Totul despre Ciobănescul Românesc Mioritic – „Baracul Mocănesc”

10.2K

Pe lângă multitudinea de rase de câini existente, Câinele ciobănesc este unul din cei mai răspândiți câini din lume. Câini de serviciu, după cum le spune și numele, au fost creați pentru apărarea turmelor și a stânilor.

Folosiți, din timpuri străvechi, în păstorit, fiind foarte curajoși în apărarea turmelor de atacurile animalelor sălbatice (urs, lup, râs), câinii românești ciobănești sunt tot mai apreciați în zilele noastre pe post de câine de companie, fiind afectuoși cu copiii și echilibrați. Sunt buni la paza gospodăriei, perfect adaptați climei țării noastre și, să recunoaștem, foarte frumoși.

Iată cartea de vizită a celei mai cunoscute rase de ciobănesc din România, Ciobănescul Mioritic

Ciobănesc Mioritic:

  • Origine: România
  • Grupa: Ciobănești/pază
  • Cod Rasa: Grupa 1, numărul 349
  • Greutate: 40 – 60kg
  • Înălțime: 65 – 85 cm
  • Culori: alb, gălbui, cenușiu deschis
  • Dresaj: ușor de dresat
  • Blana: moale, aspect de lână, lungă, densă
  • Pui: 4 – 12
  • Media de vârstă: 12 – 14 ani
  • Alte nume: Ciobănesc mioritic, mioritic românesc, ciobănesc mioritic românesc
  • Standardizat – 2015

 

Caracteristici Ciobănesc Mioritic
Caracteristici Ciobănesc Mioritic

 

Istoric

Este o rasă foarte veche, care s-a păstrat numai datorită păstorilor, fiind foarte folosit de cei din regiunea Sibiului (mărgineni) sau Săcelele Brașovului (mocani), de unde și denumirea populară a Mioriticului de „barac mocănesc”.

Ciobănescul Mioritic a fost selecționat dintr-o rasă naturală existentă în Carpați. Se crede că strămoșul Mioriticului a fost adus de tătari în nordul Mării Negre și în jurul Mării Caspice, de acolo răspândindu-se spre Moldova.

Grație aspectului viguros, această rasă are mulți amatori în România. Este considerat de unii singurul câine care are șanse de a scăpa cu viață când atacă ursul.

Este un excelent câine de turmă, paznic incoruptibil și un minunat câine de însoțire.

Prezentare – caracteristici fizice:

Capul –  este foarte mare și puternic, masiv; botul este ușor mai scurt față de craniu. Stopul și arcadele ochilor nu sunt foarte pronunțate. Ochii sunt mijlocii, oblici, de culoare maronie. Urechile sunt mijlocii, prinse sus, cu vârful rotunjit și lăsate.

Corpul – este rectangular, de lungime medie; spatele este solid, larg și musculos; pieptul acestor câini este larg, moderat pronunțat. Umerii le sunt și ei largi.

Coada – este prinsă sus, în repaus e purtată lăsat, atingând/depășind ușor nivelul jaretului; în alertă, este purtată ridicat, putând depăși nivelul spatelui, ușor curbată, dar niciodată rulată pe spate. Este stufoasă, bine îmblănită și nu se taie.

Blana – este dublă, cu un strat inferior des și moale. Stratul exterior este lung de 8 -16 cm (3.15-6.3 inch), des, aspru, rezistent, cu părul ușor ondulat, ce acoperă tot corpul. Culoarea blănii poate fi: alb total, gri total, alb cu pete bine definite, gri sau negre.

Aspectul general este cel al unui câine de talie mare, robust și compact, care inspiră forță și respect. În ciuda masivității impresionante, este extrem de agil, surprinzându-și adversarii cu mișcările sale precise și iuți. Este un câine foarte rezistent, care supraviețuiește fără probleme în condiții dificile de climă sau alimentație. Este ușor de îngrijit și se adaptează ușor oricărui anturaj. Are o expresie calmă și inteligentă.

Personalitate și comportament

Este un câine inteligent, voios, calm, destul de adaptabil, prietenos aproape cu toată lumea, în special cu copiii, neînfricat și energic. Este foarte devotat stăpânului și familiei acestuia și va accepta prietenii familiei și alte animale. Ciobănescul mioritic este câinele unui singur stăpân. Este rezervat cu străinii. Îi place să facă parte dintr-o familie, să se joace cu copiii, nu cunoaște frica și e foarte curajos și echilibrat.

Îngrijire

Este o rasă care necesită o îngrijire permanentă. Nu se tunde. Periajul este prioritar și trebuie făcut cel puțin o dată pe săptămână, mai ales în perioadele de năpârlire; procedeul trebuie început încă din primele luni de viață. Căderea părului este principalul inconvenient pentru cei care doresc sa îl țină în casă. Trebuie toaletat părul dintre pernuțe și cel din urechi.

Ciobănescul românesc mioritic este un câine ideal pentru familie, este un paznic devotat, un companion plin de energie. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestuia trebuie să ținem cont că este un câine ce necesită spațiu și o îngrijire permanentă.

 

Ciobanesc Romanesc Mioritic
Ciobanesc Romanesc Mioritic
Ciobanesc Românesc Mioritic
Ciobanesc Românesc Mioritic

 

 

 

 

 

Surse- infocaini.ro; zoo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close