Rasa Greyhound

2.2K

canvas_greyhound.jpg

Informaţii generale:Rasa Greyhound este o rasă antică, regăsită în aproape toate țările și pe toate continentele, fiind de cele mai multe ori întâlnită ca și un simbol al bunăstării, al aristocrației. Prima dovadă a existenței câinilor din rasa Greyhound a fost descoperită în mormintele din Egipt, și datează între anii 2900 – 2750 BC, ceea ce înseamnă cu aproape 4000 de ani în urmă. Există desene din acea vreme care reprezintă forma de netăgăduit a acestor frumoși câini. Atât Romanii cât și Grecii au apreciat câinii din rasa Greyhound datorită capacităților lor de vânătoare, aceștia fiind capabili să vâneze o varietate de animale mici sau mari, inclusiv căprioare, iepuri, vulpi, porci mistreți și chiar și urși. Inevitabil, nobilimea din întreaga Europa au început să dețină adăposturi mari de câini de vânătoare din rasa Greyhound, ținându-i totodată și ca animale de companie. În 1016, în Anglia a fost emisă o lege care interzicea oamenilor de rând să vâneze cu câinii din rasa Greyhound. Astfel, doar nobilimea și casa regală avea dreptul să vâneze cu Greyhound. Oamenii de rând nu aveau voie să dețină astfel de câini, iar cei mai înstăriți, dacă aveau un Greyhound, nu aveau voie să se apropie cu el la mai puțin de 10 mile de orice pădure regală. Timp de 400 de ani această brutală lege a rămas în forță. Odată cu decăderea moșiilor enorme, a organizării vânătorilor de vulpi și a imenselor păduri rezervate doar pentru utilizarea familiilor regale, rasa Greyhound a trecut înspre o nouă pradă de vânătoare, și anume iepurii. Timp de 200 ani, în Anglia, vânătoarea de iepuri a devenit un adevărat sport național. Iubitorii acestui sport organizau meciuri în care câinii trebuiau să se lupte unul cu celălalt și în același timp să urmărească și iepurele, testându-le astfel agilitatea, viteza și puterea.   Nume: Greyhound

Originea: Necunoscut-dificil de localizat

Grupa: Ogari

 


Inaltime: Femela 68 – 71 cm, Mascul 71 – 76 cm

Greutate: Femela 27 – 29 kg, Mascul 29 – 32 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: Orice culoare, inclusiv maro, negru, roșu, albastru, gri sau alb.

Temperament:  Sunt câini atletici și sunt extrem de rapizi, dar nu le place întotdeauna să arate acest lucru. Le place să aibă explozii de energie, după care să știe că pot să doarmă cât vor ei de mult

Dresaj:  Pe de altă parte, dresajul pentru a-și face nevoile afară din casă este o loterie. Unii câini prind acest lucru din prima, în timp ce alții au nevoie de luni de exercițiu pentru a reuși să învețe ce trebuie să facă.

Caracteristici distinctive: Caracteristica principală a câinilor din rasa Greyhound este corpul lor construit pentru viteză, cu forme foarte ascuțite și aerodinamice.

Cursele de câini au devenit de asemenea populare, prima cursă de câini Greyhound fiind organizată în apropierea Londrei, în anul 1876. Aceste curse au avut o ascensiune fulminantă, uneori câinii având drept Jockey, maimuțe vii. Greyhound a ajuns în America înainte de 1776, odată cu primii europeni care au pus piciorul pe tărâmul American. În jurul anilor 1800, acești câini erau folosiți pentru a vâna animalele sălbatice. În anul 1877, Clubul Kennel Westminster a înregistrat intrarea a optsprezece câini din rasa Greyhound. În jurul anilor 1920, cursele de câini au devenit de asemenea populare în America, în special odată cu apariția acelui iepure mecanic care reprezintă momeala și motivația câinilor de a alerga. Astăzi, aceste metode de distracție au devenit tot mai mult atacate, deși ar putea să fie considerate metode de pregătire a câinilor. Din păcate, mulți dintre crescătorii de câini de curse aleg să își omoare câinii care nu mai câștigă și care nu le mai aduc profit, cu toate că aceștia mai au în fața lor ani buni de trăit. Astfel au apărut diverse grupuri care se ocupă de salvarea câinilor asupriți și integrarea acestora în familii care să îi iubească și să le acorde atenția necesară.

Descriere fizică:

Caracteristica principală a câinilor din rasa Greyhound este corpul lor construit pentru viteză, cu forme foarte ascuțite și aerodinamice. Picioarele lui lungi și spatele arcuit îi permite să se contracte și să se întindă la maxim în timp ce aleargă la galop. Are o masă musculară foarte bine dezvoltată, care împreună cu picioarele ușoare îi cresc viteza de deplasare. Picioarele le sunt lungi și subțiri, oferindu-le un avantaj competitiv. Coada lungă le folosește ca și cârmă și totodată pentru a se frâna atunci când aleargă la viteze mari. Are un piept larg, continuându-se cu o formă conică înspre partea din spate. Capul îi este mic, iar botul este ascuți și aerodinamic. Ochii și urechile sunt mari. Urechile sunt semi-aplecate. Blana este formată dintr-un păr scurt, moale și dest.

