Rasa de Pisici Oregon Rex

1K
Informaţii generale:

Abia în secolul XX pisica din rasa Oregon Rex a fost dezvoltată în Statele Unite ale Americii, după ce într-un timp foarte scurt, acestea au ajuns la un nivel foarte mare de popularitate. Totuși, popularitatea lor nu a durat foarte mult după ce au început să fie combinate cu alte rase de pisici Rex, ceea ce a dus eventual la dispariția lor. Inițial, aceste pisici au fost dezvoltate ca și rezultat al unei mutații genetice recesive, ceea ce le-a permis să aibă blana cârlionțată. Această variație nu mai este găsită la alte rase de pisici Rex, motiv pentru care pot să fie foarte ușor diferențiate de restul varietăților de pisici Rex. În anul 1944, primii pui care semănau cu rasa de pisici Oregon Rex au fost scoși la iveală. Cu toate că nu există nicio dovadă istorică care să susțină această idee, primul caz documentat de pisici din rasa Oregon datează nu mai târziu decât anul 1955 în statul Oregon din Statele Unite ale Americii. Prima pisică Oregon Rex a fost fătată cu o blană cârlionțată, în timp ce toți ceilalți pui, inclusiv mama lor avea blana dreaptă. Această pisică a fost cea care a pus ulterior bazele dezvoltării întregii rase de pisici Oregon Rex.

  Nume: Oregon Rex

Originea:   Statele Unite ale Americii

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 4 – 5 kg, Mascul 4,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  toate culorile și combinațiile de culori posibile

Temperament: În perioada în care a existat, ar fi trebuit să fiți pregătiți să aveți o pisică pe care toată lumea își dorea să o țină în brațe, să se joace cu ea sau doar să o atingă pentru a vedea cum se simte textura blănii. Era o pisică dulce, foarte atentă cu oamenii din jurul ei.

Caracteristici distinctive: Pisica din rasa Oregon Rex este una dintre cele câteva rase de pisici Rex care au apărut la mijlocul sec XX, din mutații genetice spontane. Blana este semnul distinctiv al acestei rase, fiind scurtă ca și mărime, putând totodată să fie descrisă ca fiind cârlionțată, scurtă și mătăsoasă.

Noua rasă de pisici Oregon Rex a fost încrucișată cu rasa Cornish Rex, care a fost adusă din Marea Britanie în Statele Unite ale Americii, cam în aceeași perioadă de timp. Această pisică a început imediat să fie una foarte populară și căutată de iubitorii de pisici, începând să fie denumită pisica Oregon Rex, după statul în care a fost pentru prima dată descoperită. În procesul de reproducere, toate varietățile de pisici Rex au fost încrucișate între ele. Pentru că toate aceste pisici diferă genetic una de cealaltă, rasa Oregon a încetat să mai existe ca și rasă independentă. Printre varietățile de pisici Rex, gena care este responsabilă pentru procesul de dezvoltare a părului cârlionțat este destul de des întâlnită. Pe lângă variantele cunoscute de pisici Rex, se mai găsesc multe alte variante, iar rasa Oregon Rex este una dintre cele mai frumoase, dar pierdute, rase. Încrucișările ulterioare între pisici Oregon Rex cu Cornish Res și apoi cu Devon Rex au dus la obținerea unor pisici cu aspect convențional, cu blana dreaptă.

Descriere fizică:

Pisica din rasa Oregon Rex este una dintre cele câteva rase de pisici Rex care au apărut la mijlocul sec XX, din mutații genetice spontane. Blana este semnul distinctiv al acestei rase, fiind scurtă ca și mărime, putând totodată să fie descrisă ca fiind cârlionțată, scurtă și mătăsoasă. Corpul acestei pisici este alungit și micuț, iar coada îi este lungă și subțire. Blana pisicii din rasa Oregon Rex este mătăsoasă și foarte plăcută la atingere. Această blană este în general scurtă și tare. Nu există în general fire de păr de protecție decât în foarte puține cazuri. Urechile îi sunt rotunjite și așezate destul de sus pe craniu. Picioarele lungi sunt elegante și au niște lăbuțe micuțe.

