mai închis la culoare decât papagalul Congo, cu o pată maro pe penele care sunt în partea de jos a cozii. Ciocul îi este negru, dar prezintă o pată de culoare roz pe partea de sus a ciocului. Tinerii papagali au ochi de culoare neagră, care devin crem gălbui în primii doi ani de viață. Papagalii Gri African ajung la maturitate la aproximativ 4 – 5 ani. Acești papagali trăiesc foarte mult, putând în captivitate să ajungă chiar și la 70 de ani. Atunci când sunt relaxați scot niște sunete foarte plăcute. Atunci când se simt amenințați, fac un sunet destul de strident. Crescătorii au muncit mult pentru a obține mai multe variante de Gri African, folosind atât specia Congo, cât și Timneh. Varietățile descoperite includ red pied, albino, ino, albastru și multe altele. Cea mai spectaculoasă varietate este papagalul Roșu Gri African, dezvoltat în anul 1998.

Personalitate:

Specia de papagali Gri African Timneh este formată din papagali independenți ca și natură și temperament. Prezintă o personalitate și un aspect diferit decât cele ale papagalului Congo. Timneh nu este un papagal atât de solicitant ca și Congo. Dar la fel ca și acesta din urmă, Timneh este timid, dar totodată și mult mai ușor de lucrat decât cu Congo. Papagalii Timneh acceptă mult mai ușor mișcarea din jurul lui, ușile trântite și în general zgomotul de fundal care îl înconjoară, ceea ce îl face mult mai relaxat decât papagalul Congo. Papagalii Gri Africani au o relație puternică alături de perechea lor în  sălbăticie, dar și în captivitate. Timneh preferă un singur individ în apropiere, de cele mai multe ori, o persoană de sex opus. Va tolera și alte persoane din familie, dar se va atașa cu precădere de o singură persoană. Timneh este un papagal căruia îi place să se prostească și căruia îi place să se joace cu oamenii, considerând pe acea persoană de care se atașează ca fiind propria sa jucărie umană. Pe lângă vorbit, Gri African poate să imite orice sunete aude în casă, sunete care i se par interesante. Pot să imite alte păsări, animale și evident vocile pe care le aude în fiecare zi în casă. Pot să începe să imite încă de când sunt în perioada de creștere, dar nu vor începe să vorbească în general până când nu depășesc vârsta de un an. Pe măsură ce interacționați cu ei, vor începe să asocieze cuvintele cu însemnătatea lor, să le înțeleagă, nu doar să le imite. Mulți papagli Gri Africani reușesc să aibă un vocabular bogat, dar abilitățile vocale și înclinația înspre a vorbi pot să difere mult în funcție de fiecare individ în parte. Chiar dacă pot să vorbească și să imite, papagalii Gri nu sunt nici gălăgioși și nici nu încep să vocalizeze puternic la fel ca alți papagali. Papagalii Timneh sunt mult mai inteligenți decât majoritatea celorlalte specii de păsări și mult mai inteligenți decât pot să își dea seama oamenii. Sunt mai mult decât un animal de companie. Pot fi considerați un copil aflat în permanență la vârsta de trei ani, îmbrăcat în pene și cu o capacitate de a iubi incredibilă. Papagalii Gri au nevoie de multă atenție și de stimulare mentală pentru a rămâne un membru sănătos al familiei. Sunt papagali cărora le place să învețe pe întreg parcursul vieții și care vor dori să își extindă cunoștințele în multiple direcții. Papagalii din specia Gri African au nevoie de un om pentru a le lua întreaga atenție și pentru a-i menține activit. Exercițiile și joaca sunt activități importante pentru sănătatea mentală și fizică a acestui papagal. Oferiți-i papagalului o mulțime de activități pe care să le facă și elemente fizice pe care le poate utiliza pentru a-și ocupa timpul (jucării distructibile, lanțuri, scări, balansoare, frânghii, crengi).

Dresaj

Specia de papagali Gri African Timneh sunt păsări cărora le face o mare plăcere să fie prezenți în apropiere de familia lor. Au instincte naturale sălbatice intacte, motiv pentru care trebuie să fie tot timpul sub supraveghere atunci când interacționează cu oamenii. Sunt păsări puternice și au de asemenea o mușcătură puternică, iar cu ghearele pot foarte ușor să zgârie. Au nevoie de socializare constantă în perioada în care sunt tineri, după care un dresaj continuu pentru a fi un membru al familiei. Ar trebui să îi oferiți noului venit câteva zile pentru a se obișnui cu voi, cu casa în care se află, cu cușca și cu noile voci pe care le aude. Papagalul Gri African Timneh este ușor timid și destul de precaut din fire, motiv pentru care au nevoie de o perioadă de ajustare. Sunt rezervați în ceea ce privește noile persoane din jurul său, ceea ce înseamnă că vor rămâne undeva în fundal o perioadă, până când se acomodează și deci că pot avea încredere în aceste noi persoane. O pasăre hrănită din mână încă de când era mică, nu va avea nevoie de foarte multă muncă pentru a deveni o pasăre sociabilă. Nu uitați niciodată că dresajul unei astfel de păsări necesită timp și multă răbdare, motiv pentru care este indicat să nu vă pedepsiți pasărea niciodată. Dacă faceți acest lucru, veți reuși să distrugeți relația de încredere pe care ați construit-o până atunci.

Hrana:

Specia de papagali Gri African Timneh sunt învățați ca și în sălbăticie să adune nuci, semințe și fructe. Se știe despre acești vegetarieni că le place să mănânce stratul superior al nucilor de cocos, precum și fructele roșii ale Cola Tragacantha. Recent au descoperit că le place să mănânce grâu, lucru descoperit ca urmare a distrugerilor pe care le pricinuiesc recoltelor de grâu din Africa.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din rasa Lovebirds. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Specia de Papagali Gri African  Timneh este predispusă la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close