Rasa Terrier Manchester

2.1K

canvas_manchester_terrier.jpg

Informaţii generale:Spre deosebire de multe alte rase de terrieri, rasa Terrier Manchester a fost dezvoltată cu precădere pentru a fi un câine de oraș, nu un câine de companie pentru cei care locuiesc la ferme. Istoricul rasei se duce înainte de anii 1500, unde rasa Terrier Manchester a fost creată pentru a căuta și distruge șobolanii și orice alte rozătoare care infestau clădirile destul de insalubre ale orașelor acelor vremuri din Anglia. În final, această specializare a lor de a prinde șobolanii, i-au făcut pe fanii sporturilor de lupte între câini și șobolani să le acorde o atenție deosebită. În curând, la aceste lupte, câinii din rasa Terrier Manchester au devenit foarte competitivi. Luptele cu șobolanii deveniseră cea mai faimoasă competiție în perioada anilor 1800, aceasta fiind în mod evident susținută de către clasele sociale inferioare. În timpul competiției, câte un singur câine era pus într-o groapă cu un număr mare de șobolani. Pariorii pariau pe numărul de șobolani pe care câinele reușea să îi omoare într-o anumită perioadă de timp, care în general era de aproximativ 8 minute. Acest sport a cunoscut cea mai mare popularitate în zona orașului Manchester. În perioada 1850 și 1860, un crescător al acestei rase, pe nume John Hulme s-a decis să încerce să dezvolte un câine care dovedea calități impresionante atât în cadrul vânătorii de rozătoare, cât și în uciderea unui număr cât mai mare de șobolani în groapa de lupte. Acesta a încrucșiat rasa Terrier Black and Tan, cu câinii din rasa Whippets. Progeniturile obținute au fost din nou încrucișate cu rasa Terrier Black and Tan, pentru a fixa astfel tipologia rasei. În urma acestui proces, John Hulme a a creat rasa Terrier Manchester de astăzi. Popularitatea acestei rase a crescut rapid.   Nume: Terrier Manchester

Originea: Marea Britanie

Grupa: Câini terrieri

Inaltime: Femela 36 – 40 cm, Mascul 38 – 42 cm

Greutate: Femela 5,5 – 9 kg, Mascul 6 – 10 kg

Speranta medie de viata: până la 14 – 16 ani

Culoare: negru, maro, cafeniu.

Temperament:  Nu sunt câini suspicioși în privința străinilor, deși pot să fie uneori retrași în prezența persoanelor pe care nu le cunosc. Este o rasă de câini alertă și mereu atentă, ceea ce îi face să fie un câine de companie ideal pentru locuitorii de la oraș.

Dresaj:  Vă vor testa limitele cu orice ocazie pe care o vor avea la dispoziție, ceea ce înseamnă că este foarte importantă constanța și repetiția continuă.

Caracteristici distinctive: Mersul îi este libertin, fără efort, și nicidecum săltăreț. Capul îi este subțire, cu craniul mic, ochii mar și botul lung.

Devenise foarte apreciat pentru capacitățile de luptă împotriva rozătoarelor și a șobolanilor atât prin clădiri, cât și în groapa de luptă. La finalul anilor 1800, un câine din rasa Terrier Manchester, pe nume Billy, se spune că a reușit să ucidă 100 de șobolani în doar 6 minute și 35 secunde. Totuși, deși numele acestui câine era foarte cunoscut pe întreg teritoriul Marii Britanii, mulți dintre admiratorii rasei au considerat că numele este forate restrictiv. O vreme a fost numit Terrierul Gentleman-ilor, sau chiar Terrier Black and Tan. Abia în anul 1920, numele acestuia a fost acceptat în totalitate. Urechile câinilor din rasa Terrier Manchester erau tăiate scurt, atât pentru a scoate în evidență corpul lunguieț, dar și natura sa agresivă. Totodată, tăierea urechilor reducea numărul zonelor de care șobolanii s-ar fi putut prinde și mușca. În final, concursurile de lupte cu șobolani au început să piardă în popularitate și să fie interzise. Odată cu acest fapt, și popularitatea câinilor din rasa Terrier Manchester a început să scadă. Începând cu anul 1898, datorită eforturilor susținute de către Prințul Scoției, tăiatul urechilor a fost de asemenea interzis în Marea Britanie. Dar urechile câinelui Terrier Manchester, care erau tăiate chirurgical, s-au dovedit a fi un accesoriu destul de urât în aspectul general al acestuia. Crescătorii au încercat ani de zile să obțină câini cu urechi mai frumoase. A urmat o scădere și mai dramatică în popularitate, rasa Terrier Manchester devenind un câine rar chiar și în Anglia. La finalul celui de-al doilea război mondial, această rasă se afla în pragul extincției. La un moment dat, existau doar 11 câini din rasa Terrier Manchester înregistrați în întreaga Anglie. În anul 1970 iubitorii rasei au format Clubul Terrierilor Manchester, începând demersuri susținute pentru a repune rasa pe harta câinilor lumii. În final, rasa și-a recâștigat popularitatea, acum câinii din rasa Terrier Manchester fiind cunoscuți ca și câini de companie excelenți.