Caracteristici generale: Blana este semnul distinctiv al acestei rase, fiind scurtă ca și mărime, putând totodată să fie descrisă ca fiind cârlionțată, scurtă și mătăsoasă. Corpul acestei pisici este alungit și micuț, iar coada îi este lungă și subțire. Blana pisicii din rasa Oregon Rex este mătăsoasă și foarte plăcută la atingere. Această blană este în general scurtă și tare. Femelele pot să fie mai mici decât masculii.
Corp: Corpul îi este de formă dreptunghiulară, de mărime medie și acoperit de o musculatură bine dezvoltată. Totodată, este alungit și elegant. Spatele este drept, cu o ușoară ridicătură în zona picioarelor din spate. Umerii și șoldurile ar trebui să aibă aceeași lățime. Picioarele sunt medii înspre lungi și cu o osatură substanțială, într-o armonie perfectă cu restul corpului.
Cap: Este rotund, larg și cu obrajii plini. La atingere trebuie să se simtă rotunjimea începând de la sprâncene, între urechi, și până în zona gâtului. Botul are o lățime medie, la atingere fiind rotund și cu mustăți pronunțate. Văzută din profil, nasul prezintă un stop. Bărbia îi este fermă și bine dezvoltată, bine proporționată cu restul corpului și nu ar trebui să fie foarte ieșită în exterior și nici prea masivă.
Urechile: Sunt mari, largi la bază și cu vârfuri ușor rotunjite și situate sus. Punctele de deschidere sunt așezate înspre lateral.
Ochii: Sunt mari, rotunzi și depărtați unul de celălalt. Nu ar trebui să fie nici în formă de migdală și nici ovali. Colțurile exterioare sunt mult mai sus decât colțurile interioare, ceea ce îi conferă acea expresie dulceagă pe chip.
Coada: Are o lungime medie, proporționată cu restul corpului. Este groasă la bază, iar vârful nu trebuie să fie nici ascuțit dar nici rotund.
Blana: Pentru pisicile cu păr scurt, textura blănii este moale, pufoasă, și cârlionțată. Acestea au o blană densă, fără zone rarefiate, blană care stă ieșită dreaptă din corp. De asemenea, este densă. Culoarea blănii acestor pisici poate să difere foarte mult, fiind acceptate toate culorile și combinațiile de culori posibile. Există pisici într-o singură culoare, dar și pisici care au culori umbrite, sunt pătate sau vărgate.

 

Personalitate:

Din moment ce pisica din rasa Oregon Rex nu mai există, este foarte dificil să se descrie trăsăturile de comportament modern ale acesteia. Se crede în general că, pisica Oregon Rex a combinat trăsăturile tuturor celorlalte rase de pisici Rex.  Este jucăușă și îi place să fie ținută în brațe, dar nu este o pisică extrem de activă sau care să ceară tot timpul atenție. În perioada în care a existat, ar fi trebuit să fiți pregătiți să aveți o pisică pe care toată lumea își dorea să o țină în brațe, să se joace cu ea sau doar să o atingă pentru a vedea cum se simte textura blănii. Era o pisică dulce, foarte atentă cu oamenii din jurul ei. Se înțelegea excelent cu copiii care reușeau să o trateze cu respect și cu câinii care sunt capabili să accepte pisicile pe teritoriul lor. Pisica din rasa Oregon Rex avea și o parte jucăușă, descrisă uneori ca și cea a unui clown. Îi plăcea să fie ținută în brațe și era fericită să vorbească cu dumneavoastră într-o tonalitate joasă, atunci când erați dispuși să vorbiți cu ea. Chiar dacă nu alerga tot timpul strigând după atenție, nu se simțea bine dacă era lăsată singură sau dacă era ignorată mult timp. Chiar dacă stăteau cuminți în colțul lor, pisicile din rasa Oregon Rex erau niște pisici foarte deștepte. Acesti pisici îi plăcea să se învârtă prin casă și să exploreze curioasă fiecare colțișor. Nu era nimic anormal să o fi surprins deschizând ușile de la dulap sau sertarele în căutarea unei jucării sau a unor bunătăți. Dacă îi mențineați creierul mereu ocupat și dacă o învățați tot timpul noi comenzi, atunci  aveați o pisică sănătoasă atât mental cât și fizic. Îi plăcea jucăriile de tip puzzle, care odată rezolvate îi oferă un mic premiu sau ceva bun de mâncare.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Oregon Rex este densă și ar trebui să fie pieptănată de câteva ori pe săptămână pentru a preveni încâlcelile. Aceste pisici își pierd blana, motiv pentru care pieptănatul are rolul de a înlătura firele de păr moarte. Uneori este de ajuns să vă treceți degetele prin blana lor, pentru a desprinde cârlionții încâlciți. În ceea ce privește îmbăiatul, este necesar extrem de rar. În loc să o îmbăiați, este indicat să folosiți un sampon special care să îi înmoaie blana, după care să o uscați cu un uscător de păr. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Oregon Rex este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

cardiomiopatia constă într-o dereglare a sistemului electric al inimii, ducând astfel la aritmii. Atunci când bătăile neregulate ale inimii sunt succesive, acest lucru poate să ducă chiar la deces;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor.

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

– urolitiaza este o boală întâlnită destul de frecvent, în urma căreia la nivelul aparatului urinar se formează unele concrețiuni minerale care sunt eliminate prin urină. Acestea port să producă leziuni la nivelul căilor urinare, ceea ce duce la dureri puternice în timpul urinării.

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea pisicilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții pisicii au suferit sau suferă de astfel de boală;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close