Rasa Retriever Chesapeake Bay

771
Informaţii generale:

Rasa Retriever Chesapeake Bay este una dintre puținele rase de câini născute și apărute în America. Despre această rasă se consideră că este descendentă din doi câini Newfoundland pe nume Sailor și Canton, aduși din Anglia pe un vapor în anul 1807. Din păcate, nava a suferit un naufragiu în apropierea coastei americane. Din naufragiu au reușit să se salveze tot echipajul, inclusiv acești doi câini, Sailor, un mascul roșcat și Canton, o femelă de culoare neagră. Ulterior, Sailor a fost adăpostit de către familia lui John Mercer din West River, în timp ce Canton și-a găsit familia în cea a dr James Stewart, un medic din Sparrow’s Point. Despre aceşti câini, americanii au învăţat rapid cum să îi folosească pentru vânătoarea de raţe, fiind nişte câini care se simt excelent în apă. Abilităţile lor de vânători şi de urmăritori a fost transmisă inevitabil generaţiilor următoare, împreună cu acea culoare neobişnuită, gălbuie şi cu ochii coloraţi. Nu au existat dovezi scrise cu privire la împerecherea celor doi câini, Sailor şi Canton, dar şaptezeci de ani mai târziu, în anul 1877, un show canin a fost organizat în Baltimore. Cu această ocazie, iubitorii acestei

  Nume: Retriever Chesapeake Bay

Originea: USA

Grupa: Retriever

Inaltime: Femela 52 – 60 cm, Mascul 54 – 66 cm

Greutate: Femela 25 – 33 kg, Mascul 28 – 35 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: galben-maro, maro închis

Temperament:  Nu uitaţi că sunt câini de vânătoare capabili să urmărească şi să scoată din ape îngheţate peste două sute de raţe pe zi. Nu vor obosi niciodată şi nu se vor da bătuţi niciodată.

Dresaj: În momentul în care aţi lăsat cât de puţin garda jos, Chessie-ul va profita de ocazie şi va încerca să preia controlul fără să stea nici un pic pe gânduri.

Caracteristici distinctive: Are picioare foarte puternice şi labele picioarelor membranate, ceea ce îi permitea să înoate mult mai bine.

noi rase au putut să observe cu ochiul liber asemănarea a doi câini veniţi acolo, unul de pe malul de est şi celălalt de pe malul de vest al Maryland-ului. Asemănările dintre aceşti doi câini au arătat fără tăgadă faptul că provin din aceiaşi strămoşi, motiv pentru care au fost recunoscuţi ca făcând parte din aceiaşi rasă, Câinele Chesapeake Bay urmăritor de raţe. Căutările ulterioare au dus la descoperirea unor evidenţe ale descendenţilor lui Canton şi Sailor, care au fost duşi la adăpostul din Carroll Island, de unde au reuşit să populeze întreaga regiune. Până la momnetul în care Clubul Adăposturilor Americane a fost înfiinţat în anul 1884, destul de multe varietăţi de Chesapeake au fost dezvoltate, cunoscute fiind pentru dârjenia lor şi pentru capacitatea lor de a rezista în apele reci ale Golfului Chesapeake. Clubul Chesapeake a fost iniţiat în anul 1918. Primul retriever a fost licenţiat în clubul Chesapeake în anul 1932. Pentru a omagia aceşti câini, uşa principală a Muzeului Maritim a Golfului Chesapeake din St Michael, Maryland, este păzită de o pereche de statui de fier a doi Chesapeake (Chessies).

Descriere fizică:

Rasa Retriever Chesapeake Bay a fost dezvoltată pentru vânătoare de raţe în condiţii extrem de dificile, trebuind să facă faţă la curenţi puternici în apele îngheţate ale Golfului Chesapeake. Este un înotător excelent, cu o muşcătură puternică şi totodată gentilă, ceea ce îi permitea să înoate cu raţele în gură. Are picioare foarte puternice şi labele picioarelor membranate, ceea ce îi permitea să înoate mult mai bine. Chessie este un câine mai mult lung decât înalt, cu picioarele din spate cel puţin la fel de înalte ca şi cele din faţă. Capul îi este rotund, continuat cu un bot destul de lung şi îngust. O particularitate a acestei rase este dată de ochi, care sunt de culoare galbenă. Urechile sunt ţinute semiaplecat, cu vârfurile rotunjite. Au o blană dublă, primul strat fiind foarte des, în timp ce stratul exterior este des şi scurt. Pentru protecţia împotriva apei reci, Retrieverul Chesapeake Bay a dezvoltat un sistem de apărare sub forma blănii uleioase care îi conferă impermeabilitate.

