Rasa Havana Maronie

1.1K

canvas_havana_brown.jpg

Informaţii generale:Rasa Havana Maronie este formată din pisici de culoarea ciocolatei, fiind o altă rasă care a apărut în misterioasele tărâmuri ale Siamului (Thailanda de astăzi). Aceste pisici erau descrise și pictate în Cartea Poemele Pisicilor, un manuscris creat în orașul Ayudha, Siam, între anii 1350 (crearea orașului) și anul 1767 (anul în care a fost incendiat de către invadatori). Aceste pisici maronii sunt menționate în manuscris alături de Siamezele regale, negre și albe, și alături de pisicile albastre-argintii Korat. Oamenii din Siam considerau aceste pisici maronii ca fiind foarte frumoase și credeau că ele își protejează stăpânii de orice rău. Pisicile de culoare maro au fost printre primele feline care au ajuns în Anglia din Siam, la sfârșitului anilor 1800. Scrierile de la acea vreme descriau această rasă ca fiind ”Siameză, cu blana de culoarea alunei arse, și cu ochii verzi-albaștri.” Se consideră că pisicile care au ajuns în Anglia nu aveau toate aceeași bază genetică, ci mai degrabă erau reprezentantele ale rasei Burmeze, ale rasei Siameze, ale rasei Tonkinese și ale rasei Havana Maronie, dar din descrierile sumare era foarte greu să se încadreze în vreo rasă anume. Pisicile maronii au fost prezentate Europei la finalul Sec XIX și începutul Sec XX. În anul 1888, o pisică maronie a luat primul premiu la un eveniment în Anglia, ceea ce a arătat că atenția era deja îndreptată înspre aceste interesante pisici maronii. În anul 1928, tot la un eveniment, Clubul Englez al Pisicilor   Nume: Havana Maronie (Havana Brown)

Originea: Marea Britanie

Grupa: Pisici de mărime medie

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 4 – 5 kg, Mascul 4,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  maro, roșcat-maroniu.

Temperament: Se adaptează foarte ușor la mediul înconjurător, acestea fiind niște pisici alături de care conviețuirea este o plăcere. Fiecare situație în care se află este tratată cu încredere și cu foarte multă convingere.

Caracteristici distinctive: Culoarea este foarte importantă la această rasă, trebuind să fie un maro bogat, integral, ușor pal, cu tendințe înspre roșu-maroniu sau înspre mahon, decât înspre negru-maroniu.

Siameze a oferit un premiu special pisicii cu ”coloritul cel mai apropiat de ciocolată”. Din păcate, în scurt timp după aceste succese, pisicile maronii au început să piardă teren în ceea ce privește popularitatea. În anul 1930, Clubul Pisicilor Siameze a anunțat cu regret că se află în imposibilitatea de a mai crește altă varietate decât Siameza cu ochii albaștri. În acel moment, pisicile cu blana maronie, dar care nu aveau ochi albaștri au fost interzise în competiții, ceea ce a dus implicit și la pierderea interesului din partea crescătorilor. Abia în anul 1950 pisicile maronii au început să reapară, datorită unui grup de crescători Englezi care au decis că aceste pisici maronii sunt foarte frumoase. Muncind cot la cot, acești crescători au reușit să studieze moștenirea genei coloritului maroniu, și să pornească un program de împerechere, folosind Siameze, pisici domestice cu blana scurtă și Albastrele Rusești. În acea perioadă, în Anglia, singurele rase străine recunoscute, în afară de Siameză, erau rasele Abyssinian și Albastra Rusească. În anul 1952, prima pisică cu blană ciocolatie integral s-a născut în Anglia. Această pisică s-a numit Elmtower Bronze Idol, a reprezentat fundația rasei. Bronze Idol a fost obținută prin împerecherea unei Siameze care purta gena culorii ciocolatie, cu o pisică integral neagră, dar care purta de asemenea gena ciocolatie. Pentru că gena culorii ciocolatie este o genă recesivă, Bronze Idol a primit această genă de la ambii părinți. În anul 1958, Consiliul Guvernant al Crescătorilor de Pisici a acceptat această rasă în competițiile de profil, sub numele de Străina Maroniu Ciocolatie. Abia mai târziu rasa a fost redenumită Havana. Despre primirea numelui, există două versiuni de povestiri. Una spune că Havana a fost numită după o rasă de iepuri care aveau aceeași culoare. Cealaltă povestire spune că a primit numele după trabucul din Havana, pentru că au aceeași culoare și sunt la fel de mate precum un trabuc.