Personalitate:

Câinele din rasa Greyhound este descris ca fiind cel mai rapid câine leneș din lume. Este un câine dulce, blând, afectiv, adaptabil, docil, loial și inteligent. Sunt câini atletici și sunt extrem de rapizi, dar nu le place întotdeauna să arate acest lucru. Le place să aibă explozii de energie, după care să știe că pot să doarmă cât vor ei de mult. De fapt, le place să doarmă aproape toată ziua. Sunt cuminți, ceea ce îi face să fie niște animale de companie excelente. În ceea ce privește nevoia de activitate, trebuie să facă exerciții zilnice moderate, aceasta însemnând că ar putea să ajungă chiar și doar câteva plimbări pe zi. Dacă plouă, câinele Greyhound este foarte fericit pentru că poate să doarmă toată ziua. Trebuie să fie ținuți în lesă sau în zone îngrădite tot timpul, pentru că dacă un Greyhound reușește să plece de lângă dumneavoastră, sunt șanse foarte mari să nu îl mai vedeți niciodată. Este capabil să detecteze o veveriță de la aproape un kilometru și să se implice în urmărirea ei la o viteză de peste 60 km/h. Sunt a doua rasă de pe pământ din punct de vedere a vitezei pe care pot să o dezvolte. Nu este bine ca atunci când îl scoateți la plimbare să aveți o lesă retractabilă. Câinele este capabil să atingă viteza maximă la doar câțiva metri de dumneavoastră, ceea ce ar însemna că ar putea să vă smulgă cu ușurință mânerul lesei din mână. Este important să știți că nu trebuie niciodată să îi legați de un stâlp cu un lanț lung. Se va angaja în urmărire, iar când lanțul se va termina, există șanse mari ca șocul să îi rupă gâtul. Mai trebuie să fiți foarte atenți la temperatura de afară, pentru că este un câine sensibil la temperaturi. Sunt câini care se descurcă destul de bine cu oamenii și cu alți câini, iar majoritatea dintre ei se descurcă bine chiar și cu pisicile. Totuși, este indicat să nu lăsați un Greyhound și o pisică se joace împreună pentru că s-ar putea ca Greyhound-ului să i se activeze instinctul de vânător și să considere pisica o pradă. Câinii din rasa Greyhound sunt sensibili și toleranți cu copiii. Dar și copiii ar trebui să fie politicoși și să se comporte frumos cu un Greyhound. Un astfel de câine dorește să fie aproape de dumneavoastră tot timpul și nu îi place să fie lăsat singur perioade lungi de timp. Vor dori să fie tot timpul în centrul atenției. Va crea o legătură puternică cu stăpânul său. Nu sunt în schimb câini de pază foarte buni, deoarece sunt foarte leneși și liniștiți, și mai ales, nu le place să latre.

Dresaj

Câinii din rasa Greyhound sunt câini ascultători, care cer să fie tratați cu blândețe tot timpul. Nu sunt niciodată agresivi, înghețând atunci când un alt câine se mârâie la ei. Nu au nici un instinct de luptători, ei bazându-se pe viteză pentru a scăpa din orice confruntare. Dacă tratați un Greyhound cu duritate, îi puteți cauza probleme psihice grave pentru că este un câine foarte sensibil. Consistență blândă și o mulțime de recompense și bunătăți sunt tot ceea ce aveți nevoie pentru a dresa un câine din rasa Greyhound. Chiar dacă sunt independenți, învață foarte repede orice nouă comandă. Sunt în mod natural câini care se comportă foarte frumos și politicos, ceea ce înseamnă că și dresajul se desfășoară destul de ușor, chiar și pentru cei care au pentru prima dată un câine. Pe de altă parte, dresajul pentru a-și face nevoile afară din casă este o loterie. Unii câini prind acest lucru din prima, în timp ce alții au nevoie de luni de exercițiu pentru a reuși să învețe ce trebuie să facă. Este importantă și socializarea pentru a nu transforma rușinea în frică.

Toaletaj:

În ciuda blănii lor scurte, câinii din rasa Greyhound năpârlesc. Trebuie să îi periați zilnic pentru a ține sub control căderea părului. Câinelui dumneavoastră îi place să fie masat cu o perie de cauciuc. Folosiți un șampon uscat atunci când îl îmbăiați, pentru a-i menține blana curată și frumos mirositoare.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Greyhound este o rasă în general sănătoasă. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– senzitivitate la anestezie datorită raportului de grăsime în mușchi, motiv pentru care trebuie să aveți o deosebită atenție dacă i se poate face sau nu, anestezie.

 

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave.

– alte tipuri de tumori, cum este adenocarcinomul (tumoare epitelială malignă), fibrosarcomul osos (neoplazie ce se dezvoltă din celulele fibroblastice ale țesutului conjunctiv interstițial al osului), hemangiosarcomul (tumoare malignă din jurul vaselor sanguine), melanomul (cancer de piele format din înmulțirea dezorganizată a celulelor care produc pigment în piele), osteosarcomul (cel mai întâlnit tip de cancer osos malign).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close