Stresul poate afecta și animalele.

1.8K

Și prietenii noștri blănoși pot deveni stresați

Animalele de companie sunt o parte importantă din viața noastră, un număr tot mai mare de oameni le considerându-le membri cu drepturi depline în familie.

Ca pentru orice membru drag, grija noastră trebuie să se îndrepte și către aceștia, mai ales când traversăm perioade dificile și stresante, care pot avea efect și asupra lor.

La fel ca oamenii, animăluțele noastre de companie pot avea parte de stres. Există o mulțime de elemente externe care ne pot stresa câinii. Niciun proprietar de animale de companie nu vrea un câine nefericit. Acesta este motivul pentru care este important să luați cunoștință și să aflați ce anume provoacă stres la câini, pentru a-l evita.

Schimbările de orice fel – cum ar fi întreruperile, schimbările bruște în rutina zilnică, o casă nouă, reducerea timpului de plimbare, joaca, schimbarea persoanelor care se ocupă de nevoile lor etc. – pot provoca mult stres câinilor.

Câinii sunt obișnuiți cu o rutină și de aceea orice modificare bruscă a acesteia crește nivelul lor de stres. Chiar și modificările în bine ale rutinei zilnice pot genera stres, dar în acest caz răspunsul corpului va reveni la starea normală mult mai devreme.

Întrucât putem înțelege modul în care stresul ne face să ne simțim, cu siguranță dorim să contribuim la atenuarea stresului animalului de companie. Cu toate acestea, câinii noștri nu-și exprimă sentimentele, nu trântesc telefonul și nu aruncă lucrurile, atunci cum putem spune că sunt stresați? Semnele anxietății canine sunt adesea subtile. De fapt, unele comportamente legate de stres imită comportamentul străvechi al câinilor, așa că iată câteva indicii care pot arăta că nivelul de stres al câinelui dvs. este ridicat. 

Pierderea apetitului

Orice tip de stres poate provoca o pierdere a poftei de mâncare, dar stresul prelungit poate duce la pierderea în greutate. În plus, unii câini care suferă de stres pot începe să mestece sau chiar să mănânce obiecte nealimentare, sau să se lingă excesiv.

 Slăbirea sistemului imunitar

Când câinii sunt atacați sau în pericol, în mod normal, corpul eliberează cortizol, un hormon care este parte a mecanismului de apărare. În stres, organismul eliberează acest hormon pe o perioadă mai lungă, ceea ce duce la o slăbire a sistemului imunitar. Un bun exemplu în acest sens este râia demodectică, o boală a pielii cauzată de acarieni. Aceștia trăiesc pe pielea majorității câinilor, fără a provoca leziuni, dar, atunci când corpul devine stresat, pe fondul imunității slăbite acarienii se înmulțesc pe anumite părți ale pielii, provocând o infecție evidentă.

Diareea

În situații stresante, organismul eliberează și adrenalină, un alt hormon de apărare a acestuia. Ca și cortizolul, adrenalina poate ajuta un câine să supraviețuiască unei amenințări imediate. De exemplu, adrenalina crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, dar aceste beneficii temporare vin și cu dezavantaje, deoarece adrenalina provoca o scădere a fluxului de sânge către intestine și stomac, ceea ce poate duce la diaree, în cazul multor câini. Diareea provocată de stres apare adesea brusc și, de obicei, nu este însoțită de alte simptome (ca febră sau vărsături).

Afecțiunile digestive cauzate de stress se întâlnesc cel mai frecvent la câinii de talie mică.

O dietă echilibrată și specială poate ajuta în diminuarea efectelor negative. Pentru câini puteți folosi hrana împotriva stresului sau hrană care ajută digestia. Pentru pisici variantele de hrană împotriva stresului le puteti găsi aici. 

Probleme de comportament

Mecanismul de apărare al organismului implică: fugă, zbor, încremenire și agitație. Mulți câini vor încerca să fugă de ceva care îi sperie, dar, dacă nu reușesc să scape, se pot comporta agresiv. Încremenirea survine acolo unde un câine petrece câteva momente suplimentare pentru a decide dacă vrea să lupte sau să fugă.

Agitația este poate cea mai frecventă reacție pe care o vedem la câinii care sunt stresați. Agitația este o modalitate prin care aceștia își pot prelua excesul de energie fără să fugă sau să atace ceva, ei pot tremura, gâfâi, își scutură corpul, se ling sau se zgârie singuri, căscă, sapă sau pot adopta un alt comportament care nu are sens într-o anumită situație. 

Probleme cu urinatul

Stresul provoacă foarte des urinarea nejustificată la animalele de companie. Un exemplu clar în acest sens este urinarea ca răspuns la frică. Eliberarea imediată a hormonilor de stres va relaxa sfincterii vezicii urinare și va apărea urinarea.

Așa cum am văzut, stresul este un factor cu implicații majore în menținerea unei stări de echilibru pentru animăluțele noastre. Pentru a combate aceste probleme trebuie să le conștientizăm și să încercăm să limităm cât putem de mult efectele negative. Pe lângă toate măsurile luate un ajutor vine și din partea unei diete echilibrate pe care o putem găsi în gama de produse Hill’s.

Sursa: https://bit.ly/2Jy8JH0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close