Personalitate:

Rasa Retriever Chesapeake Bay deţine cea mai puternică personalitate dintre toţi retriverii. Nu sunt la fel de uşor de stăpânit ca şi restul retrieverilor, aceştia fiind nişte câini foarte independenţi, ceea ce îi face să fie şi extraordinar de greu de dresat. În ciuda acestor aspecte, capacitatea lor de vânători nu li s-a ştirbit de-a lungul timpului, fiind în continuare nişte vânători de temut şi îndrăgiţi de vânători. Le place la nebunie să înoate şi ar putea să reziste la o zi întreagă de vânătoare, în care să aducă tot timpul raţele căzute în apele reci ale zonei de vânătoare. Sunt nişte câini care trebuie să stea afară din casă  şi să aparţină unei familii care călătoreşte foarte mult, cărora le place muntele, ciclismul sau excursiile cu cortul. Iubeşte natura şi are nevoie de ea tot timpul. Câinii din rasa Chesapeake Bay au nevoie de foarte mult exerciţiu pentru a-şi menţine condiţia fizică. Din acest motiv, nu este indicat să fie ţinut de persoane care îl vor scoate la plimbare o dată pe zi în jurul blocului. Nu uitaţi că sunt câini de vânătoare capabili să urmărească şi să scoată din ape îngheţate peste două sute de raţe pe zi. Nu vor obosi niciodată şi nu se vor da bătuţi niciodată. Le place de asemenea să alerge, să se caţere şi să urmărească mingea sau beţele aruncate de către dumneavoastră. Retrieverul Chesapeake Bay nu este sub nicio formă un câine de apartament. Sunt câini aspri şi foarte energici cât sunt adulţi, au nevoie de foarte mult exerciţiu şi dacă nu îl primesc devin foarte repede distructivi. Un Retriever Chesapeake Bay plictisit este un Retriever Chesapeake Bay distructiv. Dacă nu au parte de exerciţii regulate, susţinute, atunci cu siguranţă puteţi să vă aşteptaţi să îl scăpaţi rapid de sub control. Este o rasă care stă destul de mult în stadiul de căţei, urmând ca odată ajunşi adulţi să menţină câteva reminiscenţe ale copilăriei lor. Dacă nu sunt supuşi constant unor exerciţii dificile, exerciţii care să le întărească atât musculatura cât şi caracterul, atunci riscă să aducă cu ei multe aspecte ale copilăriei. Nu sunt câini de pază, dar în mod natural Chessie este un câine care nu are încredere în străini. Din acest motiv, se cere socializare încă de când sunt mici. Dacă nu vor reuşi să fie învăţaţi să distingă vizitatorul străini de un străin periculos, atunci această neîncredere în oameni poate să ducă la agresiune. Fiind vânători, se cunoaşte despre ei că le place să bage orice în gură. De la beţe, pietre, jucării, la papuci şi cărţi, toate sunt ţinte ale Chessie-ului.

Dresaj:

Rasa Retriever Chesapeake Bay este o rasă formată din câini cu o voinţă proprie puternică, motiv pentru care nu ar trebui să fie confundaţi sau comparaţi cu un Golden Retriever. Această rasă are nevoie de constanţă în ceea ce priveşte dresajul. În momentul în care aţi lăsat cât de puţin garda jos, Chessie-ul va profita de ocazie şi va încerca să preia controlul fără să stea nici un pic pe gânduri. Deşi au nevoie de un lider puternic, Retrieverul Chesapeake Bay este un câine care nu ar trebui să fie tratat cu duritate, pentru că nu răspunde foarte bine la disciplina impusă. Recompensele pozitive combinate cu destul de multă răbdare este reţeta cea mai bună pentru a dresa un Chessie.

Toaletaj:

Ca şi majoritatea raselor de retrieveri, rasa Retriever Chesapeake Bay este o rasă care îşi pierde blana din abundenţă, motiv pentru care este necesa un periaj constant, atât pentru a îndepărta părul nedorit cât şi pentru a distribui în mod uniform uleiul de pe blană. Nu îl îmbăiaţi decât atunci când este necesar, pentru a nu îi distruge stratul protector uleios.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Retriever Chesapeake Bay este o rasă în general sănătoasă, cu puține boli cunoscute ca fiind particulare lor. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei.

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close