Descriere fizică:

Câinii din rasa Terrier Manchester pot fi considerați, cu o rată mare de probabilitate, una dintre cele mai subțiri și mai competitive rase dintre toți Terrierii. Are un corp fin, compact și cu o musculatură foarte bine dezvoltată, ușor mai lung decât înalt și ușor arcuit în partea de sus. Această combinație între putere și agilitate îi permite să ponească în urmărirea prăzii, să o prindă și să o extermine într-un mod foarte eficient. Mersul îi este libertin, fără efort, și nicidecum săltăreț. Capul îi este subțire, cu craniul mic, ochii mar și botul lung. Urechile îi sunt lungi și îndoite de la jumătate înspre în față. Are un corp lung și conic, cu un gât subțire și pieptul lat. Coada îi este lungă, tubulară, ușor ascuțită la vârf și ținută mereu aplecat. Expresia îi este blândă și alertă. Blana îi este scurtă, fină și lucioasă.

Personalitate:

Câinii din rasa Terrier Manchester sunt energici, atenți și foarte inteligenți. Deși arată ca și un Doberman în miniatură, aceștia sunt adevărați Terrieri. Sunt foarte inteligenți, ușor independenți și devotați oamenilor care fac parte din cercul lor de prieteni. Nu este o rasă care să aibă nevoie de mângâieri sau îmbrățișări. De fapt, câinele din rasa Terrier Manchester poate să fie încăpățânat, și la fel ca și majoritatea terrierilor, vor încerca tot timpul să vă testeze limitele. Aceștia pot să devină distructivi și gălăgioși dacă sunt lăsați nesupravegheați perioade mari de timp. În general se înțeleg foarte bine cu copiii, atâta timp cât sunt învățați cu prezența lor de la o vârstă fragedă. Nu sunt câini suspicioși în privința străinilor, deși pot să fie uneori retrași în prezența persoanelor pe care nu le cunosc. Este o rasă de câini alertă și mereu atentă, ceea ce îi face să fie un câine de companie ideal pentru locuitorii de la oraș. Deși sunt în general câini activi, având de altfel un corp atletic, aceștia nu dau dovadă de nevroză în acest sens și nici nu sunt extrem de agitați. O doză moderată de exerciții ar trebui să fie de ajuns pentru a-i menține fericiți și în formă. Câinii din rasa Terrier Manchester iubesc să își însoțească familia oriunde, fie că este o plimbare prin parc sau un drum până la magazinul din colț. Le place foarte mult să se joace prinsea. Acești câini nu sunt în general câini agitați, nervoși. Sunt câini de pază foarte buni, care vor da alarma atunci când cineva apare în zona lor sau când ceva neașteptat sau ieșit din comun se întâmplă. Pentru că nu au nevoie de foarte multă întreținere, acești câini sunt ideali ca și animale de companie pentru persoanele care trăiesc în oraș. Se descurcă foarte bine în apartament, dar dacă îi lăsați singuri pentru perioade lungi de timp, atunci vor de veni distructivi și gălăgioși. Trebuie să țineți cont de faptul că această rasă și-a păstrat instinctele de vânători de rozătoare, astfel că va fi mereu în alertă cu privire la orice mișcă în preajma lor. Apetitul lor pentru mâncare îi poate face să devină obezi, în cazul în care nu vă ocupați de această problemă.

Dresaj

Dresajul câinilor din rasa Terrier Manchester poate să fie o adevărată provocare. În final, trebuie să vă aduceți aminte că acești câini sunt terrieri. Au o înclinație foarte pronunțată înspre încăpățânare, motiv pentru care este necesar să coordonați dresajul cu o mână fermă și cu multă încredere în capacitățile dumneavoastră și ale câinilor. Vă vor testa limitele cu orice ocazie pe care o vor avea la dispoziție, ceea ce înseamnă că este foarte importantă constanța și repetiția continuă. Metodele pozitive și motivaționale vă vor aduce cele mai bune rezultate cu această rasă. Este necesară socializarea destul de devreme, tocmai pentru a vă asigura că vor reuși să învețe să se adapteze la diverse situații cât mai repede cu putință. Dresajul și socializarea ar trebui să fie parte din existența lor, pe întreaga lor viață.

Toaletaj:

Datorită blănii scurte și maro, această rasă de terrieri sunt destul de ușor de îngrijit. Periați-i blana o dată pe săptămână cu o perie dură pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a preveni încâlceala. Năpârlesc, dar nu excesiv. Acest lucru poate să fie ținut sub control dacă îl periați regulat. Își vor schimba blana de două ori pe an, în general primăvara și toamna. Dacă îl periați regulat, câinele din rasa Terrier Manchester nu va avea nevoie de îmbăiere decât atunci când este murdar. Folosiți un șampon special pentru câini, pentru a evita uscarea pielii și a blănii.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Terrier Manchester este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

– glaucomul este o afecțiune oftalmologică prin care crește tensiunea intraoculară și poate să ducă la compromiterea vederii într-un timp scurt. Ochii produc constant un fluid care dacă nu se scurge corect produce acea presiune în globul ocular;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close