Rasa de Papagali Amazon

3K
Informaţii generale:

Rasa de papagali Amazon se găsește în Regiunea Neotropicală din America Centrală și Sudică, inclusiv în Indiile de Vest. Această regiune prezintă un climat și un habitat tropical și subtropical. Conține cea mai largă diversitate de specii de papagali, încadrați în doar 6 genuri. Genul Amazona poartă numele marelui fluviu care străbate continentul America de Sud. Papagalii Amazon pot fi găsiți în zone muntoase, în pădurile tropicale dar și în savane. Genul Amazona este format cu precădere din păsări de culoare verde. Aceste păsări sunt îndesate, de mărime medie, cu aripi scurte și cu coada de asemenea scurtă și rotunjită. La început, această grupă de păsări a fost denumită Papagalii Verzi, Papagalii cu Coada Verde Scurtă sau Papagalii Aripi-Scurte. La fel ca și Jaco, care este numele pe care marinarii Portughezi l-au alocat Papagalilor Gri Africani și care provine din sunetul pe care îl fac atunci când plâng, tot marinarii au fost cei care au început să le spună acestor papagali Amazonieni ”Kriken”. Acest nume derivă din termenul francez ”criquer”, care înseamnă a țipa. Târziu, în operele literare de la finalul secolului XIX a început acest papagal să fie scris pe numele său actual – Papagalul din rasa Amazon. Un exemplu în acest sens se regăsește în manualul științific al Dr Karl Russ,  ”The Speaking Parrots” din anul 1884.

  Nume: Amazon

Originea: America de Sud

Grupa: de dimensiuni mari

Speranta medie de viata: peste 50 ani

Inaltime: 30 – 38 cm

Culoare: verde, cu diferite culori în partea superioară a corpului.

Temperament:  Ei formează o legătură puternică cu proprietarul și în scurt timp vor învăța să vorbească. Le place să interacționeze și le place compania omului. Deși papagalii Amazon sunt companioni loiali și afectuoși, aceștia nu sunt pentru oricine.

Dresaj:  Pentru că au instincte sălbatice puternice, este indicat să îi asigurați un program de dresaj consistent și constant.

Caracteristici distinctive: Din punct de vedere sexual, acești papagali sunt monomorfici, cu excepția papagalului Amazon galben. Ciocul îi este încovoiat, puternic. Ochii îi sunt roșii și prezintă un cerc de culoare albă în jurul lor.

Aici el descrie papagalii Amazon astfel ”… cu coada Verde-Scurtă, sau Papagali Amazon, din America”. Odată cu descoperirea Noii Lumi, Papagalii Amazon din America Centrală și de Sud au început să fie aduși în Spania, de unde au început să fie distribuiți înspre întreaga Europa. În anul 1492, la întoarcerea sa din America, Christopher Columbus a adus cu el o pereche de papagali Amazon – Caribbean – Cubanezi. Dar de fapt, au fost exploratorii naturaliști Europeni ai secolului XIX cei care au au avut un real interes să își extindă cunoștințele geografice și zoologice în Amazon, descoperind totodată acolo o faună și floră total nouă. Această perioadă a fost considerată una romantică, în care păsările exotice au devenit foarte căutate și apreciate de către nobilimea și casa regală Britanică. Ei găseau aceste păsări încântătoare, iar abilitatea lor de a vorbi ceva incredibil. În anii 1800, multe cărți au fost scrise despre păsări și despre papagali în special. Papagalii Amazon sau papagalii Verzi erau adeseori confundați în descrierile și clasificările inițiale. Această rasă era mai puțin comună și de o valoare incontestabil mai mare datorită drumului lung și anevoios pe care trebuie să îl străbată până în Europa. Chiar și astăzi există anumite îndoieli sau greutăți în a identifica și a clasifica acest papagal. La începutul sec XX, traversarea oceanului a devenit mai puțin costisitoare și mult mai comună. Acest lucru a permis creșterea numărului de exemplare deținute de europeni. Cei mai apreciați papagali deveniseră Amazon și Papagalii Africani Gri, fiind prezenți în locurile de întâlnire ale oamenilor importanți. Prima jumătate a secolului XX a fluctuat în ceea ce privește interesul față de papagalii din rasa Amazon, în mare parte datorându-se evenimentelor din acest secol. Odată cu creșterea traficului aerian, și numărul de papagali a început să crească.

