Câini din Rasa Mastiff Tibetan

4.4K
Informaţii generale:

Câinele din rasa Mastiff Tibetan este considerat de către mulți experți ca fiind rasa care a stat la baza apariției majorității raselor de câini de muncă de dimensiuni mari – incluzând aici câinii mastiff și toți câinii de munte. Nu există rapoarte foarte corecte cu privire la trecutul acestui câine. Predecesorii câinilor moderni Mastiff au fost câini care au călătorit alături de armatele civilizațiilor antice de-a lungul secolelor. Istoricii consideră că rasa Mastiff Tibetan s-a dezvoltat din câini care au rămas izolați în Munții Himalaya și care au umblat în această regiune cu mii de ani înainte. Altitudinea și climatul dur a zonei Himalaya s-au potrivit perfect în dezvoltarea acestui gigant acoperit o o blană imensă. Mai mult, proprietarii Tibetani aveau nevoie de protecția pe care acest câine era capabil să o ofere. Astăzi, câinele din rasa Mastiff Tibetan este rar întâlnit în țara natală. Unii încă mai sunt crescuți de către triburile nomade de pe platoul Chang Tang, trăind la o altitudine medie de aproximativ 5000 m. Alții pot să fie observați la piața deschisă din jurul Templului Jokhang, care este cel mai sfânt loc pentru Budiștii Tibetani. În toate aceste locuri, câinii Mastiff Tibetani sunt ținuți în casă sau în mănăstire pe timpul zilei și lăsați liberi doar pe timpul nopții, pentru a proteja femeile, copiii și turmele de lupi,

  Nume: Mastiff Tibetan

Originea: Tibet

Grupa: Câini de pază

Inaltime: Femela 62 – 70 cm, Mascul 66 – 74 cm

Greutate: Femela 35 – 60 kg, Mascul 45 – 75 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 14 ani

Culoare: neagră, maro și albastru/gri

Temperament:  Atunci când un străin se apropie de casa unui câine Mastiff Tibetan, acesta se va ridica și va lua imediat o decizie dacă străinul este de încredere sau nu.

Dresaj:  Acești câini vor presupune automat că ei sunt stăpânii casei, astfel că a stabili cine este liderul în casă va necesita mult timp, energie și răbdare.

Caracteristici distinctive: Corpul îi este ușor mai lung decât este înalt, acest câine trebuind să aibă o substanță impresionantă pentru mărime sa, atât în ceea ce privește oasele, cât și musculatura. Gâtul îi este musculos, ușor arcuit și destul de lung pentru a fi în balans cu corpul

leoparzi și alți predatori, incluzând aici chiar și oamenii. Acești câini ținuți în lesă sunt cunoscuți sub numele de Do-Khyi, care înseamnă ”câinele porții” sau ”câinele legat”. Puțini vestici au reușit să viziteze Tibetul înainte de anii 1800, ceea ce a însemnat și că puține lucruri se cunoșteau despre câinii din acea regiune. Unele vechi scrieri menționau acești câini imenși, formidabili ”la fel de mari ca și măgarii”; alte descrieri îl arătau ca fiind fioros, puternic și gălăgios ”și, fie sălbatic din fire sau supărat că este îngrădit, acești câini erau mereu furioși, ceea ce făcea nesigur să te apropii chiar și de cuștile lor, dacă stăpânul nu era în apropiere. ” Una dintre cele mai vechi referințe la rasa Mastiff Tibetan era o înscriere Britanică din anul 1828, când Regele George IV a oferit cadou un astfel de câine Grădinii Zoologice din Londra. În anul 1847, Lordul Hardinge, vicerege de India, a trimis un mare câine Tibetan Reginei Victoria ca și cadou. Primul show canin al Angliei a fost ținut în anul 1859. Clubul Kennel al Angliei a fost fondat în anul 1873. Primul registru original conținea peste 4000 de câini, incluzând aici și un Mastiff Tibetan, aceasta fiind prima referință cu privire la numele rasei. Mai mulți câini din rasa Mastiff Tibetan au fost importați în Anglia în anii 1870, la început de Prințul de Wales, care mai târziu a devenit Regele Edward VII. Aceștia au fost prezentați la Showul Canin Alexandra Palace în anul 1875, stârnind foarte puțin interesul în această rasă. În anul 1928, Colonelul Bailey și soția sa au adus patru Mastiff Tibetan cu ei când s-au întors în Anglia după ce au petrecut o vreme în Sikkim Nepal și în Tibet. Aceștia au pus bazele Asociației Englezești a Rasei Tibetan în anul 1931, iar în același an primul standard oficial a fost aprobat de către Clubul Kennel. Dalai Lama a oferit o pereche de câini Mastiff Tibetan Președintelui Eisenhower la finalul anilor 1950, după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai mulți câini au fost importați din India și Nepal în anii 1960 și 1970. Tot în anii 1970, contrabadiștii de droguri Nepalezi au început să folosească transporturile de câini pentru a muta droguri în Statele Unite. Aceștia ascundeau drogurile în cuștile câinilor Mastiff Tibetan, fiind siguri că nimeni nu s-ar fi încumetat să intre în aceste cuști. În momentul în care China comunistă a anexat Tibetul, armata chineză a ordonat ca toți câinii Mastiff Tibetan să fie omorâți în bătaie, în caz contrar, stăpânii lor ar fi fost omorâți în bătaie pentru nesupunere. Acest ”holocaust canin” aproape a decimat rasa Mastiff Tibetan. Din fericire, un mic număr de câini au supraviețuit în regiunile îndepărtate și mai retrase. Asociația Americană Mastiff Tibetan a fost fondată în anul 1974 și a fost admisă în Clubul Kennel American în 2006.

