Rasa de Pisici LaPerm

1.9K
Informaţii generale:

Prima pisică ce a prezentat pentru prima dată trăsături și mutația originală care a stat la baza apariției rasei LaPerm a apărut dintr-o pisică domestică, de hambar. În anul 1982, într-o fermă din Oregon, aflată aproape de locurile de vânătoare și pescuit ale Indienilor Wishram, un număr de șase pisicuțe au fost născute de către o pisică de hambar. Una dintre pisicuțe a fost născută complet cheală, fără să semene deloc cu mama sa sau cu frații săi. În timp ce pisica nu avea niciun fir de păr, prezenta totuși un tipar albastru pe pielea sa, ceea ce imita un tipar clasic tabby. În următoarele opt săptămâni, pisicii a început să îi crească păr foarte moale și cârlionțat. Între vârsta de 3 și 4 luni, pisica, denumită deja ”Cârlionțata”, avea o blană plină de păr cârlionțat. Fără să cunoască foarte multe lucruri despre pisici, proprietarul fermei a acceptat această pisică mutant ca fiind unică, dar nu a făcut niciun alt demers în această privință. În următorii 10 ani nu a fost făcut nicio încercare de încrucișare selectivă, dar ca urmare a creșterii frecvenței de apariție a acestui tip de pisici, proprietarul fermei a

  Nume: LaPerm

Originea: Statele Unite ale Americii – Oregon

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 4 – 5 kg, Mascul 4,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  toate culorile.

Temperament: Dacă pisica LaPerm este socializată corect încă de când este mică, atunci va interacționa fericită cu orice oaspete. Este o alegere potrivită pentru familiile cu copii mari care o vor trata cu respectul cuvenit.

Caracteristici distinctive: Pisica LaPerm poate să fie născută fără păr sau cu păr scurt, blana ei vălurită sau cârlionțată apărând abia la maturitate. Nu toate pisicile dezvoltă o blană cârlionțată.

început să caute informații cu privire la această pisică mai puțin obișnuită. Pentru că nu avea nicio experiență în ceea ce privește genetica, proprietarul a lăsat pisicile să zburde liniștite în jurul fermei. Dar pe măsură ce înțelegea tot  mai mult că această trăsătură era unică între rasele de pisici, proprietara fermei a început să controleze pisicile și a pus la punct un program de încrucișare. S-a dovedit în scurt timp că gena blănii cârlionțate era una dominantă, purtată atât de femele cât și de masculi. Noua crescătoare a fost luată oarecum pe nepregătite de interesul generat de public față de această pisică, ceea ce a determinat-o de altfel să se prezinte într-un show de profil. Proprietarea a oferit rasei numele de ”LaPerm”, care înseamnă vălurit sau cârlionțat. Pisica din rasa LaPerm poate să prezinte o blană vălurită, cu cârlionți inelați, care pot să varieze de la un singur inel scurt până la cârlionți în formă de șurub. Cei mai scurți cârlionți îi apar pe burtă, în zona gâtului și la baza urechilor.  Pisica din rasa LaPerm are o blană cu o textură moderat moale, cu toate că fiecare pisică are o blană distinctă. Pisicile cu blana scurtă au o textură mai evidentă decât cele cu blana lungă.

Descriere fizică:

Rasa de pisici LaPerm apare în orice culoare recunoscută și în orice tipar al blănii. Unele pisici pot să fie născute fără păr, dar majoritatea au păr scurt, vălurit sau drept chiar la naștere. Pisicile sunt în general în totalitate fără păr timp de câteva săptămâni. În general blana începe să își facă apariția, fiind mereu cârlionțată. Aceste pisici sunt cu adevărat diferite de orice altă rasă de pisici datorită combinației unice a blănii, dar și din punct de vedere al apropierii față de om. Această rasă a atras privirile oricărei persoane care a fost îndeajuns de captivat pentru a o analiza puțin. Odată ce o pisică LaPerm îți intră în casă, sunt șanse foarte mari să nu te oprești aici, să mai vrei încă una. Atunci când țineți o pisică LaPerm în brațe, este o adevărată plăcere. Degetele voastre în blana acestei pisici este un adevărat drog de care cu greu vă puteți detașa.  Rasa de pisici LaPerm este o mutație naturală care se poate identifica atât la pisici cu părul scurt, cât și la cele cu părul lung. Este o pisică de mărime medie, cu blana cârlionțată și corpul destul de alungit. Toate culorile sunt acceptate. Corpul îi este bine proporționat, ceea ce îi conferă un aspect simetric. Pisica este una alertă, care pare să meargă tot timpul pe vârful degetelor. Mustățile îi sunt foarte lungi și cârlionțate, la fel ca smocurile de blană de pe urechi și de la sprâncene. Pisica perfectă va avea o blană moale, texturată, liberă și care stă depărtat de corp, rebelă. Blana nu ar trebui să se încâlcească, ceea ce înseamnă că nu este nici prea groasă și nici prea grea.

