Rasa Pinscher Pitic

5.2K

canvas_pinscher_pitic.jpg

Informaţii generale:Rasa Pinscher Pitic este originară din Germania, acolo unde a fost utilizată timp de câteva sute de ani ca și un câine vânător de șobolani perfect. Câinele Pinscher Pitic era de asemenea considerat un câine de pază excelent și companionul ideal. A fost crescut și utilizat timp de mulți în ani și în Peninsula Scandinavă, acolo unde se bucură de o imensă popularitate chiar și în zilele noastre. Deși nu se cunosc cu exactitate care îi sunt strămoșii, rasa Pinscher Pitic are cu siguranță genele rudei sale de dimensiuni mari, Pinscherul German. Alte rase care au contribuit la dezvoltarea Pinscherului Pitic sunt Dachshund și Greyhound Italian. Câinele Pinscher Pitic este adeseori confundat cu un Doberman Pinscher în miniatură, cu toate că nu are nicio relație directă cu această rasă. Singura legătură dintre ei este aceea că ambele rase, atât Pinscher Pitic, cât și rasa Doberman împart același strămoș comun. Trebuie să cunoașteți faptul că nu există nicio genă de Doberman între cele ale rasei Pinscher Pitic. Clubul German al Pinscher-Schnauzerilor a fost constituit în anul 1895, ceea ce a dat cu adevărat startul la dezvoltarea câinelui din rasa Pinscher Pitic. Aceștia au fost expuși pentru prima dată în Germania la Show-ul canin din Stuttgart, în anul 1900. La acel moment câinii din rasa Pinscher Pitic erau practic necunoscuți în Germania și în țările Scandinave. A urmat o expunere tot mai mare, urmată de o dezvoltare importantă în popularitate, până în momentul începerii primului război mondial.   Nume: Pinscher Pitic

Originea: Germania

Grupa: Câini de jucărie / companie

Inaltime: Femela 25 – 30 cm, Mascul 26 – 31 cm

Greutate: Femela 4 – 6 kg, Mascul 4 – 6 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 14 ani

Culoare: ruginiu, maro, cafeniu, negru, negru cu pete cărămizii.

Temperament:  Câinii din rasa Pinscher Pitic sunt câini care cer să fie mângâiați și care își vor face loc în brațele dumneavoastră imediat ce v-ați așezat pe canapea. Le place să alerge și uneori îi veți găsi făcând ture prin casă aparent fără un motiv anume.

Dresaj:  O atitudine pozitivă și multe bunătăți reprezintă cea mai bună metodă pentru a-l dresa. Țineți cont că nu vor răspunde deloc bine la disciplină și la un tratament dur.

Caracteristici distinctive: O altă caracteristică distinctivă sunt urechile a căror poziționare este înspre exterior, în lateralul capului și foarte ascuțite, înalte. Și le ține mereu ridicate, pregătit să capteze orice mișcare în zona în care se află.

Acest război a stopat dezvoltarea rasei, așa cum a făcut de altfel pentru majoritatea raselor de animale domestice. După anul 1919, iubitorii rasei au început să își reîndrepte atenția înspre dezvoltarea micuților câini. În scurt timp, interesul iubitorilor de câini a crescut exponențial. Abia în jurul anilor 1925 au ajuns și în America, acolo unde au cucerit publicul cu frumusețea și cu expresia lor. Rasa a fost recunoscută în anul 1925 de către Clubul Kennel American, fiind numită Pinscherul de jucărie. În anul 1929 s-a constituit Clubul American al Pinscherilor Pitici, iar un an mai târziu a devenit membru al Clubului Kennel American. În mod oficial, câinele Pinscher Pitic și-a primit numele abia în anul 1972.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Pinscher Pitic este unul cu un corp proporționat, compact și destul de rigid, aspru. Caracteristicile principale, cele care îl fac să iasă în evidență sunt chipul expresiv și mersul foarte săltăreț. Pare a fi tot timpul în alertă și pregătit de mișcare. Este un câine energic și emană acest lucuru prin toți porii. Capul îi este mic, ușor disproporționat față de restul corpului, și lung. Botul îi este lung și ascuțit, iar ochii îi sunt depărtați și rotunzi, negri. Fruntea îi este teșită și parcă mereu întrebătoare. O altă caracteristică distinctivă sunt urechile a căror poziționare este înspre exterior, în lateralul capului și foarte ascuțite, înalte. Și le ține mereu ridicate, pregătit să capteze orice mișcare în zona în care se află. Blana îi este fină, tare și scurtă. Este una dintre cele mai atletice rase de câini de dimensiuni mici, dovadă fiind și picioarele lungi, musculoase și pieptul lat. Coada îi este în general tăiată, dar atunci când este lăsată să crească natural, este lungă, conică și ascuțită.

