Testul temperamentului și a aptitudinilor la căței

2.6K

Testul lui Joachim și Wendy Volhard este unul dintre cele mai apreciate programe de evaluare și testare a aptitudinilor puiului. Acest test se realizează la vârsta de șapte săptămâni, o vârstă ideală datorită dezvoltării integrale a funcțiilor cerebrale. Testul durează aproximativ un sfert de oră și este de preferat să se realizeze într-o perioadă în care puiul este foarte activ. Fazele testului curg la scurt timp una față de cealaltă, iar puiul trebuie să nu cunoască persoana care îl testează . O altă impunere a testului face referire la locul unde acesta se desfășoară, loc care trebuie să fie de asemenea străin puiului.  O primă fază a testului va oferi rezultate cu privire la temperamentul câinilor, compatibilitatea socială.

Testul pentru determinarea atracției sociale stabilește gradul de atracție socială, încrederea sau dependența cățelului. În cadrul acestui test, puiul trebuie să fie dus în zona de testare și de la câțiva metri îl chemați către dumneavoastră lovind din palme ușor și lăsându-vă în același timp în genunchi. Poziționați-vă în colțul opus al camerei și chemați-l către dumneavoastră. Sistemul de punctaj se oferă astfel:

–      Vine imediat, sare și vă mușcă de mâini, ține coada sus – 1

–      Vine imediat, dă cu lăbuțele și linge palmele, ține coada sus – 2

–      Vine imediat, ține coada sus – 3

–      Vine imediat, ține coada jos – 4

–      Ezită la venire, ține coada jos – 5

–      Nu vine – 6

Următorul pas al testului constă în stabilirea gradului de atracție la însoțire. Acest test arată de altfel gradul de independență al câinelui. Testul trebuie să decurgă natural, cu dumneavoastră ridicându-vă și îndepărtându-vă de pui cu un mers normal, relaxat. Este esențial să vă asigurați că puiul vă vede orice mișcare. Sistemul de punctaj se oferă astfel:

–      Vă urmează imediat, intră printre picioare, mușcă, ține coada sus – 1

–      Vă urmează imediat, intră printre picioare, ține coada sus – 2

–      Vă urmează imediat, ține coada sus – 3

–      Vă urmează imediat, ține coada jos – 4

–      Ezită să vă urmeze, ține coada jos – 5

–      Nu vă urmează sau se îndepărtează – 6

Testul care stabilește gradul de dominare sau tendința de umilință a cățelului reprezintă de asemenea și modul prin care se stabilește dacă puiul acceptă stresul în cazul unei dominanțe fizice sau sociale. Trebuie să lăsați puiul să se ridice, după care să începeți să  îl mângâiați cu blândețe, apăsând ușor cu palma pornind de la cap înspre coadă. Continuați să faceți acest lucru până când cățelul va reacțiunea în vreun fel. Sistemul de punctaj se oferă astfel:

–      Sare la mână, lovește cu lăbuțele, mușcă, mârâie – 1

–      Sare la mână, lovește cu lăbuțele – 2

–      Se cuibărește lângă dumneavoastră și încearcă să vă lingă pe față – 3

–      Se lasă pe burtă, lingându-vă mâna – 4

–      Se întoarce pe spate arătându-și burtica, vă linge mâna – 5

–      Pleacă și stă departe de dumneavoastră – 6

Un test important este și acela care stabilește gradul de acceptare a dominării în momentele în care puiul nu are controlul asupra situației. Acest test se numește și testul de dominare prin ridicare de la sol. În cadrul acestui test, trebuie să ridicați cățelul ținându-l cu ambele mâini și să îl țineți suspendat pentru aproximativ treizeci de secunde. Sistemul de punctaj se oferă astfel:

–      Se zbate violent, mușcă și mârâie – 1

–      Se zbate violent – 2

–      Nu se zbate, este relaxat – 3

–      Se zbate, se liniștește, vă linge mâinile – 4

–      Nu se zbate, vă linge mâinile – 5

–      Nu se zbate, rămâne înghețat de frică – 6

Pentru că dresajul reprezintă un element important din dezvoltarea câinelui și mai ales în ceea ce privește relația cu dumneavoastră, testul aport stabilește gradul de adaptabilitate a cățelului la dresaj și plăcerea acestuia de a lucra cu dumneavoastră. Pentru a observa reacția cățelului, trebuie să vă apropiați de pui și să îi atrageți atenția folosind o minge de tenis de câmp. Odată ce i-ați captat atenția, aruncați mingea la câțiva metri în fața sa. Sistemul de punctaj se oferă astfel:

–      Urmărește mingea, o ia în gură și fuge – 1

–      Urmărește mingea, rămâne în picioare deasupra ei, dar nu se întoarce – 2

–      Urmărește mingea, o prinde și se întoarce cu ea la dumneavoastră – 3

–      Urmărește mingea și se întoarce fără minge la dumneavoastră – 4

–      Începe să urmărească mingea, apoi își pierde interesul – 5

–      Nu urmărește mingea – 6

Sensibilitatea la atingere este un test necesar pentru  a stabili care este rezistența cățelului la atingere. Luați lăbuța din față a cățelului între degete și aplicați gradual presiune pe ea într-un interval de până la zece secunde. Sistemul de punctaj se oferă astfel:

–      8-10 secunde până când puiul are o reacție – 1

–      6-7 secunde până când puiul are o reacție – 2

–      5-6 secunde până când puiul are o reacție – 3

–      2-4 secunde până când puiul are o reacție – 4

–      1-2 secunde până când puiul are o reacție – 5

Sensibilitatea la sunet este un test care oferă atât informații cu privire la gradul de sensibilitate la sunete cât și informații cu privire la depistarea cazurilor de surzenie. Pentru ducerea la îndeplinire a acestui test, trebuie să plasați puiul în mijlocul camerei în care se desfășoară testul. Produceți un zgomot puternic și scurt lăsând să cadă pe jos un capac de oală sau un obiect metalic sau din tablă, obiect care poate să producă zgomotul dorit. Sistemul de punctaj se oferă astfel:

–      Ascultă, localizează zgomotul și merge spre sursă lătrând – 1

–      Ascultă, localizează sunetul și latră – 2

–      Ascultă, localizează sunetul, arată interes și merge către sursă – 3

–      Ascultă și localizează sunetul – 4

–      Se lasă la pământ cu teamă, se dă înapoi, se ascunde – 5

–      Ignoră sunetul, nu arată curiozitate – 6

Gradul de inteligență adaptabilă la interacționarea cu obiecte necunoscute a făcut necesară apariția testului cu privire la reacția la obiecte noi. Testul constă în plasarea puiului în mijlocului camere în care urmează să se desfășoare analiza comportamentală. Legați un prosop mic sau o bucată de cârpă cu o sfoară și aruncați-o pe jos, la distanță de câțiva metri de cățel. Trageți brusc sfoara îndepărtând astfel cârpa sau prosopul de pui, și repetați mișcarea de câteva ori. Sistemul de punctaj se oferă astfel:

–      Se uită la cârpă, atacă și mușcă – 1

–      Se uită la cârpă, ține coada sus și latră – 2

–      Se uită la cârpă curios și se apropie să investigheze – 3

–      Se uită la cârpă, latră, ține coada între picioare – 4

–      Fuge, se ascunde – 5

Interpretarea punctajului realizat în perioada testelor se face în felul următor:

Punctaj majoritar: 1

Despre cățelul care intră în această categorie se poate spune cu fermitate că este un cățel foarte dominant și care poate fi provocat să devină agresiv, să muște cu ușurință. Natura dominantă stabilită prin încadrarea în această categorie îl va face să se opună stăpânului, motiv pentru care este necesar să fie condus de către o persoană fermă, în caz contrar va prelua fără probleme conducerea grupului. Un astfel de câine este indicat să fie achiziționat doar dacă aveți destulă experiență. Trebuie să știți de asemenea că este un câine predispus la pază și protecție.

Punctaj majoritar: 2

În această categorie, cățelul prezintă dominanță dar și încredere în forțele proprii. Poate deveni rapid agresiv, dar totodată acceptă ușor să fie dominat de către stăpân dacă acesta arată capacități clare în acest sens. Nu este recomandabil să îl achiziționați dacă nu ați mai avut câini înainte, sau dacă nu aveți dumneavoastră în primul rând o personalitate puternică. Cu stăpânul potrivit, acest câine poate să fie un companion excelent și un prieten de nădejde pentru familie.

Punctaj majoritar: 3

Este un cățel prietenos, relaxat, ușor adaptabil, cu un temperament flexibil. În același timp, are nevoie de mult exercițiu, motiv pentru care nu este recomandată achiziționarea lui de către persoane în vârstă sau de către copii.

Punctaj majoritar: 4

Cățeii intrați în această categorie sunt niște câini ușor de controlat, câini care se adaptează ușor și care nu face parte dintre câinii dominanți. Acest lucru îl va face să asculte cu atenție și să respecte tot ceea ce îi spune stăpânul. Fiind un câine blând și adorabil, acest pui va fi ușor de dresat și un prieten excelent pentru copii.

Punctaj majoritar: 5

Această categorie oferă câini fără încredere în forțele lor, câini fără personalitate și fricoși. Sunt extrem de dependenți față de stăpâni și au nevoie de recompense pozitive tot timpul.

Punctaj majoritar: 6

Este un câine independent, care nu necesită atenția stăpânului sau recompensele oferite de acesta. Nu se atasează de o familie și nici nu simte nevoia să trăiască în compania oamenilor. Rasele nordice, ogarii, Basenjii sunt în general câini care au nevoie de multă independență.

În urma acestor teste se poate observa cu ușurință inteligența câinelui, echilibrul social al acestuia și dorința de a exista alături de stăpânul său. Cei mai buni câini ca și animale de companie sunt cu siguranță câinii care au punctajul majoritar 3 sau 4. Câinii cu punctaj majoritar 1 sau 2 sunt câini care pot fi utilizați ca și câini de muncă, câini pentru pază sau pentru protecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close