Rasa Gordon Setter

1.7K

canvas_gordon_setter.jpg

Informaţii generale:Câinii prepelicari negri și maro erau cunoscuți în Scoția încă din anii 1620, dar abia două sute de ani mai târziu au început să fie apreciați la adevărata lor valoare. A fost Ducele de Gordon cel care a observat potențialul acestor câini și s-a decis să înceapă să dezvolte rasa. Câinii din rasa Gordon Setter aveau abilități de vânătoare foarte bine dezvoltate, fiind totodată și foarte frumoși. Despre acești câini s-a scris că nu sunt câini rapizi, dar că au puterea să stea nemișcați și să adulmece, să stea la pândă, de dimineața până seara. Mirosul lor este unul extraordinar de bine dezvoltat, rareori înșelându-le așteptările vânătorilor. Atunci când se opresc, un vânător poate să fie sigur că undeva prin preajmă sunt păsări. Primele varietăți de câini din rasa Gordon au avut ori culoarea negru cu alb, ori trei culori, ori culoarea roșie. Ducele de Gordon a stabilit că pentru această rasă, culoarea reprezentativă este negru cu maro, culoare care a fost acceptată și care a dăinuit de-a lungul anilor. Moartea Ducelui în anul 1827 nu a însemnat distrugerea rasei, ci din contră, Ducele de Richmond, moștenitorul său, a fost însărcinat să ducă rasa mai departe și să o dezvolte în continuare. Între anii 1859 și 1874, clubul Kennel din Anglia a înregistrat 126 de câini din rasa Gordon Setter, de culoare negru cu maro. În iunie 1859, în cadrul primului show canin oficial, un Setter de culoare negru cu maro, pe numele său Dandie, a luat premiul pentru setteri. Pedigree-ul acestui câine mergea mult în spate, până în zona Ducelui de Gordon. În anul 1924, rasa a primit în mod oficial numele de Gordon Setter. În anul 1842, doi descendenți direcți din Kennel-ul Ducelui, pe numele lor Rake și Rachel, au fost duși în   Nume: Gordon Setter

Originea: Scoția

Grupa: Câini de vânătoare

 


Inaltime: Femela 58 – 66 cm, Mascul 60 – 70 cm

Greutate: Femela 20 – 33 kg, Mascul 23 – 36 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: neagră cu pete maronii.

Temperament:  Au nevoie de activități care să îi antreneze și care să îi aducă aproape de oamenii pe care îi iubesc. Sunt câini de vânătoare foarte utili, câini capabili să ia urma, să aducă și să sperie vânatul, atât pe pământ cât și pe apă.

Dresaj:  Deși stabilirea ierarhiei este o adevărată provocare, câinii din rasa Gordon reușesc să învețe foarte repede trucurile, aceștia având o memorie excelentă.

Caracteristici distinctive: Câinii din rasa Gordon Setter au o blană mult mai deasă decât ceilalți setteri. Părul este drept și pe alocuri ușor vălurit, dar tot timpul moale și lucios.

Statele Unite ale Americii de către George Blunt. Acesta a fost irezistibil atras de frumusețea acestor câini și de calităților lor de vânătoare excepționale. Rachel și Rake sunt considerați a fi câinii care au pus bazele rasei Gordon Setter în America. Ulterior, au mai fost importați și alți câini din rasa Gordon, fie din Anglia, fie din Peninsula Scandinavă, cu scopul precis de a întări și de a perfecta rasa. Dezvoltarea concursurilor de exerciții pe teren a dus la scăderea în popularitate a acestei rase, deoarece câinii din rasa Gordon Setter aveau aptitudini de setteri, nu de alergători, de retrieveri. Din acest motiv, la astfel de concursuri se afla mereu în urma altor rase, cum e Setterul Englez, Setterul Irlandez și Pointerii. Clubul Kennel American a recunoscut rasa în anul 1892, urmând ca în anul 1924 să se formeze și corporația Clubul American Gordon Setter. Clubul există și astăzi, fiind constituit din peste 1000 de membri. În acest moment, rasa Gordon Setter se află pe locul 88 din cele 155 de rase înregistrate de către AKC.

Descriere fizică:

Fiind cel mai greu dintre setteri, câinele din rasa Gordon Setter este construit într-o manieră îndestulătoare cu foarte multă substanță și oase puternice. Acest lucru sugerează și face trimitere la sentimentul de putere și de energie, mai degrabă decât la viteză. Este un câine cu o constituție pătrățoasă, înalt și cu o eleganță aparte. Mersul îi este îndrăzneț, ușor și parcă fără să depună nici un strop de efort, purtându-și capul cu mândrie și dând din coadă tot timpul. O caracteristică aparte la această rasă o reprezintă zona capului, cu un craniu bombat și un bot lung și puternic, cu fălci lăsate peste mandibulă. Urechile îi sunt așezate în partea de jos a craniului, pornind din dreptul ochilor, sau chiar mai jos, și sunt lungi și ținute atârnând. Câinii din rasa Gordon Setter au o blană mult mai deasă decât ceilalți setteri. Părul este drept și pe alocuri ușor vălurit, dar tot timpul moale și lucios. Franjuri mai lungi se găsesc pe urechi, pe piept, pe partea din spate a picioarelor și pe coadă. Impresia generală pe care acest câine trebuie să o facă este aceea de câine capabil să reziste o zi întreagă pe terenurile de vânătoare, indiferent de condițiile atmosferice.

