Informaţii generale:
Există mai multe scenarii posibile în ceea ce privește originea rasei de iepuri Polonezi. Varietatea de iepuri albi cu ochii roșii a fost prima dintre varietățile de iepuri Polonezi. Aceștia au fost originari din Anglia și Germania, și cu siguranță nu în Polonia. Au fost menționați în literatura Engleză încă din anii 1860. În anul 1884, un număr de șaptesprezece iepuri Polonezi au fost prezentați în Hull, Anglia. Una dintre surse spunea că persoana care i-a crescut i-a obținut din iepuri sălbatici. Alți crescători au încrucișat iepuri albi din rasa Silver sau din rasa Olandeză și chiar din rasa Himalaya pentru a dezvolta această varietate de iepuri din rasa Poloneză. Conform unui articol scris de către Samuel E Rice în Ghidul APRC din 1952, iepurele Polonez a fost importat în America în anul 1912 de către W E Dexter din Boston. Iepurii albi cu ochii roșii erau singura varietate recunoscută de către National Pet Stock Association și a rămas așa timp de mai mulți ani. Arbitrul John Weltevreden a scris de asemenea un articol pentru revista Lumea Iepurilor, în care spunea că iepurele alb cu ochii roșii Polonez semăna cu New Zealand alb în miniatură. Unii crescători Polonezi au importat iepuri din Anglia pentru a îmbunătăți calitatea iepurilor lor, dar au rămas profund dezamăgiți de aspectul general al acestor iepuri. Pe de altă parte, crescătorii americani au reuși să încrucișeze selectiv iepuri pentru a obține iepuri cu ochii roșii care să nu fie foarte dreptunghiulari ca și formă. |
Nume: Poloneză
Originea: Anglia Grupa: Iepuri de dimensiuni mici Greutate: Între 1,1 – 1,6 kg Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani Culoare: alb, negru, albastru, pătat Temperament: Natura lor docilă și afectuoasă este perfectă pentru persoanele singure, cupluri, seniori sau pentru familii cu copii destul de mari pentru a înțelege cum trebuie să se comporte cu acești iepuri. Iepurii din rasa Poloneză au nevoie de foarte multă atenție. Status rasă: rasa de iepuri Polonezi nu este în niciun fel amenințată, fiind una dintre cele mai populare rase de animale de companie. Este crescut exclusiv pentru a fi animal de companie și pentru a participa la concursurile de profil. Caracteristici distinctive: Capul trebuie să îi fie scurt, cu obrajii plini și cu niște ochi luminoși și plini de încredere. Culoarea ochilor diferă în funcție de culoarea blănii, dar în general sunt roșii sau albaștri. Pentru că este un animal mic, iepurele Polonez este adeseori confundat cu alte rase pitice, cum ar fi Piticul Olandez. |
În anul 1938, Asociația Americană a Crescătorilor de Iepuri au recunoscut varietatea albă cu ochii Albaștri, iar Samuel E Rice din Saugus a fost creditat cu dezvoltarea acestei varietăți. În anul 1920 el a achiziționat șase femele cu ochii roșii și 3 masculi de la W E Dexter. A avut nevoie de trei generații de încrucișări între progenituri pentru a obține iepuri albi cu ochii albaștri. Arbitrul Weltevreden a scris în articolul său despre iepurii Polonezi că iepurii cu ochii albaștri au fost prezentați pentru prima dată la un show Mondial din Leipzig, Germania, în anul 1919. Mai multe varietăți de culori au început să apară în Statele Unite începând cu anul 1932.
