Rasa Malamut de Alaska

3.3K

canvas_malamut_alaska.jpg

Informaţii generale:La fel ca și majoritatea raselor din această grupă, rasa Malamut de Alaska a apărut și evoluat în regiunile Nordice, într-un climat deloc prietenos. Originile sale nu sunt cunoscute, primele sale apariții fiind alături de poporul nativ Inuit, cunoscuți și sub denumirea de Malamuți, care trăiau pe coasta de nord din Alaska. Etimologia cuvântului Malamut, respectiv ”Mahlemut” vine de la un trib de Inuiți care se numea Mahle și cuvântul ”mut” care însemna ”sat”. Câinii erau folosiți la vânătoarea de animale mari, cum sunt focile sau urșii polari și să tragă la sanie carcasele grele ale animalelor. Acești câini sunt mari și puternici, pregătiți și antrenați să facă munca mai multor câini de talie mai mică. În acea perioadă, Malamutul de Alaska era cel mai bun prieten al nativilor Inuiți dar care nu erau tratați cu atenție și nu erau niciodată răsfățați. Mediul înconjurător extrem de dur în care acești câini trăiau făcea din ei niște luptători și supraviețuitori. În acele condiții, doar un corp pregătit și puternic putea să supraviețuiască. Primii exploratori ai acelor ținuturi îndepărtate au descris întâlnirile cu aceste animale ca fiind destul de incitante și mai ales au exprimat atașamentul stăpânilor față de ei. Începând cu perioada căutătorilor de aur, acești câini au fost folosiți rând pe rând ca și concurenți în diverse concursuri, trăgători la sanie și nu în ultimul rând, luptători. Căutătorii de aur au început să mixeze rasele, încercând să creeze câini mai puternici, mai rapizi.   Nume: Malamut de Alaska

Originea: Alaska

Grupa: Câini de tip Spitz și de tip primitiv

 


Inaltime: Femela 55 – 60 cm, Mascul 60 – 65 cm

Greutate: Femela 34 – 36 kg, Mascul 36 – 40 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 14 ani

Culoare: negru, gri, alb

Temperament:  Lângă copii au nevoie de puțină supraveghere, nu pentru că ar putea să fie agresivi, ci pentru că în plăcerea lor de a se juca pot să doboare pe cineva la pământ.

Dresaj:  Problema în cazul dresajului este dacă vor să asculte, nu dacă înțeleg ce li se spune

Caracteristici distinctive: Puternic, lat în umeri, capabil să îndure temperaturi extreme. Sunt câini fericiți, jucăuși, cărora le place să alerge și să sară prin toată casa, fără să dea vreodată semne de oboseală. 

Mai mult, în acea perioadă, a febrei aurului, era nevoie de numeroși câini pentru munci sau pentru transport.  La începutul anilor 1900, câinele din rasa Malamut de Alaska pur a fost în pericol să dispară. Totuși, mulțumită unui englez iubitor și crescător de câini, care a reușit să obțină câțiva Malamuți de Alaska, rasa aceasta a fost repusă pe picioare. Începând din acel moment, rasa Malamut de Alaska a început să devină cunoscută în întreaga lume, culminând cu momentul în care a participat la expediția condusă de Amiralul Byrn la Polul Sud. În timpul celui de-al doilea război mondial, Malamutul de Alaska a fost intens utilizat pentru transportul materialelor și pentru misiuni de căutare și salvare.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Malamut de Alaska este un câine puternic, corpolent, pregătit pentru a trage greutăți mari după el și nu pentru viteză. Este puțin mai lung în corp decât este înalt. Constituția puternică, compactă, atrage după ea și oase la fel, acest câine fiind înclinat înspre a fi puternic și rezistent. Labele îi sunt scurte, permițându-i astfel să nu se afunde în zăpadă. Are o figură frumoasă, cu un cap lat, urechi mici și triunghiulare, ochii ovali, și un bot puternic cu nas negru sau alb. Blana este dublă, groasă, menită să îl protejeze de vremurile aspre ale Nordului. Asemănarea cu un lup este destul de izbitoare, dar ochii îl trădează. Ochii și expresia feței sunt cele două elemente care îl diferențiază de un lup.