Descriere fizică:

Despre pisica din rasa Havana Maronie se cunoaște faptul că sunt apreciate două varietăți importante. Crescătorii Americani au ales ca pisicile lor să aibă un corp și un cap mai moderat, spre deosebire de crescătorii Englezi care au oferit pisicilor lor conformația corpului asemănător cu al Siamezei. Drept urmare, Havana Maronie Britanică este considerată a fi mult mai asemănătoare în conformație cu o Siameză decât Havana Maronie Nord Americană. Botul, culoarea bogată, ochii expresivi și urechile mari sunt caracteristicile distinctive ale pisicii din rasa Havana Maronie Nord Americană, care totodată le face să fie atât de iubite și dorite printre crescătorii de pisici Americani. Un alt element distinctiv al pisicilor din rasa Havana Maronie este blana acestora. Culoarea este foarte importantă la această rasă, trebuind să fie un maro bogat, integral, ușor pal, cu tendințe înspre roșu-maroniu sau înspre mahon, decât înspre negru-maroniu. Unele însemne sunt acceptate doar la pui și la pisicile tinere.

Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Havana Maronie este aceea a unei pisici de mărime medie, cu o culoare integrală, bogată și cu un tonus muscular foarte bun.
Corp: Are un corp de o lungime medie, ferm și cu o musculatură bine dezvoltată. Conformația generală se referă la o variantă de mijloc între pisicile zvelte, cele de statură mai mică și cele mai îndesate. Corpul este destul de înălțat de la sol, ceea ce înseamnă că are picioare destul de lungi.
Cap: Este mai mult lung decât lat. Se îngustează în zona botului, și prezintă stopuri pronunțate pe ambele părți, în spatele mustăților. Vârful nasului pare a fi aproape pătrat. Un alt stop distinct se observă înspre ochi. Are o bărbie foarte bine dezvoltată.
Urechile: Sunt mari, cu vârful rotunjit, și sub formă de cupă la bază. Sunt așezate destul de depărtat una de cealaltă. Atunci când sunt ținute ușor aplecate înspre în față și ridicate la maxim, îi conferă pisicii o expresie alertă.
Ochii: Sunt de formă ovală, de mărime medie și depărtați unul de celălalt. Culoarea lor este în general din spectrul deschis și câteva variații de verde închis. Cu cât este mai închis, cu atât are un punctaj mai mare.
Coada: Are o lungime medie, este puțin mai groasă la bază și este purtată cu eleganță.
Blana: Este de lungime medie înspre scurtă. La atingere este fină și catifelată. Este de culoare maronie integral, iar dacă sunt alte varietăți, atunci se îndreaptă înspre maroniu-roșcat decât înspre negru-maroniu.

 

Personalitate:

Atunci când se discută despre personalitatea pisicii din rasa Havana Maronie, trebuie să se precizeze că pe lângă însemnele distinctive fizice ale rasei, cum sunt botul, urechile sau culoarea blănii, personalitatea pisicii Havana Maronie este o altă caracteristică distinctivă extrem de importantă. Rasa Havana Maronie este o rasă cu destul de puține pisici și pentru mulți ani a reprezentat una dintre cele mai mari și mai bine ținute secrete ale crescătorilor de pisici. Totuși, a reușit să își creeze o bază solidă de iubitori ai rasei, entuziaști și pregătiți să dezvolte rasa. Pisicile din rasa Havana Maronie sunt foarte afectuoase, blânde, extrem de inteligente și spre deosebire de compatrioatele lor, Siamezele, sunt foarte tăcute. Se adaptează foarte ușor la mediul înconjurător, acestea fiind niște pisici alături de care conviețuirea este o plăcere. Fiecare situație în care se află este tratată cu încredere și cu foarte multă convingere. Trebuie să știți că dacă doriți o pisică sănătoasă și fericită, atunci trebuie să interacționați cât de mult puteți cu ea. Au nevoie de atenția dumneavoastră și nu sunt mulțumite sau fericite dacă nu sunt alături de dumneavoastră în orice moment, ajutându-vă în activitățile pe care le faceți în casă. Aceste pisici iubesc să fie mângâiate și să li se acorde atenție. Deseori veți vedea pisica din rasa Havana Maronie că vă trage mâna cu lăbuța ei, indicându-vă că are nevoie să fie mângâiată. Adusul obiectelor este jocul favorit al pisicii din rasa Havana Maronie, fiind văzute deseori ducând în gură diverse obiecte. Dacă nu vă mai găsiți o șosetă sau orice alt mic obiect, atunci este indicat să începeți căutarea cu culcușul pisicii. Asta pentru a nu vă pierde timpul cu căutări inutile.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Havana Maronie este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Havana Maronie este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close