Stripping-ul sau cosmetizarea corectă a câinilor cu blana sârmoasă

3.2K

Așa cum am arătat în articolul despre tipurile de blană ale câinilor, blana sârmoasă necesită o îngrijire puțin diferită față de toate celelalte tipuri.

Blana sârmoasă este specifică raselor Fox Terrier, Scottish Terrier, Airedale Terrier, Westie etc.

Aceasta are două straturi: un strat interior, format din păr scurt, moale și foarte des, și un strat exterior, format din fire de păr mai lungi și sârmoase.

Dacă ai un câine cu blană sârmoasă și dorești ca aspectul exterior să rămână caracteristic rasei din care face parte este important să știi cum să îngrijești acest tip de blană.

În rutina de îngrijire, pe lângă îmbăiere și periat, strippingul/trimmingul este principalul procedeu care păstrează toate calitățile acestui tip de blană.

Procedeul în sine constă în smulgerea firelor de păr. Părul mort, din profunzime sau de la suprafață,, care nu cade singur, se smulge cu mâna sau cu ajutorul unor instrumente speciale.

Strippingul are ca scop aerisirea blănii și pielii. Blana îngrijită în acest fel este sănătoasă, firul de păr este puternic, lucios, cu aspect natural, iar culorile ei se păstrează vii, fie ele combinate sau în tonuri unice de alb, negru sau maro.

Strippingul are rezultatele dorite doar dacă pielea animalului este obișnuită cu această manoperă. Procedeul se începe de la o vârstă foarte fragedă și se face la intervale bine stabilite de timp. Acest tip de cosmetizare necesită îndemânare, perseverență și consecvență. Este un procedeu de durată și, dacă nu este efectuat corect, poate provoca discomfort animalelor.

Este interzisă tunderea cu mașina a blănii câinelui cosmetizat prin stripping. Dacă se recurge la mașina de tuns, smulgerea ulterioară a firelor de păr poate fi dureroasă și poate genera iritații pe zonele trimate.

Dacă strippingul nu este efectuat periodic, pielea câinelui se poate descuama, apare mătreața și blana și pielea nu vor mai avea aspect sănătos.

Tunderea cu mașina a acestui tip de blană duce la pierderea aspectului și a luciului natural al blănii, iar culorile vor fi în tonuri șterse. Blana neagră va ajunge să fie gri, părul își va pierde structura sârmoasă și va deveni moale, aspectul general fiind de blană mată, plină de mătreață și culorile acesteia, șterse.

Greșeala frecventă pe care o fac stăpânii este aceea de a considera că strippingul este o operațiune dureroasă și prea puțin necesară. Ei recurg cu ușurință la îngrijirea blănii prin tunderea cu mași

na de tuns.

blana sarmoasa
Airdale Terrier – tip de blană sârmoasă

 

Sfaturi: Câinii care au blana sârmoasă trebuie obișnuiți cu acest tip de cosmetizare încă de când sunt pui, de la 5-6 luni, iar procedeul trebuie repetat la fiecare maxim 3 luni.

Pentru o eficiență maximă, este recomandat să mergem cu patrupedul la un specialist, în vederea efectuării acestei manopere.

Curiozități: Strippingul, pe lângă rasele cu blană sârmoasă, se poate aplica și pentru câinii din rasa Cocker Spaniel.

Join the Conversation

  1. Unde se poate trima in Bucuresti sau imprejurimi un airedale terrier ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close