Personalitate:

În ciuda crezurilor cu privire la această rasă, câinele Pinscher Pitic nu a fost dezvoltat prin eforturi de a micșora câinele Pinscher Doberman. De fapt, această rasă are o vechime mult mai mare decât cea a Dobermanului. Fiind denumit Regele Câinilor de Jucărie, acest câine va poza tot timpul și în Regele sau Regina casei dumneavoastră. Toți crescătorii sunt de acord că acești câini se consideră a fi centrul universului și se așteaptă ca toată lumea să se miște în jurul lor și să le facă pe plac. Modul lor unic de a păși, depășit poate doar de mersul regilor, îi face să emane o doză puternică de încredere oriunde s-ar afla. Câinii din rasa Pinscher Pitic sunt câini care cer să fie mângâiați și care își vor face loc în brațele dumneavoastră imediat ce v-ați așezat pe canapea. Le place să alerge și uneori îi veți găsi făcând ture prin casă aparent fără vreun motiv anume. Acești câini sunt niște câini de pază excelenți, lătrând la oricine s-ar apropia de domeniul lor și cerându-le tuturor oaspeților să îi câștige încrederea. Fiind câini de dimensiuni reduse, aceștia sunt totodată excelenți pentru a fi ținuți în apartament. Totuși, trebuie să îi duceți la plimbare în fiecare zi și să le permiteți să alerge cel puțin o dată pe săptămână. Pentru că nu fac exerciții fără o motivare sau fără să fie împinși de la spate, câinii din rasa Pinscher Pitic acumulează energie pe care din când în când trebuie să o elimine. Acest lucru ajută și la menținerea unui temperament echilibrat. O metodă foarte bună de a vă stimlua câinele să facă mișcare sunt exercițiile de agilitate. Va fi fericit atunci când va avea exerciții de făcut, când îi sunt stimulate capacitățile mentale și mai ales atunci când va petrece timp de calitate alături de persoana înspre care și-a îndreptat afecțiunea. La origini, câinii din rasa Pinscher Pitic au fost utilizați pentru a vâna și omorî rozătoare, motiv pentru care instinctul puternic de vânător a rămas până la câinii din zilele noastre. Nu va accepta niciodată în preajma lui pisici sau alte rozătoare. Trebuie să fie tot timpul ținuți în lesă sau în zone îngrădite, pentru că dacă se angajează într-o urmărire nu vă vor mai asculta comenzile. Este foarte dificil de asemenea să aduceți alături un alt câine. Sunt câini care își protejează teritoriul și care nu ezită să se lupte cu alți câini pentru a-și apăra și păstra domeniul. Nu este o rasă potrivită pentru familii cu copii mici. Câinele va răspunde dacă un copil va veni și îi va lua jucăriile sau dacă se va apropia de el când mănâncă sau când îl atinge atunci când nu dorește acest lucru. Din aceste motive, este indicat ca orice copil să fie învățat să respecte limitele impuse de câinele Pinscher Pitic.

Dresaj

Dresajul câinilor din rasa Pinscher Pitic poate să fie o adevărată provocare, în mare parte din cauza faptului că le place să fie tot timpul la conducere. Pentru că sunt atât de micuți și de adorabili, mulți stăpâni nu reușesc să stabilească anumite limite pentru câini. Acest lucru reprezintă o greșeală destul de mare. Câinii din rasa Pinscher Pitic tind să fie încăpățânați, ceea ce înseamnă că au nevoie de o motivație puternică  și un lider care știe ce face. Dacă reușiți să faceți și să fiți un adevărat lider, veți descoperi că aveți un câine foarte ascultător. Dresajul trebuie să fie realizat în reprize scurte, astfel că veti evita ca Pinscherul să își piardă interesul și totodată vă veți relaxa și dumneavoastră puțin. O atitudine pozitivă și multe bunătăți reprezintă cea mai bună metodă pentru a-l dresa. Țineți cont că nu vor răspunde deloc bine la disciplină și la un tratament dur. Pinscherul are obiceiul să testeze limitele chiar și atunci când credeți că ați reușit să îl dresați pe deplin. Nu uitați că dacă le oferiți un deget acestor câini, nu vor ezita să vă ia toată mâna.

Toaletaj:

Un câine din rasa Pinscher Pitic nu are nevoie de foarte multă îngrijire. Acesta trebuie periat o dată la câteva zile, pentru a-i menține blănița scurtă lucioasă. Nu se recomandă să îl îmbăiați deseori pentru că îi usucă pielea. Acest lucru nu trebuie să vă oprească din a-l spăla atunci când s-a jucat pe afară și este foarte murdar. Mulți prorietari aleg în locul unei băi, să ia o bucată de material textil ud și să îi frece blana. Trebuie să se înceapă cu fața, cu zona de sub ochi și apoi în continuare pe tot corpul.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Pinscher Pitic este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close