Descriere fizică:

Caracteristici generale: Câinele din rasa Mastiff Tibetan este un câine nobil și impresionant. Este un câine atletic și plin de substanță, dar cu un aspect blând. Corpul îi este ușor mai lung decât înalt, iar picioarele îi sunt puternice, agile, asemenea ale unei pisici, ceea e îi conferă un aspect mereu alert. Capul este mare și impresionant, cu o expresie mereu atentă și curioasă. Câinele Mastiff Tibetan a fost folosit timp de milenii ca și câine de pază. Este mereu atent la străini și foarte protectiv cu oamenii și proprietatea sa.
Corp: Este un câine care atinge o înălțime cuprinsă între 66 și 74 cm la umeri pentru masculi și între 62 și 70 cm pentru femele. Corpul îi este ușor mai lung decât este înalt, acest câine trebuind să aibă o substanță impresionantă pentru mărime sa, atât în ceea ce privește oasele, cât și musculatura. Gâtul îi este musculos, ușor arcuit și destul de lung pentru a fi în balans cu corpul. Linia spatelui este dreaptă și fermă. Pieptul îi este bine dezvoltat cu coastele destul de depărtate.
Cap: Capul îi este mare, puternic și cu o creastă mare și grea. Expresia îi este una nobilă, inteligentă și mereu atentă. Craniul îi este larg și mare, cu un os occiput bine definit. Stopul este moderat definit, dar datorită crestei enorme, pare a fi foarte bine definit. Botul îi este larg, și pătrat indiferent de direcția în care este privit. Nasul îi este de asemenea mare, bine pigmentat, cu nările deschise, de culoare neagră.
Urechile: Sunt de mărime medie, în formă de V, așezate sus și căzute înspre în față. Sunt purtate aproape de cap. Atunci când sunt în alertă sunt ridicate.
Ochii: Sunt foarte expresivi, de mărime medie și orice variantă de maro. Sunt așezați depărtat unul de celălalt, având o formă de migdală și ușor alungiți.
Coada: Este bine acoperită de blană, de lungime medie înspre lungă, așezată în linie cu spatele. Atunci când câinele este în alergare sau în alertă, coada este purtată curbat pe spate.
Blana: În general, masculii au mult mai multă blană decât femelele. Calitatea blănii este mult mai importantă decât lungimea acesteia. Este o blană dublă, cu păr de protecție lung, gros și aspru, cu blana interioară moale. Părul este fin și drept, niciodaă mătăsos, cârlionțat sau vălurit. Gâtul și umerii sunt acoperiți de multă blană. Culoarea blănii este neagră, maro și albastru/gri. De asemenea, este posibil să fie auriu, cu variații de la culoarea aurului pur până la aur roșu.

