Te-ai întrebat vreodată de ce pisica ta îți dă peste nas în majoritatea zilelor? Oricât de mult ți-ai iubi prietena ta felină și blănoasă, poate fi frustrant să încerci să te aproprii de ea când se comportă ca și cum abia exiști jumatate din timp. Adevărul este că pisicile sunt creaturi independente, iar pentru a le câștiga încrederea și afecțiunea este nevoie de timp, răbdare și de a ști să le vorbești pe limba lor. Dacă ești dispus să depui puțin efort, poți deveni cel mai bun prieten și omul preferat al pisicii tale. S-ar putea să nu se întâmple peste noapte, însă cu tehnicile potrivite, vei fi pe drumul cel bun spre mulți ani fericiți de îmbrățișări cu pisica ta.
Oferirea afecțiunii
1. Învață despre corpul pisicilor. Câteva lucruri scurte de care trebuie să știi : mângâiatul pe burtică în majoritatea cazurilor este interzis, dar sub bărbie este binevenit; când coada este ridicată este un semn bun; când dă din coadă, arată că este supărată, ba chiar nervoasă.
2. Mângâie, îmbrățișează și joacă-te cu pisica ta atunci când îți caută atenția. Las-o pe ea să vină la tine astfel încât să simtă că ea deține controlul interacțiunii.
Forțarea afecțiunii nedorite poate deteriora legatura de încredere dintre voi.
Ca și felinele din antichitate și faraonul blănos de casă trebuie venerat și te va adora pentru asta. Poți folosi aceste metode și pentru a le încuraja, însă dacă aleg să nu facă acel lucru, să nu te întristezi.
3. Oferă-i recompense și laude atunci când îți caută compania. Întărirea pozitivă va consolida legătura dintre voi și o va face cel mai probabil să vină din nou pentru afecțiune și joacă și în viitor.
Stabilitate Zilnică
4. Oferă-i o rutină zilnică. De exemplu: mese regulate, recompense o dată pe zi, ba chiar o plimbare pe afară la o anumită oră. Rutina oferă o constantă în viața lor, le arată că nimic nou (ceea ce poate fi înfricoșător) nu se poate întâmpla. Dacă ieri au fost în siguranță, pot vedea că și astăzi este la fel.
5. Fii lent, calm și previzibil în mișcările tale. Pisicile pot fi ușor speriate de mișcările rapide, neregulate și de zgomotele puternice. Mișcă-te încet, mai ales atunci când interacționezi prima dată cu ea. Vorbește pe un ton moale și calm.
Habitat de încredere
6. Fără zgomote puternice. Pisicuțele au un auz foarte bun, iar orice zgomot nou le poate speria ușor. Încearcă să dai cu aspiratorul sau să folosești alte aparate zgomotoase, de parte de pisicuță. La fel recomandăm și cu muzica la un volum mare. Poți folosi produse de calmare a pisicilor, dacă nu se pot evita aceste lucruri.
Tratează-ți pisica cu blândețe și respect
7. Oferă-i cât mai multe posibilități. Lasă-ți pisica să își aleagă propriul loc de somn sau unde să se joace. Pisicile devin stresate atunci când nu au control asupra mediului lor și se bucură de a alege când, ce, unde, cum și cu cine să interacționeze. Prin acest sfat, îți readucem aminte că adăposturile nu sunt locurile ideale pentru pisicuțe și pot dezvolta traume ce doar o familie iubitoare le poate vindeca.