Tot Samuel E Rice este creditat și cu obținerea și dezvoltarea varietăților de Ciocolatiu și Negru. El a dezvoltat aceste două culori folosind inițial un mascul cu ochii roșii și o femelă Havana. În jurul anului 1947, varietățile de culori negru și ciocolatiu au început să prezinte un stardand în conformitate cu cerințele ARBA. La acea vreme erau cunoscuți mai mulți crescători Polonezi care dețineau iepuri colorați: Jack Ross și John Mellozzo (~1948) și începând cu 1952, F. A. Arnold, Arnold Wolfe, Floyd Tobias, Austin Gaver, William F. Thompson, Frank Call, Andrew Bain, Charles A. Henry, frații Cushing și Alan L. Mitchell. Acesta din urmă a scris în anul 1957 un articol în Ghidul APRC în care menționa că un crescător a reușit să obțină iepuri Polonezi cu ochii roșii folosind un iepure Roșu Noua Zeelandă și un iepure polonez cu ochii roșii. Alți crescători au încrucișat Polonezi cu Pătați englezi pentru a obține varietăți colorate. Un crescător foarte cunoscut de iepuri colorați Polonezi a fost Arbitrul Carlton Gaddis. Acesta a achiziționat primii săi iepuri de la Charlie Henry din Saugus, în jurul anilor 1954.
A dezvoltat varietatea Neagră, cu care a reușit să câștige numeroase premii, ajungând aproape la egalitate cu iepurele cu ochii roșii.
Varietatea albastră de iepuri a reușit să fie absorbită de ARBA mult mai târziu. Pentru prima dată a apărut pe masa arbitrilor în anul 1977, la Convenția ARBA din Houston. Totuși, această varietate exista deja de ceva vreme, iar problema membrilor ARBA era ca această rasă să nu pățească la fel ca și Piticul Olandez, care a fost creat într-un număr mare de varietăți. Membrii au observat o scădere în calitatea iepurilor ca urmare a diversificării varietăților, și nu doreau ca și rasa Poloneză să aibă același rezultat. Din acest motiv, ARBA nu a aprobat încă de la început varietatea albastră, cu toate că au continuat să vorbească despre acest iepure. Mai mult, crescătorii au continuat să se prezinte cu iepurii polonezi albaștri la concursurile de profil, făcându-le tot mai multă promovare. În anul 1982 a fost aprobată varietatea albastră de către ARBA.
A urmat apoi aprobarea varietății pătată în anul 1998. Gail Gibbons din Cedar Lake a început să crească iepuri Polonezi pătați încă din anul 1985. A folosit un iepure negru cu alb Holland Lop, cu urechile nu foarte lăsate, pentru a introduce acest tipar în iepurii Polonezi. Apoi a împerecheat rasa cu femele negre și ciocolatii. Prima dată când a prezentat un iepure pătat a fost în anul 1990, în cadrul convenției ARBA din Tampa.
În aceast moment, versiunea Lila este în proces de obținere a acordului ARBA. Enlow Walker este inițiatorul și susținătorul acestei varietăți.
Ghidul APRC 1952 și 1957
ARBA „Official Guide to Raising Better Rabbits”, 1965, 1973
„Domestic Rabbits and their Histories”, B. D. Whitman, 2004
Revista „Rabbits”, „The Beauty of the Blues: Polish Rabbits with Potential”, Donna Marshall, 7/1979
„Domestic Rabbit”, „The Polish”, W. H. Kennedy, Sept.-Oct., 1975
Descriere fizică:
Rasa de iepuri Polonezi este una de dimensiuni mici, care este ușor de recunoscut datorită corpului lor subțire, asemenea firului de păr, și a urechilor mici și perfect ridicate. Urechile iepurelui Polonez este una dintre caracteristicile principale, fiind mici și ascuțite, ținute ori pe spate, ori cu pavilioanele în exterior, ca și când ar fi mereu în alertă. Capul trebuie să îi fie scurt, cu obrajii plini și cu niște ochi luminoși și plini de încredere. Culoarea ochilor diferă în funcție de culoarea blănii, dar în general sunt roșii sau albaștri. Pentru că este un animal mic, iepurele Polonez este adeseori confundat cu alte rase pitice, cum ar fi Piticul Olandez. Dar la o privire mai atentă se poate observa că iepurele Polonez este mult mai alungit, ușor mai mare și cu un cap mai ascuțit. Culorile acceptate sunt alb cu ochii albaștri, alb cu ochii roșii, negru, maro și albastru. La începutul acestei rase, doar culoarea albă a fost acceptată și recunoscută, dar în scurt timp au apărut și celelalte culori în standardul rasei. Greutatea medie este între 1,1 și 1,6 kg. Iepurele Polonez este astăzi o rasă extrem de populară și una mereu pe podium în cadrul concursurilor de profil. Blana îi este scurtă, moale și ușor de îngrijit, comparativ cu alte rase care au blana lungă.
