Rasa Golden Retriever

4.9K
Infografic Golden Retriever

Informaţii generale: 

Nume Golden Retriever
Origine Anglia
Grupă Câini de companie
Înălțime Femela 54 – 60 cm

Mascul 56 – 62 cm

Greutate Femela 25 – 32 kg

Mascul 26 – 34 kg

Speranță Medie de Viață până la 10 – 12 ani
Culoare variații de auriu
Temperament Sunt fericiți dacă pot să ia parte la activitățile stăpânilor săi, fie că este vorba despre plimbări, jogging, ciclism sau înot.
Dresaj Cea mai mare problemă pe care oamenii au întâlnit-o la această rasă este plimbatul în lesă. Trebuie să fie învățați de mici să umble în lesă, altfel odată ce au ajuns adulți, vor trage de lesă în toate direcțiile.
Caracteristici Distinctive  O caracteristică definitorie a acestei rase sunt urechile, mari, ascuțite și ținute tot timpul lăsate în jos pe lângă cap. Coada este stufoasă, lungă și ținută aproape tot timpul ridicată, dar de puține ori depășind linia spatelui.

Rasa Golden Retriever are descendenți în rasele de câini din Anglia anilor 1800, când vânătorii doreau să obțină o rasă de retrieveri perfectă atât pentru pământ cât și pentru apă. În principal, despre retrieveri există o credință comună legată de proveniența lor din rasa Saint John de Newfoundland, un strămoș al retrieverului cu blana cârlionțată. Între anii 1840 și 1890, Dudley Marjoribanks a reușit să țină un jurnal cu o mulțime de date legate de existența acestei rase în zona Inverness-shire, Scoția. Dudley a obținut la un moment dat un retriver cu blana aurie, provenind dintr-un retriever cu blana cârlionțată, câine pe care l-a denumit Nous, adică grecescul pentru înțelepciune. Cățelușul Nous a crescut și s-a dezvoltat într-un frumos retriever auriu. A fost la un moment dat încrucișat cu un câine din rasa Tweed Spaniel de apă, pe nume Belle, ceea ce a dus la obținerea a patru cățeluși aurii. Aceștia au reprezentat începutul rasei Golden Retriever. De-a lungul anilor, timp în care încrucișările au fost făcute cu mare grijă, au mai fost implicați în împerecheri și alți câini din rasa Tweed Water Spaniel, din rasa Retreveri cu blana cârlionțată, Labrador retriever și câini din rasa Bloodhound. În urma acestor împerecheri, a fost obținut o linie consistentă de retrieveri aurii, cu abilități foarte reușite atunci când sunt în apă. Câinii din rasa Golden Retriever au rămas în mare parte necunoscuți până în anul 1904, când unul dintre câinii lui Marjoribanks a câștigat primul concurs pentru retrieveri. Clubul Kennel din Anglia a înregistrat rasa Retrieveri Galbeni. În anul 1913, această rasă a fost pe deplin recunoscută sub denumirea de ”Retrieveri – galbeni sau aurii”. Popularitatea câinilor din rasa Golden Retriever a crescut în America imediat ce primul câine de acest tip a fost dus acolo, în anii 1900. În anul 1925, Clubul Kennel din America a înregistrat primul câine din rasa Golden Retriever.

Golden Retriever

Unul dintre cei mai emblematici câini din această rasă a fost un mascul, Speedwell Pluto, născut în Anglia în anul 1929, care a avut o contribuție importantă la dezvoltarea și întărirea acestei frumoase rase. Rasa Golden Retriever a crescut în popularitate chiar și înainte și după cele două războaie mondiale. Câinii din rasa Golden Retriever sunt folosiți ca și câini de vânătoare, asistenți și câini de muncă,  ghizi pentru persoanele cu deficiențe de vedere, câini de căutare și salvare, precum și câini de urmărire. Sunt excelenți în concursurile de supunere, acelea de vânătoare, de agilitate dar și în concursurile de frumusețe. Eleganța câinelui din rasa Golden Retriever, capacitatea lui de a accepta dresajul, personalitatea plăcută, fac din el companionul perfect. Această rasă se află de multă vreme printre cele mai bine cotate rase din lume.

Descriere Fizică:  

Câinele din rasa Golden Retriever este un câine atletic, puternic și capabil să transporte și să aducă vânatul cu mare ușurință atât pe uscat cât și pe apă. Pentru a reuși acest lucru, câinele din rasa Golden Retriever are nevoie să aibă un bot mare, puternic, cu fălci de asemenea puternice. Capul îi este mare și bine proporționat cu restul corpului. Picioarele îi sunt puternice și capabile să dezvolte un mers elegant și să acopere un teren destul de mare cu foarte mare ușurință. O caracteristică definitorie a acestei rase sunt urechile, mari, ascuțite și ținute tot timpul lăsate în jos pe lângă cap. Coada este stufoasă, lungă și ținută aproape tot timpul ridicată, dar de puține ori depășind linia spatelui. Blana îi este rezistentă la apă, densă, cu o blană exterioară dreaptă sau puțin cârlionțată. Blana era mult mai lungă în zona pieptului, picioarelor și a gâtului.