Personalitate:

Cu un câine arctic recunoscut pentru forța și anduranța lui nu este prea bine să te pui. Se aplică acest lucru și în cazul Malamutului de Alaska. Din cauza puterii lor deosebite este necesar să îl învățați să fie respectuos și ascultător de mic, pentru că altfel, veți avea parte de un câine adult, poate chiar agresiv, care nu vă ascultă deloc. Sunt câini independenți și încăpățânați, ceea ce va face din dresajul lui o adevărată provocare. Malamutul de Alaska este un câine plin de energie și care necesită exerciții zilnice. Este indicat ca ori de câte ori este lăsat liber, să îl urmăriți îndeaproape pentru că are un instinct puternic în a urmări orice pradă și mai ales în a înșfăca prada vie. În aceeași tonalitate, pisica vecinului ar trebui să se ascundă de el. De obicei sunt agresivi și cu alți câini, mai ales dacă sunt de același sex. În ceea ce privește atașamentul față de persoane, această rasă este puțin mai diferită. Atunci când un Malamut de Alaska iubește oamenii, nu o face doar pentru o singură persoană. Este foarte prietenos și apropiat de oricine vă calcă pragul. Pentru ei, păzitul casei nu pare să apară în îndatoriri, făcând astfel din el un câine de companie, nu de pază. Nu obișnuiește să latre și tinde să fie extrem de afectuos, de loial și devotat. Sunt câini fericiți, jucăuși, cărora le place să alerge și să sară prin toată casa, fără să dea vreodată semne de oboseală.  Lângă copii au nevoie de puțină supraveghere, nu pentru că ar putea să fie agresivi, ci pentru că în plăcerea lor de a se juca pot să doboare pe cineva la pământ. Sunt foarte mâncăcioși și pofticioși, așa că ar trebui să aveți grijă la acest aspect. Pentru că le place să sape, câteodată chiar fără niciun motiv, doar pentru a-și pregăti un loc mai răcoros, câinii din rasa Malamut de Alaska necesită o supraveghere atentă, mai ales în cazul în care vă pasă de cum arată curtea dumneavoastră.

Dresaj

Problema în cazul dresajului este dacă ei vor să asculte, nu dacă înțeleg. Sunt câini încăpățânați care vor face ceea ce le este spus doar dacă au fost învățați de timpuriu să asculte și să urmeze ordine. Dresajul trebuie început de timpuriu pentru că altfel, un câine adult devine mult prea puternic pentru a putea fi controlat. Ce trebuie să rețineți este faptul că ei sunt de generații câini care trag greutăți așa că este imperativ să îl învățați să umble în lesă fără să simtă nevoia de a trage ceva după el.

Toaletaj:

Blana câinelui din rasa Malamut de Alaska necesită o atenție deosebită și câte o periere la cel puțin două zile. În caz contrar, aspiratorul va avea destul de mult de furcă. Blana devine uleioasă dacă trec mai multe zile fără să fie periat. Mai mult, această rasă își schimbă blana de două ori pe an, ceea ce înseamnă o cantitate impresionantă de păr lăsat peste tot. În această perioadă, blana i se desprinde în ghemotoace destul de mari și de incomode, mai ales pentru cei care cresc un astfel de câine în apartament.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța în fiecare zi pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timp ce sapă prin grădină.

Boli si afectiuni curente:

Fiind o rasă puternică și rezistentă, bolile care pot să apară sunt legate mai mult de aparatul circulator și de sistemul osos.  Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– chondrodisplazia  se manifestă la nou născuți prin diformități ale corpului acestora, în special ale membrelor. Nu există vreun test genetic care să arate dacă gena care poartă această afecțiune este latentă sau nu;

– displazia de șold, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– disfuncții tiroidiene, care sunt cunoscute pentru că duc la pierderea părului, la obezitate, la letargie și la alte probleme ale pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close