Caracteristici generale: Pisica LaPerm arată ca și când și-ar fi pus lăbuța în priză și a primit un șoc electric. Totuși, blana sa cârlionțată este rezultatul unei mutații naturale genetice, destul de obișnuită în lumea pisicilor. Pisica LaPerm poate să fie născută fără păr sau cu păr scurt, blana ei vălurită sau cârlionțată apărând abia la maturitate. Nu toate pisicile dezvoltă o blană cârlionțată. Din acest motiv, atunci când vreți să cumpărați o pisică din rasa LaPerm, este indicat să fie una deja matură.
Corp: Pieptul îi este mare, compact, larg. Spatele poate să fie ușor arcuit și cu șoldurile ridicate. Femelele sunt mai mici decât masculii. Picioarele sunt de lungime medie, osatura este una medie, iar ceea ce este definitoriu pentru aceste pisici este musculatura.
Cap: Capul îi este destul de mic comparativ cu restul corpului. Botul este ușor lat, iar nasul îi este destul de mic, de obicei de culoare maro. Nasul îi este drept, prezentând o curbă convexă începând de la baza ochilor până în partea de sus a ochilor. Fruntea ar trebui să îi fie dreaptă până în vârful capului, după care să se curbeze ușor înspre ceafă. Sprâncenele, obrajii și pomeții ar trebui să prezinte un contur elegant atunci când sunt văzute din profil.
Urechile: Sunt de dimensiuni medii, largi la bază și ușor curbate înspre în față. Distanța dintre urechi este egală cu lățimea la baza urechilor. Urechile sunt triunghiulare și ușor rotunjite la vârf. Prezintă smocuri de blană în vârf, iar vârfurile cele mai apreciate sunt cele de tip Lynx.
Ochii: Au forma unei migdale, ovali în partea de sus și rotunjiți în partea de jos. Sunt așezați la un ușor unghi între baza urechii și vârful nasului, la o distanță de un ochi între ei. Culoarea trebuie să fie clară, strălucitoare, fără nicio legătură cu culoarea blănii.
Coada: Se prezintă într-o proporție perfectă cu restul corpului. Pisicile cu blana lungă vor avea o coadă acoperită de o blană bogată, asemănătoare unei pene, în timp ce pisicile cu părul scurt vor avea o coadă asemănătoare unei perii de curățat sticlele. Coada este mai groasă la bază și se subțiază pe măsură ce ajunge la vârf.
Blana: La pisicile cu blana lungă, blana este medie înspre lungă. Atât femelele cât și masculii pot să prezinte o coamă pe gât atunci când ajung la maturitate. Textura blănii este vălurită sau cârlionțată, și nu este sârmoasă. La atingere se simte foarte moale, mătăsoasă, acest lucru diferind în funcție de fiecare pisică. Blana ar trebui să fie liberă și să stea depărtată de corp. Poate să varieze ca și lungime în funcție de sezon și de maturitatea pisicii.

La pisicile cu blana scurtă nu există smocuri, iar blana are textura vălurită sau cârlionțat. Nici în acest caz blana nu este sârmoasă.

 

Personalitate:

Pisicile din rasa LaPerm sunt niște pisici curioase din fire, care iubesc înălțimile și care doresc să se implice în toate activitățile pe care le fac oamenii. Le face plăcere să stea cocoțate pe umerii oamenilor și în general se vor urca pe cel mai înalt punct al casei pentru a putea observa tot ceea ce se întâmplă în jurul ei. Nu trebuie să fiți surprinși dacă o să vedeți pisica folosindu-și lăbuțele pentru a deschide diverse obiecte, sau pentru a-ți atinge fața, cerând puțină atenție. Este o pisică foarte activă, dar dacă va vedea o oportunitate să stea în brațele voastre și să primească puțină atenție, cu siguranță că va alege acest lucru. Dacă pisica LaPerm este socializată corect încă de când este mică, atunci va interacționa fericită cu orice oaspete. Este o alegere potrivită pentru familiile cu copii mari care o vor trata cu respectul cuvenit. Copiii aflați la vârste fragede o vor trage de cârlionți, ceea ce i-ar putea provoca reacții nedorite. De asemenea, această pisică poate să se înțeleagă perfect cu câinii care nu au nicio problemă să conviețuiască alături de o pisică.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa LaPerm este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa LaPerm este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close