Descriere fizică – taxonomie:

Rasa de papagali Amazon este formată din papagali cu un corp îndesat și cu cozi scurte, rotunjite. Membrii acestei rase au în general o lungime de aproximativ 30 – 38 cm. Penajul este în mare parte verde, dar pot să apară diferite marcaje colorate la unele specii. De exemplu, papagalul Amazon cu aripile portocalii are o pată portocalie mare în zona interioară a aripilor. Din punct de vedere sexual, acești papagali sunt monomorfici, cu excepția papagalului Amazon galben. Ciocul îi este încovoiat, puternic. Ochii îi sunt roșii și prezintă un cerc de culoare albă în jurul lor. Picioarele îi sunt alb-albastrui, cu gheare lungi și foarte putenice.

Taxonomie

Naturalista Rene Primevere Lesson a descris pentru prima dată papagalul Amazon în mod științific în anul 1830. Mai târziu, câțiva naturaliști au descris în mod științific membrii din grupul Amazona. Alți oameni de știință naturaliști au căutat doar să își vadă numele asociat cu această specie. De aici s-a ajuns la situația în care unii papagali au fost denumiți fără să li se cunoască cu adevărat specia, ceea ce a cauzat destul confuzii. Mult mai recent, aceste păsări au început să fie revizuite, fiind făcute anumite ajustări ale clasificărilor. De exemplu, există o recomandare de reclasificare a grupului Ochrocephala, făcută de Uniunea Comitetului de Nomenclatură și Clasificare a Crescătorilor de păsări din America în anul 1991. Acest demers a dus la identificarea fostului Amazona ochrocephela în papagalul Amazon cu coroană Galbenă. Totodată, mai există Amazona Yellow-naped care este acum descris ca și Amazona auopalliata, precum și Amazon cu capul Galben descris acum ca și Amazona Oratrix. Astăzi există 31 de specii de papagali Amazon, conform listei pusă la dispoziție de IUCN cu privire la speciile amenințate. Șase dintre acestea sunt considerate amenințate, în timp ce alte 4 sunt considerate a fi amenințate cu extincția. Alte 10 specii sunt considerate vulnerabile, iar alte 11 sunt în afara oricărui pericol. Unele dintre cele mai populare specii de Amazon sunt printre cele aflate amenințate.

Clasa: Aves; Ordinul: Psittaciformes;

Genul: Amazona – 27 specii și multe alte subspecii

Amazona finschi: papagalul Amazon cu coroană Liliac

Amazona auropalliata: Amazon Yellow-naped

Amazona amazonica: Amazon cu aripi portocalii

Amazona ochrocephala oratrix: Amazon cu capul dublu galben

Amazon aestiva: Amazon cu fruntea albastră.

 

Personalitate:

Papagalii din rasa Amazon sunt niște păsări foarte sociabile și chiar dacă aveți un singur papagal, tot va fi un animal de companie excelent dacă primește destulă atenție din partea voastră. Se adaptează foarte bine în captivitate, ajustându-se foarte bine la cușca în care trăiește. Sunt foarte ușor de dresat, de îmblânzit. Ei formează o legătură puternică cu proprietarul și în scurt timp vor învăța să vorbească. Le place să interacționeze și le place compania omului. Deși papagalii Amazon sunt companioni loiali și afectuoși, aceștia nu sunt pentru oricine. Au o durată de viață lungă, ajungând chiar și la 50 de ani în captivitate. Majoritatea papagalilor Amazon sunt la o generație sau maxim două de strămoșii lor crescuți în sălbăticie. Din acest motiv, acești papagali prezintă instincte sălbatice puternice, ceea ce îi face să fie imprevizibili uneori. Deși sunt niște animale de companie excelente, acești papagali au nevoie de devotament și responsabilitate din partea proprietarului lor. Papagalii Amazon au nevoie de socializare și de dresaj încă de când sunt mici, precum și interacțiuni continue. Problemele de comportament apar în general ca urmare a lipsei unor elemente esențiale din mediul înconjurător al păsării. Plictiseala, lipsa încrederii și lipsa interacțiunii cu alți oameni sau cu alte păsări pot duce la probleme cum sunt mușcatul, smulgerea penelor și țipete. O legătură de încredere și petrecerea a cât mai mult timp alături de papagal pot ajuta la evitarea acestor probleme. Dacă papagalul este obișnuit cu copiii, atunci se poate integra perfect într-o casă în care există copii. Totuși, trebuie să țineți cont că uneori papagalii Amazon pot să devină foarte geloși pe copii mici. Este indicat să fiți mereu atenți atunci când aceștia se joacă împreună. Este valabil și pentru alte animale de companie. În sălbăticie, papagalii Amazon trăiesc în colonii, dar se împerechează pe viață cu un singur companion. Pentru a avea o viață bună, au nevoie de apropierea altor papagali. Trec printr-o stare hormonală odată ce ajung la maturitate, începând cu anii 4 – 5 și durând cel puțin doi ani. În această perioadă ei vor da semne de neliniște sau de neatenție, putând totodată să aibă un comportament nedorit, cum este țipatul sau smulgerea penelor. În această perioadă este nevoie de o atenție și mai mare din partea proprietarului. Odată ajuns la maturitate sexuală, este indicat să vă gândiți să îi găsiți o parteneră. Această parteneră nu va diminua legătura dintre tine și papagal, ci din contră, va oferi noi experiențe.

În concluzie, papagalii Amazon sunt niște păsări destul de gălăgioase, dar sunt niște animale de companie perfecte pentru o familie, cu un temperament rezonabil. Totuși, un comportament ușor agresiv poate să apară în special în perioadele de împerechere. Sunt păsări extrovertite, care au nevoie de interacțiune socială.

Dresaj

Papagalii din rasa Amazon au nevoie de socializare și de interacțiune constantă. Pentru că au instincte sălbatice puternice, este indicat să îi asigurați un program de dresaj consistent și constant. Dresajul vă va pregăti papagalul să facă față situațiilor exterioare la care urmează să fie supus. De asemenea, trebuie să vă gândiți că un papagal Amazon trăiește până la 50 de ani, ceea ce înseamnă că vă veți lua o responsabilitate de o viață. Încă un motiv în plus pentru a crea o legătură puternică și pentru a face tot posibilul să comunicați perfect cu el. Trebuie să vă înțelegeți, să vă asculte și să vă respectați unul pe celălalt.

Hrana:

Papagalii din rasa Amazon mănâncă de obicei fructe, flori, dar pot să fie și omnivori, ceea ce înseamnă că vor mânca uneori și insecte. Totuși, dieta de bază este formată din fructe, flori și semințe. Pentru a evita apariția obezității în cazul papagalilor din rasa Amazon este indicat să le oferiți o dietă variată. În general, papagalii vor reuși să își decojească semințele înainte de a le mânca, cee ce înseamnă că nu se expun unor riscuri digestive nedorite. Trebuie să țineți cont de faptul că toate dietele formate din semințe prezintă un deficit de proteine, vitamine și minerale, incluzând aici și calciu și vitamina A. Din cauza obiceiurilor lor culinare, acești papagali sunt predispuși la obezitate dacă sunt lipsiți de activitate.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din rasa Amazon. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de papagali Amazon este predispusă la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar. Pentru a evita unele probleme de sănătate, încercați să obțineți un istoric complet și să îi faceți un examen fizic complet. Asigurați-i o nutriție corectă și carantină pentru păsările nou aduse. Faceți teste pentru boli specifice păsărilor, cum este polimavirusul avian și chlamydiosis. Țineți cont de faptul că păsările ținute în grupuri mari prezintă un risc mai mare de a fi infectate cu virusul Pacheco.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Alte condiții medicale pe care le poate prezenta sunt obezitatea, aspergilosis, ateroscleroza, sinuzita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close