Personalitate:
Majoritatea crescătorilor consideră că acești iepuri de dimensiuni mici se potrivesc cel mai bine în familiile cu copii mici, pentru că și iepurele Polonez este mic și adorabil chiar și în perioada sa adultă. Totuși, cu cât este mai mic iepurele, cu atât este pentru copii mai ușor să îi scape și să îi accidenteze, motiv pentru care nu este recomandată această rasă pentru copiii mici, chiar dacă iepurele este unul calm și blând. Natura lor docilă și afectuoasă este perfectă pentru persoanele singure, cupluri, seniori sau pentru familii cu copii destul de mari pentru a înțelege cum trebuie să se comporte cu acești iepuri. Iepurii din rasa Poloneză au nevoie de foarte multă atenție și le place să fie ridicați, ținuți în brațe și mângâiați de către companionii lor umani. Mărimea lor mică îi face excelenți pentru persoanele care locuiesc în apartamente mici. Este necesar să îi oferiți câteva jucării pe care să le mestece și cu care să se joace, pentru că altfel, își va ocupa timpul rozând tot ceea ce prinde în cale. Acești iepuri de dimensiuni mici sunt mai ușor de dresat decât cei mari. Puteți vedea adeseori iepuri Polonezi în showurile magicienilor. Chiar dacă nu veți vrea să îi învățați cum să iasă afară din pălărie, poate vreți să asculte anumite comenzi sau cum să își facă nevoile în anumite locuri din casă. Este mult mai greu să învățați un iepure să răspundă la comenzi, decât să dresați un câine sau o pisică, dar cu multă muncă și răbdare, acest lucru este posibil.
Hrana și cușca
Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Poloneză sunt iepuri de ținut în interior, iar datorită faptului că sunt mici, cușca este una oarecum formală. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Totodată, este indicat ca atunci când este lăsat afară să se joace, ori să fie ținut sub supraveghere, ori să îl țineți sub ceva acoperit, pentru a nu fi atacat de păsări. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit.
Toaletaj:
Iepurii din rasa Poloneză nu au nevoie de o îngrijire specială, iar datorită blănii scurte, un periaj pe zi este de ajuns pentru a nu lăsa în urma sa păr. În perioada în care își schimbă blana, trebuie să îi acordați mai multă atenție. De asemenea, iepurii care participă la concursuri de profil vor avea nevoie de o îngrijire specială, care de cele mai multe ori este realizată într-un loc special creat. Periajul are totodaă rolul de a evita formarea bilelor de blană pe care iepurele le înghite de fiecare dată când își face singur toaletajul. Iepurii juniori au nevoie de mai multă îngrijire decât cei seniori pentru că au o blană mai fină, mai sensibilă. Există destul de multe instrumente care pot fi folosite pentru îngrijire. Se pot folosi perii, pieptene și chiar și un uscător de păr poate să fie folosit pentru a da volum blănii.
Scopul și statusul rasei:
Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Polonezi nu este în niciun fel amenințată, fiind una dintre cele mai populare rase de animale de companie. Este crescut exclusiv pentru a fi animal de companie și pentru a participa la concursurile de profil.
Probleme de sănătate:
La fel ca și alte rase de iepuri, și rasa de iepuri Polonezi poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:
– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;
– probleme ale urechilor;
– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;
– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.