Terapia asistată de animale

3.8K

Ce sunt câinii de terapie?

Câinii de terapie sunt animale de companie, dresate special pentru a oferi sprijin emoțional. Sunt instruiți să fie blânzi și prietenoși, să accepte străinii care îi îmbrățișează sau îi mângâie. Sunt răbdători și nu sunt deranjați de copii care îi trag de blană sau de adulții care doresc să îi ia în brațe. Câinii de terapie fie locuiesc în casele oamenilor care au nevoie fie sunt duși în vizite de terapie în cămine de bătrâni, spitale, școli etc. 

Deși câinii sunt cel mai frecvent folosiți în terapie sunt și alte animale care pot fi folosite ca sprijin emoțional: pisici, iepuri, cai, alpaca.

Există vreo diferență între câinii de terapie și câinii de serviciu?

Câinii de serviciu sunt instruiți să îndeplinească sarcini specifice, în mod special să-și ajute stăpânii să facă față dizabilităților. 

Câinii de terapie sunt instruiți să susțină sănătatea mintală a unei persoane, oferind atenție și confort, îmbunătățind funcționalitatea socială, cognitivă și emoțională a unei persoane.

Mihaela Rafailescu, cu o experiență de 16 ani în terapia asistată de animale, ne-a răspuns la câteva întrebări.

pentruanimale.ro: Ce este terapia asistată de animale?

Mihaela Rafailescu: Terapia asistată de animale este o terapie complementară, a cărei beneficii psihologice, fizice și sociale au fost dovedite științific, unde recompensa pentru copil este interacțiunea cu câinele. 

pentruanimale.ro: În ce cazuri se folosește?

Mihaela Rafailescu: Recomand terapia asistată de animale dacă vrei să apelezi la ajutor specializat pentru: tulburări din spectrul autist, Sindrom Down, probleme locomotorii, întârzieri în dezvoltarea limbajului, deficit de atenție, tratarea depresiei, lipsa de încredere în propria persoană, lipsa de motivație, dificultăți în gestionarea stresului, probleme de citire, dificultăți în interacțiunea cu ceilalți. 

pentruanimale.ro: Cine apelează la terapia asistată?

Mihaela Rafailescu: De obicei părinții sunt cei care apelează cel mai des.

pentruanimale.ro: Care sunt cele trei mari beneficii ale acestei terapii?

Mihaela Rafailescu: Interacţiunile cu terapeutul necuvântător cresc nivelul emoţiilor pozitive, induc o stare de relaxare şi scad nivelul stresului şi al anxietăţii. De asemenea, animalul de terapie oferă acceptare necondiţionată, aspect deosebit de important pentru pacient. 

pentruanimale.ro: Cu ce se deosebește un câine de terapie față de alți câini?

Mihaela Rafailescu: Este foarte important când alegem un câine de terapie să urmeze cu strictețe unele teste pentru a pune câinele în ipostaze  surprinzătoare. 

pentruanimale.ro: Orice rasă este potrivită? Inclusiv metis?

Mihaela Rafailescu: Terapeuții necuvântători folosiți în terapia asistată de animale îndeplinesc anumite criterii bine definite pentru a ocupa această funcție. În primul rând este necesar să aibă o personalitate echilibrată, sociabilă şi să își dorească interacțiunea cu oamenii. În al doilea rând, ei trec printr-un program special de pregătire, bazat pe obedienţă şi desensibilizare la diverși stimuli. Dresajul animalelor de companie se realizează prin tehnici comportamentale pozitive (utilizarea recompenselor). Deși cei mai populari terapeuți sunt câinii și caii, terapia asistată de animale se realizează și cu pisici, iepuri, delfini, alpaca, păsări, veverițe etc.

Animalul de terapie are un rol motivator. Fie că beneficiarul este un copil, un adult sau un senior, acesta este mult mai motivat să îndeplinească anumite exerciții care contribuie la atingerea obiectivelor propuse în cadrul ședințelor. 

pentruanimale.ro: Putem dresa personal câinele dacă avem nevoie?

Mihaela Rafailescu: Instruirea fiind complexă, de la teste de personalitate pentru căței până la desensibilizarea la diverși stimuli, nu este recomandat să se facă de o persoană care nu are specializare.

În România, Clubul Câinilor Utilitari asigură servicii de terapie asistată de animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close