Personalitate:

Câinele din rasa Gordon Setter este calm și cu o personalitate echilibrată, un câine care adeseori arată ca și când ar fi căzut pe gânduri. În ciuda faptului că au un aspect care denotă seriozitate, sunt câini foarte jucăuși și atunci când sunt mici sunt foarte împiedecați și încăpățânați. La fel ca și orice altă rasă de setteri, și câinii din rasa Gordon Setter au nevoie de activități externe pentru a-și păstra sănătatea mentală și fizică. Se pretează excelent pentru persoanele și familiile active. Își doresc să facă parte din viața dumneavoastră și să fie incluși în toate activitățile familiei. Deși sunt rezervați în fața străinilor, acești câini sunt în general politicoși și manierați cu vizitatorii, în special odată cu înaintarea în vârstă. Fiind o rasă de vânătoare, câinii Gordon Setter au nevoie de multe activități pentru a rămâne sănătoși și pentru a fi fericiți. Nu se vor mulțumi să fie lăsați liberi prin curte cu jucăriile lor. Au nevoie de activități care să îi antreneze și care să îi aducă aproape de oamenii pe care îi iubesc. Sunt câini de vânătoare foarte utili, câini capabili să ia urma, să aducă și să sperie vânatul, atât pe pământ cât și pe apă. Dacă nu sunteți vânător, atunci ar fi bine să substituiți acest sport cu alte activități de exterior. Câinilor din rasa Gordon Setter le face mare plăcere să alerge, să înoate, să alerge alături de bicicletă și să meargă în drumeții. Activitățile din curte ar trebui să însemne adusul bățului, ascunsul jucăriilor și a recompenselor pentru ca Gordon să le adulmece, să le găsească și să le aducă. Nu este un câine de apartament și nici măcar un câine de oraș. Câinele din rasa Gordon Setter este un câine de ținut la țară, într-un spațiu îngrădit. Lăsat liber, dacă nu este dresat, nu vă va asculta chemarea când este antrenat într-o urmărire. Este un câine gelos și nu îi va face plăcere să împartă afecțiunea dumneavoastră cu alte animale din curte. Au de asemenea instincte puternice de a urmări alte animale, motiv pentru care este indicat să nu mai țineți și alt animal în curte. Socializarea este foarte importantă pentru a se obișnui cu străinii. Câinii Gordon Setter care sunt prea timizi sau rușinoși, se dovedesc a fi niște câini greu de ținut la casă. Anxietatea poate apărea atunci când este lăsat perioade prea lungi singur. Au nevoie constantă de companie umană, motiv pentru care persoanele care au un program de lucru lung nu ar trebui să se gândească la această rasă.

Dresaj

Câinii din rasa Gordon Setter sunt independenți și capabili să ia singuri deciziile, motiv pentru care nu le face deloc plăcere să li se spună ce să facă. Dresajul poate să fie foarte dificil, fiind necesar un lider puternic și încrezător în forțele sale. Sesiunile de dresaj ar trebui să fie realizate cu ajutorul multor recompense și fără duritate. Deși stabilirea ierarhiei este o adevărată provocare, câinii din rasa Gordon reușesc să învețe foarte repede trucurile, aceștia având o memorie excelentă. Odată ce comenzile de bază au fost învățate, iar Gordon Setterul știe unde se situează pe lanțul ierarhic, ar trebui să fie avansat la comenzile mai dificile pentru a-i ține mintea ocupată. Dresajul cu privire la stat în casă poate să dureze între patru și șase luni. Nu le place să li se spună ce să facă și nici când să facă, acesta fiind și motivul pentru care dresajul pentru stat în casă durează atât de mult.

Toaletaj:

Periați sau pieptănați câinele din rasa Gordon Setter de două sau de trei ori pe săptămână pentru a preveni încâlcelile. Scurtați-i părul de pe labele picioarelor și dintre degetele de la picioare pentru a nu reține mizerii vara și să nu înghete iarna. Periatul ajută foarte mult la menținerea blănii curate și lucioase, dar pe lângă asta, îmbăierea poate să fie de un real folos. Spre deosebire de alte rase, câinele Gordon Setter poate să fie îmbăiat chiar săptămânal, cu condiția să îi lăsați blana să se usuce singură. Asigurați-vă că folosiți un șampon sau un balsam special pentru câini.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Gordon Setter este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– narcolepsia este o dereglare neurologică cauzată de incapacitatea creierul de a realiza un tipar regulat în ceea ce privește trezitul și adormitul. Un câine cu această boală va deveni subit somnoros și imediat va și adormi;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close