Personalitate:

Câinii din rasa Golden Retriever sunt cunoscuți pentru capacitatea lor empatică foarte puternică, ceea ce îi face să fie niște companioni perfecți pentru familiile lor. Sunt câini liniștiți, supuși, jucăuși, inteligenți, manierați și înțelegători cu copiii și cu străinii. Sunt folosiți de asemenea și ca și câini de pază, dar iubesc prea mult oamenii pentru a fi agresivi. Dacă un câine din rasa Golden Retriever participă în campionate sau concursuri, atunci cu siguranță este printre cel mai bine cotat să câștige. Vânătorii sunt și ei foarte mulțumiți de această rasă, pentru că se descurcă foarte bine cu vânatul, au un simț al mirosului foarte bine dezvoltat și le place să muncească alături de oameni. Acești câini au nevoie de oameni și se potrivesc cel mai bine familiilor mai mari și active. Au nevoie de exerciții zilnice, de plimbări și de aruncatul și adusul bățului. Sunt fericiți dacă pot să ia parte la activitățile stăpânilor săi, fie că este vorba despre plimbări, jogging, ciclism sau înot. Deși în mod normal sunt foarte calculați și au un temperament echilibrat, statura lor mare nu îi face ideali pentru apartamente.

Golden Retriever Junior

Au nevoie de destul de mult loc să alerge și să se miște, motiv pentru care orice tip de constrângere sau de restrângere a spațiului necesar câinelui, va duce la schimbarea comportamentului acestuia. Chiar dacă această rasă este cunoscută ca fiind foarte populară și cu un temperament echilibrat, unele practici neortodoxe de împerechere a câinilor a dus la apariția unor devieri comportamentale. Din acest motiv, este indicat ca înainte să adopți un cățel din această rasă, să faci câteva cercetări cu privire la vânzător. Este o rasă foarte sociabilă, câini care adoră oamenii și care iubesc compania acestora. Dacă sunt lăsați singuri pentru perioade lungi de timp, și mai ales dacă nici nu au parte de exerciții, câinii din rasa Golden Retriever pot să dezvolte stări de anxietate, care de obicei duc la comportamente distructive. Pentru că le place să mestece și să roadă tot ce prind, este indicat să aibă la îndemână o mulțime de jucării.

Dresaj:

Dresajul câinilor din rasa Golden Retriever este o plăcere pentru orice dresor. Sunt câini puternic orientați înspre oameni și ar face orice pentru o recompensă, pentru niște bunătăți. Astfel de comportament îi face să fie niște câini excelenți pentru persoanele care nu au mai avut niciodată un câine. Câinii din rasa Golden Retriever ar trebui să fie tratați cu blândețe, deoarece aceștia sunt animale care nu reacționează deloc bine la un tratament aspru sau la disciplină. Cea mai mare problemă pe care oamenii au întâlnit-o la această rasă este plimbatul în lesă. Trebuie să fie învățați de mici să umble în lesă, altfel odată ce au ajuns adulți, vor trage de lesă în toate direcțiile. Capacitatea lor de dresaj i-a făcut să devină câini excelenți pentru terapie și pentru forțele de ordine, care îi folosesc de cele mai multe ori ca și detectori de bombe sau droguri.

Toaletaj: 

Câinii din rasa Golden Retriever își schimbă blana moderat vara și iarna, și mult mai puternic în sezonul primăvară și toamnă. Un Golden Retriever va lăsa destul de mult păr în urma lui, fie pe canapea, fie pe hainele tale. Blana deasă a câinelui va avea nevoie de multă îngrijire. Trebuie periat în fiecare zi pentru a preveni să se încâlcească. Va avea nevoie și de o baie cel puțin odată pe lună, uneori chiar mai frecvent, pentru a-i menține un aspect curat și un miros plăcut.

Nu uita, de asemenea, de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl speli pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să ai grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tai unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli și afecțiuni curente:

Rasa Golden Retriever este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să afli dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– narcolepsia este o dereglare neurologică cauzată de incapacitatea creierul de a realiza un tipar regulat în ceea ce privește trezitul și adormitul. Un câine cu această boală va deveni subit somnoros și imediat va și adormi;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– stenoza aortică subvalvulară este o problemă a inimii cauzată de o conexiune slabă între ventriculul stâng și aorta. Poate să ducă la leșin sau chiar la moarte subită;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close