 

Personalitate:

Câinii din rasa Mastiff Tibetan sunt unii dintre cei mai de încredere câini pe care îi poți avea aproape. În Tibet erau legați încă de la vârsta de două luni și erau învățați să fie agresivi și să păzească o casă. Pe măsură ce rasa s-a dezvoltat și a devenit tot mai mare și mai de încredere, un singur câine putea să stea de pază la un întreg sat. Câinii Mastiff Tibetan crescuți în Vest sunt în continuare foarte alerți, niște câini de pază protectori, dar care nu mai sunt agresivi. Atunci când un străin se apropie de casa unui câine Mastiff Tibetan, acesta se va ridica și va lua imediat o decizie dacă străinul este de încredere sau nu. Chiar dacă străinul nu are gânduri rele, Mastifful nu îl va pierde din ochi nicio secundă. Câinii Mastiff Tibetan se atașează foarte puternic de persoanele pe care le iubește și își iau foarte în serios rolul de protector și paznic. Sunt jucăuși atunci când sunt tineri, dar odată cu înaintarea în vârstă își vor lua tot mai în serios rolul de paznic. Sunt afectuoși și iubitori, dar totodată niște câini independenți. Pentru crescătorii de câini experimentați, cărora le place să aibă un câine de dimensiuni mari, impozanți, care să nu solicite foarte multă afecțiune, câinii Mastiff Tibetan sunt alegerea perfectă. Câinii din rasa Mastiff Tibetan sunt plini de energie atunci când sunt tineri, dar pe măsură ce îmbătrânesc vor deveni tot mai statici. În ciuda faptului că acest câine va vrea să stea undeva la umbră toată ziua, are nevoie să fie plimbat de câteva ori pe zi. Această rasă este mult prea mare pentru a fi crescută în apartament, și mai mult, le face plăcere să stea afară în timpul zilei, unde vor putea să patruleze liniștiți. Dacă sunt ținuți în casă vor deveni depresivi și distructivi. Nu sunt câini recomandați pentru familiile cu copii mici. Această rasă arată dominanță față de orice este mai mic decât ei. Copiii mici care vor încerca să se joace cu ei și îi vor lovi sau îi vor trage de blană vor risca să fie mușcați. Câinii Mastiff Tibetan trebuie să fie învățați să stea alături de alți câini. Chiar dacă vor accepta câinii care au crescut o dată cu ei, câinii necunoscuți reprezintă o cu totul altă problemă. Trebuie să îl învățați cum să se comporte încă de când este mic, pentru a evita alte situații neplăcute. De asemenea, acești câini trebuie să fie învățați să se comporte în preajma străinilor. Ei vor lua foarte repede decizia dacă le place sau nu o persoană, motiv pentru care este foarte important să îl învățați ce înseamnă un vizitator.

Dresaj

Câinii din rasa Mastiff Tibetan reprezintă o adevărată provocare în ceea ce privește dresajul, iar crescătorii neexperimentați ar trebui să consulte un dresor profesionist care știe cum să se comporte cu o rasă de câini mare, dominantă. Acești câini vor presupune automat că ei sunt stăpânii casei, astfel că a stabili cine este liderul în casă va necesita mult timp, energie și răbdare. Dresajul trebuie să înceapă foarte devreme și să fie realizat într-un mod ferm, dar niciodată dur. Acești câini nu vor accepta un stăpân care recurge la bătaie. Este nevoie de consistență în dresajul acestei rase.

Toaletaj:

Câinii din rasa Mastiff Tibetan își pierd foarte puțin blana și s-ar putea să nu își schimbe blana în fiecare sezon, lucru care depinde de climatul în care trăiesc. Necesită o periere de aproximativ trei ori pe săptămână cu o perie de sârmă pentru a îndepărta firele moarte. Asigurați-vă că verificați să nu îi fie încâlcită blana. Îmbăiați-l ori de câte ori este nevoie. Nu este o rasă care să miroasă, astfel că nu are nevoie de o baie mai mult de o dată pe lună.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Mastiff Tibetan este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close